Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Spis treści:



Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.



Skala ostrości – sposób badania zawartości kapsaicyny w papryce

Jedno z pierwszych badań polegało na rozpuszczeniu cukru w wodzie w różnych proporcjach. Uczeni sprawdzali, w którym momencie badani przestają czuć słodki smak cukru, a otrzymaną proporcję zapisywano. Podobnie rzecz się ma w przypadku skali ostrości. Uczeni rozpuszczali poszczególne substancje w wodzie, a roztwór podawali badanym.

skala ostrości
Fot. Ostra papryka – Skala ostrości

Badani na podstawie własnych kubków smakowych sprawdzali, w  którym momencie przestają czuć pikantny smak papryki, a otrzymaną wartość zapisywano w postaci skali. Ta metoda nie jest zbyt wiarygodna, ponieważ opiera się tylko i wyłącznie na kubkach smakowych badanych, a jak wiadomo, każdy ma inny smak i dla każdego słowo „pikantne” zaczyna i kończy się w zupełnie innym miejscu.

W pewnym momencie naukowcy odkryli, że za uczucie ostrości odpowiada zawartość kapsaicyny i na podstawie analityki określano zawartość tej substancji w danej potrawie. Przyjmuje się, że czysta kapsaicyna osiąga wartość 1:16 000 000 SHU. Oznacza to, że jedną jednostkę kapsaicyny należy rozpuścić w 16 000 000 jednostkach wody, aby pikantność przestała być odczuwalna. Co ciekawe w przypadku badań organoleptycznych ta wartość wynosiła od 15 000 000 do 16 000 000, więc aż milion punktów różnicy!



Najostrzejsze papryki – ranking najostrzejszych papryk na świecie

Na podiumi rankingu najostrzejszych papryczek na świecie stoją trzy odmiany, które zawierają największą wartość kapsaicyny.

Trzecie miejsce w rankingu ostrości scoville zajmuje papryka o nazwie 'Carolina Reaper’. Została wyhodowana przez Eda Currie w Stanach Zjednoczonych poprzez skrzyżowanie czerwonej papryki Naga Jolokia i Red Savina. W skali scavilla osiąga wartości przekraczające 1 600 000 SHU. Przez dłuższy czas była uznawana jako najostrzejsza papryczka na świecie, co zostało odnotowane w księdze rekordów Guinessa.

ostre papryczki skala scoville
Fot. Najostrzejsze papryczki mają zawartość kapsaicyny na poziomie ponad 3 milionów

Drugie miejsce na podium zajmuje papryka wyhodowana przez Walijczyka Mika Smitha w 2017 roku, o nazwie Dragon’s Breath. Co ciekawie Walijczykowi zależało na wyhodowaniu nowej odmiany na pokazy hodowców roślin, w zasadzie przypadkiem okazało się, że papryka osiągnęła wartość prawie 2 500 000 SHU i wyprzedzając poprzedniczkę, zajęła miejsce na podium.

Najostrzejsza papryka na świecie nosi nazwę Peper X, została wyhodowana w 2018 roku również przez Eda Currie. Krzyżując kilka odmian różnych papryczek chili, Currie osiągnął zawartość kapsaicyny na poziomie 3 800 000 SHU. Jak sam twierdził, jego ulubione papryczki chili były dla niego zbyt łagodne, więc wyhodował własną, która została okrzyknięta jako najostrzejsza papryka chili. 



Ostre papryki – ranking ostrych papryk na świecie

Znamy już wartości najostrzejszych papryk na świecie, przejdźmy do mniej ostrych odmian, które zajmują miejsca poniżej podium. Co prawda zawartość kapsaicyny, patrząc po papryczkach z poprzedniego akapitu, wydaje się być niewielka, ale pamiętajmy, że to wciąż ostre papryczki, skala pikantności nadal jest bardzo duża.

najostrzejsza papryka świata habanero
Fot. Papryczka habanero jest daleko w tyle za najostrzejszymi papryczkami na świecie

Tuż za 'Carolina Reaper’ na skali znajduje się 'Trinidad Scorpion Buth T’, papryka uznana za najostrzejszą w 2011r. co potwierdza wpis do Księgi Rekordów Guinessa. Osiąga ona wartość ponad 1 400 000 SHU w skali. Niżej znajdują się różne odmiany papryki chili, które w zależności od rodzaju osiągają między 50 000, a 1000 000 punktów w skali SHU.

Skala odnotowała też paprykę jalapeno, scoville nadało jej wartość 2500-8000 w zależności od odmiany. W naszej kulturze jalapeno jest uważana za jedną z najostrzejszych papryk, ale jak widać w zestawieniu miejsce zajmuje dość nisko. 

jalapeno scoville
Fot. Jalapeno to zaledwie kilka tysięcy SHU

Ciekawostka o najostrzejszych substancjach na świecie

Warto wspomnieć, że na przełomie lat odkryto, że kapsaicyna nie jest najostrzejszą substancją na świecie. Tiniatoksyna osiąga na skali 5 300 000 SHU, występuje naturalnie w jednym z Marokańskich sukulentów i wciąż na skali zajmuje 2 miejsce. Za najbardziej drażniącą substancję na świecie uznaje się rezynyferatoksynę, która na skali osiąga 16 000 000 000 i również występuje naturalnie w dwóch sukulentach pochodzących z Maroka i Nigerii. 



Podsumowując najostrzejsza papryka świata przyjmuje wartość niespełna 4 milionów punktów w skali ostrości scovilla, papryki które w naszej kulturze uznawane są za ostre, w zestawieniu przyjmują niewielkie wartości, w zależności od odmiany. Jedyną papryką, która nie ma zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. Ranking Scoville’a jest na bieżąco aktualizowany, kto wie jaką zawartość kapsaicyny uda się osiągnąć w kolejnej krzyżówce różnych odmian. 


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

jak zrobić ocet jabłkowy w domu przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Wielu z nas na pewno słyszało o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych octu jabłkowego? Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Myślimy sobie, może to trudne? Może lepiej kupić gotowy produkt? Warto jednak poświecić chwilę, na samodzielną  produkcje tej wspaniałej mikstury.

5/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.