Jak przyprawić boczek do pieczenia – marynata do surowego boczku

Jak przyprawić boczek do pieczenia – marynata do surowego boczku

Spis treści:



Boczek bez wątpienia jest jednym z najważniejszych produktów w polskiej kuchni, a jednocześnie jest on najpopularniejszą potrawą, która często gości na stołach Polaków. Pieczony i odpowiednio doprawiony boczek rozpływa się wręcz w ustach i ma niesamowicie głęboki smak. Jednak cały sekret kryje się w skomponowaniu odpowiedniej mieszanki przypraw lub odpowiedniej marynacie. Jak przyprawić boczek surowy do pieczenia?



Jak przyprawić boczek do pieczenia w piekarniku?- wybierz odpowiedni kawałek

Boczek by mógł być soczysty i posiadać mocno mięsny smak musi zostać odpowiednio doprawiony. Oczywiście nie małe znaczenie ma również wybranie kawałka boczku do pieczenia w piekarniku. Zawsze najlepiej sprawdza się surowy boczek, który nie jest pozbawiony skóry i żeberek. Dlaczego? Skóra świetnie uchroni mięso podczas pieczenia przed nadmiernym wyschnięciem, a dodatkowo po obróbce termicznej będzie ona chrupiąca i pyszna.

jak przyprawić surowy boczek do pieczenia
Fot. Liść laurowy idealnie pasuje do marynaty surowego boczku

Boczek można również upiec bez żeberek, jednak warto pamiętać, że to właśnie w szpiku kostnym znajduje się najwięcej związków, które odpowiadają za niesamowicie mięsny smak pieczonego boczku. Kawał mięsa powinien być również dość umiarkowanie pokryty tłuszczem. Najlepiej by warstwa ta nie była grubsza niż 3 centymetry.

Jak przyprawić surowy boczek do pieczenia?

Nie jest tajemnicą, że to właśnie odpowiednio skomponowane przyprawy, mogą wydobyć soczysty, mięsny smak boczku. Tak więc czym przyprawić boczek do pieczenia? Otóż:

  • mięso można natrzeć solą.
  • do boczku świetnie pasuje drobno posiekany czosnek- należy nim również natrzeć mięso, szczególnie w nacięciach. Świetnym pomysłem jest również wykonanie pionowych nacięć na powierzchni boczku, a następnie włożenie w nie ząbka czosnku.
  • majeranek ma w polskiej kuchni długoletnią tradycję i świetnie będzie komponował się z boczkiem, podobnie zresztą jak i tymianek lub macierzanka.
  • jako przyprawę do boczku można również wykorzystać pokruszone lub utarte ziarna jałowca, które można wetrzeć w mięso.
  • świetnie sprawdzą się również liście laurowe.
  • boczek można przyprawić również słodką papryką lub papryką wędzoną.
  • świetnie do boczku pasuje również młotkowany, czarny pieprz- można go pokruszyć w moździerzu, a następnie wetrzeć w mięso.
czym przyprawić boczek do pieczenia
Fot. Czym przyprawić boczek do pieczenia, aby zaspokoił nasze kubki smakowe?

Marynata do boczku surowego do pieczenia

Czym przyprawić surowy boczek do pieczenia? Otóż świetnym rozwiązaniem będzie zamarynowanie go. Warto jednak pamiętać, że mięso powinno leżeć w marynacie co najmniej 12 godzin, by dokładnie przesiąkło smakiem, a także i aromatem. Jak więc przyprawić surowy boczek do pieczenia? Otóż warto skorzystać z przepisu na aromatyczną marynatę:

  • do głębokiej miski wlewamy około 5 łyżek oleju
  • dodajemy do niej dwie łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • kolejno dodajemy niewielką łyżeczkę ostrej papryki
  • dodajemy również po jednej łyżeczce papryki słodkiej, a także majeranku i tymianku
  • czarny pieprz i sól do podbicia smaku marynaty
  • trzy ząbki czosnku- najlepiej starte na tarce lub drobniutko posiekane

Po wymieszaniu wszystkich składników, układamy boczek w marynacie i zakrywamy folią. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, po tym czasie boczek można upiec w tradycyjny sposób.




Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

jak przyprawić karpia przed smażeniem

Jak przyprawić karpia do smażenia?

Nie da się ukryć, że bez karpia niezwykle ciężko wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. To właśnie ta ryba stała się nieodłącznym symbolem świąt, co więcej jego smak stał się ulubionym smakiem Polaków podczas świąt. Przygotowanie tej ryby polega głównie na jej usmażeniu, niemniej jednak smak karpia można wzbogacić przyprawami, by stał się on jeszcze smaczniejszy. Jak więc przyprawić karpia do smażenia?

przyprawy do barszczu czerwonego jak doprawić barszcz

Przyprawy do barszczu czerwonego- jak doprawić barszcz?

Barszcze czerwony jest tradycyjną polską potrawą, która bardzo często gości na naszych stołach. Niemniej jednak, z racji tego, że wkrótce zbliżają się święta, a barszcz czerwony również jest potrawą świąteczną, wiele gospodyń domowych szuka sprawdzonych sposobów na jego doprawienie, by wydobyć głębie smaku. Tak więc doprawić barszcz czerwony?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.