Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos
Spis treści:
- Jak przyprawić bigos?
- Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty, czym doprawić bigos na słodko?
- Jakie przyprawy dodać do wegetariańskiego bigosu/a>
- Czym doprawić bigos do smaku
Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć. Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?
Jak przyprawić bigos?
Kapusta jest podstawą bigosu, jednak nie trzyma się on jednego konkretnego przepisu. To takie danie, które pozwala na dużą dowolność i opiera się na kreatywności kucharza. Wszystko zależy od tego, jakie przyprawy do bigosu dodamy. Nawet kapusta też nie zawsze jest taka sama. Niektórzy uważają, że prawdziwy polski bigos powinien być gotowany wyłącznie z kiszonej kapusty. Inni, natomiast, chętnie łączą ją z kapustą słodką, w różnych proporcjach, zależnie od upodobań. Bardzo ważne są dodatki, czyli to czym przyprawić bigos.
Liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, majeranek; czyli standard. Jest to absolutnie niezbędna kompozycja przypraw do każdego bigosu. Często też dodaje się kminek, ale nie wszystkim smakuje, zatem można się bez niego obyć. Sól, z kolei, powinna być użyta na samym końcu, gdy już wszystkie inne przyprawy do bigosu się wymieszają.
Często bywa tak, że w ogóle nie trzeba jej dodawać. Do każdej wersji bigosu chętnie dodaje się za to grzyby. Najlepiej grzyby suszone, wcześniej lekko podgotowane i wymoczone w wodzie, w której się gotowały. Jeśli smak bigosu ma być lekko kwaskowy – Idealnie sprawdzą się śliwki, suszone albo wędzone. Nadadzą potrawie odrobiny słodyczy i pięknego zapachu. Ewentualnie można użyć powideł śliwkowych, a nawet miodu
Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty, czym doprawić bigos na słodko?
W przypadku bigosu z kapusty kiszonej, należy tak dobrać przyprawy, aby złagodziły zbyt kwaśny smak. Może to być po prostu odrobina cukru, rodzynki lub czerwone wino. Dla złagodzenia kwaskowego smaku można dodać koncentratu lub passaty na bazie pomidorów. Oprócz odpowiedniej przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty, doskonała będzie też cebula albo jabłka.
Do bigosu ze słodkiej kapusty pasują mocniejsze przyprawy korzenne. Można kupić gotową mieszankę takich przypraw. Dobrze jest też dodać przecier pomidorowy, kostkę rosołową, tymianek i cebulę.
Wielu miłośników bigosu nie wyobraża sobie tej potrawy bez dodatku mięsa. Najlepiej też, gdy mięso jest różnego gatunku. Połączenie wieprzowiny z wołowiną jest wprost stworzone do bigosu. Doskonale komponuje się, na przykład z wędzonym boczkiem i plasterkami kiełbasy, zwłaszcza jałowcowej. Coraz częściej dodaje się mięso z kury, kurczaka, a nawet gęsi lub kaczki, co też jest dobrym pomysłem. Do tego dania można wykorzystać ugotowane mięso z rosołu, które już ma swój aromat i odpowiednią miękkość.
Jakie przyprawy dodać do bigosu wegetariańskiego?
Mięso w bigosie, jak w wielu innych daniach, można śmiało zastąpić bezmięsnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się soja albo czerwona soczewica, można dodać też cząber. Dobrym pomysłem jest dodanie ziemniaków, papryki, fasoli albo cukinii. Co ciekawe – cukinia może być nawet całą podstawą bigosu, jeśli zastąpimy nią kapustę.
Czym doprawić bigos do smaku
To zależy przede wszystkim od… smaku. Ta potrawa daje nam naprawdę spore pole do popisu. Jeśli każdy z domowników ma inne bigosowe upodobania, można na przykład ugotować go „na trzy garnki” i każdy przyprawić inaczej. Taki zabieg sprawdzi się zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy w domu i mięsożerców i wegetarianów. Wszystkie części bigosu można potem z powodzeniem zamrozić i jedzenia wystarczy na długo.
Przyrządzenie bigosu jest dosyć czasochłonne, ale bigos właściwie „robi się sam”. Nie oznacza to, że można o nim zapomnieć i zająć się swoimi sprawami. Należy go doglądać, mieszać, żeby kapusta się nie przypaliła, no i oczywiście odpowiednio przyprawiać. Utarło się przekonanie, że bigos jest jak taki spożywczy śmietnik, i że można do niego wrzucać co tylko mamy w lodówce. Nie jest to prawda, chociaż rzeczywiście pozostawia nam w tej kwestii dużą dowolność. Idealna przyprawa do bigosu jest bardzo ważna. Trzeba wiedzieć nie tylko jakie przyprawy dodać do bigosu, ale także na jakim etapie gotowania najlepiej to zrobić.