Jajka faszerowane pieczarkami – sprawdzony przepis idealny na Wielkanoc!

Jajka faszerowane pieczarkami – sprawdzony przepis idealny na Wielkanoc!
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Jajka faszerowane pieczarkami nie są częstymi bywalcami na polskich stołach. Świetną okazją do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych i zarazem sprawdzianem z wiedzy dotyczącej gotowania jest nadejście świąt wielkanocnych. Jajka faszerowane pieczarkami na Wielkanoc mają wielu sympatyków. Czy przygotowanie tego dania może być proste? Czy znasz idealny przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Faszerowane jajka z pieczarkami – składniki

Lista składników potrzebnych do stworzenia tego pysznego dania wcale nie musi być długa. Składniki zawarte w przepisie są dostępne w każdym sklepie i nie ma trudności w ich pozyskaniu. Do podstawowych elementów potrawy, które powinniśmy zakupić, zaliczamy:

  • 6 pieczarek,
  • 10 jajek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 5 łyżek klarowanego masła,
  • 6 łyżek tartej bułki,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Jajka faszerowane z pieczarkami i wykaz składników potrzebnych do przyrządzenia tej potrawy nie jest zbyt obszerny. Cechuje go również prostota przygotowania i zarazem niski poziom umiejętności kulinarnych niezbędnych w procesie szykowania potrawy. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami nie jest skomplikowany, podobnie jak sposób przyrządzania tego wielkanocnego dania.

Jajka nadziewane pieczarkami-sposób przygotowania

Zanim przejdziemy do konkretnych kroków zmierzających do przygotowania naszej potrawy, należy ugotować jajka na twardo oraz je wystudzić. Następnie każde jajko dzielimy ostrożnie na pół, starając się nie uszkodzić skorupek, gdyż mają one posłużyć jako foremki do przyrządzanego farszu.

Wyjmujemy zawartość jajek ze skorupek i kroimy jajka w drobną kosteczkę. Można także uprościć sobie poprzedni krok, rozgniatając widelcem ugotowane białko oraz żółtko. Potem zajmujemy się kolejnym składnikiem, czyli cebulą, którą bardzo drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, na której uprzednio rozpuszczamy masło i rumienimy na złoty kolor.

Dodajemy pokrojone pieczarki i dalej smażymy na wolnym ogniu, dopóki woda z pieczarek nie odparuje. Smażenie powinno zająć około 7-9 minut. Dzięki dodatkowi cebuli farsz do jajek z pieczarkami pogłębi swój niepowtarzalny aromat.

Później wyjmujemy miskę, do której wkładamy podsmażone pieczarki i cebulę. W misce umieszczamy również miękkie masło, pieprz oraz sól do smaku, oraz rozgniecione jajka.

Nie zapominamy również o pozostałych komponentach potrawy, czyli koperku i pietruszce, co spowoduje, że farsz z pieczarek do jajek będzie bardziej świeży i mocny w smaku.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałą masę przekładamy ostrożnie do wydrążonych skorupek po jajkach.

Gdy skończymy proces faszerowania, przystępujemy do obtaczania jajek w bułce tartej. Podlana olejem i rozgrzana patelnia sprawi, że nasze jajka nabiorą złotego i apetycznego kolorytu. Istotną uwagą jest to, iż jajka smażymy farszem skierowanym do dołu.

Potrawa najlepiej smakuje podana na ciepło, jednak spożywana po przestygnięciu zachowuje swoje unikalne walory smakowe. Warto również zapamiętać, że zawsze w razie potrzeby jajka można odgrzać w piekarniku. 

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *