Jajka faszerowane pieczarkami – sprawdzony przepis idealny na Wielkanoc!
Spis treści:
Jajka faszerowane pieczarkami nie są częstymi bywalcami na polskich stołach. Świetną okazją do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych i zarazem sprawdzianem z wiedzy dotyczącej gotowania jest nadejście świąt wielkanocnych. Jajka faszerowane pieczarkami na Wielkanoc mają wielu sympatyków. Czy przygotowanie tego dania może być proste? Czy znasz idealny przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Faszerowane jajka z pieczarkami – składniki
Lista składników potrzebnych do stworzenia tego pysznego dania wcale nie musi być długa. Składniki zawarte w przepisie są dostępne w każdym sklepie i nie ma trudności w ich pozyskaniu. Do podstawowych elementów potrawy, które powinniśmy zakupić, zaliczamy:
- 6 pieczarek,
- 10 jajek,
- 1 cebula,
- 3 łyżki posiekanej pietruszki,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 5 łyżek klarowanego masła,
- 6 łyżek tartej bułki,
- olej,
- sól i pieprz.
Jajka faszerowane z pieczarkami i wykaz składników potrzebnych do przyrządzenia tej potrawy nie jest zbyt obszerny. Cechuje go również prostota przygotowania i zarazem niski poziom umiejętności kulinarnych niezbędnych w procesie szykowania potrawy. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami nie jest skomplikowany, podobnie jak sposób przyrządzania tego wielkanocnego dania.
Jajka nadziewane pieczarkami-sposób przygotowania
Zanim przejdziemy do konkretnych kroków zmierzających do przygotowania naszej potrawy, należy ugotować jajka na twardo oraz je wystudzić. Następnie każde jajko dzielimy ostrożnie na pół, starając się nie uszkodzić skorupek, gdyż mają one posłużyć jako foremki do przyrządzanego farszu.
Wyjmujemy zawartość jajek ze skorupek i kroimy jajka w drobną kosteczkę. Można także uprościć sobie poprzedni krok, rozgniatając widelcem ugotowane białko oraz żółtko. Potem zajmujemy się kolejnym składnikiem, czyli cebulą, którą bardzo drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, na której uprzednio rozpuszczamy masło i rumienimy na złoty kolor.
Dodajemy pokrojone pieczarki i dalej smażymy na wolnym ogniu, dopóki woda z pieczarek nie odparuje. Smażenie powinno zająć około 7-9 minut. Dzięki dodatkowi cebuli farsz do jajek z pieczarkami pogłębi swój niepowtarzalny aromat.
Później wyjmujemy miskę, do której wkładamy podsmażone pieczarki i cebulę. W misce umieszczamy również miękkie masło, pieprz oraz sól do smaku, oraz rozgniecione jajka.
Nie zapominamy również o pozostałych komponentach potrawy, czyli koperku i pietruszce, co spowoduje, że farsz z pieczarek do jajek będzie bardziej świeży i mocny w smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałą masę przekładamy ostrożnie do wydrążonych skorupek po jajkach.
Gdy skończymy proces faszerowania, przystępujemy do obtaczania jajek w bułce tartej. Podlana olejem i rozgrzana patelnia sprawi, że nasze jajka nabiorą złotego i apetycznego kolorytu. Istotną uwagą jest to, iż jajka smażymy farszem skierowanym do dołu.
Potrawa najlepiej smakuje podana na ciepło, jednak spożywana po przestygnięciu zachowuje swoje unikalne walory smakowe. Warto również zapamiętać, że zawsze w razie potrzeby jajka można odgrzać w piekarniku.