Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Spis treści:



Wielu z nas na pewno słyszało o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych octu jabłkowego? Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Myślimy sobie, może to trudne? Może lepiej kupić gotowy produkt? Warto jednak poświecić chwilę, na samodzielną  produkcje tej wspaniałej mikstury.



Ocet jabłkowy jak zrobić w domu?

Jest to produkt naturalny, bez konserwantów, do produkcji którego potrzeba jedynie 3 składników: jabłek, wody i cukru. Jeśli sami przygotujemy ten ocet, to oprócz satysfakcji z tego, iż będziemy mieli zdrowy dodatek do potraw, będziemy mieli również pewność co do jego bezpieczeństwa dla naszego organizmu. Stosowany jest również w kosmetyce oraz jako środek czyszczący w połączeniu np. z sodą.

ocet jabłkowy jak zrobić w domu
Fot. Ocet jabłkowy można śmiało zrobić w domu

Ocet jabłkowy pomaga  również w zaparciach, reguluje metabolizm a tym samym pomaga w odchudzaniu. Oczyszcza również nerki i stawy, pomaga w przeziębieniu, bólach głowy i gardła. Ogólnie podnosi nasza odporność, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C. To bardzo prosta, ale wymagająca cierpliwości i dokładności  procedura. Nie ulega jednak to wątpliwości, iż warto podjąć taki wysiłek, gdyż korzyść z niego będzie ogromna.

Czy ocet jabłkowy zabija czerwone krwinki?

Niektórzy z nas pewnie spotkali się z teoria, iż ocet spożywany w dużych ilościach może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Dotyczy to jednak octu białego, destylowanego, stosowanego powszechnie w kuchni  np. do przetworów typu ogórki konserwowe, grzybki. Zawiera on bowiem kwas octowy, który zabija czerwone krwinki w naszym organizmie. Może to powodować powstawanie anemii, zaburzać przyswajanie niektórych witamin oraz zaburzać trawienie. To wszystko  może być przyczyną również poważniejszych  chorób  np. marskość wątroby czy  wrzodów jelita grubego.



Warto  więc w swojej kuchni zastąpić zwykły ocet, o wiele zdrowszym produktem- octem jabłkowym. Produkt ten jest naturalny, który powstaje podczas fermentacji jabłek. Jest więc zdrowy i bezpieczny. Ocet jabłkowy jest bogatym  źródłem aminokwasów, pektyn, polifenoli, kwasów mlekowych i cytrynowych, witamin A, B, C, E a  także pierwiastków tj.: potas, wapń, magnez, sód, siarka, selen, fluor i krzem.

przepis na ocet jabłkowy
Fot. Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy do czego używać?

Picie octu jabłkowego jest najlepszą rzeczą, jaką możemy dać naszemu organizmowi. Ta cudowna mikstura ma same korzyści. Nie warto więc,  zastanawiać się zbyt długo jak zrobić ocet jabłkowy, tylko od razu przechodzić do czynów. Już jeden  kubek wody z octem jabłkowym na czczo wystarczy, aby po pewnym czasie zyskać lekkość i energię do działania. Pomaga pozbyć się toksycznych złogów oraz usunąć nadmiar wody z organizmu.

jak zrobić ocet jabłkowy
Fot. Ocet jabłkowy obniża poziom glukozy w naszym organizmie

Ocet jabłkowy wspiera w leczeniu cukrzycy, ponieważ obniża poziom glukozy oraz optymalizuje poziom wydzielania insuliny. Zastosowanie octu w kosmetyce ułatwi  walkę z  trądzikiem, łuszczycą oraz odpowiednio nawilży wysuszoną skórę. Ma też właściwości przeciwgrzybiczne, a także pomaga pozbyć się odcisków i brodawek. Doskonale też działa płukanka do włosów z octem jabłkowym, która nie tylko pomoże w walce z łupieżem, ale również nada blask matowym włosom.



Ocet jabłkowy – receptura

Ocet jabłkowy jak zrobić? Receptura  i przygotowanie octu nie jest skomplikowane i wymaga niewielkiej ilości czasu oraz składników. Natomiast sam proces fermentacji trwa trochę dłużej .Wymaga dużo cierpliwości i systematyczności. Najważniejsza jest także jakość produktów jakich użyjemy, gdyż  przekłada się to później na jakość octu. Przepis na ocet jabłkowy domowej roboty to przede wszystkim jabłka. Ważne, aby były one ze znanego źródła, bez żadnej chemii. Jeśli nie mamy do takich dostępu, to można też znaleźć sklepy oferujące ekologiczne jabłka. Kolejny produkt to woda najlepiej przefiltrowana, jak najlepszej jakości, a także miód lub cukier. Do mieszania jabłek używajmy tylko drewnianej lub ceramicznej łyżki.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 l przefiltrowanej wody 
  • 4 łyżki cukru lub miodu

Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki lub w kostkę i wkładamy do dużego, wyparzonego wcześniej i wysuszonego słoika. Gotujemy wodę i dodajemy cukier. Jeśli stosujemy miód musimy odczekać, aż woda osiągnie temperaturę ok. 40 stopni, gdyż wrzątek niszczy  właściwości lecznicze miodu. Gdy woda ostygnie, zalewamy jabłka, wszystkie muszą być pod  wodą. Następnie przykrywamy słój podwójną gazą lub bawełnianą ściereczką o gęstym splocie i zawiązujemy sznurkiem lub gumką recepturką. Słój stawiamy w ciepłe miejsce np. na parapecie i mieszamy codziennie przez ok 3-4 tygodni.

ocet jabłkowy receptura
Fot. Receptura na ocet jabłkowy nie należy do trudnych

Gotowy ocet powinien charakteryzować się  słodko-kwaśnym smakiem i zapachem jabłek. Po tym czasie przelewamy wszystko przez gazę, wlewamy do wyparzonych butelek  i zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce. Gotowy ocet można przechowywać nawet przez kilka lat, gdyż stale fermentuje. Im dłużej stoi tym jest bardziej klarowny i smaczniejszy.


Zobacz również:

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

jak zrobić kruszonkę

Jak zrobić kruszonkę?

Wiele osób nie wyobraża sobie ciasta drożdżowego bez tradycyjnej kruszonki. Stanowi ona nie tylko dopełnienie smaku, ale też efektowną ozdobę, dzięki której zwykły placek drożdżowy zamieni się w niedzielne ciasto. Jednak kruszonka to nie tylko ciasta, ale i pyszne desery takie jak chociażby owoce zapiekane z kruszonką znane jako crumble. Chcesz poznać sekret idealnej kruszonki? Czytaj dalej.

jak zaparzyć siemię lniane

Jak zaparzać siemię lniane?

Siemię lniane już od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością i wciąż zdobywa nowych zwolenników. Nie ma się co dziwić – jest tanie, łatwo dostępne i niezwykle zdrowe. Można je także włączyć do codziennej diety na wiele różnych sposobów. Jednak nie wszyscy wiedzą jak parzyć siemię lniane.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.