Jak zaparzać siemię lniane?
Spis treści:
Siemię lniane już od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością i wciąż zdobywa nowych zwolenników. Nie ma się co dziwić – jest tanie, łatwo dostępne i niezwykle zdrowe. Można je także włączyć do codziennej diety na wiele różnych sposobów. Jednak nie wszyscy wiedzą jak parzyć siemię lniane.
Siemię lniane – jak zaparzać?
Niektórzy zastanawiają się czy ziarenka lepiej spożywać w całości czy może rozdrobnić je przed spożyciem. Takie wątpliwości są zupełnie normalne. Przez lata pojawiło się wiele informacji dotyczących zaparzania siemienia lnianego i niektóre osoby zaczynają się w tym gubić. Więc jak parzyć siemię lniane, aby móc w pełni wykorzystać jego dobroczynne działanie?
Najlepiej jest zmielić lub zblendować ziarenka (np. za pomocą młynka do kawy lub blendera), a następnie zalać je gorącą wodą i odczekać kilka minut. Dobrze jest także je wymieszać. W ten sposób otrzymasz bardzo zdrowy kleik, który możesz spożywać nawet 3-4 razy dziennie. Proporcje można zmieniać i dopasowywać do swoich preferencji czy potrzeb. Jeśli chcemy – możemy dodać więcej siemienia lnianego i zalać je połową szklanki gorącej wody. Pamiętaj jednak, aby odstawić je na kilka minut. W tym czasie ziarenka napęcznieją i wytworzy się charakterystyczny śluz.
Jakie właściwości ma siemię lniane?
Skoro już wiesz jak zaparzać siemię lniane to teraz dobrze jest dowiedzieć się dlaczego warto je spożywać. Jest ono prawdziwą skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych. Można w nim znaleźć witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B3, B5, B6 i B9), a także witaminę C, E oraz K. Siemię lniane jest także bogatym źródłem licznych minerałów, takich jak cynk, magnez, fosfor, sód, żelazo, wapń czy potas. Zawiera ono również dużo kwasów tłuszczowych.
Picie lnu mielonego może nam pomóc przy różnych dolegliwościach. Świetnie sprawdzi się u osób, które borykają się z problemami związanymi z układem pokarmowym, np. refluksem. Wspomaga również odchudzanie i obniża poziom cholesterolu. Pomogą Ci również zadbać o zdrowie układu krążenia. Wpływa świetnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Regularnie spożywane pomaga także w zapobieganiu różnych chorób, np. miażdżycy czy nowotworu.
Jak spożywać siemię lniane?
Zaparzanie siemienia lnianego to nie jedyny sposób na wykorzystanie dobrodziejstwa tych ziarenek. Możesz je wykorzystać na inne sposoby. Jest to produkt bardzo uniwersalny, który łatwo jest przemycić do swoich codziennych posiłków.
Zmielone nasionka lnu możesz dodawać do różnych dań. Świetnie sprawdzi się w owsiance, musli (muesli), jogurcie czy koktajlu. Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy to siemię lniane jest wspaniałym zamiennikiem jajka w różnych wypiekach. Dzięki niemu ciasta i ciastka będą mieć bardziej zbitą i trwałą strukturę i nie rozpadną się podczas pieczenia.
Siemię lniane sprawdzi się również przy daniach wytrawnych. Można je dodać kotletów przy pulpetów na bazie warzyw. Dzięki niemu będą bardziej zbite i o wiele zdrowsze. Możemy także do swoich posiłków dodać zaparzone siemię lniane. Wszystko zależy od naszych preferencji.