Jak zrobić syrop z cebuli?

Jak zrobić syrop z cebuli?

Spis treści:



Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.



Aby wspomóc odporność organizmu oraz radzić sobie z istniejącymi już infekcjami, najlepiej uczynić to od wewnątrz i w sposób naturalny. Wówczas nasz organizm absorbuje cenne witaminy i minerały w całości, nie wydalając ich – jak to się ma w przypadku syntetycznych tabletek. Jednym ze sztandarowych samodzielnie wytworzonych naturalnych medykanentów, znanych od wieków jest życiodajny syrop z cebuli. Stanowi on źródło witamin i wartościowych mikroelementów, jak również zwie się go naturalnym antybiotykiem w walce z chorobami.

Syrop z cebuli jak zrobić – przepis

syrop z cebuli jak zrobić

Syrop z cebuli – przepis

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak zrobić syrop z cebuli. Okazuje się to jednak banalnie proste, gdyż wystarczy wszystkie składniki zamknąć w jednym słoiku, a nasz lek zrobi się sam. Pojawiają się również rozważania dotyczące samej cebuli, np. jak wycisnąć sok z cebuli. Jest to jednak czynność zbędna, ponieważ warzywo to zaczyna wydzielać wspomniany sok za sprawą działania reszty składników syropu.

Equipment

  • Słoik (0,5 litra)

Składniki
  

  • 3 szt cebuli (kolor i odmiana dowolna)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 szt cytryny
  • 10 szt goździków
  • cukier lub miód
  • cynamon

Przepis
 

  • Cebulę, czosnek oraz imbir kroimy w plasterki, zaś z cytryn wyciskamy sok.
  • W słoiku układamy kolejno warstwami: cebulę, czosnek, imbir, 2 goździki, szczypta cynamonu, miód lub cukier i od nowa, aż do momentu skończenia się wszystkich składników.
  • Gdy nie mamy już składników, całość mocno przygniatamy i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem do wypełnienia się słoika.
  • Wlewamy uprzednio wyciśnięty sok z cytryn.
  • Słoik zamykamy, czekamy około pół godziny. Po upływie tego czasu, gdy składniki zmiękną, pozostałe miejsce w słoiku można wypełnić posiekaną cebulą.

Z tak zgromadzonej ilości składników będzie można uzyskać około 200 ml syropu. Dodatkowym atutem przepisu jest możliwość zmiany i dowolność w dozowaniu poszczególnych elementów według własnych preferencji.

Syrop z cebuli – jak przechowywać?

Po sporządzeniu syropu z cebuli, należy słoik delikatnie zakręcić (nie dokręcać – ma być przepływ powietrza) i przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej przez około dobę.

syrop z cebuli jak przechowywać
Fot. Syrop z cebuli najlepiej przechowywać z dala od promieni słonecznych

Po upływie 24 godzin, słoik z mieszaniną można szczelnie i mocno dokręcić, a następnie umieścić w lodówce. W takich warunkach może on przetrwać maksymalnie 2 tygodnie. Świeżość syropu należy jednak sprawdzać przed każdorazowym użyciem.

Jeżeli syrop podajemy dzieciom lub sami nie preferujemy drobnych cząstek pływających w nim, po upływie 48 godzin od momentu umieszczenia w lodówce, możemy go pesączyć przez gazę. Dalej przechowujemy w lodówce.



Syrop z cebuli – na jaki kaszel pomaga?

Syrop z cebuli ma działanie:

  • wykrztuśne
  • kojące
  • rozgrzewające
  • antyseptyczne
  • przeciwbakteryjne
  • ułatwiające oddychanie

Ten naturalny lek pomocny jest zarówno na kaszel suchy, jak i mokry. Dzieje się to za sprawą jego właściwości oczyszczających układ oddechowy. Składniki syropu z cebuli rozrzedzają zalegającą wydzielinę, tym samym ułatwiając odksztuszanie.

syrop z cebuli na jaki kaszel
Fot. Czy wiesz na jaki kaszel pomaga syrop z cebuli ?

Poza kaszlem, syrop z cebuli może być również pomocny w zapaleniu gardła, zapaleniu oskrzeli, grypie lub innych infekcjach układu oddechowego.



Syrop z cebuli – od jakiego wieku można go stosować?

Składniki tworzące syrop z cebuli nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Niemniej, istotne jest, by – w przypadku dzieci – spożywający spotkał się już kilkakrotnie w swoim życiu z poszczególnymi substancjami syropu.

syrop z cebuli od jakiego wieku
Fot. Syrop z cebuli nie ma ograniczeń wiekowych

Zatem, najbardziej optymalnym minimalnym wiekiem będzie tu 2 – 3 rok życia dziecka, kiedy to jego dieta jest już dostatnio rozszerzona.

Syrop z cebuli – jak długo podawać?

Syrop z cebuli jest swoistego rodzaju lekiem. Dlatego też najlepsze efekty zauważymy, gdy zaczniemy go stosować, kiedy czujemy, że zaczyna się infekcja.

Dzienna dawka syropu z cebuli wynosi minimum 3 łyżki stołowe. Maksymalnie można go spożyć zaś 6 łyżek.

Dawkowanie syropu z cebuli odbywa się cyklicznie. Terapia obejmuje tu minimum tydzień, a maksimum 2 tygodnie. Po jej zakończeniu zaleca się przerwę wynoszącą tyle samo czasu, co przebyty cykl terapeutyczny.

Syrop z cebuli stanowi świetną alternatywę dla suplementów diety i antybiotyków stosowanych podczas infekcji.


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.