Jak zrobić kruszonkę?

Jak zrobić kruszonkę?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Wiele osób nie wyobraża sobie ciasta drożdżowego bez tradycyjnej kruszonki. Stanowi ona nie tylko dopełnienie smaku, ale też efektowną ozdobę, dzięki której zwykły placek drożdżowy zamieni się w niedzielne ciasto. Jednak kruszonka to nie tylko ciasta, ale i pyszne desery takie jak chociażby owoce zapiekane z kruszonką znane jako crumble. Chcesz poznać sekret idealnej kruszonki? Czytaj dalej.

Kruszonka przepis dla każdego

Wbrew pozorom kruszonka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Do jej przygotowania potrzeba jedynie mąki, cukru i masła. Ważne są proporcje. Najpopularniejszy przepis na kruszonkę to:

  • 200g mąki pszennej
  • połową kostki masła czyli 100g
  • 100g drobnego cukru lub cukru pudru.

Następnie za pomocą widelca, robota kuchennego czy własnych rąk, wyrabiamy  na gładką masę, tak aby masło dobrze połączyło się z mąką i cukrem. Następnie powstałą masę o konsystencji mokrego piasku nakładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika. Żeby kruszonka była gotowa wystarczy ją piec przez ok.15 min w temp. 200°C lub 180°C (piekarnik z termoobiegiem).

przepis na kruszonkę
Fot. Przepis na kruszonkę jest bardzo prosty

Aby kruszonka nie była za twarda unikaj długiego wyrabiania w rękach, zbyt długiego pieczenia oraz pilnuj proporcji. Choć tradycyjnie kruszonka dopełnia smak ciasta drożdżowego to znakomicie komponuje się także z ciastem kruchym np. wszelkiego rodzaju tartami z owocami. Jeśli Twoim celem jest jeszcze bardziej krucha kruszonka do ciasta, przepis możesz lekko zmodyfikować. Wystarczy, że zastąpisz cukier puder cukrem drobnoziarnistym i zamiast zwykłej mąki użyjesz krupczatki, a otrzymasz przepis na kruszonkę do ciasta kruchego.

Kruszonka do ciasta przepis dla wegan i nie tylko

Choć amatorom masła trudno w to uwierzyć, to nie wszyscy jedzą masło. Jeśli i Ty nie używasz masła lub marzy Ci się wegańska kruszonka bez masła, to wystarczy że w podstawowym przepisie zamienisz masło na margarynę lub olej. Aby kruszonka z margaryny wyszła równie smaczna, wybierz margarynę przeznaczoną do wypieków, taką która zawiera możliwie najwięcej tłuszczu. Ma to znaczenie jeśli chodzi konsystencję surowej kruszonki i jej późniejszą kruchość.

kruszonka bez masła
Fot. Kruszonkę można również zrobić bez użycia masła

Przygotowując kruszonkę z margaryny zachowaj proporcje z przepisu:

  • 200g mąki,
  • 100g cukru,
  • 100g margaryny.

W przypadku użycia oleju proporcje będą przedstawiać się następująco na 175g oleju (pół szklanki) dodaj 200g mąki i 200g cukru, najlepiej pudru. Składniki łączymy na gładką masę i pieczemy w temp. 200°C lub 180°C (termoobieg). Nie tylko masło można podmienić w podstawowym przepisie. Jeśli chcesz obniżyć indeks glikemiczny dania to zamiast cukru użyj zamiennika (np. erytrol), a mąkę zastąp zmielonymi orzechami, migdałami, płatkami owsianymi czy mąką kokosową. Zachowaj proporcje i czas pieczenia. Otrzymana kruszonka będzie różnić się pod względem aromatu i chrupkości, ale warto wypróbować i te warianty, zwłaszcza jeśli z przyczyn zdrowotnych musisz zrezygnować z klasycznego przepisu.

przepis na kruszonkę do ciasta
Fot. Kruszonka to idealny dodatek do ciasta

Kruszon do deserów z kruszonką

Co to jest kruszon? To orzeźwiający napój alkoholowy nie tylko na lato, ale też na Sylwestra. Na kruszon przepis jest prosty wystarczy białe wino 1l, woda gazowana 1l, odrobina miodu i 3 pomarańcze pokrojone w plasterki).  Do wymieszanej mikstury dodajemy kostki lodu.  Smacznego!

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Często spotykam się z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. Jedną z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie, jednak łatwo może się zdarzyć, że coś się w niej przypali. Spalenizna nie tylko wpływa na sm…

Sushi w Białystoku

Sushi na każdą okazję – dlaczego warto wybrać DOHO Sushi na spotkania z bliskimi?

Sushi to wyjątkowe , które wpasowuje się w każdą imprezową atmosferę. Z jednej strony jest eleganckiedanie i wyrafinowane, idealne na formalne …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *