Jak zrobić syrop z cebuli?

Jak zrobić syrop z cebuli?

Spis treści:



Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.

Aby wspomóc odporność organizmu oraz radzić sobie z istniejącymi już infekcjami, najlepiej uczynić to od wewnątrz i w sposób naturalny. Wówczas nasz organizm absorbuje cenne witaminy i minerały w całości, nie wydalając ich – jak to się ma w przypadku syntetycznych tabletek.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Jednym ze sztandarowych samodzielnie wytworzonych naturalnych medykanentów, znanych od wieków jest życiodajny syrop z cebuli. Stanowi on źródło witamin i wartościowych mikroelementów, jak również zwie się go naturalnym antybiotykiem w walce z chorobami.

Syrop z cebuli jak zrobić – przepis

syrop z cebuli jak zrobić

Syrop z cebuli – przepis

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak zrobić syrop z cebuli. Okazuje się to jednak banalnie proste, gdyż wystarczy wszystkie składniki zamknąć w jednym słoiku, a nasz lek zrobi się sam. Pojawiają się również rozważania dotyczące samej cebuli, np. jak wycisnąć sok z cebuli. Jest to jednak czynność zbędna, ponieważ warzywo to zaczyna wydzielać wspomniany sok za sprawą działania reszty składników syropu.

Equipment

  • Słoik (0,5 litra)

Składniki
  

  • 3 szt cebuli (kolor i odmiana dowolna)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 szt cytryny
  • 10 szt goździków
  • cukier lub miód
  • cynamon

Przepis
 

  • Cebulę, czosnek oraz imbir kroimy w plasterki, zaś z cytryn wyciskamy sok.
  • W słoiku układamy kolejno warstwami: cebulę, czosnek, imbir, 2 goździki, szczypta cynamonu, miód lub cukier i od nowa, aż do momentu skończenia się wszystkich składników.
  • Gdy nie mamy już składników, całość mocno przygniatamy i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem do wypełnienia się słoika.
  • Wlewamy uprzednio wyciśnięty sok z cytryn.
  • Słoik zamykamy, czekamy około pół godziny. Po upływie tego czasu, gdy składniki zmiękną, pozostałe miejsce w słoiku można wypełnić posiekaną cebulą.

Z tak zgromadzonej ilości składników będzie można uzyskać około 200 ml syropu. Dodatkowym atutem przepisu jest możliwość zmiany i dowolność w dozowaniu poszczególnych elementów według własnych preferencji.

Syrop z cebuli – jak przechowywać?

Po sporządzeniu syropu z cebuli, należy słoik delikatnie zakręcić (nie dokręcać – ma być przepływ powietrza) i przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej przez około dobę.

syrop z cebuli jak przechowywać
Fot. Syrop z cebuli najlepiej przechowywać z dala od promieni słonecznych

Po upływie 24 godzin, słoik z mieszaniną można szczelnie i mocno dokręcić, a następnie umieścić w lodówce. W takich warunkach może on przetrwać maksymalnie 2 tygodnie. Świeżość syropu należy jednak sprawdzać przed każdorazowym użyciem.

Jeżeli syrop podajemy dzieciom lub sami nie preferujemy drobnych cząstek pływających w nim, po upływie 48 godzin od momentu umieszczenia w lodówce, możemy go pesączyć przez gazę. Dalej przechowujemy w lodówce.



Syrop z cebuli – na jaki kaszel pomaga?

Syrop z cebuli ma działanie:

  • wykrztuśne
  • kojące
  • rozgrzewające
  • antyseptyczne
  • przeciwbakteryjne
  • ułatwiające oddychanie

Ten naturalny lek pomocny jest zarówno na kaszel suchy, jak i mokry. Dzieje się to za sprawą jego właściwości oczyszczających układ oddechowy. Składniki syropu z cebuli rozrzedzają zalegającą wydzielinę, tym samym ułatwiając odksztuszanie.

syrop z cebuli na jaki kaszel
Fot. Czy wiesz na jaki kaszel pomaga syrop z cebuli ?

Poza kaszlem, syrop z cebuli może być również pomocny w zapaleniu gardła, zapaleniu oskrzeli, grypie lub innych infekcjach układu oddechowego.



Syrop z cebuli – od jakiego wieku można go stosować?

Składniki tworzące syrop z cebuli nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Niemniej, istotne jest, by – w przypadku dzieci – spożywający spotkał się już kilkakrotnie w swoim życiu z poszczególnymi substancjami syropu.

syrop z cebuli od jakiego wieku
Fot. Syrop z cebuli nie ma ograniczeń wiekowych

Zatem, najbardziej optymalnym minimalnym wiekiem będzie tu 2 – 3 rok życia dziecka, kiedy to jego dieta jest już dostatnio rozszerzona.

Syrop z cebuli – jak długo podawać?

Syrop z cebuli jest swoistego rodzaju lekiem. Dlatego też najlepsze efekty zauważymy, gdy zaczniemy go stosować, kiedy czujemy, że zaczyna się infekcja.

Dzienna dawka syropu z cebuli wynosi minimum 3 łyżki stołowe. Maksymalnie można go spożyć zaś 6 łyżek.

Dawkowanie syropu z cebuli odbywa się cyklicznie. Terapia obejmuje tu minimum tydzień, a maksimum 2 tygodnie. Po jej zakończeniu zaleca się przerwę wynoszącą tyle samo czasu, co przebyty cykl terapeutyczny.

Syrop z cebuli stanowi świetną alternatywę dla suplementów diety i antybiotyków stosowanych podczas infekcji.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.