Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Obecnie ocet balsamiczny coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Nasi rodacy chętnie eksperymentują z tą specyficzną przyprawą i korzystają z przepisów zaciągniętych z różnych zakątków świata. Co, zamiast octu balsamicznego można dodać do potraw? Czy w ogóle istnieją dobre zamienniki? Wszystko wyjaśni się po przeczytaniu tego tekstu!

Ocet balsamiczny – krótka charakterystyka

Zanim zostanie poruszona kwestia dotycząca tego, jaki jest najlepszy zamiennik octu balsamicznego, warto poznać jego charakterystykę. Przede wszystkim ten rodzaj octu już od średniowiecza wytwarzany jest w jednym z włoskich regionów.

Do jego produkcji wykorzystywane są białe lub czerwone winogrona, dzięki którym przyprawa zawdzięcza swoją ciemną, skłaniającą się ku czarnej barwę. Konsystencja octu balsamicznego jest zupełnie inna od spirytusowego, ponieważ jest gęsta, a smak znacznie słodszy. Wszystko za sprawą tego, że zagęszczony sok winogronowy trafia do drewnianych beczek, gdzie zostaje pozostawiony na długi czas, aż przejdzie proces fermentacji.

Specyfikacja takiego octu pozwala dodawać go do różnego rodzaju potraw, ale Włosi najchętniej urozmaicają nim sałatki, mięsne marynaty, sosy, a czasem nawet desery. Również w Polsce produkt został doceniony i coraz częściej jest wykorzystywany do przygotowywania posiłków. Zwłaszcza od kiedy można go kupić za wiele niższą cenę niż jeszcze przed kilkoma latami. 

Co zamiast octu balsamicznego?

Kiedy na liście składników znajduje się ocet balsamiczny, a właśnie zabrakło go w naszej kuchni, to wbrew pozorom nie trzeba wpadać w panikę, rzucać wszystkiego i szukać sklepu, w którym uda się go kupić. Całkiem możliwe, że  w domu znajduje się coś, czym można zastąpić ocet balsamiczny, a mianowicie jego brat ocet winny.

ocet balsamiczny zamiennik
Fot. Jak zamiennik octu balsamicznego wybrać?

Co prawda, ma nieco kwaśniejszy smak i bardziej rzadką konsystencję, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go do sałatek, sosów, czy też marynat do mięsa. Ciekawym rozwiązaniem jest także połączenie octu balsamicznego z niewielką ilością sosu sojowego. Jednak w tym przypadku trzeba zachować szczególną ostrożność, ponieważ ma silny smak i może zdominować danie. Dużo gorzej sytuacja wygląda, jeśli konieczne jest przyrządzenie deseru lub niezbędna jest gęstość octu.

Ocet balsamiczny – zamiennik

Czym zastąpić ocet balsamiczny? Octem jabłkowym. Oczywiście nie ma on takich samych właściwości i różni się smakiem oraz konsystencją, ale sprawdzi się jako dodatek do sałatek i sosów. Ocet jabłkowy jest bardziej kwaśny i ma jaśniejszą barwę, ale jego zaletą jest, że dostać go można nawet w mniejszych, osiedlowych sklepach.

Z kolei balsamiczny najczęściej dostępny jest wyłącznie w dużych marketach oddalonych od naszych domów przynajmniej kilka kilometrów. Nie można również nie zauważyć, że ocet jabłkowy jest dużo tańszy.

Ocet balsamiczny – czym zastąpić?

Kolejny dobry zamiennik octu balsamicznego, to ocet ryżowy. Doskonale komponuje się z mięsami, rybami, daniami warzywnymi i nadaje się jako dodatek do sałatek. Z tego względu można wykorzystywać go nie tylko do przygotowywania potraw orientalnych, ale również polskich tradycyjnych, chociaż nieco zmodyfikowanych.

Ocet ryżowy jest odrobinę jaśniejszy od balsamicznego, ale jego słodko-kwaśny smak bardzo podobny. Bez przeszkód mogą go również spożywać osoby na diecie wegańskiej. Co ciekawe, na rynku dostępny jest czarny ocet chiński, również produkowany z ryżu. Jego kolor, smak i konsystencja są zbliżone do balsamicznego, ale niestety można go kupić wyłącznie w sklepie z żywnością azjatycką.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki to bezglutenowy składnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje właściwości zagęszczające i poprawiające strukturę wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków często stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub węglanu amonu, jest tradycyjnym środkiem…

Czym zastąpić ser cheddar?

Czym zastąpić ser cheddar?

Ser cheddar to popularny ser o intensywnym, lekko pikantnym smaku, ceniony za doskonałe właściwości topienia oraz wszechstronność w kuchni. Poni…

Czym zastąpić rodzynki?

Czym zastąpić rodzynki?

Rodzynki to suszone owoce winogron, które cieszą się popularnością dzięki swojej słodyczy, elastycznej konsystencji oraz uniwersalności w kuch…

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Pomidory w puszce to popularny składnik wielu przepisów, ceniony za wygodę użycia, intensywny smak i jednolitą konsystencję. W niektórych sytua…

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to warzywo o intensywnym, lekko orzechowym smaku, często wykorzystywane w zupach, puree oraz surówkach. Dla osób poszukujących al…

Czym zastąpić ketchup?

Czym zastąpić ketchup?

Ketchup to popularny sos pomidorowy o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku, który stanowi nieodłączny dodatek do wielu dań. W poniższym wpis…

Czym zastąpić ser asiago?

Czym zastąpić ser asiago?

Ser Asiago to włoski ser o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku oraz zróżnicowanej teksturze, zależnej od stopnia dojrzewania. Poniżej prze…

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Otręby to składnik, który nadaje chlebowi dodatkową porcję błonnika, minerałów i witamin, jednocześnie wpływając na jego strukturę i smak….

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *