Co do kawy zamiast mleka?

Co do kawy zamiast mleka?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Kawa z mlekiem to jeden z ulubionych napoi nie tylko wśród dorosłych, ale także nastolatków. Dla wielu osób jest podstawą udanego poranka, a dla innych niezbędna popołudniami. Kawa z mlekiem daje zastrzyk energii, pobudza do działania i delikatnie podnosi ciśnienie tętnicze krwi, dlatego też idealnie sprawdza się u osób borykających się ze zbyt niskim jego poziomem. Dzięki tej właściwości pomaga w bólu głowy oraz wykazuje szereg innych korzyści zdrowotnych. Jednak coraz częściej wiele osób zadaje sobie pytanie czym zastąpić mleko do kawy. Powodem jest poszukiwanie nowych, ciekawych smaków urozmaicających tradycyjną kawę z mlekiem krowim, ale także problemy zdrowotne. 

 Co zamiast mleka do kawy dla osób nietolerujących laktozy? 

Dla osób, które preferują tradycyjne mleko krowie idealnym rozwiązaniem będzie mleko do kawy bez laktozy. Taki produkt w smaku pozostaje niezmienny, jednak nieobecna już laktoza nie spowoduje dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego.

Nietolerancja laktozy jest coraz częściej diagnozowanym schorzeniem wśród dorosłych i nastolatków. Laktoza zawarta w mleku krowim jest dwucukrem, który jest rozkładany do cukrów prostych w jelicie cienkim. Z wiekiem poziom enzymu laktazy, który odpowiedzialny jest za ten proces zmniejsza się i powoduje występowanie wielu niepożądanych dolegliwości.

Do najpopularniejszych należą bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, czy zaparcia. Jednak dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy, które nie wyobrażają sobie dnia bez kawy istnieje wiele ciekawych i zdrowych alternatyw. Pozwolą one na nowo cieszyć się ulubionym napojem.

czym zastąpić mleko do kawy
Fot. Jeżeli dalej nie wiesz czym zastąpić mleko do kawy, koniecznie czytaj dalej!

Co zamiast mleka do kawy?  

Dla wszystkich, którzy chcą poznać nowe smaki i poszukują różnorodności najlepsze będzie mleko roślinne do kawy. Szeroki asortyment na rynku daje wiele możliwości, i tak znaleźć można mleko sojowe, migdałowe, owsiane, kokosowe, ryżowe, z orzechów nerkowca, z orzechów laskowych, czy konopne.

Niekwestionowaną zaletą napojów roślinnych jest to, iż są one wzbogacane cennymi dla organizmu składnikami odżywczymi. Dodawane są witaminy, głównie z grupy B, ale także E, która należy do witamin o działaniu antyoksydacyjnym oraz D.

Wśród składników mineralnych dominujące są wapń oraz magnez. Warto wspomnieć, iż często mleka roślinne wzbogacone są także żelazem, co w szczególności jest istotną informacją dla wegan oraz osób mających problemy z gospodarką żelaza w organizmie. Mleka roślinne również mogą być źródłem białka. 

Co do kawy zamiast mleka – krótkie podumowanie

Obecnie rynek wychodzi naprzeciw konsumentom oraz ich potrzebom i wymaganiom, dlatego też problem odnośnie jakie mleko do kawy zamiast krowiego został wyeliminowany.

Szeroka gama produktów daje możliwość zarówno dla osób poszukujących alternatyw dla mleka krowiego ze względów zdrowotnych, ale także dla tych, którzy chcą spróbować nowych, ciekawych połączeń.

Mleka roślinne są witaminami, składnikami mineralnych oraz mikroeelementami, takimi jak żelazo. Dlatego też jest to świetny zamiennik dla tradycyjnego mleka krowiego jako dodatek do kawy. 


Zobacz również:

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Konferencje biznesowe to jedne z tych spotkań firmowych, które wymagają dokładnego i starannego przygotowania i to nie tylko merytorycznego, ale t…

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *