Czym zastąpić mleczko kokosowe?

Czym zastąpić mleczko kokosowe?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Czym zastąpić mleczko kokosowe, jeśli akurat go nie mamy, skończyło nam się, albo potrzebujemy go naprawdę niewiele? Na rynku jest wiele produktów, które z powodzeniem spełniać mogą rolę zamienników mleka kokosowego. Jakie produkty warto użyć zamiast mleczka kokosowego? O tym w poniższym wpisie.

Co zamiast mleczka kokosowego?

Jogurt kokosowy będzie świetnym pomysłem na zastąpienie mleka kokosowego. To produkt, który z powodzeniem znaleźć można w wielu sklepach i większych marketach. Jednym z najważniejszych składników takiego jogurtu są kokosy – z powodzeniem więc będzie stanowić zamiennik mleczka kokosowego.

Co więcej – smakuje podobnie jak mleczko oraz doskonale sprawdza się jako dodatek nie tylko do sosów, ale również do różnego rodzaju deserów – w tym jako dodatek do masy tortowej. Ponadto stanowi także podstawowy składnik wyśmienitego, aromatycznego curry.

co zamiast mleczka kokosowego
Fot. Co zamiast mleczka kokosowego? Opcji mamy kilka

Wybór jogurtu kokosowego będzie idealnym pomysłem wówczas, gdy do wykonania danego dania niezbędne będzie tylko kilka łyżek mleczka kokosowego. Zupełnie niepotrzebnym w takiej sytuacji okazało się otwarcie dużego kartonu czy sporej puszki z mleczkiem powstałym na bazie kokosów.

Gdy brak mleka kokosowego

Czym zastąpić mleko kokosowe, gdy akurat ma się go w domu, sklepy zamknięte, a występuje dość pilna potrzeba na jego użycie? Z pewnością jako zamiennik mleczka kokosowego świetnie sprawdzi się śmietana – najlepiej 12%.

Produkt ten ma podobny poziom gęstości, dzięki czemu z powodzeniem może być całkiem zgrabną imitacją mleczka na bazie kokosa. Aby jednak zadbać o jak najbardziej zbliżony smak do tego mleka, warto wymieszać śmietanę z dużą ilością wiórków kokosowych oraz z cukrem pudrem.

Dodatkowo można dodać też nieco aromatu do ciast o smaku kokosa. Dzięki tym właśnie dodatkom, śmietana sprawdzi się jako niezastąpiony dodatek do pieczeni oraz fundament bardzo smacznych, aromatycznych sosów. Będzie doskonała także do ciast i deserów.

mleczko kokosowe zamiennik
Fot. Zamienników mleczka kokosowego jest całkiem dużo

Czym można zastąpić mleko kokosowe?

Zwykłe mleko z dodatkiem wiórek kokosowych również może być zamiennikiem mleczka kokosowego. Warto podkreślić jednak, że tego rodzaju mieszanka produktów sprawdzi się raczej jako podstawa do przygotowania płynnych dań. Może okazać się niezastąpiona do przygotowania owsianki lub sosu do deserów powstałego na bazie mleka właśnie.

Przygotowując owsiankę na bazie takiej mieszanki warto pamiętać o tym, by dodać zdecydowanie mniejszą ilość mleka wzbogaconego wiórkami kokosowymi, niż byłoby to przy wykorzystaniu mleczka kokosowego. Dobrze też pamiętać o delikatnym podgotowaniu zwykłego mleka – tak, aby znajdujące się w nim wiórki napęczniały, a finalnie całość mieszanki zyskała pożądaną gęstość. Zwykłe mleko wymieszane z wiórkami kokosowymi jako zamiennik mleczka kokosowego można też wypróbować do przygotowania smacznych potraw na słono. 

Czym zastąpić mleczko kokosowe w curry?

Istnieje kilka zamienników mleczka kokosowego, które można z powodzeniem wykorzystać w curry – wybór zależy przede wszystkim od preferencji smakowych, rodzaju diety oraz oczekiwanej konsystencji. Oto kilka propozycji:

  • Jogurt naturalny
  • Śmietanka lub śmietana (np. 18% lub 30%)
  • Roślinne śmietanki i mleka (np. sojowe, owsiane, migdałowe)
  • Masło orzechowe lub z nerkowców (rozcierane z wodą/wywarem)
  • Pasta z nerkowców (domowa lub gotowa)
  • Mleko i śmietanka w proszku (kokosowa, sojowa, owsiana)
  • Użycie gęstego bulionu i ewentualnie zagęszczenie mąką lub skrobią

Spróbuj stopniowo dodawać wybrany zamiennik, aby uzyskać pożądaną gęstość i smak. Smakuj w trakcie przygotowania i ewentualnie dostosowuj ilość przypraw.

Podsumowując – dla chcącego, nic trudnego. Lista zamienników imitujących popularne mleczko kokosowe jest całkiem spora. Warto o tym pamiętać w sytuacji, gdy sklepy są zamknięte lub istnieje potrzeba użycia niewielkiej ilości tego powszechnie uwielbianego produktu.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki to bezglutenowy składnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje właściwości zagęszczające i poprawiające strukturę wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków często stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub węglanu amonu, jest tradycyjnym środkiem…

Czym zastąpić ser cheddar?

Czym zastąpić ser cheddar?

Ser cheddar to popularny ser o intensywnym, lekko pikantnym smaku, ceniony za doskonałe właściwości topienia oraz wszechstronność w kuchni. Poni…

Czym zastąpić rodzynki?

Czym zastąpić rodzynki?

Rodzynki to suszone owoce winogron, które cieszą się popularnością dzięki swojej słodyczy, elastycznej konsystencji oraz uniwersalności w kuch…

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Pomidory w puszce to popularny składnik wielu przepisów, ceniony za wygodę użycia, intensywny smak i jednolitą konsystencję. W niektórych sytua…

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to warzywo o intensywnym, lekko orzechowym smaku, często wykorzystywane w zupach, puree oraz surówkach. Dla osób poszukujących al…

Czym zastąpić ketchup?

Czym zastąpić ketchup?

Ketchup to popularny sos pomidorowy o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku, który stanowi nieodłączny dodatek do wielu dań. W poniższym wpis…

Czym zastąpić ser asiago?

Czym zastąpić ser asiago?

Ser Asiago to włoski ser o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku oraz zróżnicowanej teksturze, zależnej od stopnia dojrzewania. Poniżej prze…

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Otręby to składnik, który nadaje chlebowi dodatkową porcję błonnika, minerałów i witamin, jednocześnie wpływając na jego strukturę i smak….

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *