Jak zrobić ćwikłę na wielkanoc? Ten sprawdzony przepis to hit!

Jak zrobić ćwikłę na wielkanoc? Ten sprawdzony przepis to hit!
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Ćwikła, czyli chrzan z burakami to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczne śniadanie. Przepis na ćwikłę wielkanocną różni się zazwyczaj nieco, w zależności od domu, w którym jest przygotowywany. Każda gospodyni posiada swój tajemny składnik, dzięki któremu chrzan z burakami smakuje niepowtarzalnie.

Wielkanocny specjał- jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc?

Czasami jest to kminek, innym razem zioła czy też czerwone wino. Moim zdaniem najlepsza jest jednak wersja najprostsza- wzbogacona jedynie dodatkiem jabłka. Przygotowany w ten sposób chrzan z buraczkami na Wielkanoc idealnie komponuje się z jajkami czy wędlinami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Właściwie przygotowany i przechowywany, w zamkniętym słoiku w lodówce, zachowa swoją świeżość nawet przez kilkanaście dni, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się jego wyjątkowym smakiem nawet długo po Świętach.

Jak zrobić buraczki z chrzanem- przepis

Składniki:

  • 200 g chrzanu ze słoika lub 100- 150 g świeżego korzenia
  • 0,5 kg nieobranych buraków
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 4-5 łyżek octu jabłkowego (lub opcjonalnie jedna duża cytryna)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
  • odrobina cukru lub miodu

Sposób przygotowania:

  1. Świeży chrzan włożyć do wody na całą noc, aby dobrze namókł. Jeśli używamy chrzanu ze słoika należy dokładnie go odcisnąć- ćwikła z chrzanem na Święta powinna być przygotowana jedynie z suchych wiórek.
  2. Buraki ugotować na parze, ok. 40- 60 min. Czas gotowania zależeć będzie od wielkości warzyw, dlatego też przed odstawieniem ich z ognia należy sprawdzić, czy na pewno nie są surowe.
  3. Wystudzone buraki obrać, a następnie rozdrobnić przy użyciu blendera lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  4. W podobny sposób przygotować chrzan i jabłko- obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub przy użyciu blendera.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem.
  6. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i pozostawić na kilka godzin, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Ćwikła z chrzanem- jak zrobić, żeby na pewno się udała?

Przepis na buraczki z chrzanem jest niezwykle prosty i na pewno uda się każdemu pod warunkiem przestrzegania kilku zasad:

  • Jeśli używane przez nas buraki są wyjątkowo soczyste warto nadmiar soku wypić lub dodać do barszczu- dzięki temu nasza ćwikła nie będzie zbyt wodnista.
  • Należy pamiętać o dokładnym namoczeniu chrzanu- dzięki temu znacznie łatwiej będzie go zetrzeć.
  • Używając chrzanu ze słoika zwróćmy uwagę, by był to chrzan „czysty”, bez żadnych dodatków. Dozwolony jest jedynie kwasek cytrynowy lub ocet jabłkowy.
  • Świeży chrzan ma w sobie znacznie więcej ostrości niż ten ze słoika, dlatego też należy bardziej uważać przy jego dodawaniu.

Ćwikła przygotowana z powyższego przepisu jest tak pyszna, że na pewno na stałe zagości w Twoim wielkanocnym jadłospisie wzbogacając smak świątecznych potraw. A może warto przyrządzać ją częściej niż tylko raz w roku- buraki z chrzanem to bowiem nie tylko wyjątkowy smak, ale także dawka zdrowych składników odżywczych.

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *