Czym zastąpić kmin rzymski (kumin)?

Czym zastąpić kmin rzymski (kumin)?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Kumin to przyprawa pochodząca z nasion kuminu. Jest niezwykle popularna w kuchni indyjskiej, arabskiej, meksykańskiej i wielu innych kuchniach na całym świecie. Ma ostry, orzechowy smak i w związku z tym często używana jest do przyprawiania mięsa, zup czy ryżu. Kumin jest również uważany za jeden z najważniejszych składników wielu mieszanek przypraw, takich jak curry. Jeśli kmin rzymski to przyprawa, której nie lubisz, dowiedz się, jaki dobrać zamiennik.

Kumin – czym zastąpić?

Kumin, inaczej zwany kminem rzymskim, ze względu na swój charakterystyczny zapach i dość wyrazisty smak, może nie pasować wielu osobom.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Często mylony jest z kminkiem, lecz w rzeczywistości jest to zupełnie inna przyprawa. Czym zastąpić kmin rzymski w naszej kuchni? Oto kilka przykładów:

  • czosnek i kolendra – te przyprawy nie są dokładnymi odpowiednikami kuminu, ale mogą dodać odpowiedniego smaku i aromatu potrawom, zwłaszcza gdy są używane razem;
  • curry – może dobrze sprawdzić się jako zamiennik kminu, gdyż jest to mieszanka przypraw, w której składzie znajduje się niewielka ilość kuminu;
  • chili – ma ostry i piekący smak; choć nie jest dokładnym odpowiednikiem kuminu, ponieważ ich smaki i zastosowanie są różne, to pod względem pikantności najbardziej mu odpowiada;
  • koper włoski – nasiona kopru włoskiego są nieco zbliżone smakiem do kminu rzymskiego i posiadają podobne właściwości lecznicze.
  • gotowa przyprawa zawierająca kumin – innym pomysłem jest skorzystanie z gotowej mieszanki przypraw z kminem rzymskim. Przykładem takiej mieszanki jest chociażby garam masala czy harissa

Należy pamiętać, że każda z tych przypraw ma swój własny, unikalny smak i zapach. Aby odpowiednio pasowały do przepisu i były dobrym zamiennikiem dla kuminu, należy odpowiednio dostosować ich ilość.

kmin rzymski zamiennik
Fot. Teraz już wiesz jakie są zamienniki kminu rzymskiego zwanego również kuminem

Zastanawiasz się, czym zastąpić kumin? Najpierw poznaj jego właściwości

Jeśli nadal zastanawiasz się, co użyć zamiast kuminu, warto dowiedzieć się nieco więcej o właściwościach tej przyprawy. Kumin jest bogaty w witaminę A, witaminę C, E i K, a także w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez i mangan.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Ma również działanie przeciwzapalne, co oznacza, że może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Może również pomóc w zwiększeniu trawienia, a także w zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Oprócz tego, kumin bardzo dobrze sprawdza się u osób z niestrawnością i chorobami układu pokarmowego.

Przyprawa ta jest również uważana za naturalny środek uspokajający, co oznacza, że może pomóc w redukcji stresu i poprawie jakości snu. Dodatkowym atutem może być również fakt, że kmin rzymski uważa się za skuteczny środek przeciwbólowy, ponieważ jego substancje czynne mogą pomóc w zmniejszeniu bólu związanego z reumatoidalnym zapaleniem stawów, artretyzmem i innymi schorzeniami.


Zobacz również:

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym - przepis

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym – przepis

Święta wielkanocne to czas, w którym na stole pojawiają się specjalne potrawy i wypieki. Przede wszystkim musi się tam znaleźć tradycyjna babk…

Babka wielkanocna z majonezem - przepis

Babka wielkanocna z majonezem – przepis

Przygotowując wszystkie potrawy przed świętami wielkanocnymi, nie można zapomnieć o tradycyjnej babce wielkanocnej. Każda osoba, która choć ra…

Jak przygotować topinambur?

Jak przygotować topinambur?

Topinambur, zwany również słonecznikiem bulwiastym lub ziemniakiem długoowocowym, to roślina o charakterystycznym, lekko słodkawym smaku i chrup…

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *