Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis
Spis treści:
- Chrzanowa zupa krem na święta wielkanocne
- Chrzanowa zupa krem na Wielkanoc
- Staropolska, chrzanowa wielkanocna zupa
Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brakowało odpowiedzi, które jasno powiedzą, że jak Wielkanoc to chrzan. Z niego to powstaje przepyszna zupa, która najczęściej podawana jest w tym właśnie okresie.
Chrzanowa zupa krem na święta wielkanocne
Składniki konieczne do przygotowania to:
- bulion warzywny – 1 litr,
- ziemniaki – 2 szt.,
- czosnek – 2 szt.,
- pietruszka korzeń – 1 szt.,
- natka pietruszki – 1 pęczek,
- cebula słodka – 2 szt.,
- por biała część – 2 szt.,
- chrzan tarty – 1 słoik,
- śmietanka 30% – 200 ml,
- serek kremowy – 1 opakowanie,
- boczek surowy – 100 g,
- masło klarowane – 2 łyżki,
- jajka ugotowane na twardo – 4 szt.
Chrzanowa zupa krem na Wielkanoc
Przygotowanie
W pierwszej kolejności na maśle klarowanym w garnku należy podsmażyć cebulę, czosnek i białe części pora pokrojone w kostkę. Ziemniaki i pietruszkę należy pokroić w kostkę i dodać do zawartości znajdującej się w garnku. Całość należy zalać bulionem warzywnym. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną (można co jakiś czas ich twardość sprawdzać za pomocą widelca).
W następnej kolejności należy dodać serek, śmietanę oraz chrzan. Zawartość garnka należy dokładnie zmiksować. Jeżeli będzie taka potrzeba, to całość należy doprawić do smaku. Jednak nie jest to jeszcze „pełna” zupa krem na Wielkanoc. Kolejny krok to przygotowanie chipsów z boczku w piekarniku. Tak, aby było one chrupiące. Ich chrupkość należy dopasować do indywidualnych potrzeb.
Nie można zapomnieć o przygotowaniu sałatki w misce. Do tego potrzebne będą wcześniej ugotowane jajka na twardo. Należy je posiekać i połączyć z natką pietruszki. Wszystko należy wymieszać razem w misce. Ewentualnie można doprawić do smaku.
Wielkanocna zupa krem powinna zostać podana w specjalnej wazie razem z sałatką i chipsami z boczku.
Staropolska, chrzanowa wielkanocna zupa
Na wielkanocną zupę chrzanową można znaleźć wiele przepisów. Takich, które są odpowiednie dla danego regionu. Jeden z przepisów znaleźć można powyżej. Wiele z takich receptur bazuje również na smażonym mięsie oraz białej kiełbasie. Mówi się, że jest to tradycyjna, staropolska receptura.
Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku. Jest to wygodna alternatywa. Można jednak pokusić się o samodzielne starcie chrzanu i dodanie go do zupy.
Chrzan – według staropolskiej symboliki – oznacza krzepę i siłę fizyczną. I nie ma w tym żadnego kłamstwa, ponieważ jest to produkt, wyróżniający się dobrymi właściwościami zdrowotnymi.