Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków czerwonych?

Zakwas z buraków jest nazywany bombą witaminowo mineralną i nie bez przyczyny, ponieważ zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników. Jego właściwości prozdrowotne znane są już od bardzo dawna. W burakach znajdują się duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza.

Zawiera także magnez, fosfor, cynk, potas oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim również probiotyki, mające zbawienne znaczenie dla naszego żołądka i mechanizmów trawiennych. Jest źródłem betaniny, która ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe.

jak zrobić zakwas z buraków
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zrobić zakwas z buraków, koniecznie czytaj dalej

Związki antocyjanowe naturalizują w naszym organizmie wolne rodniku, działają przeciwzapalnie, a nawet potrafią zmniejszyć objawy przeziębienia. Buraki mają wysoką wartość błonnika, który jest bardzo pomocny podczas gubienia nadprogramowych kilogramów. Warto więc pić zakwas buraczany, jeżeli masz problemy z niedokrwistością, często chorujesz, masz problemy z koncentracją, chcesz obniżyć poziom cholesterolu, uregulować ciśnienie swojej krwi lub wspomóc pracę żołądka, wątroby i nerek. Jak zrobić zakwas buraczany? Dowiesz się w kolejnym akapicie. 

Jak zrobić zakwas z buraków?

Czy chcesz zrobić swój własny zakwas z buraków? Przepis na ten prozdrowotny napój wcale nie jest trudny. Tym bardziej, jeżeli kiedyś już robiłeś kiszone ogórki czy kiszoną kapustę. W tych wszystkich przypadkach zachodzi taki sam proces chemiczny — fermentacja mlekowa. Pamiętaj, że jeśli nie przepadasz za smakiem zakwasu buraczanego, możesz z powodzeniem rozcieńczać go z wodą, sokiem jabłkowych, marchewkowym, pomarańczowym lub grejpfrutowym. A więc do dzieła! Co będzie potrzebne?

zakwas z buraków jak zrobić
Fot. Pamiętaj aby do zakwasu używać jak najwyższej jakości buraków

Na początek warto zakupić, jeżeli jeszcze nie masz, duży słój, w którym będziemy kisić buraki. Powinien mieć ok. 3-4 litrów pojemności. Możesz także wykorzystać naczynie kamionkowe o podobnym rozmiarze.

Zakwas z buraków — przepis

Składniki: 

  • Ok. 2 kg buraków (najzdrowiej będzie, jeśli będą pochodzić z ekologicznej uprawy)
  • 2 lub 3 główki czosnku
  • Przyprawy: liście laurowe, angielskie ziele (można dodać również inne przyprawy, wedle uznania)
  • Ok. 2-3 litry chłodnej przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki soli

Wykonanie: 

  • Wyparz dokładnie naczynie, w którym będziesz przygotowywać zakwas.
  • Buraki umyj i obierz.
  • Pokrój je w grube plastry (ok. 1 cm).
  • Ułóż plastry buraków w naczyniu, przekładając je pokrojonym czosnkiem oraz przyprawami.
  • Rozpuść sól w przegotowanej i schłodzonej wodzie.
  • Zalej buraki przygotowaną wodą w taki sposób, aby dokładnie przykryła warzywa.
  • Przykryj naczynie i pozostaw je w ciepłym miejscu na ok. 5-6 dni.
  • Po upływie tego czasu odcedź zakwas i przelej go do małych wyparzonych buteleczek. Przechowuj go koniecznie w lodówce.

Uwaga! Pamiętaj, że do naszego naczynia należy regularnie zaglądać. Żeby nie zepsuć zakwasu z buraków, trzeba pilnować, aby wszystkie warzywa były cały czas przykryte wodą. Zapobiegnie to ewentualnemu procesowi pleśnienia. Dla pewności można obciążyć warzywa talerzykiem.

zakwas buraczany przepis
Fot. Teraz już znasz przepis na zakwas z buraków

Jak często pić zakwas z buraków?

Pomimo że zakwas buraczany ma naprawdę dużo cennych dla nas wartości, to nie powinniśmy jednak pić go zbyt dużo. Zalecenia dawka to ok. 100-150 ml dziennie, czyli pół szklanki. Istnieją także przeciwwskazania do picia zakwasu z buraków. Może on szkodzić osobom z nadciśnieniem, kamicą nerkową czy reumatyzmem. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Przepis na kapustę wigilijną z grzybami, czy też w innej wersji niekiedy przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż trzeba powiedzieć, że…

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Idealnie przyprawione pieczone ziemniaki to marzenia każdej gospodyni i każdego gospodarza. Do przygotowywania frytek i ziemniaków pieczonych warto…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *