Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!
Spis treści:
- Sałatka wielkanocna z pieczarkami – składniki:
- Jak zrobić sałatkę wielkanocną z pieczarkami?
- Sałatka z pieczarkami na Wielkanoc – policz kalorie i odchudź przepis
Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie może zabraknąć mazurka czy babki cytrynowej. Jedną z ciekawszych propozycji jest wielkanocna sałatka jajeczna z pieczarkami – smaczne, zdrowe i sycące danie, po które zawsze chętnie sięgają domownicy czy goście. Sprawdź, przepis na tę pyszną i szybką sałatkę, która z pewnością zachwyci każdego.
Sałatka wielkanocna z pieczarkami – składniki:
- 500 g pieczarek,
- 5 jajek średniej wielkości (lub cztery w rozmiarze L),
- 1 cebula (zwykła lub czerwona),
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe – wedle upodobań,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka groszku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz,
- łyżka oleju lub oliwy z oliwek do podsmażenia,
Czas przygotowania: 30 minut.
Jak zrobić sałatkę wielkanocną z pieczarkami?
- Wykonanie jest bardzo proste. Zacznij od jajek.
- W garnku zagotuj wodę i ugotuj je na twardo (9-10 minut wystarczy), a następnie ostudź je i obierz ze skorupki.
- W międzyczasie możesz przygotować resztę składników.
- Pieczarki dokładnie umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię i wlej olej lub oliwę.
- Podsmażaj cebulę do momentu, aż się zeszkli.
- Dodaj pieczarki i smaż na złoty kolor.
- Ważne, by woda z grzybów odparowała, potrwa to około 15 minut.
- Przełóż zawartość patelni do miski i odstaw na bok do wystygnięcia.
- Jajka i ogórki pokrój w kostkę, a następnie dołóż je do miski.
- Dodaj kukurydzę (uprzednio odsączoną), pieczarki i groszek.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa.
- Dodaj majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz i ponownie zamieszaj składniki.
Tak przygotowaną sałatkę możesz udekorować natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Włóż do lodówki na co najmniej na godzinę przed podaniem. Sałatka wielkanocna z pieczarkami jest gotowa!
Sałatka z pieczarkami na Wielkanoc – policz kalorie i odchudź przepis
Kaloryczność sałatki wielkanocnej z pieczarkami zależy od ilości użytych składników oraz sposobu ich przygotowania. Przyjmując, że zastosowane w przepisie składniki będą miały standardową kaloryczność, można oszacować jej wartość odżywczą. Jeżeli przygotujesz ją dokładnie według podanych proporcji, to cała miska będzie miała około 800 kalorii.
Sałatka z pieczarkami na Wielkanoc może być mniej kaloryczna, co jest szczególnie ważna dla osób, które dbają o linię. Wystarczy zmniejszyć ilość jajek lub dodać jedynie same białka. Majonez możesz zastąpić w całości jogurtem naturalnym gęstym, na przykład greckim w wersji light (o obniżonej zawartości tłuszczu). Możesz również nieco poeksperymentować i dodać więcej warzyw. Są niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczają odpowiednich witamin i minerałów. Świetnie sprawdzą się papryka, pomidory czy odrobina rukoli.
Twoja sałatka z pieczarkami na Wielkanoc jest gotowa! Ten prosty przepis możesz modyfikować wedle własnych upodobań kulinarnych. Najlepiej smakuje na zimno. Idealnie pasuje do wielkanocnego stołu. Z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Postaw na proste i szybkie dania, a czas, który możesz spędzić w kuchni, podaruj rodzinie w prezencie.