Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis
Czas czytania: 4 minuty

Spis treści:



Wielu z nas na pewno sÅ‚yszaÅ‚o o wspaniaÅ‚ych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach prozdrowotnych octu jabÅ‚kowego? Jak zrobić ocet jabÅ‚kowy w domu? MyÅ›limy sobie, może to trudne? Może lepiej kupić gotowy produkt? Warto jednak poÅ›wiecić chwilÄ™, na samodzielnÄ…  produkcje tej wspaniaÅ‚ej mikstury.

Ocet jabłkowy jak zrobić w domu?

Jest to produkt naturalny, bez konserwantów, do produkcji którego potrzeba jedynie 3 skÅ‚adników: jabÅ‚ek, wody i cukru. JeÅ›li sami przygotujemy ten ocet, to oprócz satysfakcji z tego, iż bÄ™dziemy mieli zdrowy dodatek do potraw, bÄ™dziemy mieli również pewność co do jego bezpieczeÅ„stwa dla naszego organizmu. Stosowany jest również w kosmetyce oraz jako Å›rodek czyszczÄ…cy w poÅ‚Ä…czeniu np. z sodÄ….

ocet jabłkowy jak zrobić w domu
Fot. Ocet jabłkowy można śmiało zrobić w domu

Ocet jabÅ‚kowy pomaga  również w zaparciach, reguluje metabolizm a tym samym pomaga w odchudzaniu. Oczyszcza również nerki i stawy, pomaga w przeziÄ™bieniu, bólach gÅ‚owy i gardÅ‚a. Ogólnie podnosi nasza odporność, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C. To bardzo prosta, ale wymagajÄ…ca cierpliwoÅ›ci i dokÅ‚adnoÅ›ci  procedura. Nie ulega jednak to wÄ…tpliwoÅ›ci, iż warto podjąć taki wysiÅ‚ek, gdyż korzyść z niego bÄ™dzie ogromna.

Czy ocet jabłkowy zabija czerwone krwinki?

Niektórzy z nas pewnie spotkali siÄ™ z teoria, iż ocet spożywany w dużych iloÅ›ciach może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Dotyczy to jednak octu biaÅ‚ego, destylowanego, stosowanego powszechnie w kuchni  np. do przetworów typu ogórki konserwowe, grzybki. Zawiera on bowiem kwas octowy, który zabija czerwone krwinki w naszym organizmie. Może to powodować powstawanie anemii, zaburzać przyswajanie niektórych witamin oraz zaburzać trawienie. To wszystko  może być przyczynÄ… również poważniejszych  chorób  np. marskość wÄ…troby czy  wrzodów jelita grubego.

Warto  wiÄ™c w swojej kuchni zastÄ…pić zwykÅ‚y ocet, o wiele zdrowszym produktem- octem jabÅ‚kowym. Produkt ten jest naturalny, który powstaje podczas fermentacji jabÅ‚ek. Jest wiÄ™c zdrowy i bezpieczny. Ocet jabÅ‚kowy jest bogatym  źródÅ‚em aminokwasów, pektyn, polifenoli, kwasów mlekowych i cytrynowych, witamin A, B, C, E a  także pierwiastków tj.: potas, wapÅ„, magnez, sód, siarka, selen, fluor i krzem.

przepis na ocet jabłkowy
Fot. Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy do czego używać?

Picie octu jabÅ‚kowego jest najlepszÄ… rzeczÄ…, jakÄ… możemy dać naszemu organizmowi. Ta cudowna mikstura ma same korzyÅ›ci. Nie warto wiÄ™c,  zastanawiać siÄ™ zbyt dÅ‚ugo jak zrobić ocet jabÅ‚kowy, tylko od razu przechodzić do czynów. Już jeden  kubek wody z octem jabÅ‚kowym na czczo wystarczy, aby po pewnym czasie zyskać lekkość i energiÄ™ do dziaÅ‚ania. Pomaga pozbyć siÄ™ toksycznych zÅ‚ogów oraz usunąć nadmiar wody z organizmu.

jak zrobić ocet jabłkowy
Fot. Ocet jabłkowy obniża poziom glukozy w naszym organizmie

Ocet jabÅ‚kowy wspiera w leczeniu cukrzycy, ponieważ obniża poziom glukozy oraz optymalizuje poziom wydzielania insuliny. Zastosowanie octu w kosmetyce uÅ‚atwi  walkÄ™ z  trÄ…dzikiem, Å‚uszczycÄ… oraz odpowiednio nawilży wysuszonÄ… skórÄ™. Ma też wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwgrzybiczne, a także pomaga pozbyć siÄ™ odcisków i brodawek. Doskonale też dziaÅ‚a pÅ‚ukanka do wÅ‚osów z octem jabÅ‚kowym, która nie tylko pomoże w walce z Å‚upieżem, ale również nada blask matowym wÅ‚osom.

Ocet jabÅ‚kowy – receptura

Ocet jabÅ‚kowy jak zrobić? Receptura  i przygotowanie octu nie jest skomplikowane i wymaga niewielkiej iloÅ›ci czasu oraz skÅ‚adników. Natomiast sam proces fermentacji trwa trochÄ™ dÅ‚użej .Wymaga dużo cierpliwoÅ›ci i systematycznoÅ›ci. Najważniejsza jest także jakość produktów jakich użyjemy, gdyż  przekÅ‚ada siÄ™ to później na jakość octu. Przepis na ocet jabÅ‚kowy domowej roboty to przede wszystkim jabÅ‚ka. Ważne, aby byÅ‚y one ze znanego źródÅ‚a, bez żadnej chemii. JeÅ›li nie mamy do takich dostÄ™pu, to można też znaleźć sklepy oferujÄ…ce ekologiczne jabÅ‚ka. Kolejny produkt to woda najlepiej przefiltrowana, jak najlepszej jakoÅ›ci, a także miód lub cukier. Do mieszania jabÅ‚ek używajmy tylko drewnianej lub ceramicznej Å‚yżki.

Składniki:

  • 1 kg jabÅ‚ek
  • 1 l przefiltrowanej wody 
  • 4 Å‚yżki cukru lub miodu

JabÅ‚ka dokÅ‚adnie myjemy, kroimy na ćwiartki lub w kostkÄ™ i wkÅ‚adamy do dużego, wyparzonego wczeÅ›niej i wysuszonego sÅ‚oika. Gotujemy wodÄ™ i dodajemy cukier. JeÅ›li stosujemy miód musimy odczekać, aż woda osiÄ…gnie temperaturÄ™ ok. 40 stopni, gdyż wrzÄ…tek niszczy  wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci lecznicze miodu. Gdy woda ostygnie, zalewamy jabÅ‚ka, wszystkie muszÄ… być pod  wodÄ…. NastÄ™pnie przykrywamy słój podwójnÄ… gazÄ… lub baweÅ‚nianÄ… Å›ciereczkÄ… o gÄ™stym splocie i zawiÄ…zujemy sznurkiem lub gumkÄ… recepturkÄ…. Słój stawiamy w ciepÅ‚e miejsce np. na parapecie i mieszamy codziennie przez ok 3-4 tygodni.

ocet jabłkowy receptura
Fot. Receptura na ocet jabłkowy nie należy do trudnych

Gotowy ocet powinien charakteryzować siÄ™  sÅ‚odko-kwaÅ›nym smakiem i zapachem jabÅ‚ek. Po tym czasie przelewamy wszystko przez gazÄ™, wlewamy do wyparzonych butelek  i zakrÄ™camy. Odstawiamy w ciemne miejsce. Gotowy ocet można przechowywać nawet przez kilka lat, gdyż stale fermentuje. Im dÅ‚użej stoi tym jest bardziej klarowny i smaczniejszy.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z mŅ

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *