Jak upiec mazurek wielkanocny – przepis jak u babci
Spis treści:
- Prosty przepis na mazurka wielkanocnego
- Prawdziwy mazurek wielkanocny – sposób przygotowania
- Mazurek wielkanocny jak zrobić nadzienie?
- Prawdziwy mazurek wielkanocny przepis na lukier
- Jak zrobić mazurek wielkanocny – czas na dekorację!
Mazurek to typowo polski słodki smakołyk z kruchego ciasta, które dekoruje się orzechami, kandyzowanymi owocami, skondensowanym mlekiem, czekoladą i karmelem. Oczywiście każda polska gospodyni ma swoje sekrety związane z przygotowywaniem i dekorowaniem mazurka, dlatego spotykamy to charakterystyczne ciasto w różnych kształtach. Dekoracje na mazurku często przypominają wiosenne gałązki z wierzby i kwiaty. Jaki jest przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny?
Prosty przepis na mazurka wielkanocnego
Oprócz drożdżowych bab tradycyjnie wypiekanych na Wielkanoc, przygotowuje się także mazurki. Mazurek to wypiek na bazie ciasta kruchego, drożdżowego, biszkoptowego, a w niektórych regionach Polski nawet gofrowego.
Od wieków mazurek jest cukierniczym symbolem polskiej Wielkanocy. Przepis na to ciasto został rzekomo przywieziony do Polski z Turcji i zyskał popularność w XVII wieku. Już w XIX wieku znane było wiele odmian mazurka, w tym migdałowy, marcepanowy, rodzynkowy, sułtański, jabłkowy, pomarańczowy, z różą, z daktylami i czekoladowy. Jak zrobić mazurka wielkanocnego?
Jak upiec mazurek wielkanocny? Ciasto nie należy do trudnych i nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym wyzwaniem. Zaczynamy od skompletowania niezbędnych składników.
Składniki ciasta i polewy
- Mąka pszenna 160 gram
- Cukier 250 gram
- Jajko 1 sztuka
- Kwaśna śmietana 250 ml
- Cukier puder 1 łyżka stołowa
- Woda 200 ml
- Sok z jednej cytrynowy
- Migdałowy w całości garść
- Gorzka czekolada 100 gramów
- Śmietanka Kremówka 38% 120 ml
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka do herbaty
Prawdziwy mazurek wielkanocny – sposób przygotowania
- Mąkę wymieszać z cukrem, dodać utarte masło, jajko, śmietanę. Należy zrobić to szybko, aby masło nie zaczęło się topić, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w formie w kształt prostokąta, wyginając nieco boki ciasta. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Mazurek wielkanocny jak zrobić nadzienie?
Aby przygotować nadzienie śmietankowo-czekoladowe należy śmietankę kremówkę podgrzać w łaźni wodnej na małym ogniu tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną czekoladę. Ciągle mieszamy do chwili, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie odstawiamy polewę na 10-15 min do wystudzenia.
Prawdziwy mazurek wielkanocny przepis na lukier
Na warstwę wierzchnią mazurka konieczne jest przygotowanie lukru. Bez tej słodkiej polewy tradycyjne polskie ciasto nie będzie kompletne.
Aby wykonać lukier cukier puder mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Wodę i sok dodajemy niewielkimi porcjami nieprzerwanie mieszając substancję. Mieszanina nie powinna być zbyt rzadka. Na wystudzone ciasto wlewamy najpierw nadzienie śmietankowo-czekoladowe, a na koniec polewamy lukrem.
Jak zrobić mazurek wielkanocny – czas na dekorację!
Ostatnią, najprzyjemniejszą fazą przygotowania wielkanocnego mazurka jest dekorowanie ciasta. W tym miejscu mile widziana jest fantazja w doborze świątecznych ozdób. Głównymi, polskimi motywami są gałązki wierzby, kurczaki oraz napis „Alleluja”.
Do ułożenia kolorowych kompozycji wykorzystuje się do migdały, morele, kolorowy lukier, roztopią czekoladę, rodzynki lub marmoladę. Do precyzyjniejszych rysunków można wykorzystać gotowe pisaki cukrowe.