Skala ostroÅ›ci Scoville – najostrzejsze papryki Å›wiata

Spis treści:
- Skala ostroÅ›ci – sposób badania zawartoÅ›ci kapsaicyny w papryce
- Najostrzejsze papryki – ranking najostrzejszych papryk na Å›wiecie
- Ostre papryki – ranking ostrych papryk na Å›wiecie
- Ciekawostka o najostrzejszych substancjach na świecie
Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.
Skala ostroÅ›ci – sposób badania zawartoÅ›ci kapsaicyny w papryce
Jedno z pierwszych badań polegało na rozpuszczeniu cukru w wodzie w różnych proporcjach. Uczeni sprawdzali, w którym momencie badani przestają czuć słodki smak cukru, a otrzymaną proporcję zapisywano. Podobnie rzecz się ma w przypadku skali ostrości. Uczeni rozpuszczali poszczególne substancje w wodzie, a roztwór podawali badanym.

Badani na podstawie wÅ‚asnych kubków smakowych sprawdzali, w którym momencie przestajÄ… czuć pikantny smak papryki, a otrzymanÄ… wartość zapisywano w postaci skali. Ta metoda nie jest zbyt wiarygodna, ponieważ opiera siÄ™ tylko i wyłącznie na kubkach smakowych badanych, a jak wiadomo, każdy ma inny smak i dla każdego sÅ‚owo „pikantne” zaczyna i koÅ„czy siÄ™ w zupeÅ‚nie innym miejscu.
W pewnym momencie naukowcy odkryli, że za uczucie ostrości odpowiada zawartość kapsaicyny i na podstawie analityki określano zawartość tej substancji w danej potrawie. Przyjmuje się, że czysta kapsaicyna osiąga wartość 1:16 000 000 SHU. Oznacza to, że jedną jednostkę kapsaicyny należy rozpuścić w 16 000 000 jednostkach wody, aby pikantność przestała być odczuwalna. Co ciekawe w przypadku badań organoleptycznych ta wartość wynosiła od 15 000 000 do 16 000 000, więc aż milion punktów różnicy!
Najostrzejsze papryki – ranking najostrzejszych papryk na Å›wiecie
Na podiumi rankingu najostrzejszych papryczek na świecie stoją trzy odmiany, które zawierają największą wartość kapsaicyny.
Trzecie miejsce w rankingu ostroÅ›ci scoville zajmuje papryka o nazwie 'Carolina Reaper’. ZostaÅ‚a wyhodowana przez Eda Currie w Stanach Zjednoczonych poprzez skrzyżowanie czerwonej papryki Naga Jolokia i Red Savina. W skali scavilla osiÄ…ga wartoÅ›ci przekraczajÄ…ce 1 600 000 SHU. Przez dÅ‚uższy czas byÅ‚a uznawana jako najostrzejsza papryczka na Å›wiecie, co zostaÅ‚o odnotowane w ksiÄ™dze rekordów Guinessa.

Drugie miejsce na podium zajmuje papryka wyhodowana przez Walijczyka Mika Smitha w 2017 roku, o nazwie Dragon’s Breath. Co ciekawie Walijczykowi zależaÅ‚o na wyhodowaniu nowej odmiany na pokazy hodowców roÅ›lin, w zasadzie przypadkiem okazaÅ‚o siÄ™, że papryka osiÄ…gnęła wartość prawie 2 500 000 SHU i wyprzedzajÄ…c poprzedniczkÄ™, zajęła miejsce na podium.
Najostrzejsza papryka na świecie nosi nazwę Peper X, została wyhodowana w 2018 roku również przez Eda Currie. Krzyżując kilka odmian różnych papryczek chili, Currie osiągnął zawartość kapsaicyny na poziomie 3 800 000 SHU. Jak sam twierdził, jego ulubione papryczki chili były dla niego zbyt łagodne, więc wyhodował własną, która została okrzyknięta jako najostrzejsza papryka chili.
Ostre papryki – ranking ostrych papryk na Å›wiecie
Znamy już wartości najostrzejszych papryk na świecie, przejdźmy do mniej ostrych odmian, które zajmują miejsca poniżej podium. Co prawda zawartość kapsaicyny, patrząc po papryczkach z poprzedniego akapitu, wydaje się być niewielka, ale pamiętajmy, że to wciąż ostre papryczki, skala pikantności nadal jest bardzo duża.

Tuż za 'Carolina Reaper’ na skali znajduje siÄ™ 'Trinidad Scorpion Buth T’, papryka uznana za najostrzejszÄ… w 2011r. co potwierdza wpis do KsiÄ™gi Rekordów Guinessa. OsiÄ…ga ona wartość ponad 1 400 000 SHU w skali. Niżej znajdujÄ… siÄ™ różne odmiany papryki chili, które w zależnoÅ›ci od rodzaju osiÄ…gajÄ… miÄ™dzy 50 000, a 1000 000 punktów w skali SHU.
Skala odnotowała też paprykę jalapeno, scoville nadało jej wartość 2500-8000 w zależności od odmiany. W naszej kulturze jalapeno jest uważana za jedną z najostrzejszych papryk, ale jak widać w zestawieniu miejsce zajmuje dość nisko.

Ciekawostka o najostrzejszych substancjach na świecie
Warto wspomnieć, że na przełomie lat odkryto, że kapsaicyna nie jest najostrzejszą substancją na świecie. Tiniatoksyna osiąga na skali 5 300 000 SHU, występuje naturalnie w jednym z Marokańskich sukulentów i wciąż na skali zajmuje 2 miejsce. Za najbardziej drażniącą substancję na świecie uznaje się rezynyferatoksynę, która na skali osiąga 16 000 000 000 i również występuje naturalnie w dwóch sukulentach pochodzących z Maroka i Nigerii.
PodsumowujÄ…c najostrzejsza papryka Å›wiata przyjmuje wartość niespeÅ‚na 4 milionów punktów w skali ostroÅ›ci scovilla, papryki które w naszej kulturze uznawane sÄ… za ostre, w zestawieniu przyjmujÄ… niewielkie wartoÅ›ci, w zależnoÅ›ci od odmiany. JedynÄ… paprykÄ…, która nie ma zawartoÅ›ci kapsaicyny, jest papryka sÅ‚odka. Ranking Scoville’a jest na bieżąco aktualizowany, kto wie jakÄ… zawartość kapsaicyny uda siÄ™ osiÄ…gnąć w kolejnej krzyżówce różnych odmian.