Jak zrobić kruszonkę?

Jak zrobić kruszonkę?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Wiele osób nie wyobraża sobie ciasta drożdżowego bez tradycyjnej kruszonki. Stanowi ona nie tylko dopełnienie smaku, ale też efektowną ozdobę, dzięki której zwykły placek drożdżowy zamieni się w niedzielne ciasto. Jednak kruszonka to nie tylko ciasta, ale i pyszne desery takie jak chociażby owoce zapiekane z kruszonką znane jako crumble. Chcesz poznać sekret idealnej kruszonki? Czytaj dalej.

Kruszonka przepis dla każdego

Wbrew pozorom kruszonka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Do jej przygotowania potrzeba jedynie mąki, cukru i masła. Ważne są proporcje. Najpopularniejszy przepis na kruszonkę to:

  • 200g mÄ…ki pszennej
  • poÅ‚owÄ… kostki masÅ‚a czyli 100g
  • 100g drobnego cukru lub cukru pudru.

NastÄ™pnie za pomocÄ… widelca, robota kuchennego czy wÅ‚asnych rÄ…k, wyrabiamy  na gÅ‚adkÄ… masÄ™, tak aby masÅ‚o dobrze poÅ‚Ä…czyÅ‚o siÄ™ z mÄ…kÄ… i cukrem. NastÄ™pnie powstaÅ‚Ä… masÄ™ o konsystencji mokrego piasku nakÅ‚adamy na ciasto i wkÅ‚adamy do piekarnika. Å»eby kruszonka byÅ‚a gotowa wystarczy jÄ… piec przez ok.15 min w temp. 200°C lub 180°C (piekarnik z termoobiegiem).

przepis na kruszonkÄ™
Fot. Przepis na kruszonkÄ™ jest bardzo prosty

Aby kruszonka nie byÅ‚a za twarda unikaj dÅ‚ugiego wyrabiania w rÄ™kach, zbyt dÅ‚ugiego pieczenia oraz pilnuj proporcji. Choć tradycyjnie kruszonka dopeÅ‚nia smak ciasta drożdżowego to znakomicie komponuje siÄ™ także z ciastem kruchym np. wszelkiego rodzaju tartami z owocami. JeÅ›li Twoim celem jest jeszcze bardziej krucha kruszonka do ciasta, przepis możesz lekko zmodyfikować. Wystarczy, że zastÄ…pisz cukier puder cukrem drobnoziarnistym i zamiast zwykÅ‚ej mÄ…ki użyjesz krupczatki, a otrzymasz przepis na kruszonkÄ™ do ciasta kruchego.

Kruszonka do ciasta przepis dla wegan i nie tylko

Choć amatorom masła trudno w to uwierzyć, to nie wszyscy jedzą masło. Jeśli i Ty nie używasz masła lub marzy Ci się wegańska kruszonka bez masła, to wystarczy że w podstawowym przepisie zamienisz masło na margarynę lub olej. Aby kruszonka z margaryny wyszła równie smaczna, wybierz margarynę przeznaczoną do wypieków, taką która zawiera możliwie najwięcej tłuszczu. Ma to znaczenie jeśli chodzi konsystencję surowej kruszonki i jej późniejszą kruchość.

kruszonka bez masła
Fot. Kruszonkę można również zrobić bez użycia masła

PrzygotowujÄ…c kruszonkÄ™ z margaryny zachowaj proporcje z przepisu:

  • 200g mÄ…ki,
  • 100g cukru,
  • 100g margaryny.

W przypadku użycia oleju proporcje będą przedstawiać się następująco na 175g oleju (pół szklanki) dodaj 200g mąki i 200g cukru, najlepiej pudru. Składniki łączymy na gładką masę i pieczemy w temp. 200°C lub 180°C (termoobieg). Nie tylko masło można podmienić w podstawowym przepisie. Jeśli chcesz obniżyć indeks glikemiczny dania to zamiast cukru użyj zamiennika (np. erytrol), a mąkę zastąp zmielonymi orzechami, migdałami, płatkami owsianymi czy mąką kokosową. Zachowaj proporcje i czas pieczenia. Otrzymana kruszonka będzie różnić się pod względem aromatu i chrupkości, ale warto wypróbować i te warianty, zwłaszcza jeśli z przyczyn zdrowotnych musisz zrezygnować z klasycznego przepisu.

przepis na kruszonkÄ™ do ciasta
Fot. Kruszonka to idealny dodatek do ciasta

Kruszon do deserów z kruszonką

Co to jest kruszon? To orzeźwiajÄ…cy napój alkoholowy nie tylko na lato, ale też na Sylwestra. Na kruszon przepis jest prosty wystarczy biaÅ‚e wino 1l, woda gazowana 1l, odrobina miodu i 3 pomaraÅ„cze pokrojone w plasterki).  Do wymieszanej mikstury dodajemy kostki lodu.  Smacznego!

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z mŅ

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *