Jak zrobić kruszonkę?
Spis treści:
- Kruszonka przepis dla każdego
- Kruszonka do ciasta przepis dla wegan i nie tylko
- Kruszon do deserów z kruszonką
Wiele osób nie wyobraża sobie ciasta drożdżowego bez tradycyjnej kruszonki. Stanowi ona nie tylko dopełnienie smaku, ale też efektowną ozdobę, dzięki której zwykły placek drożdżowy zamieni się w niedzielne ciasto. Jednak kruszonka to nie tylko ciasta, ale i pyszne desery takie jak chociażby owoce zapiekane z kruszonką znane jako crumble. Chcesz poznać sekret idealnej kruszonki? Czytaj dalej.
Kruszonka przepis dla każdego
Wbrew pozorom kruszonka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Do jej przygotowania potrzeba jedynie mąki, cukru i masła. Ważne są proporcje. Najpopularniejszy przepis na kruszonkę to:
- 200g mąki pszennej
- połową kostki masła czyli 100g
- 100g drobnego cukru lub cukru pudru.
Następnie za pomocą widelca, robota kuchennego czy własnych rąk, wyrabiamy na gładką masę, tak aby masło dobrze połączyło się z mąką i cukrem. Następnie powstałą masę o konsystencji mokrego piasku nakładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika. Żeby kruszonka była gotowa wystarczy ją piec przez ok.15 min w temp. 200°C lub 180°C (piekarnik z termoobiegiem).
Aby kruszonka nie była za twarda unikaj długiego wyrabiania w rękach, zbyt długiego pieczenia oraz pilnuj proporcji. Choć tradycyjnie kruszonka dopełnia smak ciasta drożdżowego to znakomicie komponuje się także z ciastem kruchym np. wszelkiego rodzaju tartami z owocami. Jeśli Twoim celem jest jeszcze bardziej krucha kruszonka do ciasta, przepis możesz lekko zmodyfikować. Wystarczy, że zastąpisz cukier puder cukrem drobnoziarnistym i zamiast zwykłej mąki użyjesz krupczatki, a otrzymasz przepis na kruszonkę do ciasta kruchego.
Kruszonka do ciasta przepis dla wegan i nie tylko
Choć amatorom masła trudno w to uwierzyć, to nie wszyscy jedzą masło. Jeśli i Ty nie używasz masła lub marzy Ci się wegańska kruszonka bez masła, to wystarczy że w podstawowym przepisie zamienisz masło na margarynę lub olej. Aby kruszonka z margaryny wyszła równie smaczna, wybierz margarynę przeznaczoną do wypieków, taką która zawiera możliwie najwięcej tłuszczu. Ma to znaczenie jeśli chodzi konsystencję surowej kruszonki i jej późniejszą kruchość.
Przygotowując kruszonkę z margaryny zachowaj proporcje z przepisu:
- 200g mąki,
- 100g cukru,
- 100g margaryny.
W przypadku użycia oleju proporcje będą przedstawiać się następująco na 175g oleju (pół szklanki) dodaj 200g mąki i 200g cukru, najlepiej pudru. Składniki łączymy na gładką masę i pieczemy w temp. 200°C lub 180°C (termoobieg). Nie tylko masło można podmienić w podstawowym przepisie. Jeśli chcesz obniżyć indeks glikemiczny dania to zamiast cukru użyj zamiennika (np. erytrol), a mąkę zastąp zmielonymi orzechami, migdałami, płatkami owsianymi czy mąką kokosową. Zachowaj proporcje i czas pieczenia. Otrzymana kruszonka będzie różnić się pod względem aromatu i chrupkości, ale warto wypróbować i te warianty, zwłaszcza jeśli z przyczyn zdrowotnych musisz zrezygnować z klasycznego przepisu.
Kruszon do deserów z kruszonką
Co to jest kruszon? To orzeźwiający napój alkoholowy nie tylko na lato, ale też na Sylwestra. Na kruszon przepis jest prosty wystarczy białe wino 1l, woda gazowana 1l, odrobina miodu i 3 pomarańcze pokrojone w plasterki). Do wymieszanej mikstury dodajemy kostki lodu. Smacznego!