Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Spis treści:
- Ocet balsamiczny – krótka charakterystyka
- Co zamiast octu balsamicznego?
- Ocet balsamiczny – zamiennik
- Ocet balsamiczny – czym zastÄ…pić?
Obecnie ocet balsamiczny coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Nasi rodacy chętnie eksperymentują z tą specyficzną przyprawą i korzystają z przepisów zaciągniętych z różnych zakątków świata. Co, zamiast octu balsamicznego można dodać do potraw? Czy w ogóle istnieją dobre zamienniki? Wszystko wyjaśni się po przeczytaniu tego tekstu!
Ocet balsamiczny – krótka charakterystyka
Zanim zostanie poruszona kwestia dotycząca tego, jaki jest najlepszy zamiennik octu balsamicznego, warto poznać jego charakterystykę. Przede wszystkim ten rodzaj octu już od średniowiecza wytwarzany jest w jednym z włoskich regionów.
Do jego produkcji wykorzystywane są białe lub czerwone winogrona, dzięki którym przyprawa zawdzięcza swoją ciemną, skłaniającą się ku czarnej barwę. Konsystencja octu balsamicznego jest zupełnie inna od spirytusowego, ponieważ jest gęsta, a smak znacznie słodszy. Wszystko za sprawą tego, że zagęszczony sok winogronowy trafia do drewnianych beczek, gdzie zostaje pozostawiony na długi czas, aż przejdzie proces fermentacji.
Specyfikacja takiego octu pozwala dodawać go do różnego rodzaju potraw, ale Włosi najchętniej urozmaicają nim sałatki, mięsne marynaty, sosy, a czasem nawet desery. Również w Polsce produkt został doceniony i coraz częściej jest wykorzystywany do przygotowywania posiłków. Zwłaszcza od kiedy można go kupić za wiele niższą cenę niż jeszcze przed kilkoma latami.
Co zamiast octu balsamicznego?
Kiedy na liście składników znajduje się ocet balsamiczny, a właśnie zabrakło go w naszej kuchni, to wbrew pozorom nie trzeba wpadać w panikę, rzucać wszystkiego i szukać sklepu, w którym uda się go kupić. Całkiem możliwe, że w domu znajduje się coś, czym można zastąpić ocet balsamiczny, a mianowicie jego brat ocet winny.
Co prawda, ma nieco kwaśniejszy smak i bardziej rzadką konsystencję, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go do sałatek, sosów, czy też marynat do mięsa. Ciekawym rozwiązaniem jest także połączenie octu balsamicznego z niewielką ilością sosu sojowego. Jednak w tym przypadku trzeba zachować szczególną ostrożność, ponieważ ma silny smak i może zdominować danie. Dużo gorzej sytuacja wygląda, jeśli konieczne jest przyrządzenie deseru lub niezbędna jest gęstość octu.
Ocet balsamiczny – zamiennik
Czym zastąpić ocet balsamiczny? Octem jabłkowym. Oczywiście nie ma on takich samych właściwości i różni się smakiem oraz konsystencją, ale sprawdzi się jako dodatek do sałatek i sosów. Ocet jabłkowy jest bardziej kwaśny i ma jaśniejszą barwę, ale jego zaletą jest, że dostać go można nawet w mniejszych, osiedlowych sklepach.
Z kolei balsamiczny najczęściej dostępny jest wyłącznie w dużych marketach oddalonych od naszych domów przynajmniej kilka kilometrów. Nie można również nie zauważyć, że ocet jabłkowy jest dużo tańszy.
Ocet balsamiczny – czym zastÄ…pić?
Kolejny dobry zamiennik octu balsamicznego, to ocet ryżowy. Doskonale komponuje się z mięsami, rybami, daniami warzywnymi i nadaje się jako dodatek do sałatek. Z tego względu można wykorzystywać go nie tylko do przygotowywania potraw orientalnych, ale również polskich tradycyjnych, chociaż nieco zmodyfikowanych.
Ocet ryżowy jest odrobinę jaśniejszy od balsamicznego, ale jego słodko-kwaśny smak bardzo podobny. Bez przeszkód mogą go również spożywać osoby na diecie wegańskiej. Co ciekawe, na rynku dostępny jest czarny ocet chiński, również produkowany z ryżu. Jego kolor, smak i konsystencja są zbliżone do balsamicznego, ale niestety można go kupić wyłącznie w sklepie z żywnością azjatycką.