Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Spis treści:



Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

Skala ostrości – sposób badania zawartości kapsaicyny w papryce

Jedno z pierwszych badań polegało na rozpuszczeniu cukru w wodzie w różnych proporcjach. Uczeni sprawdzali, w którym momencie badani przestają czuć słodki smak cukru, a otrzymaną proporcję zapisywano. Podobnie rzecz się ma w przypadku skali ostrości. Uczeni rozpuszczali poszczególne substancje w wodzie, a roztwór podawali badanym.

skala ostrości
Fot. Ostra papryka – Skala ostrości

Badani na podstawie własnych kubków smakowych sprawdzali, w  którym momencie przestają czuć pikantny smak papryki, a otrzymaną wartość zapisywano w postaci skali. Ta metoda nie jest zbyt wiarygodna, ponieważ opiera się tylko i wyłącznie na kubkach smakowych badanych, a jak wiadomo, każdy ma inny smak i dla każdego słowo „pikantne” zaczyna i kończy się w zupełnie innym miejscu.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

W pewnym momencie naukowcy odkryli, że za uczucie ostrości odpowiada zawartość kapsaicyny i na podstawie analityki określano zawartość tej substancji w danej potrawie. Przyjmuje się, że czysta kapsaicyna osiąga wartość 1:16 000 000 SHU. Oznacza to, że jedną jednostkę kapsaicyny należy rozpuścić w 16 000 000 jednostkach wody, aby pikantność przestała być odczuwalna. Co ciekawe w przypadku badań organoleptycznych ta wartość wynosiła od 15 000 000 do 16 000 000, więc aż milion punktów różnicy!



Najostrzejsze papryki – ranking najostrzejszych papryk na świecie

Na podiumi rankingu najostrzejszych papryczek na świecie stoją trzy odmiany, które zawierają największą wartość kapsaicyny.

Trzecie miejsce w rankingu ostrości scoville zajmuje papryka o nazwie 'Carolina Reaper’. Została wyhodowana przez Eda Currie w Stanach Zjednoczonych poprzez skrzyżowanie czerwonej papryki Naga Jolokia i Red Savina. W skali scavilla osiąga wartości przekraczające 1 600 000 SHU. Przez dłuższy czas była uznawana jako najostrzejsza papryczka na świecie, co zostało odnotowane w księdze rekordów Guinessa.

ostre papryczki skala scoville
Fot. Najostrzejsze papryczki mają zawartość kapsaicyny na poziomie ponad 3 milionów

Drugie miejsce na podium zajmuje papryka wyhodowana przez Walijczyka Mika Smitha w 2017 roku, o nazwie Dragon’s Breath. Co ciekawie Walijczykowi zależało na wyhodowaniu nowej odmiany na pokazy hodowców roślin, w zasadzie przypadkiem okazało się, że papryka osiągnęła wartość prawie 2 500 000 SHU i wyprzedzając poprzedniczkę, zajęła miejsce na podium.

Najostrzejsza papryka na świecie nosi nazwę Peper X, została wyhodowana w 2018 roku również przez Eda Currie. Krzyżując kilka odmian różnych papryczek chili, Currie osiągnął zawartość kapsaicyny na poziomie 3 800 000 SHU. Jak sam twierdził, jego ulubione papryczki chili były dla niego zbyt łagodne, więc wyhodował własną, która została okrzyknięta jako najostrzejsza papryka chili. 



Ostre papryki – ranking ostrych papryk na świecie

Znamy już wartości najostrzejszych papryk na świecie, przejdźmy do mniej ostrych odmian, które zajmują miejsca poniżej podium. Co prawda zawartość kapsaicyny, patrząc po papryczkach z poprzedniego akapitu, wydaje się być niewielka, ale pamiętajmy, że to wciąż ostre papryczki, skala pikantności nadal jest bardzo duża.

najostrzejsza papryka świata habanero
Fot. Papryczka habanero jest daleko w tyle za najostrzejszymi papryczkami na świecie

Tuż za 'Carolina Reaper’ na skali znajduje się 'Trinidad Scorpion Buth T’, papryka uznana za najostrzejszą w 2011r. co potwierdza wpis do Księgi Rekordów Guinessa. Osiąga ona wartość ponad 1 400 000 SHU w skali. Niżej znajdują się różne odmiany papryki chili, które w zależności od rodzaju osiągają między 50 000, a 1000 000 punktów w skali SHU.

Skala odnotowała też paprykę jalapeno, scoville nadało jej wartość 2500-8000 w zależności od odmiany. W naszej kulturze jalapeno jest uważana za jedną z najostrzejszych papryk, ale jak widać w zestawieniu miejsce zajmuje dość nisko. 

jalapeno scoville
Fot. Jalapeno to zaledwie kilka tysięcy SHU

Ciekawostka o najostrzejszych substancjach na świecie

Warto wspomnieć, że na przełomie lat odkryto, że kapsaicyna nie jest najostrzejszą substancją na świecie. Tiniatoksyna osiąga na skali 5 300 000 SHU, występuje naturalnie w jednym z Marokańskich sukulentów i wciąż na skali zajmuje 2 miejsce. Za najbardziej drażniącą substancję na świecie uznaje się rezynyferatoksynę, która na skali osiąga 16 000 000 000 i również występuje naturalnie w dwóch sukulentach pochodzących z Maroka i Nigerii. 



Podsumowując najostrzejsza papryka świata przyjmuje wartość niespełna 4 milionów punktów w skali ostrości scovilla, papryki które w naszej kulturze uznawane są za ostre, w zestawieniu przyjmują niewielkie wartości, w zależności od odmiany. Jedyną papryką, która nie ma zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. Ranking Scoville’a jest na bieżąco aktualizowany, kto wie jaką zawartość kapsaicyny uda się osiągnąć w kolejnej krzyżówce różnych odmian. 


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

5/5 - (4 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.