Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis
Spis treści:
- Zapiekanka z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc
- Składniki, które potrzebujesz do przygotowania zapiekanki z białej kiełbasy:
- Sposób przygotowania :
Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta ciepła zapiekanka nasyci Waszych gości i rodzinę a także podbije ich podniebienia.
Zapiekanka z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc
Połączenie ostrego smaku chrzanu i łagodnej śmietanki jest wręcz idealne. Najważniejsza jest jednak ona – biała parzona kiełbasa w towarzystwie wielkanocnych jajek. Przygotowanie Naszej zapiekanki jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu będziecie mieli więcej czasu dla rodziny i przyjaciół.
To co? Wypróbujesz Naszego przepisu?
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania zapiekanki z białej kiełbasy:
- 500g białej kiełbasy parzonej
- 180g chrzanu
- 300ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 sztuka dużej białej cebuli (najlepiej BIO)
- 250g ziemniaków (najlepiej BIO)
- 6 sztuk jajek (najlepiej swojskich)
- majeranek suszony do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia (cebuli i ziemniaków)
Sposób przygotowania :
- Po przygotowaniu wszystkich składników, czas na działanie.
- Zaczynamy od cebuli – obieramy i kroimy na cienkie półplastry, następnie musimy je zeszklić na oleju. W między czasie obieramy ziemniaki i przy pomocy mandoliny lub ostrego noża kroimy je na cieniutkie plasterki i dusimy przez chwilę na oleju. Kiełbasę również kroimy – na średniej wielkości plastry.
- Teraz słodką śmietankę łączymy z chrzanem i dwoma jajkami (pozostałe 4 jajka będą potrzebne do ugotowania na miękko – wszystko zostało opisane w dalszej części przepisu) – dokładnie mieszamy tak by powstała jednolita masa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Układaj w nim kolejno wcześniej przygotowaną zeszkloną cebulę, cienkie plasterki ziemniaków oraz kiełbasę. Następnie całość zalej masą chrzanowo-śmietanową.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, z włączonym termoobiegiem.
- W tak rozgrzanym piekarniku pieczemy zapiekankę wielkanocną przez około 30 – 35 minut. Po tym czasie wyciągnij zapiekankę, podawaj ją na ciepło. Serwuj ją najlepiej z dodatkiem jajek na miękko. W tym celu jajka dajemy do zimnej wody, czekamy, aż się zagotuje i ustawiamy timer na 5 minut, po tym czasie jajka chłodzimy zimną wodą. Tak przygotowane jajka połóż na zapiekankę i przekrój na pół, pozwalając by żółtko lekko rozlało się na wierzchu zapiekanki. Całość posyp posiekaną świeżą natką pietruszki.
Gotowe !
Takie danie zachwyci Twoich gości tradycyjnym smakiem i oczaruje wiosennym wyglądem. Koniecznie daj znać jak Ci smakowała i zerknij po więcej Naszych przepisów.
Smacznego!