Jak zrobić syrop z cebuli?

Jak zrobić syrop z cebuli?
Czas czytania: 4 minuty

Spis treści:



Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.

Aby wspomóc odporność organizmu oraz radzić sobie z istniejącymi już infekcjami, najlepiej uczynić to od wewnątrz i w sposób naturalny. Wówczas nasz organizm absorbuje cenne witaminy i minerały w całości, nie wydalając ich – jak to się ma w przypadku syntetycznych tabletek.

Jednym ze sztandarowych samodzielnie wytworzonych naturalnych medykanentów, znanych od wieków jest życiodajny syrop z cebuli. Stanowi on źródło witamin i wartościowych mikroelementów, jak również zwie się go naturalnym antybiotykiem w walce z chorobami.

Syrop z cebuli jak zrobić – przepis

syrop z cebuli jak zrobić

Syrop z cebuli – przepis

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak zrobić syrop z cebuli. Okazuje się to jednak banalnie proste, gdyż wystarczy wszystkie składniki zamknąć w jednym słoiku, a nasz lek zrobi się sam. Pojawiają się również rozważania dotyczące samej cebuli, np. jak wycisnąć sok z cebuli. Jest to jednak czynność zbędna, ponieważ warzywo to zaczyna wydzielać wspomniany sok za sprawą działania reszty składników syropu.

Niezbędny sprzęt

  • Słoik (0,5 litra)

Składniki
  

  • 3 szt cebuli (kolor i odmiana dowolna)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 szt cytryny
  • 10 szt goździków
  • cukier lub miód
  • cynamon

Przepis
 

  • Cebulę, czosnek oraz imbir kroimy w plasterki, zaś z cytryn wyciskamy sok.
  • W słoiku układamy kolejno warstwami: cebulę, czosnek, imbir, 2 goździki, szczypta cynamonu, miód lub cukier i od nowa, aż do momentu skończenia się wszystkich składników.
  • Gdy nie mamy już składników, całość mocno przygniatamy i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem do wypełnienia się słoika.
  • Wlewamy uprzednio wyciśnięty sok z cytryn.
  • Słoik zamykamy, czekamy około pół godziny. Po upływie tego czasu, gdy składniki zmiękną, pozostałe miejsce w słoiku można wypełnić posiekaną cebulą.

Z tak zgromadzonej ilości składników będzie można uzyskać około 200 ml syropu. Dodatkowym atutem przepisu jest możliwość zmiany i dowolność w dozowaniu poszczególnych elementów według własnych preferencji.

Syrop z cebuli – jak przechowywać?

Po sporządzeniu syropu z cebuli, należy słoik delikatnie zakręcić (nie dokręcać – ma być przepływ powietrza) i przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej przez około dobę.

syrop z cebuli jak przechowywać
Fot. Syrop z cebuli najlepiej przechowywać z dala od promieni słonecznych

Po upływie 24 godzin, słoik z mieszaniną można szczelnie i mocno dokręcić, a następnie umieścić w lodówce. W takich warunkach może on przetrwać maksymalnie 2 tygodnie. Świeżość syropu należy jednak sprawdzać przed każdorazowym użyciem.

Jeżeli syrop podajemy dzieciom lub sami nie preferujemy drobnych cząstek pływających w nim, po upływie 48 godzin od momentu umieszczenia w lodówce, możemy go pesączyć przez gazę. Dalej przechowujemy w lodówce.

Syrop z cebuli – na jaki kaszel pomaga?

Syrop z cebuli ma działanie:

  • wykrztuśne
  • kojące
  • rozgrzewające
  • antyseptyczne
  • przeciwbakteryjne
  • ułatwiające oddychanie

Ten naturalny lek pomocny jest zarówno na kaszel suchy, jak i mokry. Dzieje się to za sprawą jego właściwości oczyszczających układ oddechowy. Składniki syropu z cebuli rozrzedzają zalegającą wydzielinę, tym samym ułatwiając odksztuszanie.

syrop z cebuli na jaki kaszel
Fot. Czy wiesz na jaki kaszel pomaga syrop z cebuli ?

Poza kaszlem, syrop z cebuli może być również pomocny w zapaleniu gardła, zapaleniu oskrzeli, grypie lub innych infekcjach układu oddechowego.

Syrop z cebuli – od jakiego wieku można go stosować?

Składniki tworzące syrop z cebuli nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Niemniej, istotne jest, by – w przypadku dzieci – spożywający spotkał się już kilkakrotnie w swoim życiu z poszczególnymi substancjami syropu.

syrop z cebuli od jakiego wieku
Fot. Syrop z cebuli nie ma ograniczeń wiekowych

Zatem, najbardziej optymalnym minimalnym wiekiem będzie tu 2 – 3 rok życia dziecka, kiedy to jego dieta jest już dostatnio rozszerzona.

Syrop z cebuli – jak długo podawać?

Syrop z cebuli jest swoistego rodzaju lekiem. Dlatego też najlepsze efekty zauważymy, gdy zaczniemy go stosować, kiedy czujemy, że zaczyna się infekcja.

Dzienna dawka syropu z cebuli wynosi minimum 3 łyżki stołowe. Maksymalnie można go spożyć zaś 6 łyżek.

Dawkowanie syropu z cebuli odbywa się cyklicznie. Terapia obejmuje tu minimum tydzień, a maksimum 2 tygodnie. Po jej zakończeniu zaleca się przerwę wynoszącą tyle samo czasu, co przebyty cykl terapeutyczny.

Syrop z cebuli stanowi świetną alternatywę dla suplementów diety i antybiotyków stosowanych podczas infekcji.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Często spotykam się z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. Jedną z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie, jednak łatwo może się zdarzyć, że coś się w niej przypali. Spalenizna nie tylko wpływa na sm…

Sushi w Białystoku

Sushi na każdą okazję – dlaczego warto wybrać DOHO Sushi na spotkania z bliskimi?

Sushi to wyjątkowe , które wpasowuje się w każdą imprezową atmosferę. Z jednej strony jest eleganckiedanie i wyrafinowane, idealne na formalne …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *