Jak zrobić karmel z cukru – domowy przepis

Jak zrobić karmel z cukru – domowy przepis

Spis treści:



Karmel z cukru może być wspaniałym dodatkiem do lodów, naleśników, ciast, ciasteczek, gofrów i innych słodkości. Najprościej jest zrobić karmel na patelni, wykorzystując do tego celu jak najmniejszą ilość składników. Najbardziej podstawową wersję karmelu można wykonać tylko i wyłącznie z cukru. W nieco bardziej skomplikowanych przepisach można znaleźć m.in. masło i śmietankę. Zastanawiasz się, jak zrobić domowy karmel? Poniżej znajdziesz garść prostych przepisów, dzięki którym bez problemu przygotujesz ten słodki dodatek.



Jak zrobić karmel – proste przepisy

Zanim przejdziemy do opisywania procesu tworzenia, chcemy zaznaczyć, że przygotowanie karmelu wymaga przede wszystkim cierpliwości. Jeżeli chcesz, żeby twój domowy karmel się udał, musisz uzbroić się w cierpliwość i spokojnie wykonywać opisane poniżej kroki. W przeciwnym wypadku karmel może się spalić, zgorzknieć lub osiągnąć niepożądaną, grudkową konsystencję.

karmel z cukru
Fot. Karmel to idealny dodatek do domowych wypieków

Przepis na karmel z cukru – sprawdź, jakie to proste! 

Jak zrobić karmel z cukru? Jeżeli chcesz przygotować karmel wyłącznie z cukru, to możesz zrobić go za pomocą dwóch metod.

  • Pierwsza, tzw. sucha, wymaga od ciebie wyłącznie cukru, patelni i kuchenki.
  • Druga, tzw. morka, oprócz wymienionych już rzeczy, będzie od ciebie wymagała jeszcze 2 łyżek wody. 

Jak zrobić karmel na patelni metodą suchą?

Wystarczy, że zasypiesz dno patelni wybranym rodzajem cukru. Następnie na niewielkim gazie lub niskiej mocy kuchenki, stawiasz patelnię z cukrem. Teraz pozostaje tylko czekać, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Tutaj bardzo ważne jest, żeby nie próbować przyspieszać tego procesu. Jeżeli nadmiernie rozgrzejesz patelnię, wzrośnie ryzyko spalenia karmelu.



Z kolei jeśli zaczniesz mieszać cukier znajdujący się na patelni, kryształki zaczną się łączyć w grudki i karmel nie będzie miał pożądanej konsystencji. Jeżeli chcesz ułatwić sobie zadanie, zastosuj „mokrą” metodę i zalej cukier odrobiną wody. Wówczas, tworzenie karmelu będzie trwać nieco dłużej, ale zniwelujesz ryzyko przypalenia lub powstania grudek.

Karmel jak przygotować w formie sosu?

Najprostszy karmel przepis zawiera wyłącznie cukier, do którego ewentualnie dodajemy odrobinę wody. Zazwyczaj jednak, kiedy zastanawiamy się jak zrobić karmel, to chcielibyśmy stworzyć sos karmelowy, który w smaku będzie nieco przypominał krówki. Przepis na karmel z cukru został podany wyżej. Do przygotowania karmelowego sosu będziesz potrzebować:

  • cukru,
  • wody,
  • masła,
  • śmietanki 30%
  • opcjonalnie odrobiny soku z cytryny
jak zrobić karmel
Fot. Karmel w formie sosów to idealny dodatek do deserów

Karmel jak przygotować, żeby był pyszny i kremowy? Zacznij od wsypania cukru na patelnię, tak, żeby jego cienka warstwa dokładnie pokryła dno. Następnie zacznij podgrzewać patelnię na niewielkim ogniu, nie mieszając. Kiedy całość uzyska jasnobrązowy kolor, dodajemy odrobinę wody i ewentualnie soku z cytryny. Całość zacznie pryskać, dlatego należy uważać. Ponownie czekamy, aż skorupka się rozpuści. Kiedy to nastąpi, dodajemy śmietankę i gotujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mniej więcej łyżeczkę masła i mieszamy do rozpuszczenia. Gotowe!



Jak przechowywać i do czego wykorzystywać karmel?

Gotowy sos karmelowy warto przelać do wyparzonego wcześniej słoiczka. Taki karmel może stać w lodówce przez mniej więcej dwa tygodnie. Jeżeli produkt nadmiernie zgęstnieje i nie będzie się dawał rozsmarowywać, to można go delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej lub po prostu wystawić z lodówki (po dłuższym czasie karmel stanie się bardziej miękki i kremowy).

jak zrobić domowy karmel
Fot. Teraz już wiesz jak zrobić domowy karmel

Do czego można wykorzystać taki domowy karmel? Tak naprawdę do wszystkiego! Do naleśników, ciast, tortów, babeczek, gofrów, deserów, lodów. A nawet jako dodatek do owoców, kaw, koktajli. Wszystko zależy od tego, jakie słodkości lubisz jeść. Fani bardzo słodkich deserów z pewnością będą zachwyceni bezą z owocami, kremem na bazie bitej śmietany i sosem karmelowym. Karmel świetnie pasuje również do czekolady.

Polecamy próbować różnych połączeń smakowych. Dzięki temu będziesz w stanie określić, co ci najbardziej smakuje. Może coś, okaże się, że babeczki z masłem orzechowym i sosem karmelowym staną się twoim nowym, ulubionym deserem?


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.