MÄ…ka krupczatka – czym zastÄ…pić?
Spis treści:
Mąka krupczatka to popularna, jasna mąka pszenna w typie 450. Pod tym względem porównywalna jest do mąki tortowej. Są jednak zdecydowane różnice. W przeciwieństwie do tortowej, która jest bardzo drobno mielona, krupczatka jest mąką gruboziarnistą, z wyrazistą strukturą, która swoją gramaturą przypomina kaszkę. Pojawia się jednak pytanie, czym zastąpić mąkę krupczatkę, kiedy zabraknie jej w domu?
Mąka krupczatka czym zastąpić?
Krupczatka wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i kwasów nasyconych. Ponadto, w tego typu mące występują również składniki mineralne takie jak: związki fosforu, wapnia i potasu, a także witaminy z grupy B i E. Krupczatka nie zawiera magnezu, jest mąką o umiarkowanej kaloryczności.
W zależności do czego chcesz jej użyć, jako zamiennik mąki krupczatki może posłużyć zwykła mąka pszenna czy też kaszka manna
Mąka krupczatka używana jest w wielu różnych przepisach cukierniczych, ale nie tylko. Używa się jej również do wyrobów doskonałych dań wytrawnych. Dzięki temu, że charakteryzuje się wysoką zawartością glutenu, potrawom z jej użyciem nadaje zwartą, kleistą konsystencję .
Ta wyjÄ…tkowa struktura krupczatki sprawia, że szczególnie polecana jest do wyrobu kruchych ciast, tart i kruszonek (sprawdź – jak zrobić kruszonkÄ™), ale znajduje swoje zastosowanie również do przygotowania pierogów, klusek oraz znakomitych makaronów. Åšwietnie sprawdzi siÄ™ jako zagÄ™szczacz do zup i sosów oraz do przygotowania panierek. NaleÅ›niki i placuszki z mÄ…ki krupczatki bÄ™dÄ… puszyste i delikatne.
Co zamiast mÄ…ki krupczatki?
O ile w Polsce mąka krupczatka jest dość popularna, to w innych krajach bywa zdecydowanie mniej dostępna. Niełatwo np. znaleźć ją na półkach angielskich sklepów.
Na internetowych forach często można spotkać pytania mieszkających za granicą Polaków czym zastąpić mąkę krupczatkę? Nierzadko może się też zdarzyć, ze po prostu tego typu mąki w swojej spiżarni akurat nie mamy, że jej zabraknie w zapasach. Co wtedy możemy zrobić ?
Zdecydowanie nie musimy rezygnować z wybranego przepisu. Wszystkim pytającym o zamiennik mąki krupczatki podpowiadamy, że w tej roli doskonale sprawdzi się po prostu mieszkanka zwykłej mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W jakim stosunku je wymieszać?
Aby uzyskać idealne proporcje takiej mieszaniny polecamy bardzo proste rozwiązanie. Ze szklanki mąki pszennej należy odsypać dwie łyżki , a następnie zastąpić je również dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Należy pamiętać o dokładnym przesianiu , aby mąki odpowiednio się połączyły i napowietrzyły. Taki zamiennik sprawdzi się najlepiej. Dzięki tak przygotowanej mieszance uzyskamy pożądaną konsystencję, a potrawy nie stracą nic na jakości. Ciasta na makarony i kluski będą odpowiednio kleiste, a szarlotki i tarty będą idealnie kruche.