Jak zrobić syrop z cebuli?
Spis treści:
- Syrop z cebuli jak zrobić – przepis
- Syrop z cebuli – jak przechowywać?
- Syrop z cebuli – od jakiego wieku można go stosować?
- Syrop z cebuli – na jaki kaszel pomaga?
- Syrop z cebuli – jak długo podawać?
Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.
Aby wspomóc odporność organizmu oraz radzić sobie z istniejącymi już infekcjami, najlepiej uczynić to od wewnątrz i w sposób naturalny. Wówczas nasz organizm absorbuje cenne witaminy i minerały w całości, nie wydalając ich – jak to się ma w przypadku syntetycznych tabletek.
Jednym ze sztandarowych samodzielnie wytworzonych naturalnych medykanentów, znanych od wieków jest życiodajny syrop z cebuli. Stanowi on źródło witamin i wartościowych mikroelementów, jak również zwie się go naturalnym antybiotykiem w walce z chorobami.
Syrop z cebuli jak zrobić – przepis
Syrop z cebuli – przepis
Niezbędny sprzęt
- Słoik (0,5 litra)
Składniki
- 3 szt cebuli (kolor i odmiana dowolna)
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 szt cytryny
- 10 szt goździków
- cukier lub miód
- cynamon
Przepis
- Cebulę, czosnek oraz imbir kroimy w plasterki, zaś z cytryn wyciskamy sok.
- W słoiku układamy kolejno warstwami: cebulę, czosnek, imbir, 2 goździki, szczypta cynamonu, miód lub cukier i od nowa, aż do momentu skończenia się wszystkich składników.
- Gdy nie mamy już składników, całość mocno przygniatamy i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem do wypełnienia się słoika.
- Wlewamy uprzednio wyciśnięty sok z cytryn.
- Słoik zamykamy, czekamy około pół godziny. Po upływie tego czasu, gdy składniki zmiękną, pozostałe miejsce w słoiku można wypełnić posiekaną cebulą.
Z tak zgromadzonej ilości składników będzie można uzyskać około 200 ml syropu. Dodatkowym atutem przepisu jest możliwość zmiany i dowolność w dozowaniu poszczególnych elementów według własnych preferencji.
Syrop z cebuli – jak przechowywać?
Po sporządzeniu syropu z cebuli, należy słoik delikatnie zakręcić (nie dokręcać – ma być przepływ powietrza) i przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej przez około dobę.
Po upływie 24 godzin, słoik z mieszaniną można szczelnie i mocno dokręcić, a następnie umieścić w lodówce. W takich warunkach może on przetrwać maksymalnie 2 tygodnie. Świeżość syropu należy jednak sprawdzać przed każdorazowym użyciem.
Jeżeli syrop podajemy dzieciom lub sami nie preferujemy drobnych cząstek pływających w nim, po upływie 48 godzin od momentu umieszczenia w lodówce, możemy go pesączyć przez gazę. Dalej przechowujemy w lodówce.
Syrop z cebuli – na jaki kaszel pomaga?
Syrop z cebuli ma działanie:
- wykrztuśne
- kojące
- rozgrzewające
- antyseptyczne
- przeciwbakteryjne
- ułatwiające oddychanie
Ten naturalny lek pomocny jest zarówno na kaszel suchy, jak i mokry. Dzieje się to za sprawą jego właściwości oczyszczających układ oddechowy. Składniki syropu z cebuli rozrzedzają zalegającą wydzielinę, tym samym ułatwiając odksztuszanie.
Poza kaszlem, syrop z cebuli może być również pomocny w zapaleniu gardła, zapaleniu oskrzeli, grypie lub innych infekcjach układu oddechowego.
Syrop z cebuli – od jakiego wieku można go stosować?
Składniki tworzące syrop z cebuli nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Niemniej, istotne jest, by – w przypadku dzieci – spożywający spotkał się już kilkakrotnie w swoim życiu z poszczególnymi substancjami syropu.
Zatem, najbardziej optymalnym minimalnym wiekiem będzie tu 2 – 3 rok życia dziecka, kiedy to jego dieta jest już dostatnio rozszerzona.
Syrop z cebuli – jak długo podawać?
Syrop z cebuli jest swoistego rodzaju lekiem. Dlatego też najlepsze efekty zauważymy, gdy zaczniemy go stosować, kiedy czujemy, że zaczyna się infekcja.
Dzienna dawka syropu z cebuli wynosi minimum 3 łyżki stołowe. Maksymalnie można go spożyć zaś 6 łyżek.
Dawkowanie syropu z cebuli odbywa się cyklicznie. Terapia obejmuje tu minimum tydzień, a maksimum 2 tygodnie. Po jej zakończeniu zaleca się przerwę wynoszącą tyle samo czasu, co przebyty cykl terapeutyczny.
Syrop z cebuli stanowi świetną alternatywę dla suplementów diety i antybiotyków stosowanych podczas infekcji.