Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na słodkości i chcą jak najszybciej skosztować aksamitnego ciasta. Wykonanie jest niezwykle proste, a składniki na to ciasto łatwodostępne. Gotowe ciasto można podzielić na 15 kawałków, a sam czas przygotowania to około 25 minut (nie licząc czasu spędzonego w piekarniku). 

Składniki potrzebne do zrobienia tradycyjnego sernika wielkanocnego

Składniki na ciasto kruche:

  • 260 g mąki pszennej
  • 130 g masła prosto z lodówki
  • 1 żółtko kurze
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki na idealną masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 6 jajek
  • 1 dodatkowe białko
  • 1 łyżeczka cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii lub pasty waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
    • opcjonalnie ½ łyżeczki przyprawy do sernika do podbicia smaku
    • oraz opcjonalnie trochę skórki pomarańczowej, by nadać orzeźwienia naszemu ciastu

Do ozdobienia ciasta:

  • 100 g ulubionej czekolady np. mlecznej lub białej i 50 ml kremówki 30% do zrobienia polewy czekoladowej
  • świeże owoce np. truskawki i maliny lub borówki i jeżyny
  • migdały bądź inne ulubione orzechy

Przepis krok po kroku na sernik na święta wielkanocne

  • Po pierwsze: przygotowujemy ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto dodajemy po kolei do miski, a następnie porządnie zagniatamy ciasto do połączenia się wszystkich produktów. Ciasto powinno wyjść idealne za pierwszym razem.
  • Po drugie: po wyrobieniu ciasta zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • Po trzecie: przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy nasze ciasto się schłodzi, wyjmujemy je i układamy na spodzie. Przy pomocy wykałaczki lub widelca dziurkujemy nasze ciasto, a następnie pieczemy 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.
  • Po czwarte: zaczynamy przygotowywać naszą masę serową. Do większej miski wrzucamy miękkie masło oraz cukier, a następnie miksujemy nasze dwa składniki na jednolitą masę. Następnie dodajemy nasz twaróg sernikowy i ponownie mieszamy składniki. Stopniowo dodajemy jajka oraz dodatkowe białko. Wszystko mieszamy mikserem jeszcze przez około 10-15 sekund, a następnie dodajemy nasz cukier z wanilią lub pastę z wanilii. Możemy tutaj także użyć zakupionej laski wanilii, z której wyjmiemy miąższ. Wanilia doda przyjemnego aromatu. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Opcjonalnie dodajemy przyprawę do sernika i/lub skórkę z jednej pomarańczy. 

  • Po piąte i ostatnie: na upieczony spód kruchego ciasta wylewamy naszą masę serową. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni Celsjusza i kiedy osiągniemy ustawioną temperaturę, wkładamy tortownice z ciastem na środkowy poziom. Na dole piekarnika umieszczamy blachę lub naczynie żaroodporne z wodą, aby spowodować parowanie w piekarniku. W tej temperaturze pieczemy nasze ciasto przez 30 minut. Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 155 stopni i tym razem nasze ciasto zostawiamy na 55 minut. Wszystko to w trybie góra-dół i bez włączonego termoobiegu. Po skończonym pieczeniu wyłączamy piekarnik, jednak wielkanocny sernik pozostawiamy w nim na kolejne 20 minut, a na sam koniec delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia. 
  • Po szóste, dodatkowe: po kilku godzinach spędzonych w samotności nasze ciasto jest gotowe i idealnie smakuje już w takiej wersji, jednak dla wielbicieli czekolady czas na przygotowanie szybkiego sosu. W rondelku podgrzewamy naszą śmietankę, a następnie wrzucamy ulubioną, pokrojoną/połamaną czekoladę i zdejmujemy rondel z ognia. Trzepaczką łączymy śmietankę z czekoladą, a następnie jeszcze ciepłą polewę wylewamy na nasze ciasto. Możemy dodać ulubione dodatki takie jak prażone migdały, świeże owoce lub ozdobne słodkości. Możemy również zrezygnować całkowicie z czekolady i udekorować ciasto jedynie ww. dodatkami.

Każda wersja naszego sernika na święta wielkanocne będzie wyśmienita!

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Pasztet Wielkanocny - przepis

Pasztet wielkanocny – przepis idealny na świąteczny stół!

Pasztet wielkanocny to jedna z obowiązkowych potraw, która powinny znaleźć się na polskim stole. I choć często wydaje się, że przygotowanie …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *