Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

Spis treści:



Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

Jak przyprawić bigos?

Kapusta jest podstawą bigosu, jednak nie trzyma się on jednego konkretnego przepisu. To takie danie, które pozwala na dużą dowolność i opiera się na kreatywności kucharza. Wszystko zależy od tego, jakie przyprawy do bigosu dodamy. Nawet kapusta też nie zawsze jest taka sama. Niektórzy uważają, że prawdziwy polski bigos powinien być gotowany wyłącznie z kiszonej kapusty. Inni, natomiast, chętnie łączą ją z kapustą słodką, w różnych proporcjach, zależnie od upodobań. Bardzo ważne są dodatki, czyli to czym przyprawić bigos.

czym przyprawić bigos
Fot. Nie wiesz czym przyprawić bigos? Koniecznie czytaj dalej!

Liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, majeranek; czyli standard. Jest to absolutnie niezbędna kompozycja przypraw do każdego bigosu. Często też dodaje się kminek, ale nie wszystkim smakuje, zatem można się bez niego obyć. Sól, z kolei, powinna być użyta na samym końcu, gdy już wszystkie inne przyprawy do bigosu się wymieszają.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Często bywa tak, że w ogóle nie trzeba jej dodawać. Do każdej wersji bigosu chętnie dodaje się za to grzyby. Najlepiej grzyby suszone, wcześniej lekko podgotowane i wymoczone w wodzie, w której się gotowały. Jeśli smak bigosu ma być lekko kwaskowy – Idealnie sprawdzą się śliwki, suszone albo wędzone. Nadadzą potrawie odrobiny słodyczy i pięknego zapachu. Ewentualnie można użyć powideł śliwkowych, a nawet miodu



Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty, czym doprawić bigos na słodko?

W przypadku bigosu z kapusty kiszonej, należy tak dobrać przyprawy, aby złagodziły zbyt kwaśny smak. Może to być po prostu odrobina cukru, rodzynki lub czerwone wino. Dla złagodzenia kwaskowego smaku można dodać koncentratu lub passaty na bazie pomidorów. Oprócz odpowiedniej przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty, doskonała będzie też cebula albo jabłka.

przyprawy do bigosu
Fot. Odpowiednie przyprawy do bigosu to klucz do cudownego smaku tradycyjnego polskiego dania

Do bigosu ze słodkiej kapusty pasują mocniejsze przyprawy korzenne. Można kupić gotową mieszankę takich przypraw. Dobrze jest też dodać przecier pomidorowy, kostkę rosołową, tymianek  i cebulę.

Wielu miłośników bigosu nie wyobraża sobie tej potrawy bez dodatku mięsa. Najlepiej też, gdy mięso jest różnego gatunku. Połączenie wieprzowiny z wołowiną jest wprost stworzone do bigosu. Doskonale komponuje się, na przykład z wędzonym boczkiem i plasterkami kiełbasy, zwłaszcza jałowcowej. Coraz częściej dodaje się mięso z kury,  kurczaka, a nawet gęsi lub kaczki, co też jest dobrym pomysłem. Do tego dania można wykorzystać ugotowane mięso z rosołu, które już ma swój aromat i odpowiednią miękkość.



Jakie przyprawy dodać do bigosu wegetariańskiego?  

Mięso w bigosie, jak w wielu innych daniach, można śmiało zastąpić bezmięsnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się soja albo czerwona soczewica, można dodać też cząber. Dobrym pomysłem jest dodanie ziemniaków, papryki, fasoli albo cukinii. Co ciekawe – cukinia może być nawet całą podstawą bigosu, jeśli zastąpimy nią kapustę.

Czym doprawić bigos do smaku

To zależy przede wszystkim od… smaku. Ta potrawa daje nam naprawdę spore pole do popisu. Jeśli każdy z domowników ma inne bigosowe upodobania, można na przykład ugotować go „na trzy garnki” i każdy przyprawić inaczej. Taki zabieg sprawdzi się zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy w domu i mięsożerców i wegetarianów. Wszystkie części bigosu można potem z powodzeniem zamrozić i jedzenia wystarczy na długo.

czym doprawić bigos
Fot. Teraz już wiesz, czym doprawić bigos

Przyrządzenie bigosu jest dosyć czasochłonne, ale bigos właściwie „robi się sam”. Nie oznacza to, że można o nim zapomnieć i zająć się swoimi sprawami. Należy go doglądać, mieszać, żeby kapusta się nie przypaliła, no i oczywiście odpowiednio przyprawiać. Utarło się przekonanie, że bigos jest jak taki spożywczy śmietnik, i że można do niego wrzucać co tylko mamy w lodówce. Nie jest to prawda, chociaż rzeczywiście pozostawia nam w tej kwestii dużą dowolność. Idealna przyprawa do bigosu jest bardzo ważna. Trzeba wiedzieć nie tylko jakie przyprawy dodać do bigosu, ale także na jakim etapie gotowania najlepiej to zrobić.


Zobacz również:

jak mrozić truskawki

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wszak koniec czerwca i początek lipca to jednocześnie rozstanie ze smakiem i zapachem truskawek. Dla wielbicieli tego aromatycznego owocu, a tych w naszym kraju nie brakuje, to trudny czas. Tym bardziej, że w naszej strefie klimatycznej truskawkami z polskich plantacji możemy cieszyć się zaledwie kilka tygodni. Przez pozostałą część roku w sprzedaży znajdziemy co prawda owoce importowane, ale są one bardzo drogie i – choć piękne – miłośnicy naszych rodzimych truskawek niezbyt cenią ich walory smakowe.

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.