Czym zastąpić olej kokosowy?
Spis treści:
- Oliwa z oliwek
- Olej z pestek winogron
- Masło
- Olej z nasion konopi
- Olej słonecznikowy
- Olej migdałowy
- Olej neem
- Olej z awokado
- Olej z orzechów laskowych
- Masło shea
Olej kokosowy pozyskiwany z miąższu kokosa ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do kosmetyków lub w kuchni, gdzie korzystają z niego głównie osoby na diecie wegańskiej. Jeśli z jakiegoś powodu szukasz zamiennika oleju kokosowego- oto kilka z nich:
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek pozyskiwana jest z owoców oliwki europejskiej i jest jednym z popularniejszych zamienników oleju kokosowego. Jest bogata w witaminy A, D, E i K. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia, a także spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.
Wykorzystywana jest, tak samo jak olej kokosowy, w kuchni jak i w kosmetologii. Zastępując olej dodaj ją w takich samych proporcjach. Polecamy dodawać ją do zup, sałatek, a radzimy unikać w pieczeniu ze względu na jej mocny smak.
Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron jest łagodniejszym zamiennikiem oleju kokosowego. Jest bogaty w antyoksydanty i witaminę E, dzięki której może wpływać na stabilizowanie stężenia cholesterolu we krwi. Jest świetnym zamiennikiem oleju kokosowego w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dressing w sałatce, a dzięki wysokiej temperaturze dymienia możesz używać go przy grillowaniu. Zachowaj takie same proporcje.
Masło
Masło jest bardzo oczywistym substytutem, a swoją konsystencją przypomina olej kokosowy. Jest to też jedno z lepszych rozwiązań. Masło świetnie sprawdzi się w pieczeniu. Nadasz swoim potrawom więcej smaku i wilgoci. Dodawaj je w podobnych proporcjach co olej kokosowy wedle własnych upodobań.
Olej z nasion konopi
Olej z nasion konopi jest bardzo zdrowym tłuszczem, bogatym w kwasy tłuszczowe dostarczające nam mnóstwo energii. Ma bardzo wyrazisty smak, więc polecamy go jako składnik sosu, czy dressing. Olejem z nasion konopi można zastąpić olej kokosowy, który wymieniany jest jako niezbędny w przepisach.
Olej słonecznikowy
Olej słonecznikowy pozyskiwany jest z nasion słonecznika. Posiada wiele witamin i antyoksydantów, co czyni go pożywnym i zdrowym. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia idealnie sprawdzi się jako składnik wypieków, np. babeczek, chleba. Olej słonecznikowy służy również jako świetny tłuszcz do smażenia.
Olej migdałowy
Olej migdałowy to jeden z droższych zamienników, lecz jest bardzo zdrowy. Cechuje go wysoka zawartość witamin E, D, A, które mają doskonały wpływ na nasze oczy i wzrok. Ma mocny, orzechowy smak, więc dostosuj go do swoich kubków smakowych. Idealnie uzupełni wytrawne potrawy jako dodatek do sosu, a także sprawdzi się w wypiekach i na patelni, bo posiada wysoką temperaturę dymienia.
Olej neem
Olej neem to zamiennik oleju kokosowego pochodzący z Indii. Jest mocny, ma gorzki smak, więc występuje głównie jako substytut w produktach do pielęgnacji skóry. Oczywiście można stosować go w kuchni, lecz trzeba uważać z jego dawkowaniem.
Olej z awokado
Olej z awokado to delikatny zamiennik oleju kokosowego bogaty w minerały i witaminy. Ma łagodny smak, więc nadaje się jako składnik dressingu lub sosu. Sprawdzi się też jako tłuszcz do smażenia na wysokim ogniu. Używaj podobnych proporcji co olej kokosowy.
Olej z orzechów laskowych
Olej z orzechów laskowych jest źródłem witamin i minerałów i jest doskonałym zamiennikiem. Posiada mocny smak, więc podkręci on wyrazistość twoich dań. Sprawdzi się wszędzie- w pieczeniu, smażeniu, grillowaniu, jako składnik sosów. Dodawaj go według własnego gustu.
Masło shea
Masło shea to produkt bardzo popularny i głównie służy jako produkt do pielęgnacji skóry czy włosów. Jest zdrowszym zamiennikiem oleju kokosowego- regeneruje skórę i obniża poziom cholesterolu. Z masła shea możesz korzystać też w kuchni zastępując w wypiekach olej kokosowy.