Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Spis treści:



Wielu z nas na pewno słyszało o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych octu jabłkowego? Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Myślimy sobie, może to trudne? Może lepiej kupić gotowy produkt? Warto jednak poświecić chwilę, na samodzielną  produkcje tej wspaniałej mikstury.

Ocet jabłkowy jak zrobić w domu?

Jest to produkt naturalny, bez konserwantów, do produkcji którego potrzeba jedynie 3 składników: jabłek, wody i cukru. Jeśli sami przygotujemy ten ocet, to oprócz satysfakcji z tego, iż będziemy mieli zdrowy dodatek do potraw, będziemy mieli również pewność co do jego bezpieczeństwa dla naszego organizmu. Stosowany jest również w kosmetyce oraz jako środek czyszczący w połączeniu np. z sodą.

ocet jabłkowy jak zrobić w domu
Fot. Ocet jabłkowy można śmiało zrobić w domu

Ocet jabłkowy pomaga  również w zaparciach, reguluje metabolizm a tym samym pomaga w odchudzaniu. Oczyszcza również nerki i stawy, pomaga w przeziębieniu, bólach głowy i gardła. Ogólnie podnosi nasza odporność, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C. To bardzo prosta, ale wymagająca cierpliwości i dokładności  procedura. Nie ulega jednak to wątpliwości, iż warto podjąć taki wysiłek, gdyż korzyść z niego będzie ogromna.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Czy ocet jabłkowy zabija czerwone krwinki?

Niektórzy z nas pewnie spotkali się z teoria, iż ocet spożywany w dużych ilościach może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Dotyczy to jednak octu białego, destylowanego, stosowanego powszechnie w kuchni  np. do przetworów typu ogórki konserwowe, grzybki. Zawiera on bowiem kwas octowy, który zabija czerwone krwinki w naszym organizmie. Może to powodować powstawanie anemii, zaburzać przyswajanie niektórych witamin oraz zaburzać trawienie. To wszystko  może być przyczyną również poważniejszych  chorób  np. marskość wątroby czy  wrzodów jelita grubego.



Warto  więc w swojej kuchni zastąpić zwykły ocet, o wiele zdrowszym produktem- octem jabłkowym. Produkt ten jest naturalny, który powstaje podczas fermentacji jabłek. Jest więc zdrowy i bezpieczny. Ocet jabłkowy jest bogatym  źródłem aminokwasów, pektyn, polifenoli, kwasów mlekowych i cytrynowych, witamin A, B, C, E a  także pierwiastków tj.: potas, wapń, magnez, sód, siarka, selen, fluor i krzem.

przepis na ocet jabłkowy
Fot. Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy do czego używać?

Picie octu jabłkowego jest najlepszą rzeczą, jaką możemy dać naszemu organizmowi. Ta cudowna mikstura ma same korzyści. Nie warto więc,  zastanawiać się zbyt długo jak zrobić ocet jabłkowy, tylko od razu przechodzić do czynów. Już jeden  kubek wody z octem jabłkowym na czczo wystarczy, aby po pewnym czasie zyskać lekkość i energię do działania. Pomaga pozbyć się toksycznych złogów oraz usunąć nadmiar wody z organizmu.

jak zrobić ocet jabłkowy
Fot. Ocet jabłkowy obniża poziom glukozy w naszym organizmie

Ocet jabłkowy wspiera w leczeniu cukrzycy, ponieważ obniża poziom glukozy oraz optymalizuje poziom wydzielania insuliny. Zastosowanie octu w kosmetyce ułatwi  walkę z  trądzikiem, łuszczycą oraz odpowiednio nawilży wysuszoną skórę. Ma też właściwości przeciwgrzybiczne, a także pomaga pozbyć się odcisków i brodawek. Doskonale też działa płukanka do włosów z octem jabłkowym, która nie tylko pomoże w walce z łupieżem, ale również nada blask matowym włosom.



Ocet jabłkowy – receptura

Ocet jabłkowy jak zrobić? Receptura  i przygotowanie octu nie jest skomplikowane i wymaga niewielkiej ilości czasu oraz składników. Natomiast sam proces fermentacji trwa trochę dłużej .Wymaga dużo cierpliwości i systematyczności. Najważniejsza jest także jakość produktów jakich użyjemy, gdyż  przekłada się to później na jakość octu. Przepis na ocet jabłkowy domowej roboty to przede wszystkim jabłka. Ważne, aby były one ze znanego źródła, bez żadnej chemii. Jeśli nie mamy do takich dostępu, to można też znaleźć sklepy oferujące ekologiczne jabłka. Kolejny produkt to woda najlepiej przefiltrowana, jak najlepszej jakości, a także miód lub cukier. Do mieszania jabłek używajmy tylko drewnianej lub ceramicznej łyżki.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 l przefiltrowanej wody 
  • 4 łyżki cukru lub miodu

Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki lub w kostkę i wkładamy do dużego, wyparzonego wcześniej i wysuszonego słoika. Gotujemy wodę i dodajemy cukier. Jeśli stosujemy miód musimy odczekać, aż woda osiągnie temperaturę ok. 40 stopni, gdyż wrzątek niszczy  właściwości lecznicze miodu. Gdy woda ostygnie, zalewamy jabłka, wszystkie muszą być pod  wodą. Następnie przykrywamy słój podwójną gazą lub bawełnianą ściereczką o gęstym splocie i zawiązujemy sznurkiem lub gumką recepturką. Słój stawiamy w ciepłe miejsce np. na parapecie i mieszamy codziennie przez ok 3-4 tygodni.

ocet jabłkowy receptura
Fot. Receptura na ocet jabłkowy nie należy do trudnych

Gotowy ocet powinien charakteryzować się  słodko-kwaśnym smakiem i zapachem jabłek. Po tym czasie przelewamy wszystko przez gazę, wlewamy do wyparzonych butelek  i zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce. Gotowy ocet można przechowywać nawet przez kilka lat, gdyż stale fermentuje. Im dłużej stoi tym jest bardziej klarowny i smaczniejszy.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.