Jak przechowywać suszone grzyby

Jak przechowywać suszone grzyby

Spis treści:



Grzyby można suszyć w piekarniku, suszarce do grzybów bądź tradycyjną metodą na nitce – nawleczone na grubą nić grzyby wywieszamy nad kominkiem lub piecem kaflowym. W zależności od wybranej metody suszenie zajmie nam kilka dni, tydzień lub nawet kilkanaście dni.



Suszone grzyby – przygotowanie i przechowywanie

Przygotowując suszone grzyby należy pamiętać o ich dokładnym oczyszczeniu. Musimy pozbyć się wszelkich liści, gałązek, piasku i innych zanieczyszczeń, które osadzają się na grzybach w lesie, Jest to praca wymagająca uwagi i cierpliwości, gdyż grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć ani nawet płukać. Można niekiedy przetrzeć je wilgotną ściereczką dla pozbycia się piasku. Do suszenia nadają się jedynie grzyby świeże i nierobaczywe. Z najlepszych gatunków przeznaczonych do suszenia wybiera się prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kozaki. 

jak przechowywać grzyby suszone
Fot. Odpowiednie przechowywanie grzybów pozwoli nam na wykorzystanie ich przed bardzo dług czas

Przechowywanie suszonych grzybów

Suszone grzyby – jak przechowywać grzyby aby zachowały swoje walory smakowe i przez długi czas były zdatne do spożycia? Przede wszystkim należy zacząć od odpowiedniego doboru grzybów przeznaczonych do suszenia i ich przygotowania. Grzyby trzeba bardzo dokładnie wysuszyć, aby pozbyć się z nich całej wody. Grzyby niedosuszone szybko się zepsują, a nasza praca będzie zniweczona. Poświęćmy odrobinę więcej czasu na proces suszenia, a efekty będą warte naszego wysiłku.



W czym przechowywać suszone grzyby

Suszone grzyby należy przechowywać najlepiej w metalowym pojemniku, idealnie nadają się do tego wszelkie zamykane puszki. Można także użyć większych słoików. Suszone grzyby przechowujemy w miejscu chłodnym, ale suchym. Najlepiej żeby było to miejsce zaciemnione.

w czym przechowywać suszone grzyby
Fot. Czy wiesz w czym przechowywać suszone grzyby aby zachowały smak i aromat ?

Nie jest dobrym pomysłem pozostawienie grzybów suszonych w lodówce – jest tam zbyt wilgotno, co spowoduje, że suszone grzyby szybko stracą świeżość i aromat.

Suszonych grzybów nie przechowujemy w foliowych workach. To szybka droga do utraty aromatu i ich zepsucia. Również plastikowe pudełka nie nadają się do ich przechowywania. Pojemniki wypełnione suszonymi grzybami należy szczelnie zamknąć, jednak nie mogą być to pojemniki hermetycznie zamknięte. Lekki dopływ powietrza służy suszonym grzybom.

Przechowywanie suszonych grzybów wymaga od nas kontroli ich stanu co kilkanaście dni, kiedy to należy otworzyć pojemnik z przemieszać jego zawartość. Unikniemy w ten sposób psucia się grzybów. Jeżeli okaże się, że były one niedokładnie dosuszone możemy powtórzyć ten proces. Wystarczy umieścić grzyby ponownie w piekarniku lub suszarce na kilka godzin.

przechowywanie suszonych grzybów
Fot,. Suszone grzyby warto zachować na kolejny sezon

Jak przechowywać grzyby suszone

Grzyby suszone przechowujemy nawet rok. Wystarczy pamiętać o zasadach:

  • zaciemnione miejsce;
  • suche miejsce;
  • delikatny dopływ powietrza;
  • kontrola grzybów.

Do każdego pojemnika z grzybami można włożyć 1 lub 2 suszone liście laurowe. Doda to im ciekawego posmaku. Suszone grzyby to doskonały dodatek do zup, sosów, pieczonych mięs. Wystarczą jedynie dwa suszone grzyby do nadania wyjątkowego aromatu potrawie. Przygotowane z nich aromatyczne dania będą ozdobą każdego stołu i zachwycą najbardziej wymagającego gościa.


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.