Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!
Spis treści:
- Prosty przepis na tartę wielkanocną z jajkami oraz białą kiełbasą
- Potrzebne składniki oraz sposób przygotowania
- Domowy sos majonezowy
Prosty przepis na tartę wielkanocną z jajkami oraz białą kiełbasą
Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z jajkami i białą kiełbasą to pyszne smaki w jednym daniu. Takie tarty nie tylko świetnie prezentują się na stole, ale są również bardzo wszechstronne i mogą być stosowane na śniadanie, przystawkę lub kolację.
Jest pyszna, gdy jest ciepła, i równie dobra, gdy jest zimna. Takie danie można wykonać nie tylko w okresie wielkanocnym, a jego świetny smak z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które je spróbują. Choć tarta może być podawana jako danie główne, np. na kolację, zaleca się podawanie jej jako przystawki.
Potrzebne składniki oraz sposób przygotowania
Aby zrobić ciasto, niezbędne będą: mąka krupczatka 15 dag, mąka pszenna 15 dag, masło 20 dag, śmietana 18 proc. 1 łyżka, żółtko jajek 2 sztuki, szczypta soli
Do zrobienia farszu przydadzą się: jajko 6 sztuk, śmietanka 400 ml, kiełbasa zwyczajna 25 dag, cebula 1 sztuka, 1 szklanka warzyw (np. papryka, ziemniaki, cukinia), gałka muszkatołowa mielona, szczypta soli i pieprzu do smaku, szczypiorek do posypania
Przepis:
- Krok 1: Kruche ciasto: Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać posiekane masło, śmietanę kremówkę i żółtko, zagnieść kruche ciasto i wygładzić dno i brzegi formy o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 195°C przez około 5 minut, następnie wyjąć i ostudzić,
- Krok 2: Nadzienie: Ugotować 3 jajka na twardo, obrać i przekroić na pół. W misce ubić pozostałe jajka, wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej oraz zmiksować mikserem na gładką masę,
- Krok 3: Mieszankę warzywną należy odsączyć na sicie, kiełbasę pokroić (najlepiej na cienkie plasterki),
- Krok 4: Masę jajeczno-śmietanową wylać na upieczone ciasto, posypać mieszanką warzywną, wcisnąć ugotowane jajka i plastry kiełbasy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do zastygnięcia masy, ok. 20 minut. Danie można podawać z sosem majonezowym lub chrzanowym oraz odrobiną szczypiorku.
Domowy sos majonezowy
Pyszny sos, który idealnie sprawdzi się do tarty wykonać można mając 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę śmietany, połowę niewielkiej cytryny, świeży koperek, mały ząbek czosnku, a także szczypta soli i pieprzu do smaku. Koperek oraz czosnek należy bardzo drobno pokroić. Wszystko dodać do miski z majonezem i śmietaną oraz odrobiną soku z cytryny, a na końcu wszystko dokładnie wymieszać.