Czym zastąpić mleko w proszku?

Czym zastąpić mleko w proszku?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Mleko w proszku znajduje bardzo często zastosowanie w różnorodnych wyrobach cukierniczych, między innymi tortach, ciastach, mini deserkach, bezach oraz ciastkach. Jego właściwości zagęszczające przedłużają trwałość kremów, a zarazem nadają im aksamitnej lekkości. Często mleko w proszku stosowane jest podczas produkcji kremów czekoladowych, śmietanowych oraz różnego rodzaju mas. Wadą mleka w proszku jest przede wszystkim niska zawartość składników odżywczych i witamin, a zaskakująca duża zawartość tłuszczu i cukru prostego. Coraz więcej osób zastanawia się czym zastąpić mleko w proszku aby wypieki nie straciły na smaku?

Czym można zastąpić mleko w proszku przygotowując ciasta i desery?

Tradycyjne mleko w proszku w wielu przypadkach bez obaw można zastÄ…pić klasycznym, peÅ‚notÅ‚ustym mlekiem. Takie rozwiÄ…zanie Å›wietnie sprawdzi siÄ™ w przypadku klasycznych kremów do ciast i tortów. Ponadto, tradycyjne mleko obniży nieco kaloryczność wypieków i zawartość cukrów. DecydujÄ…c siÄ™ na takie rozwiÄ…zanie należy jednak pamiÄ™tać o zachowaniu odpowiednich proporcji, gdyż 10 g mleka w proszku odpowiada 100 ml klasycznego mleka. 

Osoby na diecie odchudzającej pełnotłuste mleko mogą zastąpić również mlekiem o zawartości tłuszczu 1,5% bądź 0,5%. Spokojnie można użyć również mleka pozbawionego laktozy.

ZastanawiajÄ…c siÄ™, co zamiast mleka w proszku do czekolady, warto wypróbować klasycznÄ… Å›mietankÄ™ kremówkÄ™. Wysokiej jakoÅ›ci sÅ‚odka Å›mietana o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu minimum 30% Å›wietnie sprawdzi siÄ™ podczas przygotowywania czekoladowej polewy oraz lekkich kremów na bazie ciemnej czekolady. 

mleko w proszku zamiennik
Fot. Czy istnieje najlepszy zamiennik mleka w proszku?

Czym zastąpić mleko w proszku do masy orzechowej?

Mleko w proszku to powszechny skÅ‚adnik masy orzechowej wykorzystywanej do nadziewania kruchych ciastek i domowych cukierków. Osoby na diecie bez obaw mogÄ… zastÄ…pić sproszkowane mleko zmiksowanymi orzeszkami ziemnymi, nerkowcami oraz orzechami wÅ‚oskimi. Starcie orzechów na pyÅ‚ przypominajÄ…cy mÄ…kÄ™ doskonale zagęści każdÄ… masÄ™ i nada wyjÄ…tkowego smaku oraz aromatu. Garść orzechów bez trudu można zmielić wykorzystujÄ…c w tym celu tradycyjny blender. 

Poszukując rozwiązania co zamiast mleka w proszku w pierwszym kroku warto sprawdzić produkty znajdujące się w domowej kuchni. Słodka śmietana kremówka dzięki długiej dacie przydatności odpowiednio przechowywana nadaje się do spożycia nawet przez kilka tygodni. Z kolei orzechy i orzeszki ziemne trzymane w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu przez bardzo długi okres czasu zachowają smak i aromat.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Czym zastąpić komosę ryżową?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, jest niezwykle popularnym składnikiem kulinarnym cieszącym się uznaniem wśród osób dbających o zdrową

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *