Czym zastąpić mleko w proszku?

Czym zastąpić mleko w proszku?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Mleko w proszku znajduje bardzo często zastosowanie w różnorodnych wyrobach cukierniczych, między innymi tortach, ciastach, mini deserkach, bezach oraz ciastkach. Jego właściwości zagęszczające przedłużają trwałość kremów, a zarazem nadają im aksamitnej lekkości. Często mleko w proszku stosowane jest podczas produkcji kremów czekoladowych, śmietanowych oraz różnego rodzaju mas. Wadą mleka w proszku jest przede wszystkim niska zawartość składników odżywczych i witamin, a zaskakująca duża zawartość tłuszczu i cukru prostego. Coraz więcej osób zastanawia się czym zastąpić mleko w proszku aby wypieki nie straciły na smaku?

Czym można zastąpić mleko w proszku przygotowując ciasta i desery?

Tradycyjne mleko w proszku w wielu przypadkach bez obaw można zastąpić klasycznym, pełnotłustym mlekiem. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się w przypadku klasycznych kremów do ciast i tortów. Ponadto, tradycyjne mleko obniży nieco kaloryczność wypieków i zawartość cukrów. Decydując się na takie rozwiązanie należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji, gdyż 10 g mleka w proszku odpowiada 100 ml klasycznego mleka. 

Osoby na diecie odchudzającej pełnotłuste mleko mogą zastąpić również mlekiem o zawartości tłuszczu 1,5% bądź 0,5%. Spokojnie można użyć również mleka pozbawionego laktozy.

Zastanawiając się, co zamiast mleka w proszku do czekolady, warto wypróbować klasyczną śmietankę kremówkę. Wysokiej jakości słodka śmietana o zawartości tłuszczu minimum 30% świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania czekoladowej polewy oraz lekkich kremów na bazie ciemnej czekolady. 

mleko w proszku zamiennik
Fot. Czy istnieje najlepszy zamiennik mleka w proszku?

Czym zastąpić mleko w proszku do masy orzechowej?

Mleko w proszku to powszechny składnik masy orzechowej wykorzystywanej do nadziewania kruchych ciastek i domowych cukierków. Osoby na diecie bez obaw mogą zastąpić sproszkowane mleko zmiksowanymi orzeszkami ziemnymi, nerkowcami oraz orzechami włoskimi. Starcie orzechów na pył przypominający mąkę doskonale zagęści każdą masę i nada wyjątkowego smaku oraz aromatu. Garść orzechów bez trudu można zmielić wykorzystując w tym celu tradycyjny blender. 

Poszukując rozwiązania co zamiast mleka w proszku w pierwszym kroku warto sprawdzić produkty znajdujące się w domowej kuchni. Słodka śmietana kremówka dzięki długiej dacie przydatności odpowiednio przechowywana nadaje się do spożycia nawet przez kilka tygodni. Z kolei orzechy i orzeszki ziemne trzymane w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu przez bardzo długi okres czasu zachowają smak i aromat.

Zobacz również:

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Sól jest jednym z najważniejszych składników kuchni, ale nadmierne jej używanie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ci…

Czym zastąpić parmezan?

Czym zastąpić parmezan?

Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej …

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *