Czym zastąpić mleko w proszku?

Czym zastąpić mleko w proszku?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Mleko w proszku znajduje bardzo często zastosowanie w różnorodnych wyrobach cukierniczych, między innymi tortach, ciastach, mini deserkach, bezach oraz ciastkach. Jego właściwości zagęszczające przedłużają trwałość kremów, a zarazem nadają im aksamitnej lekkości. Często mleko w proszku stosowane jest podczas produkcji kremów czekoladowych, śmietanowych oraz różnego rodzaju mas. Wadą mleka w proszku jest przede wszystkim niska zawartość składników odżywczych i witamin, a zaskakująca duża zawartość tłuszczu i cukru prostego. Coraz więcej osób zastanawia się czym zastąpić mleko w proszku aby wypieki nie straciły na smaku?

Czym można zastąpić mleko w proszku przygotowując ciasta i desery?

Tradycyjne mleko w proszku w wielu przypadkach bez obaw można zastąpić klasycznym, pełnotłustym mlekiem. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się w przypadku klasycznych kremów do ciast i tortów. Ponadto, tradycyjne mleko obniży nieco kaloryczność wypieków i zawartość cukrów. Decydując się na takie rozwiązanie należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji, gdyż 10 g mleka w proszku odpowiada 100 ml klasycznego mleka. 

Osoby na diecie odchudzającej pełnotłuste mleko mogą zastąpić również mlekiem o zawartości tłuszczu 1,5% bądź 0,5%. Spokojnie można użyć również mleka pozbawionego laktozy.

Zastanawiając się, co zamiast mleka w proszku do czekolady, warto wypróbować klasyczną śmietankę kremówkę. Wysokiej jakości słodka śmietana o zawartości tłuszczu minimum 30% świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania czekoladowej polewy oraz lekkich kremów na bazie ciemnej czekolady. 

mleko w proszku zamiennik
Fot. Czy istnieje najlepszy zamiennik mleka w proszku?

Czym zastąpić mleko w proszku do masy orzechowej?

Mleko w proszku to powszechny składnik masy orzechowej wykorzystywanej do nadziewania kruchych ciastek i domowych cukierków. Osoby na diecie bez obaw mogą zastąpić sproszkowane mleko zmiksowanymi orzeszkami ziemnymi, nerkowcami oraz orzechami włoskimi. Starcie orzechów na pył przypominający mąkę doskonale zagęści każdą masę i nada wyjątkowego smaku oraz aromatu. Garść orzechów bez trudu można zmielić wykorzystując w tym celu tradycyjny blender. 

Poszukując rozwiązania co zamiast mleka w proszku w pierwszym kroku warto sprawdzić produkty znajdujące się w domowej kuchni. Słodka śmietana kremówka dzięki długiej dacie przydatności odpowiednio przechowywana nadaje się do spożycia nawet przez kilka tygodni. Z kolei orzechy i orzeszki ziemne trzymane w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu przez bardzo długi okres czasu zachowają smak i aromat.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki to bezglutenowy składnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje właściwości zagęszczające i poprawiające strukturę wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków często stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub węglanu amonu, jest tradycyjnym środkiem…

Czym zastąpić ser cheddar?

Czym zastąpić ser cheddar?

Ser cheddar to popularny ser o intensywnym, lekko pikantnym smaku, ceniony za doskonałe właściwości topienia oraz wszechstronność w kuchni. Poni…

Czym zastąpić rodzynki?

Czym zastąpić rodzynki?

Rodzynki to suszone owoce winogron, które cieszą się popularnością dzięki swojej słodyczy, elastycznej konsystencji oraz uniwersalności w kuch…

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Pomidory w puszce to popularny składnik wielu przepisów, ceniony za wygodę użycia, intensywny smak i jednolitą konsystencję. W niektórych sytua…

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to warzywo o intensywnym, lekko orzechowym smaku, często wykorzystywane w zupach, puree oraz surówkach. Dla osób poszukujących al…

Czym zastąpić ketchup?

Czym zastąpić ketchup?

Ketchup to popularny sos pomidorowy o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku, który stanowi nieodłączny dodatek do wielu dań. W poniższym wpis…

Czym zastąpić ser asiago?

Czym zastąpić ser asiago?

Ser Asiago to włoski ser o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku oraz zróżnicowanej teksturze, zależnej od stopnia dojrzewania. Poniżej prze…

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Otręby to składnik, który nadaje chlebowi dodatkową porcję błonnika, minerałów i witamin, jednocześnie wpływając na jego strukturę i smak….

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *