Skala ostroÅ›ci Scoville – najostrzejsze papryki Å›wiata

Skala ostroÅ›ci Scoville – najostrzejsze papryki Å›wiata
Czas czytania: 4 minuty

Spis treści:



Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

Skala ostroÅ›ci – sposób badania zawartoÅ›ci kapsaicyny w papryce

Jedno z pierwszych badań polegało na rozpuszczeniu cukru w wodzie w różnych proporcjach. Uczeni sprawdzali, w którym momencie badani przestają czuć słodki smak cukru, a otrzymaną proporcję zapisywano. Podobnie rzecz się ma w przypadku skali ostrości. Uczeni rozpuszczali poszczególne substancje w wodzie, a roztwór podawali badanym.

skala ostrości
Fot. Ostra papryka – Skala ostroÅ›ci

Badani na podstawie wÅ‚asnych kubków smakowych sprawdzali, w  którym momencie przestajÄ… czuć pikantny smak papryki, a otrzymanÄ… wartość zapisywano w postaci skali. Ta metoda nie jest zbyt wiarygodna, ponieważ opiera siÄ™ tylko i wyÅ‚Ä…cznie na kubkach smakowych badanych, a jak wiadomo, każdy ma inny smak i dla każdego sÅ‚owo „pikantne” zaczyna i koÅ„czy siÄ™ w zupeÅ‚nie innym miejscu.

W pewnym momencie naukowcy odkryli, że za uczucie ostrości odpowiada zawartość kapsaicyny i na podstawie analityki określano zawartość tej substancji w danej potrawie. Przyjmuje się, że czysta kapsaicyna osiąga wartość 1:16 000 000 SHU. Oznacza to, że jedną jednostkę kapsaicyny należy rozpuścić w 16 000 000 jednostkach wody, aby pikantność przestała być odczuwalna. Co ciekawe w przypadku badań organoleptycznych ta wartość wynosiła od 15 000 000 do 16 000 000, więc aż milion punktów różnicy!

Najostrzejsze papryki – ranking najostrzejszych papryk na Å›wiecie

Na podiumi rankingu najostrzejszych papryczek na świecie stoją trzy odmiany, które zawierają największą wartość kapsaicyny.

Trzecie miejsce w rankingu ostroÅ›ci scoville zajmuje papryka o nazwie 'Carolina Reaper’. ZostaÅ‚a wyhodowana przez Eda Currie w Stanach Zjednoczonych poprzez skrzyżowanie czerwonej papryki Naga Jolokia i Red Savina. W skali scavilla osiÄ…ga wartoÅ›ci przekraczajÄ…ce 1 600 000 SHU. Przez dÅ‚uższy czas byÅ‚a uznawana jako najostrzejsza papryczka na Å›wiecie, co zostaÅ‚o odnotowane w ksiÄ™dze rekordów Guinessa.

ostre papryczki skala scoville
Fot. Najostrzejsze papryczki mają zawartość kapsaicyny na poziomie ponad 3 milionów

Drugie miejsce na podium zajmuje papryka wyhodowana przez Walijczyka Mika Smitha w 2017 roku, o nazwie Dragon’s Breath. Co ciekawie Walijczykowi zależaÅ‚o na wyhodowaniu nowej odmiany na pokazy hodowców roÅ›lin, w zasadzie przypadkiem okazaÅ‚o siÄ™, że papryka osiÄ…gnęła wartość prawie 2 500 000 SHU i wyprzedzajÄ…c poprzedniczkÄ™, zajęła miejsce na podium.

Najostrzejsza papryka na Å›wiecie nosi nazwÄ™ Peper X, zostaÅ‚a wyhodowana w 2018 roku również przez Eda Currie. KrzyżujÄ…c kilka odmian różnych papryczek chili, Currie osiÄ…gnÄ…Å‚ zawartość kapsaicyny na poziomie 3 800 000 SHU. Jak sam twierdziÅ‚, jego ulubione papryczki chili byÅ‚y dla niego zbyt Å‚agodne, wiÄ™c wyhodowaÅ‚ wÅ‚asnÄ…, która zostaÅ‚a okrzykniÄ™ta jako najostrzejsza papryka chili. 

Ostre papryki – ranking ostrych papryk na Å›wiecie

Znamy już wartoÅ›ci najostrzejszych papryk na Å›wiecie, przejdźmy do mniej ostrych odmian, które zajmujÄ… miejsca poniżej podium. Co prawda zawartość kapsaicyny, patrzÄ…c po papryczkach z poprzedniego akapitu, wydaje siÄ™ być niewielka, ale pamiÄ™tajmy, że to wciąż ostre papryczki, skala pikantnoÅ›ci nadal jest bardzo duża.

najostrzejsza papryka świata habanero
Fot. Papryczka habanero jest daleko w tyle za najostrzejszymi papryczkami na świecie

Tuż za 'Carolina Reaper’ na skali znajduje siÄ™ 'Trinidad Scorpion Buth T’, papryka uznana za najostrzejszÄ… w 2011r. co potwierdza wpis do KsiÄ™gi Rekordów Guinessa. OsiÄ…ga ona wartość ponad 1 400 000 SHU w skali. Niżej znajdujÄ… siÄ™ różne odmiany papryki chili, które w zależnoÅ›ci od rodzaju osiÄ…gajÄ… miÄ™dzy 50 000, a 1000 000 punktów w skali SHU.

Skala odnotowaÅ‚a też paprykÄ™ jalapeno, scoville nadaÅ‚o jej wartość 2500-8000 w zależnoÅ›ci od odmiany. W naszej kulturze jalapeno jest uważana za jednÄ… z najostrzejszych papryk, ale jak widać w zestawieniu miejsce zajmuje dość nisko. 

jalapeno scoville
Fot. Jalapeno to zaledwie kilka tysięcy SHU

Ciekawostka o najostrzejszych substancjach na świecie

Warto wspomnieć, że na przeÅ‚omie lat odkryto, że kapsaicyna nie jest najostrzejszÄ… substancjÄ… na Å›wiecie. Tiniatoksyna osiÄ…ga na skali 5 300 000 SHU, wystÄ™puje naturalnie w jednym z MarokaÅ„skich sukulentów i wciąż na skali zajmuje 2 miejsce. Za najbardziej drażniÄ…cÄ… substancjÄ™ na Å›wiecie uznaje siÄ™ rezynyferatoksynÄ™, która na skali osiÄ…ga 16 000 000 000 i również wystÄ™puje naturalnie w dwóch sukulentach pochodzÄ…cych z Maroka i Nigerii. 

PodsumowujÄ…c najostrzejsza papryka Å›wiata przyjmuje wartość niespeÅ‚na 4 milionów punktów w skali ostroÅ›ci scovilla, papryki które w naszej kulturze uznawane sÄ… za ostre, w zestawieniu przyjmujÄ… niewielkie wartoÅ›ci, w zależnoÅ›ci od odmiany. JedynÄ… paprykÄ…, która nie ma zawartoÅ›ci kapsaicyny, jest papryka sÅ‚odka. Ranking Scoville’a jest na bieżąco aktualizowany, kto wie jakÄ… zawartość kapsaicyny uda siÄ™ osiÄ…gnąć w kolejnej krzyżówce różnych odmian. 


Zobacz również:

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wÄ™dzony, pochodzÄ…cy z regionu Podhala. Charakteryzuje siÄ™ wyjÄ…tkowym smakiem i strukturÄ…, co sprawia, że jest c…

mÄ…ka kasztanowa przepisy

MÄ…ka kasztanowa – dlaczego warto po niÄ… siÄ™gać?

MÄ…ka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mÄ…ki, stanowi wyjÄ…tkowy skÅ‚adnik w kuchni, oferujÄ…c nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci goÅ›ci Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz siÄ™, jak przygotować rybÄ™, by jednoczeÅ›nie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

PizzÄ™ kochajÄ… wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysÅ‚ na placek z dodatkami majÄ… Francuzi, WÄ™grzy i JapoÅ„czycy? SprawdÅ…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiÅ›cie siÄ™ kiedyÅ›, czy można zastÄ…pić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia siÄ™ szczególnie, gdy w lodówce …

5/5 - (4 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *