Keks na Wielkanoc – przepis, którego nie może zabraknąć na święta!
Spis treści:
Jak każdy z nas już pewnie wie, keks to jedno z najbardziej tradycyjnych i najbliższych naszemu sercu ciast, które gości na świątecznych stołach w niemal każdym polskim domu. Co ciekawe, to pyszne, wilgotne ciasto doczekało się nawet specjalnego wyróżnienia – 27 grudnia obchodzi swój dzień. Jednak gdyby się nad tym lepiej zastanowić, czym tak naprawdę jest keks?
Kilka słów o Keksie Wielkanocnym
Wielkanocny keks to biszkoptowe ciasto wypełnione po brzegi słodkimi i kolorowymi bakaliami, takimi jak rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały, żurawina czy kandyzowane skórki owoców. Jest bardzo szybki do przygotowania i długo utrzymuje świeżość – chociaż gwarantujemy, że znika ze stołu w mgnieniu oka!
Warto wspomnieć, że to ciasto jest najsmaczniejsze kilka dni po upieczeniu, dlatego warto przygotować je wcześniej i odstawić na 2-3 dni, żeby odpoczęło i nabrało pełnego smaku. Dobry keks musi być wilgotny i aromatyczny, jednak pomimo tego jak łatwy jest w wykonaniu, należy uważać żeby nie skończyć z zakalcem.
Nie można więc przesadzić z dodatkami, gdyż to właśnie one mogą sprawić, że ciasto będzie za ciężkie. Jednak nie musicie się o to martwić, za chwilę przedstawimy wam przepis na prosty keks wielkanocny z bakaliami, który zawsze się udaje i na pewno zasmakuje każdemu z was!
Keks wielkanocny – przepis
Na samym początku warto wspomnieć, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej. Szklanka powinna mieć pojemność ok. 250 ml. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo dodać do ciasta aromat migdałowy lub kieliszek rumu – pamiętaj, żeby w takim wypadku dodać mniej mleka.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej – około 2 szklanki
- 200 ml oleju roślinnego
- 150 g cukru pudru – 3/4 szklanki
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g ulubionych bakalii
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania lub lukier cytrynowy
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- garść bakalii
Keks wielkanocny – wykonanie:
- Keksówkę nasmaruj na początek odrobiną tłuszczu i posyp dokładnie bułką tartą. Kiedy już to zrobisz, możesz zabrać się za przygotowanie bakalii. Podziel je tak, aby ich łączna waga nie przekraczała 300 g. Dla przykładu: 100 g rodzynek, 100 g kandyzowanej skórki, 50 g orzechów włoskich, 50 g orzechów laskowych. Orzechy warto posiekać na mniejsze kawałki, żeby były łatwiejsze do pogryzienia.
- Mąkę przesiej dokładnie z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z bakaliami, żeby zabrać z nich trochę wilgoci. W oddzielnej misce dokładnie wymieszaj olej z cukrem pudrem, tak aby się rozpuścił. Stopniowo dodawaj jajka i za pomocą miksera, wszystko razem ucieraj. Kiedy mieszanka będzie już jednolita, dodaj przesianą wcześniej mąkę a następnie mleko i wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką.
- Keks przełóż do przygotowanej foremki i włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz około 50-60 minut do „suchego” patyczka.
- Po upieczeniu nie wyjmuj go od razu z piekarnika – zamiast tego uchyl drzwi i zostaw tak jeszcze na 10-15 minut. Gdy ten czas upłynie, możesz już wyjąć keks i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Na koniec oprósz cukrem pudrem lub polej górę lukrem i posyp resztą bakalii.
SMACZNEGO!