Jajka faszerowane z papryką – przepis, który z pewnością was zaskoczy
Spis treści:
- Jajka faszerowane z papryką – przepis
- Przygotowanie
- Jajka faszerowane papryką, pieczarkami i szczypiorkiem – przepis
- Farsz z papryki do jajek
Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek ugotowanych na twardo. Tak naprawdę jest to symbol tych świąt. Czy zawsze trzeba podawać je w tradycyjny sposób? Oczywiście, że nie. Taką potrawę można nieco urozmaicić, podając jajka faszerowane papryką. Jak należy je przygotować?
Jajka faszerowane z papryką – przepis
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo – 6 szt.
- czerwona papryka – 0,5 szt.,
- majonez – 3 łyżeczki,
- papryka słodka w proszku, sól, pieprz, kiełki rzodkiewki, szczypiorek – wszystko zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi.
Przepis przewidziany jest na trzy porcje. Jeżeli na śniadaniu wielkanocnym będzie większa ilość osób, można ilość jajek zwiększyć dowolnie – tak, aby każda osoba miała okazję ich spróbować.
Przygotowanie
Jajka należy ugotować i ostudzić w zimnej wodzie. Potem dopiero należy obierać je ze skorupki. Delikatnie należy obciąć dolną część jajka, aby mogły one samodzielnie stać. Aby móc wydłubać żółtko ze środka, należy odkroić delikatnie górną część. Żółtko po wyjęciu, należy rozgnieść jajkiem. Paprykę należy pokroić w drobną kosteczkę. Żółtko, paprykę, majonez i wybrane przyprawy należy umieścić w jednej misce, dokładnie mieszając.
Pozostaje już tylko jajka napełnić farszem. Kiełki oraz szczypiorek można wykorzystać do ozdoby.
Jajka faszerowane papryką, pieczarkami i szczypiorkiem – przepis
W czeluściach internetu można znaleźć wiele ciekawych przepisów na jajka faszerowane. Wszystko tak naprawdę uzależnione jest od indywidualnych preferencji smakowych. Do farszu (jak w wyżej wymienionym przepisie) można dodać pieczarki. Jajka faszerowane świeżą papryka i pieczarkami na pewno zrobią furorę na stole wielkanocnym
Trzeba jednak zadbać o to, aby pieczarki także pokroić na drobno. Potem należy je podsmażyć na patelni, aby nie podawać surowych. Po zdjęciu patelni z ognia, jej zawartość należy przestudzić, dbając również o odsączenie z tłuszczu, na którym potrawa została przyrządzona. W następnym kroku można pieczarki dodać do pozostałego farszu, dokładnie wszystko mieszając. Szczypiorek i w tym przepisie należy użyć do dekoracji.
Farsz z papryki do jajek
Można go urozmaicać na dowolne sposoby. Jeżeli ktoś ma ochotę, może zdecydować się na żółty ser. Paprykę można pozostawić. Zamiast pieczarek, żółty ser, który wystarczy tylko pokroić na drobno. Zamiast krojenia, wystarczy tarka o dużych oczkach. Nie brakuje również takich osób, jakie decydują się na to, aby faszerowanych jajkach wielkanocnych umieścić …ogórki kiszone, które także stanowią dobry pomysł na farsz.