Czym zastąpić olej kokosowy?

Czym zastąpić olej kokosowy?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Olej kokosowy pozyskiwany z miąższu kokosa ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do kosmetyków lub w kuchni, gdzie korzystają z niego głównie osoby na diecie wegańskiej. Jeśli z jakiegoś powodu szukasz zamiennika oleju kokosowego- oto kilka z nich:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek pozyskiwana jest z owoców oliwki europejskiej i jest jednym z popularniejszych zamienników oleju kokosowego. Jest bogata w witaminy A, D, E i K. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia, a także spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpÅ‚ywa na wzrost koÅ›ci u dzieci.

Wykorzystywana jest, tak samo jak olej kokosowy, w kuchni jak i w kosmetologii. ZastÄ™pujÄ…c olej dodaj jÄ… w takich samych proporcjach. Polecamy dodawać jÄ… do zup, saÅ‚atek, a radzimy unikać w pieczeniu ze wzglÄ™du na jej mocny smak. 

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron jest Å‚agodniejszym zamiennikiem oleju kokosowego. Jest bogaty w antyoksydanty i witaminÄ™ E, dziÄ™ki której może wpÅ‚ywać na stabilizowanie stężenia cholesterolu we krwi. Jest Å›wietnym zamiennikiem oleju kokosowego w kuchni. Idealnie sprawdzi siÄ™ jako dressing w saÅ‚atce, a dziÄ™ki wysokiej temperaturze dymienia możesz używać go przy grillowaniu. Zachowaj takie same proporcje.

Masło

Masło jest bardzo oczywistym substytutem, a swoją konsystencją przypomina olej kokosowy. Jest to też jedno z lepszych rozwiązań. Masło świetnie sprawdzi się w pieczeniu. Nadasz swoim potrawom więcej smaku i wilgoci. Dodawaj je w podobnych proporcjach co olej kokosowy wedle własnych upodobań.

olej kokosowy zamiennik
Fot. Nie ma większego problemu, aby znaleźć zamiennik oleju kokosowego

Olej z nasion konopi

Olej z nasion konopi jest bardzo zdrowym tÅ‚uszczem, bogatym w kwasy tÅ‚uszczowe dostarczajÄ…ce nam mnóstwo energii. Ma bardzo wyrazisty smak, wiÄ™c polecamy go jako skÅ‚adnik sosu, czy dressing. Olejem z nasion konopi można zastÄ…pić olej kokosowy, który wymieniany jest jako niezbÄ™dny w przepisach. 

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy pozyskiwany jest z nasion słonecznika. Posiada wiele witamin i antyoksydantów, co czyni go pożywnym i zdrowym. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia idealnie sprawdzi się jako składnik wypieków, np. babeczek, chleba. Olej słonecznikowy służy również jako świetny tłuszcz do smażenia.

Olej migdałowy

Olej migdaÅ‚owy to jeden z droższych zamienników, lecz jest bardzo zdrowy. Cechuje go wysoka zawartość witamin E, D, A, które majÄ… doskonaÅ‚y wpÅ‚yw na nasze oczy i wzrok. Ma mocny, orzechowy smak, wiÄ™c dostosuj go do swoich kubków smakowych. Idealnie uzupeÅ‚ni wytrawne potrawy jako dodatek do sosu, a także sprawdzi siÄ™ w wypiekach i na patelni, bo posiada wysokÄ… temperaturÄ™ dymienia.

Olej neem

Olej neem to zamiennik oleju kokosowego pochodzący z Indii. Jest mocny, ma gorzki smak, więc występuje głównie jako substytut w produktach do pielęgnacji skóry. Oczywiście można stosować go w kuchni, lecz trzeba uważać z jego dawkowaniem.

Olej z awokado

Olej z awokado to delikatny zamiennik oleju kokosowego bogaty w minerały i witaminy. Ma łagodny smak, więc nadaje się jako składnik dressingu lub sosu. Sprawdzi się też jako tłuszcz do smażenia na wysokim ogniu. Używaj podobnych proporcji co olej kokosowy.

Olej z orzechów laskowych

Olej z orzechów laskowych jest źródłem witamin i minerałów i jest doskonałym zamiennikiem. Posiada mocny smak, więc podkręci on wyrazistość twoich dań. Sprawdzi się wszędzie- w pieczeniu, smażeniu, grillowaniu, jako składnik sosów. Dodawaj go według własnego gustu.

Masło shea

MasÅ‚o shea to produkt bardzo popularny i głównie sÅ‚uży jako produkt do pielÄ™gnacji skóry czy wÅ‚osów. Jest zdrowszym zamiennikiem oleju kokosowego- regeneruje skórÄ™ i obniża poziom cholesterolu. Z masÅ‚a shea możesz korzystać też w kuchni zastÄ™pujÄ…c w wypiekach olej kokosowy. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Czym zastąpić komosę ryżową?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, jest niezwykle popularnym składnikiem kulinarnym cieszącym się uznaniem wśród osób dbających o zdrową

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *