Czym zastąpić olej kokosowy?

Czym zastąpić olej kokosowy?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Olej kokosowy pozyskiwany z miąższu kokosa ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do kosmetyków lub w kuchni, gdzie korzystają z niego głównie osoby na diecie wegańskiej. Jeśli z jakiegoś powodu szukasz zamiennika oleju kokosowego- oto kilka z nich:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek pozyskiwana jest z owoców oliwki europejskiej i jest jednym z popularniejszych zamienników oleju kokosowego. Jest bogata w witaminy A, D, E i K. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia, a także spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.

Wykorzystywana jest, tak samo jak olej kokosowy, w kuchni jak i w kosmetologii. Zastępując olej dodaj ją w takich samych proporcjach. Polecamy dodawać ją do zup, sałatek, a radzimy unikać w pieczeniu ze względu na jej mocny smak. 

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron jest łagodniejszym zamiennikiem oleju kokosowego. Jest bogaty w antyoksydanty i witaminę E, dzięki której może wpływać na stabilizowanie stężenia cholesterolu we krwi. Jest świetnym zamiennikiem oleju kokosowego w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dressing w sałatce, a dzięki wysokiej temperaturze dymienia możesz używać go przy grillowaniu. Zachowaj takie same proporcje.

Masło

Masło jest bardzo oczywistym substytutem, a swoją konsystencją przypomina olej kokosowy. Jest to też jedno z lepszych rozwiązań. Masło świetnie sprawdzi się w pieczeniu. Nadasz swoim potrawom więcej smaku i wilgoci. Dodawaj je w podobnych proporcjach co olej kokosowy wedle własnych upodobań.

olej kokosowy zamiennik
Fot. Nie ma większego problemu, aby znaleźć zamiennik oleju kokosowego

Olej z nasion konopi

Olej z nasion konopi jest bardzo zdrowym tłuszczem, bogatym w kwasy tłuszczowe dostarczające nam mnóstwo energii. Ma bardzo wyrazisty smak, więc polecamy go jako składnik sosu, czy dressing. Olejem z nasion konopi można zastąpić olej kokosowy, który wymieniany jest jako niezbędny w przepisach. 

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy pozyskiwany jest z nasion słonecznika. Posiada wiele witamin i antyoksydantów, co czyni go pożywnym i zdrowym. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia idealnie sprawdzi się jako składnik wypieków, np. babeczek, chleba. Olej słonecznikowy służy również jako świetny tłuszcz do smażenia.

Olej migdałowy

Olej migdałowy to jeden z droższych zamienników, lecz jest bardzo zdrowy. Cechuje go wysoka zawartość witamin E, D, A, które mają doskonały wpływ na nasze oczy i wzrok. Ma mocny, orzechowy smak, więc dostosuj go do swoich kubków smakowych. Idealnie uzupełni wytrawne potrawy jako dodatek do sosu, a także sprawdzi się w wypiekach i na patelni, bo posiada wysoką temperaturę dymienia.

Olej neem

Olej neem to zamiennik oleju kokosowego pochodzący z Indii. Jest mocny, ma gorzki smak, więc występuje głównie jako substytut w produktach do pielęgnacji skóry. Oczywiście można stosować go w kuchni, lecz trzeba uważać z jego dawkowaniem.

Olej z awokado

Olej z awokado to delikatny zamiennik oleju kokosowego bogaty w minerały i witaminy. Ma łagodny smak, więc nadaje się jako składnik dressingu lub sosu. Sprawdzi się też jako tłuszcz do smażenia na wysokim ogniu. Używaj podobnych proporcji co olej kokosowy.

Olej z orzechów laskowych

Olej z orzechów laskowych jest źródłem witamin i minerałów i jest doskonałym zamiennikiem. Posiada mocny smak, więc podkręci on wyrazistość twoich dań. Sprawdzi się wszędzie- w pieczeniu, smażeniu, grillowaniu, jako składnik sosów. Dodawaj go według własnego gustu.

Masło shea

Masło shea to produkt bardzo popularny i głównie służy jako produkt do pielęgnacji skóry czy włosów. Jest zdrowszym zamiennikiem oleju kokosowego- regeneruje skórę i obniża poziom cholesterolu. Z masła shea możesz korzystać też w kuchni zastępując w wypiekach olej kokosowy. 

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki to bezglutenowy składnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje właściwości zagęszczające i poprawiające strukturę wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków często stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub węglanu amonu, jest tradycyjnym środkiem…

Czym zastąpić ser cheddar?

Czym zastąpić ser cheddar?

Ser cheddar to popularny ser o intensywnym, lekko pikantnym smaku, ceniony za doskonałe właściwości topienia oraz wszechstronność w kuchni. Poni…

Czym zastąpić rodzynki?

Czym zastąpić rodzynki?

Rodzynki to suszone owoce winogron, które cieszą się popularnością dzięki swojej słodyczy, elastycznej konsystencji oraz uniwersalności w kuch…

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Czym zastąpić pomidory z puszki?

Pomidory w puszce to popularny składnik wielu przepisów, ceniony za wygodę użycia, intensywny smak i jednolitą konsystencję. W niektórych sytua…

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Czym zastąpić seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to warzywo o intensywnym, lekko orzechowym smaku, często wykorzystywane w zupach, puree oraz surówkach. Dla osób poszukujących al…

Czym zastąpić ketchup?

Czym zastąpić ketchup?

Ketchup to popularny sos pomidorowy o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku, który stanowi nieodłączny dodatek do wielu dań. W poniższym wpis…

Czym zastąpić ser asiago?

Czym zastąpić ser asiago?

Ser Asiago to włoski ser o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku oraz zróżnicowanej teksturze, zależnej od stopnia dojrzewania. Poniżej prze…

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Czym zastąpić otręby w chlebie?

Otręby to składnik, który nadaje chlebowi dodatkową porcję błonnika, minerałów i witamin, jednocześnie wpływając na jego strukturę i smak….

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *