Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta ciepła zapiekanka nasyci Waszych gości i rodzinę a także podbije ich podniebienia.

Zapiekanka z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc

Połączenie ostrego smaku chrzanu i łagodnej śmietanki jest wręcz idealne. Najważniejsza jest jednak ona – biała parzona kiełbasa w towarzystwie wielkanocnych jajek. Przygotowanie Naszej zapiekanki jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu będziecie mieli więcej czasu dla rodziny i przyjaciół.

To co? Wypróbujesz Naszego przepisu?

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania zapiekanki z białej kiełbasy:

  • 500g białej kiełbasy parzonej
  • 180g chrzanu 
  • 300ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 sztuka dużej białej cebuli (najlepiej BIO)
  • 250g ziemniaków (najlepiej BIO)
  • 6 sztuk jajek (najlepiej swojskich)
  • majeranek suszony do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia (cebuli i ziemniaków)

Sposób przygotowania :

  • Po przygotowaniu wszystkich składników, czas na działanie.
  • Zaczynamy od cebuli – obieramy i kroimy na cienkie półplastry, następnie musimy je zeszklić na oleju. W między czasie obieramy ziemniaki i przy pomocy mandoliny lub ostrego noża kroimy je na cieniutkie plasterki i dusimy przez chwilę na oleju. Kiełbasę również kroimy – na średniej wielkości plastry.
  • Teraz słodką śmietankę łączymy z chrzanem i dwoma jajkami (pozostałe 4 jajka będą potrzebne do ugotowania na miękko – wszystko zostało opisane w dalszej części przepisu) – dokładnie mieszamy tak by powstała jednolita masa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne.
  • Układaj w nim kolejno wcześniej przygotowaną zeszkloną cebulę, cienkie plasterki ziemniaków oraz kiełbasę. Następnie całość zalej masą chrzanowo-śmietanową.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, z włączonym termoobiegiem.
  • W tak rozgrzanym piekarniku pieczemy zapiekankę wielkanocną przez około 30 – 35 minut. Po tym czasie wyciągnij zapiekankę, podawaj ją na ciepło. Serwuj ją najlepiej z dodatkiem jajek na miękko. W tym celu jajka dajemy do zimnej wody, czekamy, aż się zagotuje i ustawiamy timer na 5 minut, po tym czasie jajka chłodzimy zimną wodą. Tak przygotowane jajka połóż na zapiekankę i przekrój na pół, pozwalając by żółtko lekko rozlało się na wierzchu zapiekanki. Całość posyp posiekaną świeżą natką pietruszki.

Gotowe !

Takie danie zachwyci Twoich gości tradycyjnym smakiem i oczaruje wiosennym wyglądem. Koniecznie daj znać jak Ci smakowała i zerknij po więcej Naszych przepisów.

Smacznego!

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Pasztet Wielkanocny - przepis

Pasztet wielkanocny – przepis idealny na świąteczny stół!

Pasztet wielkanocny to jedna z obowiązkowych potraw, która powinny znaleźć się na polskim stole. I choć często wydaje się, że przygotowanie …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *