Jak zrobić syrop z cebuli?

Jak zrobić syrop z cebuli?

Spis treści:



Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.

Aby wspomóc odporność organizmu oraz radzić sobie z istniejącymi już infekcjami, najlepiej uczynić to od wewnątrz i w sposób naturalny. Wówczas nasz organizm absorbuje cenne witaminy i minerały w całości, nie wydalając ich – jak to się ma w przypadku syntetycznych tabletek. Jednym ze sztandarowych samodzielnie wytworzonych naturalnych medykanentów, znanych od wieków jest życiodajny syrop z cebuli. Stanowi on źródło witamin i wartościowych mikroelementów, jak również zwie się go naturalnym antybiotykiem w walce z chorobami.

Syrop z cebuli jak zrobić – przepis

syrop z cebuli jak zrobić

Syrop z cebuli – przepis

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak zrobić syrop z cebuli. Okazuje się to jednak banalnie proste, gdyż wystarczy wszystkie składniki zamknąć w jednym słoiku, a nasz lek zrobi się sam. Pojawiają się również rozważania dotyczące samej cebuli, np. jak wycisnąć sok z cebuli. Jest to jednak czynność zbędna, ponieważ warzywo to zaczyna wydzielać wspomniany sok za sprawą działania reszty składników syropu.

Equipment

  • Słoik (0,5 litra)

Składniki
  

  • 3 szt cebuli (kolor i odmiana dowolna)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 szt cytryny
  • 10 szt goździków
  • cukier lub miód
  • cynamon

Przepis
 

  • Cebulę, czosnek oraz imbir kroimy w plasterki, zaś z cytryn wyciskamy sok.
  • W słoiku układamy kolejno warstwami: cebulę, czosnek, imbir, 2 goździki, szczypta cynamonu, miód lub cukier i od nowa, aż do momentu skończenia się wszystkich składników.
  • Gdy nie mamy już składników, całość mocno przygniatamy i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem do wypełnienia się słoika.
  • Wlewamy uprzednio wyciśnięty sok z cytryn.
  • Słoik zamykamy, czekamy około pół godziny. Po upływie tego czasu, gdy składniki zmiękną, pozostałe miejsce w słoiku można wypełnić posiekaną cebulą.

Z tak zgromadzonej ilości składników będzie można uzyskać około 200 ml syropu. Dodatkowym atutem przepisu jest możliwość zmiany i dowolność w dozowaniu poszczególnych elementów według własnych preferencji.

Syrop z cebuli – jak przechowywać?

Po sporządzeniu syropu z cebuli, należy słoik delikatnie zakręcić (nie dokręcać – ma być przepływ powietrza) i przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej przez około dobę.

syrop z cebuli jak przechowywać
Fot. Syrop z cebuli najlepiej przechowywać z dala od promieni słonecznych

Po upływie 24 godzin, słoik z mieszaniną można szczelnie i mocno dokręcić, a następnie umieścić w lodówce. W takich warunkach może on przetrwać maksymalnie 2 tygodnie. Świeżość syropu należy jednak sprawdzać przed każdorazowym użyciem.

Jeżeli syrop podajemy dzieciom lub sami nie preferujemy drobnych cząstek pływających w nim, po upływie 48 godzin od momentu umieszczenia w lodówce, możemy go pesączyć przez gazę. Dalej przechowujemy w lodówce.

Syrop z cebuli – na jaki kaszel pomaga?

Syrop z cebuli ma działanie:

  • wykrztuśne
  • kojące
  • rozgrzewające
  • antyseptyczne
  • przeciwbakteryjne
  • ułatwiające oddychanie

Ten naturalny lek pomocny jest zarówno na kaszel suchy, jak i mokry. Dzieje się to za sprawą jego właściwości oczyszczających układ oddechowy. Składniki syropu z cebuli rozrzedzają zalegającą wydzielinę, tym samym ułatwiając odksztuszanie.

syrop z cebuli na jaki kaszel
Fot. Czy wiesz na jaki kaszel pomaga syrop z cebuli ?

Poza kaszlem, syrop z cebuli może być również pomocny w zapaleniu gardła, zapaleniu oskrzeli, grypie lub innych infekcjach układu oddechowego.

Syrop z cebuli – od jakiego wieku można go stosować?

Składniki tworzące syrop z cebuli nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Niemniej, istotne jest, by – w przypadku dzieci – spożywający spotkał się już kilkakrotnie w swoim życiu z poszczególnymi substancjami syropu.

syrop z cebuli od jakiego wieku
Fot. Syrop z cebuli nie ma ograniczeń wiekowych

Zatem, najbardziej optymalnym minimalnym wiekiem będzie tu 2 – 3 rok życia dziecka, kiedy to jego dieta jest już dostatnio rozszerzona.

Syrop z cebuli – jak długo podawać?

Syrop z cebuli jest swoistego rodzaju lekiem. Dlatego też najlepsze efekty zauważymy, gdy zaczniemy go stosować, kiedy czujemy, że zaczyna się infekcja.

Dzienna dawka syropu z cebuli wynosi minimum 3 łyżki stołowe. Maksymalnie można go spożyć zaś 6 łyżek.

Dawkowanie syropu z cebuli odbywa się cyklicznie. Terapia obejmuje tu minimum tydzień, a maksimum 2 tygodnie. Po jej zakończeniu zaleca się przerwę wynoszącą tyle samo czasu, co przebyty cykl terapeutyczny.

Syrop z cebuli stanowi świetną alternatywę dla suplementów diety i antybiotyków stosowanych podczas infekcji.


Zobacz również:

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

jak podgrzać pizzę

Jak podgrzać pizzę ? W piekarniku, mikrofalówce i nie tylko!

Zimna pizza? Powinni tego zabronić! Strzeż się również Włochów i jeśli masz wśród nich przyjaciół nie waż się wspominać przenigdy kiedykolwiek i jakkolwiek o zimnej pizzy. Jeśli dla Polaków kotlet schabowy jest świętością, to dla Włochów zimna pizza prawdziwym świętokradztwem.

ile gotować ziemniaki

Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Ziemniaki wydają się banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrządzone, mogą popsuć całe danie. Nieumiejętnie ugotowanych ziemniaków nie uratują pyszne dodatki, np. w postaci sosu, czy znakomitej surówki. Poniżej znajduje się lista wskazówek, których stosowanie przełoży się na to, że przygotowywane ziemniaki zawsze będą stanowić nie rzucające się w oczy, a perfekcyjne uzupełnienie dania, bądź przeciwnie – bo ziemniaki ugotowane na puree, mogą być także głównym, przykuwającym uwagę elementem posiłku. Warto więc, by zagadnienie, jak ugotować ziemniaki, nie miało przed nami tajemnic. By móc naprawdę cieszyć się tym produktem w kuchni, trzeba znać zasady. Oto one.

jak czyścić mikrofalówkę

Jak czyścić mikrofalówkę? Czyszczenie mikrofalówki sodą lub octem

Sprzęty gospodarstwa domowego ułatwiają życie każdej gospodyni domowej. Chyba nikt z nas obecnie nie wyobraża sobie życia bez kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu urządzeniu szybko i łatwo możemy odgrzać pokarmy, a także pomóc sobie w ich przygotowaniu. Niestety jednak, zabrudzenia są jednym z najczęstszych problemów z jakimi przyjdzie się nam zmierzyć. Mikrofalówki by działały długo i sprawnie muszą być utrzymane w czystości. Ma to także wpływ na jakość odgrzewanych czy przygotowywanych posiłków. Okazuje się, że domowe sposoby na czyszczenie mikrofalówki są niezwykle skuteczne. Jak więc wyczyścić urządzenie sodą i octem?

co zrobić z czerstwym chlebem

Co zrobić z czerstwym chlebem? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Zakupiony bochenek chleba nie został zjedzony w ciągu kilku dni, teraz jest cały zeschnięty i twardy jak kamień. Brzmi znajomo? Pewnie tak, ponieważ jest to sytuacja, która ma miejsce w prawie każdym domu. Duża część ludzi taki chleb po prostu wyrzuca. Czy to na pewno dobre rozwiązanie? Okazuje się, że można wykorzystać wiele różnych (i pysznych) sposobów!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.