Jajka faszerowane z tuńczykiem i ogórkiem – sprawdź nasz wyjątkowy przepis!
Spis treści:
- Jajka z farszem z tuńczyka i ogórka – składniki
- Jajka z tuńczykiem z puszki i ogórkiem – jak zrobić
- Jajka z tuńczykiem i ogórkiem – propozycja podania
Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem to pyszna propozycja szczególnie na Wielkanoc, ale nie tylko. To danie, które idealnie sprawdzi się również na śniadanie poza świętami, które dostarczy nam odpowiednich wartości odżywczych i zapewni energię aż do pory obiadowej. Czas i sposób przygotowania takich jajek jest banalnie prosty i szybki, oraz nie wymaga zbyt wielu składników. Jeżeli natomiast ktoś lubi posiedzieć w kuchni nieco dłużej i eksperymentować, zaleca się wykonanie własnego domowego majonezu, który idealnie skomponuje się z naszymi jajkami z tuńczykiem i ogórkiem. Taki majonez świetnie podkręci smak takiego śniadania Wielkanocnego.
Jajka z farszem z tuńczyka i ogórka – składniki
Do przygotowania około 8-10 porcji będziemy potrzebowali składników takich jak:
- 4-5 jajek o rozmiarze L,
- 120g odsączonego tuńczyka z puszki (najlepiej w oleju lub oliwie),
- 1/4 czerwonej papryki,
- 8cm kawałek ogórka,
- 1 czubata łyżeczka naszego ulubionego majonezu lub tego własnoręcznie zrobionego,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sól oraz pieprz do smaku.
Jajka z tuńczykiem z puszki i ogórkiem – jak zrobić
- Pierwszym krokiem, jakim należy zrobić, jest ugotowanie jajek na twardo (ok. 10 minut). Gdy już będą gotowe, przelewamy je zimną wodą (hartujemy), a następnie d razu obieramy, dzięki czemu skorupka z łatwością odejdzie.
- Paprykę myjemy, a potem kroimy w drobną kostkę (5mm x 5mm).
- Ogórka dokładnie myjemy, po tym usuwamy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki, a w następnej kolejności wraz ze skórką drobno siekamy.
- Do miski wrzucamy tuńczyka, paprykę, ogórka i posiekaną natkę pietruszki.
- Jajka kroimy na pół, a ze wszystkich połówek usuwamy żółtka.
- Żółtka dodajemy do miski, w której mamy już tuńczyka, paprykę, ogórka i pietruszkę. Dodajemy odrobinę soli (tylko ostrożnie, bo tuńczyk sam w sobie jest już słony) oraz sporą ilość pieprzu. Do wszystkiego dokładamy łyżeczkę majonezu.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie wydawać nam się zbyt sucha, możemy dodać kolejną łyżeczkę majonezu.
- Pozostałe połówki jajek, które wcześniej okradliśmy z żółtek, wypełniamy naszą masą. Zaczynamy od wgłębienia po żółtkach, a następnie z farszu doklejamy tak jakby drugą połówkę jajka.
Zależnie od tego, ile masy wykorzystacie, wystarczy jej na 8-10 połówek.
Jajka z tuńczykiem i ogórkiem – propozycja podania
Jajka zaleca się podać od razu, ponieważ najlepiej mogą smakować w temperaturze pokojowej. Jeśli zrobiliście je wcześniej, warto będzie wyjąć je z lodówki 15 minut przed podaniem, by się trochę zagrzały. Nie zapominajmy, że jemy również oczami, toteż warto je udekorować kiełkami czy też natką pietruszki. Obok możemy postawić słoiczek z majonezem, by każdy przy stole ewentualnie mógł go sobie nałożyć wedle uznania.
Smacznego!