Czym zastąpić tymianek?
Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…
Ocet ryżowy jest produktem często wykorzystywanym w kuchni orientalnej. Jest ważnym składnikiem dań kuchni chińskiej. Ubogaca smak potraw z owoców morza, ryb, sosów do sushi, makaronów i mięs. Doskonale się nadaje do marynowania warzyw. Jego delikatny, słodki smak nadaje daniom oryginalnych nut smakowych. Uwielbiasz dania kuchni azjatyckiej? Zabrakło Ci octu ryżowego do przygotowania sosu do warzyw lub ryb? Nie musisz się martwić. Wystarczy, że użyjesz prostych zamienników.
Ocet ze sfermentowanego ryżu można z łatwością zastąpić innymi produktami. Dostępne są one w każdej kuchni.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Ocet wytwarzany z jabłek jest znakomitym produktem zastępczym octu ryżowego. Wyprodukowany z cydru jabłkowego i poddany procesowi fermentacji charakteryzuje się lekko kwaskowym, jabłkowym smakiem. To znakomity zamiennik nie tylko octu ryżowego, ale także spirytusowego, winnego czy balsamicznego.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Ocet jabłkowy doskonale się sprawdzi do marynowania mięs, ryb, warzyw, jako dodatek do sałatek i ryżu do sushi. Ten zamiennik octu ryżowego wymaga jednak dodania odrobiny cukru. Wystarczy dodać 1/4 łyżeczki cukru na łyżkę stołową octu jabłkowego, aby idealnie zbliżyć jego smak do oryginału.
Ocet z białego wina jest podobny w smaku do octu ryżowego, dzięki czemu jest jego bardzo dobrym zastępcą. Ocet winny posiada jednak bardziej kwaskowaty smak. Aby w jak największym stopniu uzyskać smak octu ryżowego, wystarczy dodać do winnego trochę cukru. Proporcje są takie same, jak w przypadku octu z jabłek.
Zastanawiasz się, czym można zastąpić ocet ryżowy? Ocet jabłkowy i ocet winny to jedyne produkty, które możesz wykorzystać w kuchni. Znakomitym zastępnikiem są cytrusy.
Sok z limonki lub cytryny to doskonały zakwaszasz, który stosuje się nie tylko do herbaty. Można go także wykorzystać jako zamiennik octu ryżowego do zaprawiania sałatek, sosów czy dressingów. Aby uzyskać smak analogiczny do octu ryżowego, wystarczy pamiętać, że należy zastosować podwójną ilość cytrusowego soku.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Te rodzaje octów mogą także posłużyć jako zamienniki octu ryżowego. Nie zastąpią co prawda idealnie azjatyckiego smaku, ale aromatyczno-smakowa nuta będzie podobna.
Ryż do sushi musi mieć odpowiednią konsystencję. Absolutnie nie może być on za suchy. Aby nadać mu odpowiedni poziom wilgotności niezbędna staje się zaprawa. Ocet ryżowy czym zastąpić? Do przygotowania sushi zamiast octu ryżowego możesz użyć octu winnego lub jabłkowego.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Choć to produkty nie tak słodkie w smaku jak ocet ryżowy, stanowią jego doskonałe zamienniki. Dodatek cukru sprawi, że będą w smaku bardzo podobne do octu z fermentowanego ryżu.
Jeśli zabrakło ci produktu, jakim jest ocet ryżowy, zamiennik taki jak: ocet z białego wina, ocet jabłkowy czy cytrusy to znakomite rozwiązanie. Możesz ich z powodzeniem użyć do różnego rodzaju dań kuchni azjatyckiej, takich jak sałatki, sosy, sushi czy marynowane warzywa.