Jak się robi chrzan wielkanocny – nieznany wcześniej przepis rodzinny
Spis treści:
- Chrzan wielkanocny – przepis domowy
- Chrzan na Wielkanoc – właściwości
- Jak zrobić chrzan wielkanocny, aby był smaczny?
Chrzan jest niezbędnym dodatkiem do wielkanocnych potraw, jest naturalnym sposobem na poprawę trawieni oraz skutecznym specyfikiem na ból. Jest wiele pomysłów na to, jak przyrządzić chrzan na wielkanoc, do przygotowania chrzanu domowego potrzeba jedynie kilku składników, zalicza się do nich korzeń chrzanu, sok z cytryny oraz przyprawy.
Chrzan wielkanocny – przepis domowy
Jak zrobić dobry chrzan na Wielkanoc? Aby chrzan był smaczny, musi być we właściwy sposób starty, przed rozpoczęciem tej czynności korzeń chrzanu warto włożyć przynajmniej na godzinę do miski z wodą, nie będzie wówczas szczypał w oczy podczas przygotowywania. Do pojemnika, w którym ma być ucierany chrzan, należy dodać kilka kropli cytryny, zostanie wtedy dłużej zachowany jego kolor.
Składniki:
- 1 starty korzeń chrzanu (300 g)
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek wody, (wrzątek)
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Utarty chrzan należy przełożyć do miski i dodać przyprawy, a następnie wymieszać. Na koniec należy dodać wrzątek i dobrze wymieszać, chrzan jest gotowy. Tradycyjny chrzan wielkanocny może być przechowywany przez tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Jak zrobić chrzan świąteczny, aby nie był taki ostry? Smak chrzanu można złagodzić, wzbogacając domowy przepis o śmietankę, albo starte jabłko, buraczki, żurawinę lub łagodny majonez.
Chrzan na Wielkanoc – właściwości
Bez względu na to, jak się robi chrzan wielkanocny, warto znać jego pozytywne oddziaływanie na organizm. W 100g chrzanu znajduje się aż 7g błonnika, który oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji powstałych w wyniku przemiany materii, oczyszcza on głównie jelita. Zdrowe jelita wpływają pozytywnie na stan odporności organizmu.
Chrzan jest skutecznym rozwiązaniem na zaparcia i wspiera wysoki poziom odporności. Zastanawiając się, jak zrobić chrzan na święta trzeba pamiętać, że jest on dobrym sposobem na poprawę trawienia, a potrawy świąteczne są w większości ciężkostrawne. Ostry smak chrzanu jest spowodowany związkami siarkowymi i olejem aliowym.
Składniki te działają antywirusowo, bakteriobójczo i antygrzybicznie. Znane jest również przeciwbólowe działanie chrzanu. Świeżo starty chrzan należy przykładać na bolesne zmiany reumatyczne i chore stawy, odzyskują one sprawność i elastyczność. Zarówno liście, jak i korzeń chrzanu są wskazane przy nerwobólach.
Jak zrobić chrzan wielkanocny, aby był smaczny?
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc? Domowy, własnoręcznie utarty chrzan jest bogaty w składniki odżywcze, jest również smaczny i aromatyczny, z pewnością przewyższa produkty ze sklepu swoją naturalnością i brakiem zbędnych substancji konserwujących.
W przypadku domowego przygotowania przepis na chrzan wielkanocny można dostosować do indywidualnych preferencji. Jest wtedy możliwość dodania takiej ilości soli, cukru, soku z cytryny lub octu, aby dopasować smak do własnych potrzeb. Przygotowanie jedzenia w domu jest również sposobem na to, jak zrobić chrzan wielkanocny oraz na przekazanie tradycji kulinarnych z pokolenia na pokolenie i spędzenie czasu z rodziną w miłej atmosferze w kuchni.