Jak zrobić jajko w koszulce

Spis treści:
- Jajko poszetowe – jak zrobić jajko w koszulce ?
- Jajka w koszulkach – jak zrobić aby smakowało każdemu ?
Jak zrobić jajka w koszulce ? To pytanie, zadaje sobie każdy początkujący kucharz, a niekiedy i nawet zaawansowany mistrz garnka i patelni. Aby móc w pełni polemizować na temat jak zrobić jajko w koszulce, musimy zacząć od tego, czym w ogóle jest ta potrawa ? A więc najprościej ujmując jest to jajko gotowane bez skorupki, bezpośrednio wrzucane na wrzącą wodę. Inna nazwa tego dania to jajko poszetowe. Nazwa wywodzi się z języka francuskiego, w którym posche – oznacza kieszeń. Teraz możemy przejść dalej.
Jajko poszetowe – jak zrobić jajko w koszulce ?
Aby przygotować tą na pierwszy rzut oka, łatwą przekąskę potrzeba nam naprawdę niedużo składników. Na wstępie wybieramy jajko. Powinno być świeże, gdyż starsze produkty mogą mieć za bardzo wodnistą strukturę białka i żółtko może wypłynąć podczas obróbki w rondelku.
Dobrze aby zostało ogrzane do temperatury pokojowej. Dlatego po wyciągnięciu z lodówki, wbijamy je na płytki talerzyk bądź małą miseczkę i odkładamy na kilkanaście minut na bok. W między czasie przygotowujemy nieduży garnek z wodą. Teraz nasuwa się kolejne pytanie. Jak ugotować jajko w koszulce ?

Ta kwestia również wymaga sprecyzowania. Aby zrobić to dobrze, wodę należy wcześniej posolić i dodać do niej trochę octu. Przelicznik jest prosty – 2 łyżki na 1 litr płynu. Gdy tylko zawartość metalowego naczynia zacznie wrzeć, bierzemy naszą miskę i wlewamy powoli jajko tuż nad bulgoczącą powierzchnią. Można wcześniej, drewnianą łyżką zamieszać wodę i w dopiero w utworzony wir przelać białko z żółtkiem. Po upływie 3 minut, wyciągamy łyżką cedzakową gotową potrawę. Następnie kładziemy ją na papierowym ręczniku. Po chwili gdy zostanie osuszona, przekładamy na talerz. I wydawałoby się, że już możemy cieszyć się wyrazistym smakiem. Jednak, nie każdemu może spodobać się tak zaserwowane śniadanie czy kolacja. Na szczęście istnieją inne opcje jego podania.
Jajka w koszulkach – jak zrobić aby smakowało każdemu ?
Dzieciom nie zawsze przypadnie do gustu, smaczna aczkolwiek nie bójmy się użyć tego słowa, specyficznie wyglądająca potrawa. Rozwiązań tego problemu jest kilka. Zamiast po wysuszeniu, odłożyć jajko bezpośrednio na talerz, warto je zaserwować na posmarowanej masłem kromce chleba, z przysmażonym wcześniej boczkiem. W wersji bezmięsnej możemy zastąpić plaster bekonu, pokrojonym cienko pomidorem bądź liściem zielonej sałaty. W obu przypadkach, doskonałym pomysłem będzie posypanie posiłku solą, pieprzem i pociętym szczypiorkiem. Kontrastujące kolory na pewno skłonią każdego niejadka do spróbowania chociażby jednego kęsa. Pozostaje jeszcze jedna ważna kwestia.

Jajko w koszulce jak zrobić … aby można było powiedzieć, że jest ono po benedyktyńsku, czyli w swojej najbardziej znanej formie. Z tym również nie powinno być większego problemu. Przygotowujemy całość, według tego samego, prostego przepisu. Osuszone jajko, kładziemy na przepołowioną bułkę, wcześniej przypieczoną i pokrytą usmażoną szynką. Następnie polewamy sosem holenderskim i dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

Bartek Czwartek