Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie
Spis treści:
- Sałatka śledziowa Wielkanoc
- Przepis na sałatkę śledziową na wielkanoc
- Jak zrobić wielkanocną sałatkę śledziową?
Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a większość składników znaleźć można w każdej kuchni. Co ważne, sałatka jest równie smaczna na drugi dzień i długo zachowuje świeżość.
Sałatka śledziowa Wielkanoc
Wielkanoc to wyjątkowy czas w ciągu całego roku. W tym okresie cała rodzina i bliscy przyjaciele spotykają się przy stole i wspólnie świętują, dlatego warto dobrze zaplanować jakie potrawy umilą wszystkim biesiadowanie. Ważne również aby nie wymagały one zbyt dużo pracy.
Do przygotowania sałatki potrzebnych jest zaledwie kilka podstawowych składników:
- 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy bądź oleju,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- mała puszka kukurydzy,
- niewielkie jabłko,
- mała puszka groszku konserwowego,
- 2 średnie ogórki konserwowe,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- pół łyżeczki soli i pieprzu.
Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, dlatego sałatkę można przygotować nawet w wielkanocny poranek. Wystarczy jedynie pamiętać aby szybciej ugotować jajka i odsączyć warzywa z zalewy. Śledzie ze słonej zalewy warto wymoczyć przez kilkanaście minut w zimnej wodzie aby nie były zbyt słone. Do sałatki opcjonalnie można dodać również pokrojonego w drobną kostkę ananasa z puszki.
Przepis na sałatkę śledziową na wielkanoc
Po odsączeniu poszczególnych składników z zalewy przechodzimy do kolejnego etapu. Sałatka śledziowa na Wielkanoc jest banalna w przygotowaniu. Ogórki, śledzie, jajka oraz jabłko wystarczy pokroić w drobną kostkę i wrzucić do dużej miski.
Jabłko należy oczywiście uprzednio obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie dodajemy groszek, kukurydzę, śmietanę, majonez a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przekładamy do dekoracyjnego półmiska lub kilku salaterek. Wierzch sałatki możemy udekorować groszkiem lub odrobiną natki pietruszki.
Aby uzyskać bardziej dekoracyjny efekt, wszystkie składniki możesz przełożyć w szklanej misce warstwami, a każdą posmarować majonezem wymieszanym ze śmietaną i oprószyć solą i pieprzem. Ta wersja wymaga jednak więcej czasu i zręczności, jednak będzie ciekawie prezentować się na świątecznym stole. Na samej górze możesz umieścić starte na drobnych oczkach tarki jajko.
Jak zrobić wielkanocną sałatkę śledziową?
Warto pamiętać, aby sięgać po wysokiej jakości składniki. Tylko wtedy sałatka śledziowa wielkanocna wyjdzie smaczna i aromatyczna. Duże znaczenie ma również świeżość użytych produktów. Warto wykorzystać w tym celu śledzie pochodzące ze sprawdzonego źródła. Filety powinny być jasne, o subtelnym zapachu. Sałatka świetnie będzie smakowała z pełnoziarnistym pieczywem bądź świeżą bagietką.
Sałatka ze śledziem na Wielkanoc sprawdzi się również na każdą inną okazję. To świetna propozycja lekkiej kolacji oraz smaczne danie do lunch boxa, które sprawdzi się w pracy oraz dalszej podróży. Lekka sałatka śledziowa z pewnością zasmakuje również najmłodszym.