Czym zastąpić olej kokosowy?

Czym zastąpić olej kokosowy?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Olej kokosowy pozyskiwany z miąższu kokosa ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do kosmetyków lub w kuchni, gdzie korzystają z niego głównie osoby na diecie wegańskiej. Jeśli z jakiegoś powodu szukasz zamiennika oleju kokosowego- oto kilka z nich:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek pozyskiwana jest z owoców oliwki europejskiej i jest jednym z popularniejszych zamienników oleju kokosowego. Jest bogata w witaminy A, D, E i K. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia, a także spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Wykorzystywana jest, tak samo jak olej kokosowy, w kuchni jak i w kosmetologii. Zastępując olej dodaj ją w takich samych proporcjach. Polecamy dodawać ją do zup, sałatek, a radzimy unikać w pieczeniu ze względu na jej mocny smak. 

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron jest łagodniejszym zamiennikiem oleju kokosowego. Jest bogaty w antyoksydanty i witaminę E, dzięki której może wpływać na stabilizowanie stężenia cholesterolu we krwi. Jest świetnym zamiennikiem oleju kokosowego w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dressing w sałatce, a dzięki wysokiej temperaturze dymienia możesz używać go przy grillowaniu. Zachowaj takie same proporcje.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Masło

Masło jest bardzo oczywistym substytutem, a swoją konsystencją przypomina olej kokosowy. Jest to też jedno z lepszych rozwiązań. Masło świetnie sprawdzi się w pieczeniu. Nadasz swoim potrawom więcej smaku i wilgoci. Dodawaj je w podobnych proporcjach co olej kokosowy wedle własnych upodobań.

olej kokosowy zamiennik
Fot. Nie ma większego problemu, aby znaleźć zamiennik oleju kokosowego

Olej z nasion konopi

Olej z nasion konopi jest bardzo zdrowym tłuszczem, bogatym w kwasy tłuszczowe dostarczające nam mnóstwo energii. Ma bardzo wyrazisty smak, więc polecamy go jako składnik sosu, czy dressing. Olejem z nasion konopi można zastąpić olej kokosowy, który wymieniany jest jako niezbędny w przepisach. 

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy pozyskiwany jest z nasion słonecznika. Posiada wiele witamin i antyoksydantów, co czyni go pożywnym i zdrowym. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia idealnie sprawdzi się jako składnik wypieków, np. babeczek, chleba. Olej słonecznikowy służy również jako świetny tłuszcz do smażenia.

Olej migdałowy

Olej migdałowy to jeden z droższych zamienników, lecz jest bardzo zdrowy. Cechuje go wysoka zawartość witamin E, D, A, które mają doskonały wpływ na nasze oczy i wzrok. Ma mocny, orzechowy smak, więc dostosuj go do swoich kubków smakowych. Idealnie uzupełni wytrawne potrawy jako dodatek do sosu, a także sprawdzi się w wypiekach i na patelni, bo posiada wysoką temperaturę dymienia.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Olej neem

Olej neem to zamiennik oleju kokosowego pochodzący z Indii. Jest mocny, ma gorzki smak, więc występuje głównie jako substytut w produktach do pielęgnacji skóry. Oczywiście można stosować go w kuchni, lecz trzeba uważać z jego dawkowaniem.

Olej z awokado

Olej z awokado to delikatny zamiennik oleju kokosowego bogaty w minerały i witaminy. Ma łagodny smak, więc nadaje się jako składnik dressingu lub sosu. Sprawdzi się też jako tłuszcz do smażenia na wysokim ogniu. Używaj podobnych proporcji co olej kokosowy.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Olej z orzechów laskowych

Olej z orzechów laskowych jest źródłem witamin i minerałów i jest doskonałym zamiennikiem. Posiada mocny smak, więc podkręci on wyrazistość twoich dań. Sprawdzi się wszędzie- w pieczeniu, smażeniu, grillowaniu, jako składnik sosów. Dodawaj go według własnego gustu.

Masło shea

Masło shea to produkt bardzo popularny i głównie służy jako produkt do pielęgnacji skóry czy włosów. Jest zdrowszym zamiennikiem oleju kokosowego- regeneruje skórę i obniża poziom cholesterolu. Z masła shea możesz korzystać też w kuchni zastępując w wypiekach olej kokosowy. 

Zobacz również:

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Sól jest jednym z najważniejszych składników kuchni, ale nadmierne jej używanie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ci…

Czym zastąpić parmezan?

Czym zastąpić parmezan?

Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej …

Czym zastąpić olej kokosowy?

Czym zastąpić olej kokosowy?

Olej kokosowy pozyskiwany z miąższu kokosa ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do kosmetyków lub w kuch…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *