Jajka faszerowane z tuńczykiem i ogórkiem – sprawdź nasz wyjątkowy przepis!

Jajka faszerowane z tuńczykiem i ogórkiem – sprawdź nasz wyjątkowy przepis!
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem to pyszna propozycja szczególnie na Wielkanoc, ale nie tylko. To danie, które idealnie sprawdzi się również na śniadanie poza świętami, które dostarczy nam odpowiednich wartości odżywczych i zapewni energię aż do pory obiadowej. Czas i sposób przygotowania takich jajek jest banalnie prosty i szybki, oraz nie wymaga zbyt wielu składników. Jeżeli natomiast ktoś lubi posiedzieć w kuchni nieco dłużej i eksperymentować, zaleca się wykonanie własnego domowego majonezu, który idealnie skomponuje się z naszymi jajkami z tuńczykiem i ogórkiem. Taki majonez świetnie podkręci smak takiego śniadania Wielkanocnego. 

Jajka z farszem z tuńczyka i ogórka – składniki

Do przygotowania około 8-10 porcji będziemy potrzebowali składników takich jak:

  • 4-5 jajek o rozmiarze L,
  • 120g odsączonego tuńczyka z puszki (najlepiej w oleju lub oliwie), 
  • 1/4 czerwonej papryki, 
  • 8cm kawałek ogórka,
  • 1 czubata łyżeczka naszego ulubionego majonezu lub tego własnoręcznie zrobionego,
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • sól oraz pieprz do smaku.

Jajka z tuńczykiem z puszki i ogórkiem – jak zrobić

  1. Pierwszym krokiem, jakim należy zrobić, jest ugotowanie jajek na twardo (ok. 10 minut). Gdy już będą gotowe, przelewamy je zimną wodą (hartujemy), a następnie d razu obieramy, dzięki czemu skorupka z łatwością odejdzie. 
  2. Paprykę myjemy, a potem kroimy w drobną kostkę (5mm x 5mm).
  3. Ogórka dokładnie myjemy, po tym usuwamy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki, a w następnej kolejności wraz ze skórką drobno siekamy. 
  4. Do miski wrzucamy tuńczyka, paprykę, ogórka i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Jajka kroimy na pół, a ze wszystkich połówek usuwamy żółtka. 
  6. Żółtka dodajemy do miski, w której mamy już tuńczyka, paprykę, ogórka i pietruszkę. Dodajemy odrobinę soli (tylko ostrożnie, bo tuńczyk sam w sobie jest już słony) oraz sporą ilość pieprzu. Do wszystkiego dokładamy łyżeczkę majonezu. 
  7. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie wydawać nam się zbyt sucha, możemy dodać kolejną łyżeczkę majonezu. 
  8. Pozostałe połówki jajek, które wcześniej okradliśmy z żółtek, wypełniamy naszą masą. Zaczynamy od wgłębienia po żółtkach, a następnie z farszu doklejamy tak jakby drugą połówkę jajka. 

Zależnie od tego, ile masy wykorzystacie, wystarczy jej na 8-10 połówek. 

Jajka z tuńczykiem i ogórkiem – propozycja podania

Jajka zaleca się podać od razu, ponieważ najlepiej mogą smakować w temperaturze pokojowej. Jeśli zrobiliście je wcześniej, warto będzie wyjąć je z lodówki 15 minut przed podaniem, by się trochę zagrzały. Nie zapominajmy, że jemy również oczami, toteż warto je udekorować kiełkami czy też natką pietruszki. Obok możemy postawić słoiczek z majonezem, by każdy przy stole ewentualnie mógł go sobie nałożyć wedle uznania.

Smacznego! 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *