Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Spis treści:



Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków czerwonych?

Zakwas z buraków jest nazywany bombą witaminowo mineralną i nie bez przyczyny, ponieważ zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników. Jego właściwości prozdrowotne znane są już od bardzo dawna. W burakach znajdują się duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Zawiera także magnez, fosfor, cynk, potas oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim również probiotyki, mające zbawienne znaczenie dla naszego żołądka i mechanizmów trawiennych. Jest źródłem betaniny, która ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe.

jak zrobić zakwas z buraków
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zrobić zakwas z buraków, koniecznie czytaj dalej

Związki antocyjanowe naturalizują w naszym organizmie wolne rodniku, działają przeciwzapalnie, a nawet potrafią zmniejszyć objawy przeziębienia. Buraki mają wysoką wartość błonnika, który jest bardzo pomocny podczas gubienia nadprogramowych kilogramów. Warto więc pić zakwas buraczany, jeżeli masz problemy z niedokrwistością, często chorujesz, masz problemy z koncentracją, chcesz obniżyć poziom cholesterolu, uregulować ciśnienie swojej krwi lub wspomóc pracę żołądka, wątroby i nerek. Jak zrobić zakwas buraczany? Dowiesz się w kolejnym akapicie. 



Jak zrobić zakwas z buraków?

Czy chcesz zrobić swój własny zakwas z buraków? Przepis na ten prozdrowotny napój wcale nie jest trudny. Tym bardziej, jeżeli kiedyś już robiłeś kiszone ogórki czy kiszoną kapustę. W tych wszystkich przypadkach zachodzi taki sam proces chemiczny — fermentacja mlekowa. Pamiętaj, że jeśli nie przepadasz za smakiem zakwasu buraczanego, możesz z powodzeniem rozcieńczać go z wodą, sokiem jabłkowych, marchewkowym, pomarańczowym lub grejpfrutowym. A więc do dzieła! Co będzie potrzebne?

zakwas z buraków jak zrobić
Fot. Pamiętaj aby do zakwasu używać jak najwyższej jakości buraków

Na początek warto zakupić, jeżeli jeszcze nie masz, duży słój, w którym będziemy kisić buraki. Powinien mieć ok. 3-4 litrów pojemności. Możesz także wykorzystać naczynie kamionkowe o podobnym rozmiarze.

Zakwas z buraków — przepis

Składniki: 

  • Ok. 2 kg buraków (najzdrowiej będzie, jeśli będą pochodzić z ekologicznej uprawy)
  • 2 lub 3 główki czosnku
  • Przyprawy: liście laurowe, angielskie ziele (można dodać również inne przyprawy, wedle uznania)
  • Ok. 2-3 litry chłodnej przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki soli


Wykonanie: 

  • Wyparz dokładnie naczynie, w którym będziesz przygotowywać zakwas.
  • Buraki umyj i obierz.
  • Pokrój je w grube plastry (ok. 1 cm).
  • Ułóż plastry buraków w naczyniu, przekładając je pokrojonym czosnkiem oraz przyprawami.
  • Rozpuść sól w przegotowanej i schłodzonej wodzie.
  • Zalej buraki przygotowaną wodą w taki sposób, aby dokładnie przykryła warzywa.
  • Przykryj naczynie i pozostaw je w ciepłym miejscu na ok. 5-6 dni.
  • Po upływie tego czasu odcedź zakwas i przelej go do małych wyparzonych buteleczek. Przechowuj go koniecznie w lodówce.

Uwaga! Pamiętaj, że do naszego naczynia należy regularnie zaglądać. Żeby nie zepsuć zakwasu z buraków, trzeba pilnować, aby wszystkie warzywa były cały czas przykryte wodą. Zapobiegnie to ewentualnemu procesowi pleśnienia. Dla pewności można obciążyć warzywa talerzykiem.

zakwas buraczany przepis
Fot. Teraz już znasz przepis na zakwas z buraków

Jak często pić zakwas z buraków?

Pomimo że zakwas buraczany ma naprawdę dużo cennych dla nas wartości, to nie powinniśmy jednak pić go zbyt dużo. Zalecenia dawka to ok. 100-150 ml dziennie, czyli pół szklanki. Istnieją także przeciwwskazania do picia zakwasu z buraków. Może on szkodzić osobom z nadciśnieniem, kamicą nerkową czy reumatyzmem. 


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

jak przyprawić karpia przed smażeniem

Jak przyprawić karpia do smażenia?

Nie da się ukryć, że bez karpia niezwykle ciężko wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. To właśnie ta ryba stała się nieodłącznym symbolem świąt, co więcej jego smak stał się ulubionym smakiem Polaków podczas świąt. Przygotowanie tej ryby polega głównie na jej usmażeniu, niemniej jednak smak karpia można wzbogacić przyprawami, by stał się on jeszcze smaczniejszy. Jak więc przyprawić karpia do smażenia?

przyprawy do barszczu czerwonego jak doprawić barszcz

Przyprawy do barszczu czerwonego- jak doprawić barszcz?

Barszcze czerwony jest tradycyjną polską potrawą, która bardzo często gości na naszych stołach. Niemniej jednak, z racji tego, że wkrótce zbliżają się święta, a barszcz czerwony również jest potrawą świąteczną, wiele gospodyń domowych szuka sprawdzonych sposobów na jego doprawienie, by wydobyć głębie smaku. Tak więc doprawić barszcz czerwony?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.