Czym zastąpić żelatynę?

Czym zastąpić żelatynę?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Żelatyna i jej zamienniki są w kuchni, szczególnie w cukiernictwie niezbędne. Ich jakość i rodzaj mają kluczowe znaczenie zarówno dla smaku, jak i konsystencji potrawy. Kulinarne wybory są również wyborami etycznymi, czego wyrazem jest coraz większa popularność roślinnych zamienników żelatyny.

Powstawanie żelatyny

Żelatyna jest substancją pochodzenia zwierzęcego, jest powszechniej wykorzystywana jako zagęszczacz i środek żelujący. Żelatyna jest produkowana z kolagenu, wyodrębnianego ze skór świń, kości bydła oraz innych ubocznych produktów uboju.

Żelatyna spożywcza nosi nazwę żelatyny typu A, co związane jest z technologią pozyskiwania, wymagającą użycia kwasu (acid) do rozkładu skór i kości. Proces pozyskiwania żelatyny, rozpoczynający się moczeniem skór w kwasie siarkowym, ma na celu przekształcenie kolagenu w rozpuszczalną w wodzie żelatynę.

Zagęszczanie i żelowanie

Żelatyna i jej zamienniki odpowiadają za dwa procesy: zagęszczania i żelowania. Zagęszczanie zmniejsza zawartość wody w potrawie. Dzieje się tak na skutek łączenia się mniejszych cząsteczek, białek lub węglowodanów, w większe skupiska.

Jeśli jako zagęszczacz stosujemy pektyny, to cząsteczki wody zostają pochłonięte i zamknięte w sieci pektynowej. Proces żelowania polega na całkowitym unieruchomieniu cząsteczek wody. Substancje żelujące tworzą z białek lub cukrów gęsta sieć zamykającą w swym wnętrzu wodę.

żelatyna zamiennik
Fot. Zamiennik dla żelatyny? Nic trudnego!

Czym można zastąpić żelatynę w jej działaniu zagęszczającym i żelującym? Przede wszystkim pektyną i agarem.

Co zamiast żelatyny – zamienniki żelatyny

Każdemu kucharzowi niezbędna jest wiedza czym zastapic żelatynę, a można to osiągnąć używając zagęszczaczy i substancji żelujących pochodzenia roślinnego. Głównymi zamiennikami są pektyny, będące mieszaninami oligo- i polisacharydów oraz, powstający z krasnorostów, agar agar.

Pektyny występują przede wszystkim w owocach np.: w jabłkach, pigwach i czarnej porzeczce. Występują w postaci proszku i są wykorzystywane zarówno do zagęszczania, jak i do żelowania. Ten zamiennik żelatyny, gdy powstaje z jabłek, nazywany jest żółtą pektyną. Pektyny po stężeniu nie mogą być ponownie rozgrzane, gdyż tracą swą żelującą moc.

Agar agar jest pozyskiwany z różnych gatunków wodorostów m.in. z Gracilaria i Gelidium. Agar pierwotnie stosowany był w kuchni azjatyckiej, a globalną sławę zyskał stosunkowo niedawno. Najczęściej dostępny jest w formie proszku, płatków lub granulek.

Ile agaru zamiast żelatyny?

Jedna łyżeczka agaru wystarczy do zgęszczenia 1 litra płynu. Agar należy rozpuszczać w zimnej wodzie, a następnie zagotować, gdyż dopiero wysoka temperatura sprawia, że roztwór gęstnieje. Agar nie ma kalorii, ale ma wiele witamin i mikroelementów oraz jest bogaty w aminokwasy.

Użyty w potrawie agar agar nie traci swych właściwości odżywczych i nadal obfituje w kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, a także w witaminy B6, E i K. W opisie składu żywności agar agar znajduje się pod symbolem E406.

Agar stosowany jest do przygotowywania galaretek, zagęszczania dżemów i słodyczy. Określany jest mianem wegańskiej żelatyny, bo mocą i konsystencją przypomina żelatynę. Jednakże agar agar żeluje mocniej niż jego niewegański odpowiednik. Potrawy zawierające agar także są odporniejsze na działanie wysokiej temperatury niż te z żelatyną.

W kuchni zawsze mamy wybór. Żelatynę może zastąpić agarem. A agar-agar czym zastąpić? Pektyną. A pektynę i agar agar czym zastąpić? Tutaj też mamy wiele możliwości i możemy użyć glutenu lub tapioki. Ciekawym faktem jest, iż substancje stosowane zamiast żelatyny wspomagają pracę organizmu, obniżając poziom złego cholesterolu. 

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki to bezglutenowy składnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje właściwości zagęszczające i poprawiające strukturę wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków często stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub węglanu amonu, jest tradycyjnym środkiem…

Czym zastąpić ser cheddar?

Czym zastąpić ser cheddar?

Ser cheddar to popularny ser o intensywnym, lekko pikantnym smaku, ceniony za doskonałe właściwości topienia oraz wszechstronność w kuchni. Poni…

Czym zastąpić rodzynki?

Czym zastąpić rodzynki?

Rodzynki to suszone owoce winogron, które cieszą się popularnością dzięki swojej słodyczy, elastycznej konsystencji oraz uniwersalności w kuch…

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Pomidory w puszce to popularny składnik wielu przepisów, ceniony za wygodę użycia, intensywny smak i jednolitą konsystencję. W niektórych sytua…

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to warzywo o intensywnym, lekko orzechowym smaku, często wykorzystywane w zupach, puree oraz surówkach. Dla osób poszukujących al…

Czym zastąpić ketchup?

Czym zastąpić ketchup?

Ketchup to popularny sos pomidorowy o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku, który stanowi nieodłączny dodatek do wielu dań. W poniższym wpis…

Czym zastąpić ser asiago?

Czym zastąpić ser asiago?

Ser Asiago to włoski ser o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku oraz zróżnicowanej teksturze, zależnej od stopnia dojrzewania. Poniżej prze…

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Otręby to składnik, który nadaje chlebowi dodatkową porcję błonnika, minerałów i witamin, jednocześnie wpływając na jego strukturę i smak….

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *