Keks na Wielkanoc – przepis, którego nie może zabraknąć na święta!

Keks na Wielkanoc – przepis, którego nie może zabraknąć na święta!
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Jak każdy z nas już pewnie wie, keks to jedno z najbardziej tradycyjnych i najbliższych naszemu sercu ciast, które gości na świątecznych stołach w niemal każdym polskim domu. Co ciekawe, to pyszne, wilgotne ciasto doczekało się nawet specjalnego wyróżnienia – 27 grudnia obchodzi swój dzień. Jednak gdyby się nad tym lepiej zastanowić, czym tak naprawdę jest keks?

Kilka słów o Keksie Wielkanocnym

Wielkanocny keks to biszkoptowe ciasto wypełnione po brzegi słodkimi i kolorowymi bakaliami, takimi jak rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały, żurawina czy kandyzowane skórki owoców. Jest bardzo szybki do przygotowania i długo utrzymuje świeżość – chociaż gwarantujemy, że znika ze stołu w mgnieniu oka!

Warto wspomnieć, że to ciasto jest najsmaczniejsze kilka dni po upieczeniu, dlatego warto przygotować je wcześniej i odstawić na 2-3 dni, żeby odpoczęło i nabrało pełnego smaku. Dobry keks musi być wilgotny i aromatyczny, jednak pomimo tego jak łatwy jest w wykonaniu, należy uważać żeby nie skończyć z zakalcem.

Nie można więc przesadzić z dodatkami, gdyż to właśnie one mogą sprawić, że ciasto będzie za ciężkie. Jednak nie musicie się o to martwić, za chwilę przedstawimy wam przepis na prosty keks wielkanocny z bakaliami, który zawsze się udaje i na pewno zasmakuje każdemu z was!

Keks wielkanocny – przepis

Na samym początku warto wspomnieć, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej. Szklanka powinna mieć pojemność ok. 250 ml. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo dodać do ciasta aromat migdałowy lub kieliszek rumu – pamiętaj, żeby w takim wypadku dodać mniej mleka. 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej – około 2 szklanki
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 150 g cukru pudru – 3/4 szklanki
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g ulubionych bakalii

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania lub lukier cytrynowy
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • garść bakalii

Keks wielkanocny – wykonanie:

  1. Keksówkę nasmaruj na początek odrobiną tłuszczu i posyp dokładnie bułką tartą. Kiedy już to zrobisz, możesz zabrać się za przygotowanie bakalii. Podziel je tak, aby ich łączna waga nie przekraczała 300 g. Dla przykładu: 100 g rodzynek, 100 g kandyzowanej skórki, 50 g orzechów włoskich, 50 g orzechów laskowych. Orzechy warto posiekać na mniejsze kawałki, żeby były łatwiejsze do pogryzienia. 
  2. Mąkę przesiej dokładnie z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z bakaliami, żeby zabrać z nich trochę wilgoci. W oddzielnej misce dokładnie wymieszaj olej z cukrem pudrem, tak aby się rozpuścił. Stopniowo dodawaj jajka i za pomocą miksera, wszystko razem ucieraj. Kiedy mieszanka będzie już jednolita, dodaj przesianą wcześniej mąkę a następnie mleko i wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką. 
  3. Keks przełóż do przygotowanej foremki i włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz około 50-60 minut do „suchego” patyczka.
  4. Po upieczeniu nie wyjmuj go od razu z piekarnika – zamiast tego uchyl drzwi i zostaw tak jeszcze na 10-15 minut. Gdy ten czas upłynie, możesz już wyjąć keks i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Na koniec oprósz cukrem pudrem lub polej górę lukrem i posyp resztą bakalii.

SMACZNEGO!

Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Sosy do jajek na Wielkanoc

Sosy do jajek na Wielkanoc – przepisy i inspiracje

Jajka to jedno z podstawowych produktów spożywczych na stole wielkanocnym. Są one nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego i jednym z symb…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

Sałatka śledziowa Wielkanocna

Sałatka śledziowa wielkanocna – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Sałatka wielkanocna ze śledziem to idealna propozycja na śniadanie świąteczne oraz sycący dodatek do kolacji. Przygotowanie jej jest bardzo pros…

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem – przepis od babci!

Tradycyjna sałatka na bazie majonezu(zamiennie z jogurtem) i warzywami mogła już niektórym osobom się sprzykrzyć. Co można w takim razie zamias…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *