Jak przechowywać suszone grzyby
Spis treści:
- Suszone grzyby – przygotowanie i przechowywanie
- Przechowywanie suszonych grzybów
- W czym przechowywać suszone grzyby
- Jak przechowywać grzyby suszone
Grzyby można suszyć w piekarniku, suszarce do grzybów bądź tradycyjną metodą na nitce – nawleczone na grubą nić grzyby wywieszamy nad kominkiem lub piecem kaflowym. W zależności od wybranej metody suszenie zajmie nam kilka dni, tydzień lub nawet kilkanaście dni.
Suszone grzyby – przygotowanie i przechowywanie
Przygotowując suszone grzyby należy pamiętać o ich dokładnym oczyszczeniu. Musimy pozbyć się wszelkich liści, gałązek, piasku i innych zanieczyszczeń, które osadzają się na grzybach w lesie, Jest to praca wymagająca uwagi i cierpliwości, gdyż grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć ani nawet płukać. Można niekiedy przetrzeć je wilgotną ściereczką dla pozbycia się piasku. Do suszenia nadają się jedynie grzyby świeże i nierobaczywe. Z najlepszych gatunków przeznaczonych do suszenia wybiera się prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kozaki.
Przechowywanie suszonych grzybów
Suszone grzyby – jak przechowywać grzyby aby zachowały swoje walory smakowe i przez długi czas były zdatne do spożycia? Przede wszystkim należy zacząć od odpowiedniego doboru grzybów przeznaczonych do suszenia i ich przygotowania. Grzyby trzeba bardzo dokładnie wysuszyć, aby pozbyć się z nich całej wody. Grzyby niedosuszone szybko się zepsują, a nasza praca będzie zniweczona. Poświęćmy odrobinę więcej czasu na proces suszenia, a efekty będą warte naszego wysiłku.
W czym przechowywać suszone grzyby
Suszone grzyby należy przechowywać najlepiej w metalowym pojemniku, idealnie nadają się do tego wszelkie zamykane puszki. Można także użyć większych słoików. Suszone grzyby przechowujemy w miejscu chłodnym, ale suchym. Najlepiej żeby było to miejsce zaciemnione.
Nie jest dobrym pomysłem pozostawienie grzybów suszonych w lodówce – jest tam zbyt wilgotno, co spowoduje, że suszone grzyby szybko stracą świeżość i aromat.
Suszonych grzybów nie przechowujemy w foliowych workach. To szybka droga do utraty aromatu i ich zepsucia. Również plastikowe pudełka nie nadają się do ich przechowywania. Pojemniki wypełnione suszonymi grzybami należy szczelnie zamknąć, jednak nie mogą być to pojemniki hermetycznie zamknięte. Lekki dopływ powietrza służy suszonym grzybom.
Przechowywanie suszonych grzybów wymaga od nas kontroli ich stanu co kilkanaście dni, kiedy to należy otworzyć pojemnik z przemieszać jego zawartość. Unikniemy w ten sposób psucia się grzybów. Jeżeli okaże się, że były one niedokładnie dosuszone możemy powtórzyć ten proces. Wystarczy umieścić grzyby ponownie w piekarniku lub suszarce na kilka godzin.
Jak przechowywać grzyby suszone
Grzyby suszone przechowujemy nawet rok. Wystarczy pamiętać o zasadach:
- zaciemnione miejsce;
- suche miejsce;
- delikatny dopływ powietrza;
- kontrola grzybów.
Do każdego pojemnika z grzybami można włożyć 1 lub 2 suszone liście laurowe. Doda to im ciekawego posmaku. Suszone grzyby to doskonały dodatek do zup, sosów, pieczonych mięs. Wystarczą jedynie dwa suszone grzyby do nadania wyjątkowego aromatu potrawie. Przygotowane z nich aromatyczne dania będą ozdobą każdego stołu i zachwycą najbardziej wymagającego gościa.
Super wpis o przechowywaniu grzybów, możecie je kupić na https://grzybysuszone-sklep.pl
Dzięki! Odpowiednie przechowywanie grzybów pozwoli korzystać z nich przez bardzo długi czas 🙂