Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny
Spis treści:
- Składniki potrzebne do zrobienia tradycyjnego sernika wielkanocnego
- Przepis krok po kroku na sernik na święta wielkanocne
Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na słodkości i chcą jak najszybciej skosztować aksamitnego ciasta. Wykonanie jest niezwykle proste, a składniki na to ciasto łatwodostępne. Gotowe ciasto można podzielić na 15 kawałków, a sam czas przygotowania to około 25 minut (nie licząc czasu spędzonego w piekarniku).
Składniki potrzebne do zrobienia tradycyjnego sernika wielkanocnego
Składniki na ciasto kruche:
- 260 g mąki pszennej
- 130 g masła prosto z lodówki
- 1 żółtko kurze
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na idealną masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 80 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 dodatkowe białko
- 1 łyżeczka cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii lub pasty waniliowej
- 1 budyń waniliowy
- opcjonalnie ½ łyżeczki przyprawy do sernika do podbicia smaku
- oraz opcjonalnie trochę skórki pomarańczowej, by nadać orzeźwienia naszemu ciastu
Do ozdobienia ciasta:
- 100 g ulubionej czekolady np. mlecznej lub białej i 50 ml kremówki 30% do zrobienia polewy czekoladowej
- świeże owoce np. truskawki i maliny lub borówki i jeżyny
- migdały bądź inne ulubione orzechy
Przepis krok po kroku na sernik na święta wielkanocne
- Po pierwsze: przygotowujemy ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto dodajemy po kolei do miski, a następnie porządnie zagniatamy ciasto do połączenia się wszystkich produktów. Ciasto powinno wyjść idealne za pierwszym razem.
- Po drugie: po wyrobieniu ciasta zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Po trzecie: przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy nasze ciasto się schłodzi, wyjmujemy je i układamy na spodzie. Przy pomocy wykałaczki lub widelca dziurkujemy nasze ciasto, a następnie pieczemy 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.
- Po czwarte: zaczynamy przygotowywać naszą masę serową. Do większej miski wrzucamy miękkie masło oraz cukier, a następnie miksujemy nasze dwa składniki na jednolitą masę. Następnie dodajemy nasz twaróg sernikowy i ponownie mieszamy składniki. Stopniowo dodajemy jajka oraz dodatkowe białko. Wszystko mieszamy mikserem jeszcze przez około 10-15 sekund, a następnie dodajemy nasz cukier z wanilią lub pastę z wanilii. Możemy tutaj także użyć zakupionej laski wanilii, z której wyjmiemy miąższ. Wanilia doda przyjemnego aromatu. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Opcjonalnie dodajemy przyprawę do sernika i/lub skórkę z jednej pomarańczy.
- Po piąte i ostatnie: na upieczony spód kruchego ciasta wylewamy naszą masę serową. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni Celsjusza i kiedy osiągniemy ustawioną temperaturę, wkładamy tortownice z ciastem na środkowy poziom. Na dole piekarnika umieszczamy blachę lub naczynie żaroodporne z wodą, aby spowodować parowanie w piekarniku. W tej temperaturze pieczemy nasze ciasto przez 30 minut. Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 155 stopni i tym razem nasze ciasto zostawiamy na 55 minut. Wszystko to w trybie góra-dół i bez włączonego termoobiegu. Po skończonym pieczeniu wyłączamy piekarnik, jednak wielkanocny sernik pozostawiamy w nim na kolejne 20 minut, a na sam koniec delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.
- Po szóste, dodatkowe: po kilku godzinach spędzonych w samotności nasze ciasto jest gotowe i idealnie smakuje już w takiej wersji, jednak dla wielbicieli czekolady czas na przygotowanie szybkiego sosu. W rondelku podgrzewamy naszą śmietankę, a następnie wrzucamy ulubioną, pokrojoną/połamaną czekoladę i zdejmujemy rondel z ognia. Trzepaczką łączymy śmietankę z czekoladą, a następnie jeszcze ciepłą polewę wylewamy na nasze ciasto. Możemy dodać ulubione dodatki takie jak prażone migdały, świeże owoce lub ozdobne słodkości. Możemy również zrezygnować całkowicie z czekolady i udekorować ciasto jedynie ww. dodatkami.
Każda wersja naszego sernika na święta wielkanocne będzie wyśmienita!