Jak upiec mazurek wielkanocny – przepis jak u babci

Jak upiec mazurek wielkanocny – przepis jak u babci
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Mazurek to typowo polski słodki smakołyk z kruchego ciasta, które dekoruje się orzechami, kandyzowanymi owocami, skondensowanym mlekiem, czekoladą i karmelem. Oczywiście każda polska gospodyni ma swoje sekrety związane z przygotowywaniem i dekorowaniem mazurka, dlatego spotykamy to charakterystyczne ciasto w różnych kształtach. Dekoracje na mazurku często przypominają wiosenne gałązki z wierzby i kwiaty. Jaki jest przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny?

Prosty przepis na mazurka wielkanocnego

Oprócz drożdżowych bab tradycyjnie wypiekanych na Wielkanoc, przygotowuje się także mazurki. Mazurek to wypiek na bazie ciasta kruchego, drożdżowego, biszkoptowego, a w niektórych regionach Polski nawet gofrowego.

Od wieków mazurek jest cukierniczym symbolem polskiej Wielkanocy.  Przepis na to ciasto został rzekomo przywieziony do Polski z Turcji i zyskał popularność w XVII wieku. Już w XIX wieku znane było wiele odmian mazurka, w tym migdałowy, marcepanowy, rodzynkowy, sułtański, jabłkowy, pomarańczowy, z różą, z daktylami i czekoladowy. Jak zrobić mazurka wielkanocnego?

Jak upiec mazurek wielkanocny? Ciasto nie należy do trudnych i nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym wyzwaniem. Zaczynamy od skompletowania niezbędnych składników.

Składniki ciasta i polewy 

  • Mąka pszenna 160 gram
  • Cukier 250 gram
  • Jajko 1 sztuka
  • Kwaśna śmietana 250 ml
  • Cukier puder 1 łyżka stołowa
  • Woda 200 ml
  • Sok z jednej cytrynowy
  • Migdałowy w całości garść
  • Gorzka czekolada 100 gramów
  • Śmietanka Kremówka 38% 120 ml
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka do herbaty 

Prawdziwy mazurek wielkanocny – sposób przygotowania

  • Mąkę wymieszać z cukrem, dodać utarte masło, jajko, śmietanę. Należy zrobić to szybko, aby masło nie zaczęło się topić, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w formie w kształt prostokąta, wyginając nieco boki ciasta. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

Mazurek wielkanocny jak zrobić nadzienie?

Aby przygotować nadzienie śmietankowo-czekoladowe należy śmietankę kremówkę podgrzać w łaźni wodnej na małym ogniu tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną czekoladę. Ciągle mieszamy do chwili, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie odstawiamy polewę na 10-15 min do wystudzenia. 

Prawdziwy mazurek wielkanocny przepis na lukier

Na warstwę wierzchnią mazurka konieczne jest przygotowanie lukru. Bez tej słodkiej polewy tradycyjne polskie ciasto nie będzie kompletne.

Aby wykonać lukier cukier puder mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Wodę i sok dodajemy niewielkimi porcjami nieprzerwanie mieszając substancję. Mieszanina nie powinna być zbyt rzadka. Na wystudzone ciasto wlewamy najpierw nadzienie śmietankowo-czekoladowe, a na koniec polewamy lukrem. 

Jak zrobić mazurek wielkanocny – czas na dekorację!

Ostatnią, najprzyjemniejszą fazą przygotowania wielkanocnego mazurka jest dekorowanie ciasta. W tym miejscu mile widziana jest fantazja w doborze świątecznych ozdób. Głównymi, polskimi motywami są gałązki wierzby, kurczaki oraz napis „Alleluja”.

Do ułożenia kolorowych kompozycji wykorzystuje się do  migdały, morele, kolorowy lukier, roztopią czekoladę, rodzynki lub marmoladę. Do precyzyjniejszych rysunków można wykorzystać gotowe pisaki cukrowe. 

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *