Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Prosty przepis na tartę wielkanocną z jajkami oraz białą kiełbasą

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z jajkami i białą kiełbasą to pyszne smaki w jednym daniu. Takie tarty nie tylko świetnie prezentują się na stole, ale są również bardzo wszechstronne i mogą być stosowane na śniadanie, przystawkę lub kolację.

Jest pyszna, gdy jest ciepła, i równie dobra, gdy jest zimna. Takie danie można wykonać nie tylko w okresie wielkanocnym, a jego świetny smak z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które je spróbują. Choć tarta może być podawana jako danie główne, np. na kolację, zaleca się podawanie jej jako przystawki.

Potrzebne składniki oraz sposób przygotowania

Aby zrobić ciasto, niezbędne będą: mąka krupczatka 15 dag, mąka pszenna 15 dag, masło 20 dag, śmietana 18 proc. 1 łyżka, żółtko jajek 2 sztuki, szczypta soli

Do zrobienia farszu przydadzą się: jajko 6 sztuk, śmietanka 400 ml, kiełbasa zwyczajna 25 dag, cebula 1 sztuka, 1 szklanka warzyw (np. papryka, ziemniaki, cukinia), gałka muszkatołowa mielona, szczypta soli i pieprzu do smaku, szczypiorek do posypania

Przepis:

  • Krok 1: Kruche ciasto: Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać posiekane masło, śmietanę kremówkę i żółtko, zagnieść kruche ciasto i wygładzić dno i brzegi formy o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 195°C przez około 5 minut, następnie wyjąć i ostudzić,
  • Krok 2: Nadzienie: Ugotować 3 jajka na twardo, obrać i przekroić na pół. W misce ubić pozostałe jajka, wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej oraz zmiksować mikserem na gładką masę,
  • Krok 3: Mieszankę warzywną należy odsączyć na sicie, kiełbasę pokroić (najlepiej na cienkie plasterki),
  • Krok 4: Masę jajeczno-śmietanową wylać na upieczone ciasto, posypać mieszanką warzywną, wcisnąć ugotowane jajka i plastry kiełbasy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do zastygnięcia masy, ok. 20 minut. Danie można podawać z sosem majonezowym lub chrzanowym oraz odrobiną szczypiorku.

Domowy sos majonezowy

Pyszny sos, który idealnie sprawdzi się do tarty wykonać można mając 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę śmietany, połowę niewielkiej cytryny, świeży koperek, mały ząbek czosnku, a także szczypta soli i pieprzu do smaku. Koperek oraz czosnek należy bardzo drobno pokroić. Wszystko dodać do miski z majonezem i śmietaną oraz odrobiną soku z cytryny, a na końcu wszystko dokładnie wymieszać.

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Pasztet Wielkanocny - przepis

Pasztet wielkanocny – przepis idealny na świąteczny stół!

Pasztet wielkanocny to jedna z obowiązkowych potraw, która powinny znaleźć się na polskim stole. I choć często wydaje się, że przygotowanie …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *