Jak przechowywać suszone owoce?

Spis treści:
Nadeszła jesień, a chcesz zachować smak lata? Jak to zrobić? Niektórzy wykonują różne konfitury w słoikach, a inni decydują się na pozostawienie ich w takiej formie jak latem. Musimy jednak zadbać o dobry sposób na ich przechowanie. Jakich błędów powinniśmy uniknąć?
Jak przechowywać suszone owoce?
Na początku musimy zastanowić się w jakim pomieszczeniu moglibyśmy je umieścić. Nie może być tam zbyt chłodno, ani gorąco. Do przechowywania należy wybrać miejsce suche, które nie uszkodzi suszu. Uwagę powinniśmy zwrócić na temperaturę oraz wilgotność w pokoju. Temperatura powinna wahać się około 10 stopni.

Nie możemy umieszczać suszu obok miejsc ciepłych, takich jak piekarnik czy piec. Wilgotność wynosząca 20% uznawana jest za najbardziej zalecaną dla suszonych owoców, jednak jej poziom może różnić się 2-3%. Najwięcej osób decyduje się na umieszczenie suszy w spiżarkach wraz z innymi konfiturami wykonanymi przez nas.
W czym przechowywać suszone owoce?
Musimy zastanowić się gdzie chcemy przechowywać suszone owoce i jakie miejsce będzie dla nich dobre. Przede wszystkim pojemnik musi być szczelny, więc większość ludzi decyduje się na umieszczanie ich w słoikach oraz w papierowych workach. Warto wybrać jakieś przeźroczyste opakowanie, będziemy mogli sprawdzić czy nic się nie psuje oraz czy nie pojawiły się szkodniki.

Przechowywanie suszonych owoców powinno być segregowane. Jeden rodzaj pakowany do jednego opakowania, zapobiegnie to powstaniu pleśni, ponieważ każdy owoc ma inne właściwości. O czym warto pamiętać? Raz na dwa tygodnie zaleca się przeglądanie owoców, ponieważ często pojawiają się szkodniki. O zakażeniu owoców świadczy pojawienie się pleśni czy nawet dziurek w owocach.
Gdy będzie stosować się do powyższych rzeczy, nasza susza powinna przetrwać nawet cały rok, a przecież do tego właśnie dążymy. Wśród najczęściej suszonych owoców wymienia się śliwki (zobacz także wpis – Jak przechowywać suszone śliwki?), jabłka, morele, figi oraz banany. Posiadają one doskonałe źródło zdrowych cukrów oraz składników odżywczych dla naszego organizmu.

Bartek Czwartek