Jak zrobić kruszonkę?

Jak zrobić kruszonkę?

Spis treści:



Wiele osób nie wyobraża sobie ciasta drożdżowego bez tradycyjnej kruszonki. Stanowi ona nie tylko dopełnienie smaku, ale też efektowną ozdobę, dzięki której zwykły placek drożdżowy zamieni się w niedzielne ciasto. Jednak kruszonka to nie tylko ciasta, ale i pyszne desery takie jak chociażby owoce zapiekane z kruszonką znane jako crumble. Chcesz poznać sekret idealnej kruszonki? Czytaj dalej.



Kruszonka przepis dla każdego

Wbrew pozorom kruszonka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Do jej przygotowania potrzeba jedynie mąki, cukru i masła. Ważne są proporcje. Najpopularniejszy przepis na kruszonkę to:

  • 200g mąki pszennej
  • połową kostki masła czyli 100g
  • 100g drobnego cukru lub cukru pudru.

Następnie za pomocą widelca, robota kuchennego czy własnych rąk, wyrabiamy  na gładką masę, tak aby masło dobrze połączyło się z mąką i cukrem. Następnie powstałą masę o konsystencji mokrego piasku nakładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika. Żeby kruszonka była gotowa wystarczy ją piec przez ok.15 min w temp. 200°C lub 180°C (piekarnik z termoobiegiem).

przepis na kruszonkę
Fot. Przepis na kruszonkę jest bardzo prosty

Aby kruszonka nie była za twarda unikaj długiego wyrabiania w rękach, zbyt długiego pieczenia oraz pilnuj proporcji. Choć tradycyjnie kruszonka dopełnia smak ciasta drożdżowego to znakomicie komponuje się także z ciastem kruchym np. wszelkiego rodzaju tartami z owocami. Jeśli Twoim celem jest jeszcze bardziej krucha kruszonka do ciasta, przepis możesz lekko zmodyfikować. Wystarczy, że zastąpisz cukier puder cukrem drobnoziarnistym i zamiast zwykłej mąki użyjesz krupczatki, a otrzymasz przepis na kruszonkę do ciasta kruchego.



Kruszonka do ciasta przepis dla wegan i nie tylko

Choć amatorom masła trudno w to uwierzyć, to nie wszyscy jedzą masło. Jeśli i Ty nie używasz masła lub marzy Ci się wegańska kruszonka bez masła, to wystarczy że w podstawowym przepisie zamienisz masło na margarynę lub olej. Aby kruszonka z margaryny wyszła równie smaczna, wybierz margarynę przeznaczoną do wypieków, taką która zawiera możliwie najwięcej tłuszczu. Ma to znaczenie jeśli chodzi konsystencję surowej kruszonki i jej późniejszą kruchość.

kruszonka bez masła
Fot. Kruszonkę można również zrobić bez użycia masła

Przygotowując kruszonkę z margaryny zachowaj proporcje z przepisu:

  • 200g mąki,
  • 100g cukru,
  • 100g margaryny.


W przypadku użycia oleju proporcje będą przedstawiać się następująco na 175g oleju (pół szklanki) dodaj 200g mąki i 200g cukru, najlepiej pudru. Składniki łączymy na gładką masę i pieczemy w temp. 200°C lub 180°C (termoobieg). Nie tylko masło można podmienić w podstawowym przepisie. Jeśli chcesz obniżyć indeks glikemiczny dania to zamiast cukru użyj zamiennika (np. erytrol), a mąkę zastąp zmielonymi orzechami, migdałami, płatkami owsianymi czy mąką kokosową. Zachowaj proporcje i czas pieczenia. Otrzymana kruszonka będzie różnić się pod względem aromatu i chrupkości, ale warto wypróbować i te warianty, zwłaszcza jeśli z przyczyn zdrowotnych musisz zrezygnować z klasycznego przepisu.

przepis na kruszonkę do ciasta
Fot. Kruszonka to idealny dodatek do ciasta

Kruszon do deserów z kruszonką

Co to jest kruszon? To orzeźwiający napój alkoholowy nie tylko na lato, ale też na Sylwestra. Na kruszon przepis jest prosty wystarczy białe wino 1l, woda gazowana 1l, odrobina miodu i 3 pomarańcze pokrojone w plasterki).  Do wymieszanej mikstury dodajemy kostki lodu.  Smacznego!


Zobacz również:

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

jak zrobić ocet jabłkowy w domu przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Wielu z nas na pewno słyszało o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych octu jabłkowego? Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Myślimy sobie, może to trudne? Może lepiej kupić gotowy produkt? Warto jednak poświecić chwilę, na samodzielną  produkcje tej wspaniałej mikstury.

jak zaparzyć siemię lniane

Jak zaparzać siemię lniane?

Siemię lniane już od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością i wciąż zdobywa nowych zwolenników. Nie ma się co dziwić – jest tanie, łatwo dostępne i niezwykle zdrowe. Można je także włączyć do codziennej diety na wiele różnych sposobów. Jednak nie wszyscy wiedzą jak parzyć siemię lniane.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.