Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Spis treści:



Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków czerwonych?

Zakwas z buraków jest nazywany bombą witaminowo mineralną i nie bez przyczyny, ponieważ zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników. Jego właściwości prozdrowotne znane są już od bardzo dawna. W burakach znajdują się duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Zawiera także magnez, fosfor, cynk, potas oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim również probiotyki, mające zbawienne znaczenie dla naszego żołądka i mechanizmów trawiennych. Jest źródłem betaniny, która ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe.

jak zrobić zakwas z buraków
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zrobić zakwas z buraków, koniecznie czytaj dalej

Związki antocyjanowe naturalizują w naszym organizmie wolne rodniku, działają przeciwzapalnie, a nawet potrafią zmniejszyć objawy przeziębienia. Buraki mają wysoką wartość błonnika, który jest bardzo pomocny podczas gubienia nadprogramowych kilogramów. Warto więc pić zakwas buraczany, jeżeli masz problemy z niedokrwistością, często chorujesz, masz problemy z koncentracją, chcesz obniżyć poziom cholesterolu, uregulować ciśnienie swojej krwi lub wspomóc pracę żołądka, wątroby i nerek. Jak zrobić zakwas buraczany? Dowiesz się w kolejnym akapicie. 



Jak zrobić zakwas z buraków?

Czy chcesz zrobić swój własny zakwas z buraków? Przepis na ten prozdrowotny napój wcale nie jest trudny. Tym bardziej, jeżeli kiedyś już robiłeś kiszone ogórki czy kiszoną kapustę. W tych wszystkich przypadkach zachodzi taki sam proces chemiczny — fermentacja mlekowa. Pamiętaj, że jeśli nie przepadasz za smakiem zakwasu buraczanego, możesz z powodzeniem rozcieńczać go z wodą, sokiem jabłkowych, marchewkowym, pomarańczowym lub grejpfrutowym. A więc do dzieła! Co będzie potrzebne?

zakwas z buraków jak zrobić
Fot. Pamiętaj aby do zakwasu używać jak najwyższej jakości buraków

Na początek warto zakupić, jeżeli jeszcze nie masz, duży słój, w którym będziemy kisić buraki. Powinien mieć ok. 3-4 litrów pojemności. Możesz także wykorzystać naczynie kamionkowe o podobnym rozmiarze.

Zakwas z buraków — przepis

Składniki: 

  • Ok. 2 kg buraków (najzdrowiej będzie, jeśli będą pochodzić z ekologicznej uprawy)
  • 2 lub 3 główki czosnku
  • Przyprawy: liście laurowe, angielskie ziele (można dodać również inne przyprawy, wedle uznania)
  • Ok. 2-3 litry chłodnej przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki soli


Wykonanie: 

  • Wyparz dokładnie naczynie, w którym będziesz przygotowywać zakwas.
  • Buraki umyj i obierz.
  • Pokrój je w grube plastry (ok. 1 cm).
  • Ułóż plastry buraków w naczyniu, przekładając je pokrojonym czosnkiem oraz przyprawami.
  • Rozpuść sól w przegotowanej i schłodzonej wodzie.
  • Zalej buraki przygotowaną wodą w taki sposób, aby dokładnie przykryła warzywa.
  • Przykryj naczynie i pozostaw je w ciepłym miejscu na ok. 5-6 dni.
  • Po upływie tego czasu odcedź zakwas i przelej go do małych wyparzonych buteleczek. Przechowuj go koniecznie w lodówce.

Uwaga! Pamiętaj, że do naszego naczynia należy regularnie zaglądać. Żeby nie zepsuć zakwasu z buraków, trzeba pilnować, aby wszystkie warzywa były cały czas przykryte wodą. Zapobiegnie to ewentualnemu procesowi pleśnienia. Dla pewności można obciążyć warzywa talerzykiem.

zakwas buraczany przepis
Fot. Teraz już znasz przepis na zakwas z buraków

Jak często pić zakwas z buraków?

Pomimo że zakwas buraczany ma naprawdę dużo cennych dla nas wartości, to nie powinniśmy jednak pić go zbyt dużo. Zalecenia dawka to ok. 100-150 ml dziennie, czyli pół szklanki. Istnieją także przeciwwskazania do picia zakwasu z buraków. Może on szkodzić osobom z nadciśnieniem, kamicą nerkową czy reumatyzmem. 


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese

Jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese?

Włoska kuchnia ma wielu zwolenników. I nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że to właśnie ze słonecznej Italii wywodzi się uwielbiana przez wszystkich pizza, czy nie mniej popularne spaghetti. Przygotowanie domowego spaghetti jest stosunkowo proste i nie wymaga dużej ilości czasu. Wystarczy ugotować makaron oraz usmażyć mięso mielone, a następnie połączyć je z sosem pomidorowym. Na koniec na talerzu umieszcza się porcję makaronu, a na nią nalewa się mięsno-pomidorowy sos.

jak przyprawić gołąbki

Jak przyprawić gołąbki?

Spis treści: Przyprawy do gołąbków- które są obowiązkowe?Gołąbki- przyprawy dodatkowe, które podkreślą ich smakJak przyprawić gołąbki?- porady dla miłośników nowoczesnych…



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.