Tofu jest jednym z popularnych artykułów spożywczych, wykorzystywanych najczęściej jako zamiennik mięsa w diecie wegan i wegetarian. Nie da się również ukryć tego, że tofu zajmuje honorowe miejsca na sklepowych półkach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Wbrew pozorom, można je wykorzystywać nie tylko jako zamiennik mięsa, ale można kreować z tofu fenomenalne przepisy, które z pewnością zachwycą nie jednego smakosza. Nie jest tajemnicą jednak to, że dla wielu z nas tofu całkowicie pozbawione jest smaku. Otóż cała tajemnica jednak tkwi w jego odpowiednim przyprawieniu i przyrządzeniu. Tak więc jak przyrządzić tofu, a także jak jeść tofu?
Jak smakuje tofu?
Tofu nie bez powodów nazywane jest „azjatyckim twarogiem”. Jego smak jest dość intrygujący i niepowtarzalny. Co więcej tofu ma wiele właściwości zdrowotnych i z powodzeniem zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Jednak jak smakuje tofu?
Otóż jego smak jest niezwykle delikatny i łagodny, który nie zawsze odpowiada osobom, lubiącym nieco ostrzejsze dania. Ciężko porównać smak tofu do innych artykułów spożywczych, gdyż bardzo wiele zależy od tego, w jaki sposób tofu zostanie przyprawione, zamarynowane, a także zaserwowane. Niemniej jednak komponuje się ono idealnie zarówno z różnego rodzaju sosami, sezonowymi warzywami, a także różnorodnymi sałatkami.
Fot. Jak przygotować tofu? Wykorzystać odpowiednie przyprawy i zioła!
Co więcej, samo tofu może być wykorzystywane jako baza do przygotowania dań głównych, ale również może być ono serwowane w formie przekąsek. Warto wspomnieć, że tofu można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Jak przyrządzić tofu?
Obecnie jedną z najpopularniejszych metod odnośnie tego, jak przyrządzić tofu jest jego zamarynowanie. Warto wspomnieć, że naturalne tofu ma prawdziwie neutralny smak, więc odpowiednie marynaty i przyprawy z pewnością zadowolą nasze kubki smakowe. Co więcej, tofu można również serwować w panierce, dzięki czemu można uzyskać chrupiącą konsystencję z zewnątrz i niezwykle delikatną i miękką w środku.
Niemniej jednak tofu z dodatkami, które można kupić w sklepie np. z czosnkiem lub ziołami, poleca się serwować jedynie w towarzystwie sałatek, gdyż bardzo szybko się ono rozpada i po prostu nie nadaje się do innej obróbki. Tak więc tofu- jak zrobić? Oto cztery, krótkie przepisy na wyśmienite marynaty:
marynata tradycyjna do tofu składa się z czosnku, imbiru, a także sosu sojowego- tofu musi się marynować co najmniej 8 godzin.
marynata do tofu po indyjsku– do jej wykonania niezbędne będzie: curry, kumin, kardamon i kolendra.
marynata do tofu po meksykańsku– wówczas łączymy ze sobą: oliwę, sos sojowy, czerwoną paprykę w proszku, chilli oraz kumin.
marynata do tofu w stylu mięsnym składa się z sosu teriyaki, wędzonej papryki i czosnku.
W każdy z przypadków minimalny czas marynowania tofu to około 8 godzin, wówczas przejdzie ono smakiem i aromatem.
Fot. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis na tofu i ciesz się jego wyjątkowym smakiem
Jak smażyć tofu?
Wiele osób zastanawia się jak przygotować tofu. Otóż okazuje się, że świetnym rozwiązaniem jest usmażenie tego azjatyckiego twarogu. Niemniej jednak jak smażyć tofu? Okazuje się, że smażone tofu i przepisy na niego są jednymi z najprostszych do przyrządzenia w zaciszu domowym. Tak więc, do usmażenia tofu wystarczy jedynie jedna patelnia, a także około 15 minut spędzonych w kuchni.
Zakładamy oczywiście, że wasze tofu jest już odpowiednio zamarynowane i doprawione. Jeśli marynowaliście cały kawałek, to pierwszym zadaniem będzie pokrojenie tofu w kawałki. Najlepiej sprawdzają się około 3-4 centymetrowe plastry, jeśli jednak chcecie wykorzystać je do sałatki, to o wiele lepiej będzie pokroić je w niewielkie kwadraciki.
Kolejno na patelnię wylewamy około 2 łyżki oleju i czekamy aż on się nagrzeje. Następnie układamy plastry tofu i smażymy około 2-3 minuty, po czym należy je obrócić i ponownie smażyć przez około 2-3 minuty. Następnie tofu należy wyłożyć najlepiej na papierowy ręcznik, tak by odsączyć nadmiar tłuszczu i można serwować je w dowolnej formie.
Fot. Jak smażyć tofu
Jak jeść tofu?
Tofu i przepisy na niego dają nieograniczone pole do popisu w domowym zaciszu kuchennym. Jak jeść tofu? Otóż można zaserwować w formie przekąski grillowane kawałeczki tofu w towarzystwie rozmarynu i oregano, polane oliwą z oliwek. Ten prosty przepis na tofu świetnie sprawdza się jako szybka przekąska na imprezę. Kolejno można wykorzystać tofu do sałatki z burakiem, pomarańczą, rukolą i orzechami. Całość wystarczy skropić sosem balsamicznym i odrobiną soku z cytryny. Serwować tofu można również w towarzystwie ryżu i sosu sojowego, a także ziaren sezamu oraz jako zastępstwo dla kurzego mięsa w wielu rodzajach makaronów. Coraz popularniejszym przepisem staje się również jajecznica, w której rolę jajek, spełnia pokruszone i usmażone tofu. Jest to idealny pomysł, na szybkie i zdrowe śniadanie.
Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy!
Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.
Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?
Nie da się ukryć, że bez karpia niezwykle ciężko wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. To właśnie ta ryba stała się nieodłącznym symbolem świąt, co więcej jego smak stał się ulubionym smakiem Polaków podczas świąt. Przygotowanie tej ryby polega głównie na jej usmażeniu, niemniej jednak smak karpia można wzbogacić przyprawami, by stał się on jeszcze smaczniejszy. Jak więc przyprawić karpia do smażenia?
Barszcze czerwony jest tradycyjną polską potrawą, która bardzo często gości na naszych stołach. Niemniej jednak, z racji tego, że wkrótce zbliżają się święta, a barszcz czerwony również jest potrawą świąteczną, wiele gospodyń domowych szuka sprawdzonych sposobów na jego doprawienie, by wydobyć głębie smaku. Tak więc doprawić barszcz czerwony?