Jak się robi chrzan wielkanocny – nieznany wcześniej przepis rodzinny

Jak się robi chrzan wielkanocny – nieznany wcześniej przepis rodzinny
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Chrzan jest niezbędnym dodatkiem do wielkanocnych potraw, jest naturalnym sposobem na poprawę trawieni oraz skutecznym specyfikiem na ból. Jest wiele pomysłów na to, jak przyrządzić chrzan na wielkanoc, do przygotowania chrzanu domowego potrzeba jedynie kilku składników, zalicza się do nich korzeń chrzanu, sok z cytryny oraz przyprawy.

Chrzan wielkanocny – przepis domowy

Jak zrobić dobry chrzan na Wielkanoc? Aby chrzan był smaczny, musi być we właściwy sposób starty, przed rozpoczęciem tej czynności korzeń chrzanu warto włożyć przynajmniej na godzinę do miski z wodą, nie będzie wówczas szczypał w oczy podczas przygotowywania. Do pojemnika, w którym ma być ucierany chrzan, należy dodać kilka kropli cytryny, zostanie wtedy dłużej zachowany jego kolor.

Składniki:

  •  1 starty korzeń chrzanu (300 g)
  •  3 łyżki soku z cytryny,
  •  5 łyżek wody, (wrzątek)
  •  1 łyżeczka cukru,
  •  1/2 łyżeczki soli.

Utarty chrzan należy przełożyć do miski i dodać przyprawy, a następnie wymieszać. Na koniec należy dodać wrzątek i dobrze wymieszać, chrzan jest gotowy. Tradycyjny chrzan wielkanocny może być przechowywany przez tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Jak zrobić chrzan świąteczny, aby nie był taki ostry? Smak chrzanu można złagodzić, wzbogacając domowy przepis o śmietankę, albo starte jabłko, buraczki, żurawinę lub łagodny majonez.

Chrzan na Wielkanoc – właściwości

Bez względu na to, jak się robi chrzan wielkanocny, warto znać jego pozytywne oddziaływanie na organizm. W 100g chrzanu znajduje się aż 7g błonnika, który oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji powstałych w wyniku przemiany materii, oczyszcza on głównie jelita. Zdrowe jelita wpływają pozytywnie na stan odporności organizmu.

Chrzan jest skutecznym rozwiązaniem na zaparcia i wspiera wysoki poziom odporności. Zastanawiając się, jak zrobić chrzan na święta trzeba pamiętać, że jest on dobrym sposobem na poprawę trawienia, a potrawy świąteczne są w większości ciężkostrawne. Ostry smak chrzanu jest spowodowany związkami siarkowymi i olejem aliowym.

Składniki te działają antywirusowo, bakteriobójczo i antygrzybicznie. Znane jest również przeciwbólowe działanie chrzanu. Świeżo starty chrzan należy przykładać na bolesne zmiany reumatyczne i chore stawy, odzyskują one sprawność i elastyczność. Zarówno liście, jak i korzeń chrzanu są wskazane przy nerwobólach.

Jak zrobić chrzan wielkanocny, aby był smaczny?

Jak zrobić chrzan na Wielkanoc? Domowy, własnoręcznie utarty chrzan jest bogaty w składniki odżywcze, jest również smaczny i aromatyczny, z pewnością przewyższa produkty ze sklepu swoją naturalnością i brakiem zbędnych substancji konserwujących.

W przypadku domowego przygotowania przepis na chrzan wielkanocny można dostosować do indywidualnych preferencji. Jest wtedy możliwość dodania takiej ilości soli, cukru, soku z cytryny lub octu, aby dopasować smak do własnych potrzeb. Przygotowanie jedzenia w domu jest również sposobem na to, jak zrobić chrzan wielkanocny oraz na przekazanie tradycji kulinarnych z pokolenia na pokolenie i spędzenie czasu z rodziną w miłej atmosferze w kuchni.

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *