Jajka faszerowane szynką i chrzanem – przepis na pyszną przekąskę

Jajka faszerowane szynką i chrzanem – przepis na pyszną przekąskę
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Jajka faszerowane z chrzanem i szynką to wspaniała propozycja na przystawkę lub dodatek do obiadu. Mogą być przygotowane na wiele sposobów, ale dziś przedstawimy Państwu wyśmienity, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom, a nawet osobom, które nie przepadają za tego typu potrawami.

Jajka faszerowane szynką i chrzanem – składniki

Do przygotowania jajek faszerowanych z szynką i chrzanem będzie potrzebne:

  • 6 jajek
  • 100g szynki
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Proponowany sposób przygotowania jajek faszerowanych z chrzanem i szynką: Gotujemy jajka na twardo, a następnie studzimy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół wzdłuż i delikatnie wyjmujemy żółtka, które umieszczamy w misce.

Żółtka rozdrabniamy widelcem lub przeciskamy przez sitko, a następnie dodajemy starty chrzan oraz drobno posiekaną szynkę. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy tyle majonezu, by farsz miał odpowiednią konsystencję.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem wypełniamy połówki białek, ustawiając je na półmisku lub talerzu. Jajka faszerowane z chrzanem i szynką można udekorować listkami natki pietruszki lub szczypiorkiem.

Farsz do jajek z chrzanem i szynką – jak go przygotować?

  1. Gotujemy jajka na twardo, a następnie studzimy i obieramy ze skorupek.
  2. Przekrawamy każde jajko na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka.
  3. Żółtka mieszamy z szynką pokrojoną w kostkę, chrzanem, szczypiorkiem i majonezem.
  4. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.
  5. Przygotowanym farszem nadziewamy białka jajek. Gotowe jajka możemy udekorować listkami pietruszki lub szczypiorku.

Jeśli chcemy wzbogacić smak naszych jajek faszerowanych, możemy dodać do farszu pokrojonego drobno szczypiorku. W ten sposób otrzymamy wspaniały smak i zapach. Farsz do jajek z szynką i chrzanem można przygotować według różnych proporcji.

Jednym z popularnych przepisów jest stosunek 1:1:1, czyli 100g szynki, 2 łyżki startego chrzanu i 2 żółtka jajek. Do tak przygotowanego farszu można dodać jeszcze kilka łyżek majonezu, który pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję. Farsz do jajek z szynką i chrzanem można także doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem.

Dlaczego jajka z szynką i chrzanem są popularną przekąską?

Jajka faszerowane chrzanem i szynką to wspaniały pomysł na szybki i smaczny przysmak. Przygotowanie farszu jest proste, a efekt końcowy zachwyci niejednego smakosza. Polecamy spróbować tego przepisu i delektować się wspaniałym smakiem jajek faszerowanych.  Przygotowanie jajek faszerowanych z szynką i chrzanem jest proste i nie wymaga wiele czasu. Do farszu można dodać różne przyprawy, w zależności od preferencji smakowych. Jajka faszerowane z chrzanem i szynką to także zdrowa i pożywna potrawa, która sprawdzi się na spotkaniu rodzinnym, czy jako przekąska na imprezę.

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *