Jak zrobić karmel z cukru – domowy przepis

Jak zrobić karmel z cukru – domowy przepis

Spis treści:



Karmel z cukru może być wspaniałym dodatkiem do lodów, naleśników, ciast, ciasteczek, gofrów i innych słodkości. Najprościej jest zrobić karmel na patelni, wykorzystując do tego celu jak najmniejszą ilość składników. Najbardziej podstawową wersję karmelu można wykonać tylko i wyłącznie z cukru. W nieco bardziej skomplikowanych przepisach można znaleźć m.in. masło i śmietankę. Zastanawiasz się, jak zrobić domowy karmel? Poniżej znajdziesz garść prostych przepisów, dzięki którym bez problemu przygotujesz ten słodki dodatek.

Jak zrobić karmel – proste przepisy

Zanim przejdziemy do opisywania procesu tworzenia, chcemy zaznaczyć, że przygotowanie karmelu wymaga przede wszystkim cierpliwoÅ›ci. Jeżeli chcesz, żeby twój domowy karmel siÄ™ udaÅ‚, musisz uzbroić siÄ™ w cierpliwość i spokojnie wykonywać opisane poniżej kroki. W przeciwnym wypadku karmel może siÄ™ spalić, zgorzknieć lub osiÄ…gnąć niepożądanÄ…, grudkowÄ… konsystencjÄ™.

karmel z cukru
Fot. Karmel to idealny dodatek do domowych wypieków

Przepis na karmel z cukru – sprawdź, jakie to proste! 

Jak zrobić karmel z cukru? Jeżeli chcesz przygotować karmel wyłącznie z cukru, to możesz zrobić go za pomocÄ… dwóch metod.

  • Pierwsza, tzw. sucha, wymaga od ciebie wyłącznie cukru, patelni i kuchenki.
  • Druga, tzw. morka, oprócz wymienionych już rzeczy, bÄ™dzie od ciebie wymagaÅ‚a jeszcze 2 Å‚yżek wody. 

Jak zrobić karmel na patelni metodÄ… suchÄ…?

Wystarczy, że zasypiesz dno patelni wybranym rodzajem cukru. Następnie na niewielkim gazie lub niskiej mocy kuchenki, stawiasz patelnię z cukrem. Teraz pozostaje tylko czekać, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Tutaj bardzo ważne jest, żeby nie próbować przyspieszać tego procesu. Jeżeli nadmiernie rozgrzejesz patelnię, wzrośnie ryzyko spalenia karmelu.



Z kolei jeÅ›li zaczniesz mieszać cukier znajdujÄ…cy siÄ™ na patelni, krysztaÅ‚ki zacznÄ… siÄ™ łączyć w grudki i karmel nie bÄ™dzie miaÅ‚ pożądanej konsystencji. Jeżeli chcesz uÅ‚atwić sobie zadanie, zastosuj „mokrÄ…” metodÄ™ i zalej cukier odrobinÄ… wody. Wówczas, tworzenie karmelu bÄ™dzie trwać nieco dÅ‚użej, ale zniwelujesz ryzyko przypalenia lub powstania grudek.

Karmel jak przygotować w formie sosu?

Najprostszy karmel przepis zawiera wyłącznie cukier, do którego ewentualnie dodajemy odrobinÄ™ wody. Zazwyczaj jednak, kiedy zastanawiamy siÄ™ jak zrobić karmel, to chcielibyÅ›my stworzyć sos karmelowy, który w smaku bÄ™dzie nieco przypominaÅ‚ krówki. Przepis na karmel z cukru zostaÅ‚ podany wyżej. Do przygotowania karmelowego sosu bÄ™dziesz potrzebować:

  • cukru,
  • wody,
  • masÅ‚a,
  • Å›mietanki 30%
  • opcjonalnie odrobiny soku z cytryny
jak zrobić karmel
Fot. Karmel w formie sosów to idealny dodatek do deserów

Karmel jak przygotować, Å¼eby byÅ‚ pyszny i kremowy? Zacznij od wsypania cukru na patelniÄ™, tak, żeby jego cienka warstwa dokÅ‚adnie pokryÅ‚a dno. NastÄ™pnie zacznij podgrzewać patelniÄ™ na niewielkim ogniu, nie mieszajÄ…c. Kiedy caÅ‚ość uzyska jasnobrÄ…zowy kolor, dodajemy odrobinÄ™ wody i ewentualnie soku z cytryny. CaÅ‚ość zacznie pryskać, dlatego należy uważać. Ponownie czekamy, aż skorupka siÄ™ rozpuÅ›ci. Kiedy to nastÄ…pi, dodajemy Å›mietankÄ™ i gotujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mniej wiÄ™cej Å‚yżeczkÄ™ masÅ‚a i mieszamy do rozpuszczenia. Gotowe!



Jak przechowywać i do czego wykorzystywać karmel?

Gotowy sos karmelowy warto przelać do wyparzonego wcześniej słoiczka. Taki karmel może stać w lodówce przez mniej więcej dwa tygodnie. Jeżeli produkt nadmiernie zgęstnieje i nie będzie się dawał rozsmarowywać, to można go delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej lub po prostu wystawić z lodówki (po dłuższym czasie karmel stanie się bardziej miękki i kremowy).

jak zrobić domowy karmel
Fot. Teraz już wiesz jak zrobić domowy karmel

Do czego można wykorzystać taki domowy karmel? Tak naprawdę do wszystkiego! Do naleśników, ciast, tortów, babeczek, gofrów, deserów, lodów. A nawet jako dodatek do owoców, kaw, koktajli. Wszystko zależy od tego, jakie słodkości lubisz jeść. Fani bardzo słodkich deserów z pewnością będą zachwyceni bezą z owocami, kremem na bazie bitej śmietany i sosem karmelowym. Karmel świetnie pasuje również do czekolady.

Polecamy próbować różnych połączeń smakowych. Dzięki temu będziesz w stanie określić, co ci najbardziej smakuje. Może coś, okaże się, że babeczki z masłem orzechowym i sosem karmelowym staną się twoim nowym, ulubionym deserem?


Zobacz również:

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miÅ‚oÅ›nik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawÄ™ z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogÅ‚y charakteryzować siÄ™ doskon…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidÅ‚owo zamrozić grzyby?

Bez wÄ…tpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwaÅ‚y one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnoÅ›ciÄ… nie byÅ‚aby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat staÅ‚o siÄ™ prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłuŅ

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Ciasto na pierogi, aby byÅ‚o smaczne, wymaga wiele pracy, powinno być solidnie i dobrze wygniecione, dopiero wtedy jest elastyczne. Lepieni…



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *