Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc. Wyjątkowy przepis idealny na święta.

Spis treści:
- Biała kiełbasa na Wielkanoc – czy warto ją jeść?
- Biała kiełbasa wielkanocna – przepis
- Biała kiełbasa na Wielkanoc – przepis na pieczoną wersję
- Biała kiełbasa wielkanocna – przepis na gotowany produkt
- Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc w smażonej wersji?
- Jak przygotować białą kiełbasę na Wielkanoc na inne sposoby?
Biała kiełbasa na Wielkanoc to jeden z tradycyjnych produktów, który powinien znajdować się na świątecznym stole. Obecnie można ją przygotować na wiele ciekawych sposobów. Dzięki temu z pewnością każdy wybierze odpowiedni dla siebie i swoich bliskich przepis. Zatem, jak przygotować białą kiełbasę na Wielkanoc? Warto skorzystać z poniższych propozycji.
Biała kiełbasa na Wielkanoc – czy warto ją jeść?
Pomimo tego, że kiełbasa biała wielkanocna jest niezwykle popularna to można zastanawiać się, czy jest ona akurat zdrowa? Wygląda na to, iż spożycie niewielkiej ilości tego produktu stanowi bardzo wartościowy dodatek.
Biała kiełbasa na Wielkanoc jest wręcz tradycyjną częścią posiłku w trakcie serwowanego obiadu dla swoich najbliższych. Zawiera ona przede wszystkim dużą ilość białka oraz małą ilość tłuszczy nasyconych. Dodatkowo, kiełbasa biała wielkanocna na dłużej pozostawia wrażenie sytości w żołądku.
Mimo wszystko to bardzo kaloryczny produkt. Szacuje się, iż spalenie 100 g białej kiełbasy jest możliwe po 16 minutach biegania albo po 23 minutach pływania czy też po 8 godzinach leżenia.
Biała kiełbasa wielkanocna – przepis
Przepis na białą kiełbasę wielkanocną nie jest dostępny tylko w jednej wersji. Obecnie występuje on na różne sposoby, dzięki czemu każdy może wybrać swój ulubiony. Białą kiełbasę na Wielkanoc można nie tylko ugotować, ale również upiec, a nawet usmażyć. Pod każdą postacią będzie ona pyszna!
Wiele osób eksperymentując stara się samodzielnie zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc. Inna część społeczeństwa woli jednak kupić już gotowy produkt, ale warto wiedzieć, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę!
Biała kiełbasa na Wielkanoc powinna być brązowa, gdyż to wskazuje na większą zawartość przede wszystkim mięsa oraz przypraw. Nie może być ona różowa i najlepiej, żeby zawierała jak najmniejszą zawartość wody.
Biała kiełbasa na Wielkanoc – przepis na pieczoną wersję
Jedną z polecanych wersji jest pieczona kiełbasa na Wielkanoc. Przepis wskazuje, aby piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza. Produkt powinno się piec przez blisko półtorej godziny. Zaleca się, aby w celu podkreślenia smaku, białą kiełbasę marynować w odpowiedniej zalewie przez nawet 8 godzin. Marynatę mogą stanowić podstawowe składniki, które każdy z nas posiada w swojej kuchni. Są to: czosnek, cebula, sól i pieprz, a także sos sojowy.
Biała kiełbasa na Wielkanoc – przepis zawiera takie ilości składnikowe jak:
1kg białej kiełbasy należy zamarynować w 2-3 cebulach, 1/2 szkl. oliwy, 3 ząbków czosnku oraz 1/4 szklanki sosu sojowego i odrobiną soli, pieprzu.
Biała kiełbasa wielkanocna – przepis na gotowany produkt
Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc w gotowanej wersji? Tego typu forma jest zdecydowanie podstawowa. Gotowaną białą kiełbasę można podać samodzielnie jako dodatek do żurku albo białego barszczu.
1 kilogram produktu trzeba przygotować wraz z 1/2 l wody z ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi oraz solą i pieprzem. Majeranek może być kolejnym dodatkiem, który podkreśli pyszny smak. Taką kiełbasę wielkanocną wystarczy gotować zaledwie kwadrans.
Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc w smażonej wersji?
Smażona biała kiełbasa na Wielkanoc to następna propozycja na uatrakcyjnienie świątecznego obiadu. Oczywiste jest zatem, iż produkt należy przygotować na patelni. Dzięki temu można delektować się chrupiącą skórką, mimo że to nie jest najzdrowszy przepis.
Kiełbasa biała wielkanocna musi być wcześniej zamarynowana w czosnku, bazylii oraz sosie chili. Zaleca się, aby kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, dzięki czemu można uzyskać wyrazistszy smak. Przepis na smażoną białą kiełbasę wielkanocną uwzględnia, aby po podsmażeniu, produkt dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.
Jak przygotować białą kiełbasę na Wielkanoc na inne sposoby?
Jak zrobić białą kiełbasę, aby nieco urozmaicić ją? Można jednocześnie zachować tradycję i wprowadzić nieco nowoczesności. Propozycją na nietypowe danie może być zatem biała kiełbasa z miodem oraz piwem albo pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem.

Bartek Czwartek