Czy można mrozić szczypiorek ? Jak przechowywać szczypiorek
Spis treści:
Mrożenie żywności to jeden z najbardziej sprawdzonych sposobów na utrzymanie świeżości pożywienia. Pozwala zachować oczekiwaną jakość jedzenia przez długi czas, jednocześnie zapobiegając marnowaniu jedzenia. Problemem często jest określenie produktów, które można poddać mrożeniu bez utraty ich jakości. Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić szczypiorek, bo jest jednym z tych produktów, które warto mieć zawsze w kuchni. W rzeczywistości, mrożony szczypiorek posiada takie same cechy jak świeży: smak, barwę, właściwości. Mrożenie szczypiorku wymaga przestrzegania niżej wymienionych kroków postępowania, które pozwolą na zachowanie wszystkich jego cennych i pożądanych właściwości. Mrożony szczypiorek najlepiej przygotować w sezonie, ponieważ wówczas posiada niepowtarzalny smak i aromat.
Jak przechowywać szczypiorek?
Przez krótki okres czasu ścięty szczypiorek można z powodzeniem przechowywać w lodówce na lekko zwilżonym ręczniku papierowym na ostatniej półce. Jednak nie zawsze przez ten czas można spożyć posiadane zapasy. Wówczas należy poszukać lepszego rozwiązania. Doskonałym sposobem jest mrożenie szczypiorku. Zatem, pytanie, czy szczypiorek można mrozić, posiada wyłącznie jedną odpowiedź.
Konieczne jest wyłącznie przestrzeganie poniższych kroków, które umożliwiają zachowanie posiadanej przez niego jakości:
- Z odpowiednim wyprzedzeniem należy szczypiorek dokładnie umyć, a następnie wysuszyć. Można poczekać, aż woda sama wyschnie lub tego dokonać przy wykorzystaniu ręczników papierowych. Zaniechanie odczekania, aż będzie ponownie suchy będzie skutkowało jego zbitej formule, zamiast pożądanej sypkości. Jednocześnie, po zmrożeniu można swobodnie dozować ilość aktualnie potrzebną.
- Następnie należy posiekać szczypiorek zgodnie z posiadanymi preferencjami.
- Posiekany szczypiorek można umieścić w słoiczku, plastykowym pojemniczku lub woreczku, które są przeznaczone do przechowywania w niskich temperaturach.
Mrożony szczypiorek a właściwości
Odpowiednio przeprowadzone mrożenie, zgodnie z powyższymi wskazówkami umożliwiają na zachowanie właściwości posiadanych przez nadziemną część cebuli. Proces mrożenia pozwala na zachowanie jego działania przeciwbakteryjnego i przeciwgrzybiczego, a także możliwego przeciwnowotworowego.
Mrożony szczypiorek wykazuje także działanie poprawiające profil lipidowy, co umożliwia obniżenie stężenia cholesterolu z uwagi na posiadane siarczki alkilowe. Mrożony szczypiorek w okresie zimowym pomaga utrzymać zdrowie narządu wzroku za pomocą obecnych w nim karotenoidów.
Mrożenie szczypiorku nie ujmuje jego późniejszym możliwością zastosowania w kuchni. Z powodzeniem może być nadal wykorzystywany w połączeniu z potrawami na bazie jajek, twarożków, zup i ziemniaków, a także do obsypywania kanapek. Mrożony szczypiorek może być również wykorzystywany do przygotowania masła szczypiorkowego lub dipu jogurtowo-szczypiorkowego.
Podsumowując, mrożenie szczypiorku to doskonały sposób na zachowanie posiadanych przez niego właściwości. Prawidłowo przeprowadzone umożliwia pozbawienie jakichkolwiek cech wskazujących na przeprowadzone tej obróbki termicznej.