Jak przechowywać imbir – przechowywanie świeżego korzenia imbiru

Jak przechowywać imbir – przechowywanie świeżego korzenia imbiru

Spis treści:



Czasy świetności imbiru nie przemijają. Jest znaną od dawna i cenioną przyprawą korzenną, kiedyś unikatową i bardzo drogą ze względu na oddalenie miejsc naturalnych upraw (kiedyś to tylko odległe Chiny).  Dziś imbir jest coraz bardziej popularnym, obecnym w niemal każdym domu składnikiem potraw, lekiem i energetykiem. Przez lata przyzwyczailiśmy się do sproszkowanej postaci imbiru, gdyż tylko taki był w czasach słusznie minionych dostępny. Teraz, gdy właściwości tej wspaniałej rośliny są powszechnie znane, a jej zakup w naturalnej postaci nie stanowi problemu, warto właśnie zaopatrzyć się w świeży korzeń imbiru. Dobrze jest też wcześniej zapoznać się ze wskazówkami, jak przechowywać korzeń imbiru.

Imbir przechowywanie – co należy wiedzieć

Jeszcze przed nabyciem korzenia imbiru należy dowiedzieć się, jak wybrać odpowiednie pod względem jakości kłącze, ponieważ tylko takie będzie dla nas zdrowe i uda nam się korzystać z niego długo. Wybierać trzeba stosunkowo gładkie korzenie (bez nadmiernych zmarszczeń, świadczących o wysuszeniu – braku drogocennych soków). Przyjrzyjmy się też, czy nie  ma na powierzchni rośliny plam.

jak przechowywać świeży imbir
Fot. Jeżeli nie wiesz jak przechowywać świeży imbir, koniecznie czytaj dalej

Przechowywanie imbiru nadpsutego czy wysuszonego, nie ma najmniejszego sensu. Zwróćmy też uwagę na zapach – tylko nadcięte kłącza wydzielają charakterystyczny ostry aromat, natomiast całe, nienaruszone kawałki powinny mieć zapach neutralny – i właśnie takie są najlepsze, gdyż zachowują wszystkie niezbędne właściwości. Istotna jest też twardość korzenia, świadczy ona o świeżości kłącza, miękkie części są po prostu już niedobre.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Jak przechowywać świeży imbir – wskazówki

Prawidłowo wybrany przy zakupie imbir przetrwa w naszej kuchni nawet trzy tygodnie bez utraty istotnych zdrowotnych walorów. Będziemy mogli użyć go do herbaty, pikantnych potraw, odżywczych soków i syropów, odcinając potrzebne nam kawałki, a resztę zachować do kolejnego razu. Najlepiej, gdy kupiony przez nas imbir będzie miał mniej małych odnóg, bo utrudniają one obieranie i mniej miąższu zostaje nam do wykorzystania.



Gdzie przechowywać Imbir? Najlepiej w nienasłonecznionym miejscu, gdyż promienie słońca powodują szybsze wysychanie kłącza. Należy też pamiętać, by nie obierać tych części, które zamierzamy trzymać na później. Możemy ułożyć korzeń imbiru na talerzyku, w miseczce lub w plastikowym pojemniku. Nie jest nam do tego potrzebna lodówka.

imbir przechowywanie
Fot. Imbir – przechowywanie w odpowiednich warunkach pozwoli korzystać z niego nawet przez kilka tygodni

Mrożenie imbiru – czy warto?

Innym sposobem na przedłużenie trwałości tej rośliny jest zamrażanie, oczywiście w szczelnie zamkniętym woreczku lub pudełeczku. Tu warto pozbawić korzeń skórki i podzielić go na mniejsze części. Taka metoda daje szansę, że będziemy mieć imbir pod ręką nawet przez kilka miesięcy.

jak przechowywać korzeń imbiru
Fot. Jak przechowywać korzeń imbiru aby zachować jego świeżość

Sprawdzony patent na to, jak przechować imbir, wcale nie jest skomplikowany. Jest to tym bardziej istotne, gdy chcemy na co dzień korzystać z walorów tej zbawiennej dla zdrowia rośliny. A warto doceniać zalety smakowe i wzmacniające tego szlachetnego kłącza, cenionego od tysięcy lat. Imbir buduje odporność, wspomaga przemianę materii, ma działanie orzeźwiające, poprawia smak potraw. 



Jak wygląda zepsuty imbir

Niebagatelne znaczenie ma tu jednak wiedza, jak wygląda zepsuty imbir. Nieświeży korzeń zamiast nam pomóc, może zaszkodzić. Pamiętajmy, że przede wszystkim twarde kawałki, o gładkiej, pozbawionej plam skórce są jedyną wersją zdatną do spożycia. Obserwujmy nie tylko kłącza, które chcemy nabyć w sklepie, ale też imbir przez nas przechowywany w domu. Dla ambitnych miłośników imbiru warte polecenia jest też zasadzenie korzenia i uprawa na własnym parapecie, nie jest to wcale skomplikowane.


Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.