Czym zastąpić mleko w proszku?
Spis treści:
- Czym można zastąpić mleko w proszku przygotowując ciasta i desery?
- Czym zastąpić mleko w proszku do masy orzechowej?
Mleko w proszku znajduje bardzo często zastosowanie w różnorodnych wyrobach cukierniczych, między innymi tortach, ciastach, mini deserkach, bezach oraz ciastkach. Jego właściwości zagęszczające przedłużają trwałość kremów, a zarazem nadają im aksamitnej lekkości. Często mleko w proszku stosowane jest podczas produkcji kremów czekoladowych, śmietanowych oraz różnego rodzaju mas. Wadą mleka w proszku jest przede wszystkim niska zawartość składników odżywczych i witamin, a zaskakująca duża zawartość tłuszczu i cukru prostego. Coraz więcej osób zastanawia się czym zastąpić mleko w proszku aby wypieki nie straciły na smaku?
Czym można zastąpić mleko w proszku przygotowując ciasta i desery?
Tradycyjne mleko w proszku w wielu przypadkach bez obaw można zastąpić klasycznym, pełnotłustym mlekiem. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się w przypadku klasycznych kremów do ciast i tortów. Ponadto, tradycyjne mleko obniży nieco kaloryczność wypieków i zawartość cukrów. Decydując się na takie rozwiązanie należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji, gdyż 10 g mleka w proszku odpowiada 100 ml klasycznego mleka.
Osoby na diecie odchudzającej pełnotłuste mleko mogą zastąpić również mlekiem o zawartości tłuszczu 1,5% bądź 0,5%. Spokojnie można użyć również mleka pozbawionego laktozy.
Zastanawiając się, co zamiast mleka w proszku do czekolady, warto wypróbować klasyczną śmietankę kremówkę. Wysokiej jakości słodka śmietana o zawartości tłuszczu minimum 30% świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania czekoladowej polewy oraz lekkich kremów na bazie ciemnej czekolady.
Czym zastąpić mleko w proszku do masy orzechowej?
Mleko w proszku to powszechny składnik masy orzechowej wykorzystywanej do nadziewania kruchych ciastek i domowych cukierków. Osoby na diecie bez obaw mogą zastąpić sproszkowane mleko zmiksowanymi orzeszkami ziemnymi, nerkowcami oraz orzechami włoskimi. Starcie orzechów na pył przypominający mąkę doskonale zagęści każdą masę i nada wyjątkowego smaku oraz aromatu. Garść orzechów bez trudu można zmielić wykorzystując w tym celu tradycyjny blender.
Poszukując rozwiązania co zamiast mleka w proszku w pierwszym kroku warto sprawdzić produkty znajdujące się w domowej kuchni. Słodka śmietana kremówka dzięki długiej dacie przydatności odpowiednio przechowywana nadaje się do spożycia nawet przez kilka tygodni. Z kolei orzechy i orzeszki ziemne trzymane w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu przez bardzo długi okres czasu zachowają smak i aromat.