Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska kuchnia wyróżnia kilka rodzajów tymbalików, z czego najbardziej popularnymi są te sporządzane z mięsa drobiowego. Stanowią świetną przystawkę przygotowywaną we foremkach przy okazji sporządzania aromatycznego wywaru mięsnego, który doskonale komponuje się z warzywami oraz gotowanym jajkiem. Tymbaliki wielkanocne mają swoich miłośników i cieszą się dużym uznaniem Polaków. 

Tymbaliki drobiowe z jajkiem-składniki

Lista składników niezbędnych do przyrządzenia tego smacznego dania ogranicza się zaledwie do dziewięciu pozycji. Składniki, które posłużą nam w kuchni przy okazji tworzenia tymbalików w galarecie, obejmują:

  • 2 średnie marchewki,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • kawałek selera,
  • mała puszka groszku,
  • korzeń pietruszki,
  • żelatyna,
  • 1 mały por,
  • sól oraz pieprz.

W zależności od rodzaju przepisu lista składników może się nieco różnić. Jednak jeśli chodzi o kwestię stopnia trudności przygotowania potrawy, to nie jest ona wymagająca. Każda osoba bez doświadczenia kulinarnego może podjąć się przygotowania tymbalików drobiowych. Duża dostępność produktów na półkach sklepowych przyczynia się do tego, iż tymbaliki stanowią bardzo chętnie przygotowywaną potrawę. 

Jak zrobić tymbaliki wielkanocne?

Pierwszym krokiem jest obranie włoszczyzny, czyli selera, pietruszki, marchewki oraz pora. Następnie myjemy pod bieżącą wodą piersi z kurczaka i pozbywamy się z nich błonek, używając ostrego noża. Całość wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, dopóki mięso nie stanie się miękkie.

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, które kolejno studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Podobnie postępujemy z włoszczyzną wyjętą z wywaru mięsnego. Ugotowane mięso kroimy w drobne kawałki, po czym odmierzamy jeden litr powstałego wywaru i zgodnie z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w nim żelatynę.

Mięso w kostce, włoszczyznę oraz groszek zielony układany w przeznaczonych do tego miseczkach. Kolejno zalewamy je wywarem z zawartością żelatyny i wstawiamy do lodówki do przestygnięcia. Po paru godzinach następuje tężenie galarety, a przed podaniem jej na stół wyjmujemy tymbaliki z foremek.

Tymbaliki drobiowe przepis jest ciekawą alternatywą dla osób początkujących ze względu na łatwość i szybkość wykonania. Poza tym jest to danie smaczne i esencjonalne dlatego serwowane w restauracjach i na stołach biesiadnych.

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Pasztet Wielkanocny - przepis

Pasztet wielkanocny – przepis idealny na świąteczny stół!

Pasztet wielkanocny to jedna z obowiązkowych potraw, która powinny znaleźć się na polskim stole. I choć często wydaje się, że przygotowanie …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *