Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Obecnie ocet balsamiczny coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Nasi rodacy chętnie eksperymentują z tą specyficzną przyprawą i korzystają z przepisów zaciągniętych z różnych zakątków świata. Co, zamiast octu balsamicznego można dodać do potraw? Czy w ogóle istnieją dobre zamienniki? Wszystko wyjaśni się po przeczytaniu tego tekstu!

Ocet balsamiczny – krótka charakterystyka

Zanim zostanie poruszona kwestia dotycząca tego, jaki jest najlepszy zamiennik octu balsamicznego, warto poznać jego charakterystykę. Przede wszystkim ten rodzaj octu już od średniowiecza wytwarzany jest w jednym z włoskich regionów.

Do jego produkcji wykorzystywane są białe lub czerwone winogrona, dzięki którym przyprawa zawdzięcza swoją ciemną, skłaniającą się ku czarnej barwę. Konsystencja octu balsamicznego jest zupełnie inna od spirytusowego, ponieważ jest gęsta, a smak znacznie słodszy. Wszystko za sprawą tego, że zagęszczony sok winogronowy trafia do drewnianych beczek, gdzie zostaje pozostawiony na długi czas, aż przejdzie proces fermentacji.

Specyfikacja takiego octu pozwala dodawać go do różnego rodzaju potraw, ale WÅ‚osi najchÄ™tniej urozmaicajÄ… nim saÅ‚atki, miÄ™sne marynaty, sosy, a czasem nawet desery. Również w Polsce produkt zostaÅ‚ doceniony i coraz częściej jest wykorzystywany do przygotowywania posiÅ‚ków. ZwÅ‚aszcza od kiedy można go kupić za wiele niższÄ… cenÄ™ niż jeszcze przed kilkoma latami. 

Co zamiast octu balsamicznego?

Kiedy na liÅ›cie skÅ‚adników znajduje siÄ™ ocet balsamiczny, a wÅ‚aÅ›nie zabrakÅ‚o go w naszej kuchni, to wbrew pozorom nie trzeba wpadać w panikÄ™, rzucać wszystkiego i szukać sklepu, w którym uda siÄ™ go kupić. CaÅ‚kiem możliwe, że  w domu znajduje siÄ™ coÅ›, czym można zastÄ…pić ocet balsamiczny, a mianowicie jego brat ocet winny.

ocet balsamiczny zamiennik
Fot. Jak zamiennik octu balsamicznego wybrać?

Co prawda, ma nieco kwaśniejszy smak i bardziej rzadką konsystencję, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go do sałatek, sosów, czy też marynat do mięsa. Ciekawym rozwiązaniem jest także połączenie octu balsamicznego z niewielką ilością sosu sojowego. Jednak w tym przypadku trzeba zachować szczególną ostrożność, ponieważ ma silny smak i może zdominować danie. Dużo gorzej sytuacja wygląda, jeśli konieczne jest przyrządzenie deseru lub niezbędna jest gęstość octu.

Ocet balsamiczny – zamiennik

Czym zastąpić ocet balsamiczny? Octem jabłkowym. Oczywiście nie ma on takich samych właściwości i różni się smakiem oraz konsystencją, ale sprawdzi się jako dodatek do sałatek i sosów. Ocet jabłkowy jest bardziej kwaśny i ma jaśniejszą barwę, ale jego zaletą jest, że dostać go można nawet w mniejszych, osiedlowych sklepach.

Z kolei balsamiczny najczęściej dostępny jest wyłącznie w dużych marketach oddalonych od naszych domów przynajmniej kilka kilometrów. Nie można również nie zauważyć, że ocet jabłkowy jest dużo tańszy.

Ocet balsamiczny – czym zastÄ…pić?

Kolejny dobry zamiennik octu balsamicznego, to ocet ryżowy. Doskonale komponuje się z mięsami, rybami, daniami warzywnymi i nadaje się jako dodatek do sałatek. Z tego względu można wykorzystywać go nie tylko do przygotowywania potraw orientalnych, ale również polskich tradycyjnych, chociaż nieco zmodyfikowanych.

Ocet ryżowy jest odrobinę jaśniejszy od balsamicznego, ale jego słodko-kwaśny smak bardzo podobny. Bez przeszkód mogą go również spożywać osoby na diecie wegańskiej. Co ciekawe, na rynku dostępny jest czarny ocet chiński, również produkowany z ryżu. Jego kolor, smak i konsystencja są zbliżone do balsamicznego, ale niestety można go kupić wyłącznie w sklepie z żywnością azjatycką.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

CzÄ™sto spotykam siÄ™ z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. JednÄ… z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *