Jak udekorować mazurek wielkanocny? Jeden z pomysłów na pewno Cię zaciekawi
Spis treści:
- Mazurek Wielkanocny- dekorowanie mazurka
- Jak ozdobić mazurka wielkanocnego?
- Jak ozdobić i udekorować mazurek lukrem oraz wzorem bazi?
Z czym kojarzy się wam Wielkanoc? Ze słodkim, rozpływającym się w ustach marcepanem. Obok sernika to bez wątpienia jeden z najistotniejszych wielkanocnych przysmaków. Jego cechą charakterystyczną jest przede wszystkim niepowtarzalny smak i nietypowy wygląd. Jak udekorować wielkanocne ciasto, którym jest mazurek wielkanocny?
Mazurek Wielkanocny- dekorowanie mazurka
Mazurek Wielkanocny to tradycyjne słodkie ciasto podawane na Wielkanoc. Wykonuje się je z ciasta drożdżowego, kruchego, biszkoptowego lub marcepanowego, często używa się również ciasta francuskiego. Po upieczeniu przekłada się je dowolnie wybranym kremem cukierniczym lub maślanym. Dekorowanie mazurka jest kulinarnym arcydziełem. Można do tego wykorzystać suszone owoce, orzechy czy też kolorowe cukierki. Mazurki mogą być owalne, trójkątne, kwadratowe, a także prostokątne.
Jak ozdobić mazurka wielkanocnego?
Jak ozdobić mazurka? Z marcepanu można wykonać różne ozdoby i rękodzieła. W sklepie dostępny jest również gotowy mazurek wielkanocny. Dekoracje również są zawarte na takim cieście. Cukierki, ozdoby, marmolada- co kto lubi. Przydadzą się również orzechy, takie jak migdały. Mazurek to ciasto na wielkanocnym stole, więc jego dekoracja również musi odpowiadać kanonom tego święta. Jak więc udekorować ten deser?
Przygotuj obrane migdały, orzechy i suszone owoce (morele, rodzynki i skórkę pomarańczową). Orzechy i skórkę pomarańczową rozsyp wokół krawędzi ciasta, tworząc w ten sposób ładną obwódkę. Na wierzchu ułożyć rodzynki poprzez rozkładanie ich równomiernie, a potem wokół nich ułóż migdały.
Wykonywany przez nas mazurek powinien być udekorowany. Zdobienie mazurka polega także na wykorzystaniu różnego rodzaju nadzienia. Z cukru pudru i soku z cytryny można zrobić kolorowy lukier i zabarwić go barwnikami. Ale bez obaw, można też użyć naturalnych produktów, na przykład kilku kropel soku z buraka. Jeśli wolisz lukier czekoladowy, polecamy zrobić. Wystarczy ubić białka i cukier z roztopionym masłem i kakao i wymieszać obficie z masłem. Powstały lukier można przełożyć do foliowego woreczka z odciętymi rogami i użyć wedle uznania do dekoracji deseru!
Jak ozdobić mazurek wielkanocny? Płynna czekolada, wykonana przez rozpuszczenie ciemnej czekolady w gorącej wodzie i zmieszanie jej ze słodką śmietanką i odrobiną cukru, jest również świetną świąteczną polewą marcepanową.
Owoce kandyzowane w syropie nadają marcepanowi cierpkość i ciekawy kolor. Można je zrobić samemu, smażąc kilka razy owoce w syropie z wody i cukru, lub kupić w sklepach gotowe owoce kandyzowane. Skórki melona i arbuza smaży się w oleju. To świetny sposób na ozdabianie mazurka.
Jak ozdobić i udekorować mazurek lukrem oraz wzorem bazi?
Jak ozdobić mazurka wielkanocnego? Masą wypełnić brzegi upieczonego ciasta. Po zastygnięciu polukruj wierzch mazurka. Przy nakładaniu bazi użyj bardziej płynnego lukru, np. bazi z białej czekolady. Możesz również użyć gotowych nadzień, aby stworzyć wzory na cieście. Podgrzej lukier zgodnie z przepisem na opakowaniu, wytnij małą dziurkę w rogu opakowania i narysuj lukrem gałązkę bazi. Namaluj „kotki” w białym lukrze lub wyłóż go połówkami migdałów.
Jak udekorować mazurek wielkanocny? Mazurek w kształcie jajka wielkanocnego- Aby zrobić mazurek w kształcie jajka, trzeba przede wszystkim udekorować go jak pisankę! Przygotuj: rodzynki (małe), orzechy włoskie, migdały, i skórkę pomarańczową. Ułóż orzechy w poziomym rzędzie. W tym miejscu do głosu dochodzi twoja kreatywność! Spraw, aby ozdabianie mazurków było kolorowo.