Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Spis treści:



Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Dlaczego warto pić zakwas z buraków czerwonych?

Zakwas z buraków jest nazywany bombą witaminowo mineralną i nie bez przyczyny, ponieważ zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników. Jego właściwości prozdrowotne znane są już od bardzo dawna. W burakach znajdują się duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza. Zawiera także magnez, fosfor, cynk, potas oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim również probiotyki, mające zbawienne znaczenie dla naszego żołądka i mechanizmów trawiennych. Jest źródłem betaniny, która ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe.

jak zrobić zakwas z buraków
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zrobić zakwas z buraków, koniecznie czytaj dalej

Związki antocyjanowe naturalizują w naszym organizmie wolne rodniku, działają przeciwzapalnie, a nawet potrafią zmniejszyć objawy przeziębienia. Buraki mają wysoką wartość błonnika, który jest bardzo pomocny podczas gubienia nadprogramowych kilogramów. Warto więc pić zakwas buraczany, jeżeli masz problemy z niedokrwistością, często chorujesz, masz problemy z koncentracją, chcesz obniżyć poziom cholesterolu, uregulować ciśnienie swojej krwi lub wspomóc pracę żołądka, wątroby i nerek. Jak zrobić zakwas buraczany? Dowiesz się w kolejnym akapicie. 



Jak zrobić zakwas z buraków?

Czy chcesz zrobić swój własny zakwas z buraków? Przepis na ten prozdrowotny napój wcale nie jest trudny. Tym bardziej, jeżeli kiedyś już robiłeś kiszone ogórki czy kiszoną kapustę. W tych wszystkich przypadkach zachodzi taki sam proces chemiczny — fermentacja mlekowa. Pamiętaj, że jeśli nie przepadasz za smakiem zakwasu buraczanego, możesz z powodzeniem rozcieńczać go z wodą, sokiem jabłkowych, marchewkowym, pomarańczowym lub grejpfrutowym. A więc do dzieła! Co będzie potrzebne?

zakwas z buraków jak zrobić
Fot. Pamiętaj aby do zakwasu używać jak najwyższej jakości buraków

Na początek warto zakupić, jeżeli jeszcze nie masz, duży słój, w którym będziemy kisić buraki. Powinien mieć ok. 3-4 litrów pojemności. Możesz także wykorzystać naczynie kamionkowe o podobnym rozmiarze.

Zakwas z buraków — przepis

Składniki: 

  • Ok. 2 kg buraków (najzdrowiej będzie, jeśli będą pochodzić z ekologicznej uprawy)
  • 2 lub 3 główki czosnku
  • Przyprawy: liście laurowe, angielskie ziele (można dodać również inne przyprawy, wedle uznania)
  • Ok. 2-3 litry chłodnej przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki soli


Wykonanie: 

  • Wyparz dokładnie naczynie, w którym będziesz przygotowywać zakwas.
  • Buraki umyj i obierz.
  • Pokrój je w grube plastry (ok. 1 cm).
  • Ułóż plastry buraków w naczyniu, przekładając je pokrojonym czosnkiem oraz przyprawami.
  • Rozpuść sól w przegotowanej i schłodzonej wodzie.
  • Zalej buraki przygotowaną wodą w taki sposób, aby dokładnie przykryła warzywa.
  • Przykryj naczynie i pozostaw je w ciepłym miejscu na ok. 5-6 dni.
  • Po upływie tego czasu odcedź zakwas i przelej go do małych wyparzonych buteleczek. Przechowuj go koniecznie w lodówce.

Uwaga! Pamiętaj, że do naszego naczynia należy regularnie zaglądać. Żeby nie zepsuć zakwasu z buraków, trzeba pilnować, aby wszystkie warzywa były cały czas przykryte wodą. Zapobiegnie to ewentualnemu procesowi pleśnienia. Dla pewności można obciążyć warzywa talerzykiem.

zakwas buraczany przepis
Fot. Teraz już znasz przepis na zakwas z buraków

Jak często pić zakwas z buraków?

Pomimo że zakwas buraczany ma naprawdę dużo cennych dla nas wartości, to nie powinniśmy jednak pić go zbyt dużo. Zalecenia dawka to ok. 100-150 ml dziennie, czyli pół szklanki. Istnieją także przeciwwskazania do picia zakwasu z buraków. Może on szkodzić osobom z nadciśnieniem, kamicą nerkową czy reumatyzmem. 


Zobacz również:

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

jak przyprawić łososia

Jak przyprawić łososia? Jakie przyprawy wybrać?

Łosoś to ryba, która od kilku lat stała się bardzo popularna na polskich stołach. Z chęcią sięgają po nią nawet ci, którzy niekoniecznie lubią inne ryby. Nic dziwnego, łosoś to ryba wyjątkowa, o wspaniałym smaku. Jak przyprawić łososia, aby w pełni wydobyć jego walory? Warto wiedzieć z czym łączyć tą rybę, ponieważ odpowiednie przyprawy do łososia potrafią uczynić z niego kulinarne arcydzieło.

jak przyprawić kaczkę

Jak przyprawić kaczkę – jakie przyprawy do kaczki wybrać?

Mięso z kaczki jest bardzo popularne. U wielu osób jest ono obowiązkowe podczas sylwestra i każdorazowo zachwyca tak samo. Pieczona kaczka poza tym, że może naprawdę świetnie smakować i zadowolić podniebienie każdego smakosza to jest także rewelacyjną dawką każdego odświętnego stołu. Sekretem mięsa z kaczki jest przestrzeganie zasad jego właściwego przygotowania, jednak najistotniejsze są przyprawy do kaczki, które wydobywają z niego głębie smaku. Przedstawiamy jak przyprawić kaczkę, aby zaskoczyć każdego, nawet najbardziej wybredne osoby. 

jak doprawić buraczki do obiadu

Jak doprawić buraczki do obiadu? Buraczki na ciepło i zimno

Sałatka, którą podstawą są odpowiednio doprawione buraczki, serwowane zarówno na ciepło jak i na zimno, to jeden z najpopularniejszych obiadowych dodatków, który niezmiennie króluje na polskich stołach. Nie da się ukryć, że przysmak ten cieszy się ogromnym uznaniem, bez względu na to, za jakimi daniami jest on serwowany. To także niezwykle popularna form sałatki, która serwowana jest w najlepszych restauracjach. Nic więc dziwnego, że tak chętnie przyrządzamy je także w swojej kuchni. Jak więc doprawić buraczki do obiadu?

jak przyprawić królika

Jak przyprawić królika? – jakie przyprawy do królika wybrać?

Popularność i dostępność mięsa z królika bywa bardzo ograniczona. Co więcej, bardzo mało osób miało okazji go spróbować, co jest bardzo niekorzystne ze względu na jego właściwości. Mięso z królika charakteryzuje się posiadaniem bardzo dobrego smaku, łatwej przyswajalności przez ludzki organizm, a także posiadaniem szeregu właściwości odżywczych. 



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.