Jak przyprawić boczek do pieczenia – marynata do surowego boczku
Spis treści:
- Jak przyprawić boczek do pieczenia w piekarniku?- wybierz odpowiedni kawałek
- Jak przyprawić surowy boczek do pieczenia?
- Marynata do boczku surowego do pieczenia
Boczek bez wątpienia jest jednym z najważniejszych produktów w polskiej kuchni, a jednocześnie jest on najpopularniejszą potrawą, która często gości na stołach Polaków. Pieczony i odpowiednio doprawiony boczek rozpływa się wręcz w ustach i ma niesamowicie głęboki smak. Jednak cały sekret kryje się w skomponowaniu odpowiedniej mieszanki przypraw lub odpowiedniej marynacie. Jak przyprawić boczek surowy do pieczenia?
Jak przyprawić boczek do pieczenia w piekarniku?- wybierz odpowiedni kawałek
Boczek by mógł być soczysty i posiadać mocno mięsny smak musi zostać odpowiednio doprawiony. Oczywiście nie małe znaczenie ma również wybranie kawałka boczku do pieczenia w piekarniku. Zawsze najlepiej sprawdza się surowy boczek, który nie jest pozbawiony skóry i żeberek. Dlaczego? Skóra świetnie uchroni mięso podczas pieczenia przed nadmiernym wyschnięciem, a dodatkowo po obróbce termicznej będzie ona chrupiąca i pyszna.
Boczek można również upiec bez żeberek, jednak warto pamiętać, że to właśnie w szpiku kostnym znajduje się najwięcej związków, które odpowiadają za niesamowicie mięsny smak pieczonego boczku. Kawał mięsa powinien być również dość umiarkowanie pokryty tłuszczem. Najlepiej by warstwa ta nie była grubsza niż 3 centymetry.
Jak przyprawić surowy boczek do pieczenia?
Nie jest tajemnicą, że to właśnie odpowiednio skomponowane przyprawy, mogą wydobyć soczysty, mięsny smak boczku. Tak więc czym przyprawić boczek do pieczenia? Otóż:
- mięso można natrzeć solą.
- do boczku świetnie pasuje drobno posiekany czosnek- należy nim również natrzeć mięso, szczególnie w nacięciach. Świetnym pomysłem jest również wykonanie pionowych nacięć na powierzchni boczku, a następnie włożenie w nie ząbka czosnku.
- majeranek ma w polskiej kuchni długoletnią tradycję i świetnie będzie komponował się z boczkiem, podobnie zresztą jak i tymianek lub macierzanka.
- jako przyprawę do boczku można również wykorzystać pokruszone lub utarte ziarna jałowca, które można wetrzeć w mięso.
- świetnie sprawdzą się również liście laurowe.
- boczek można przyprawić również słodką papryką lub papryką wędzoną.
- świetnie do boczku pasuje również młotkowany, czarny pieprz- można go pokruszyć w moździerzu, a następnie wetrzeć w mięso.
Marynata do boczku surowego do pieczenia
Czym przyprawić surowy boczek do pieczenia? Otóż świetnym rozwiązaniem będzie zamarynowanie go. Warto jednak pamiętać, że mięso powinno leżeć w marynacie co najmniej 12 godzin, by dokładnie przesiąkło smakiem, a także i aromatem. Jak więc przyprawić surowy boczek do pieczenia? Otóż warto skorzystać z przepisu na aromatyczną marynatę:
- do głębokiej miski wlewamy około 5 łyżek oleju
- dodajemy do niej dwie łyżeczki przyprawy do gyrosa
- kolejno dodajemy niewielką łyżeczkę ostrej papryki
- dodajemy również po jednej łyżeczce papryki słodkiej, a także majeranku i tymianku
- czarny pieprz i sól do podbicia smaku marynaty
- trzy ząbki czosnku- najlepiej starte na tarce lub drobniutko posiekane
Po wymieszaniu wszystkich składników, układamy boczek w marynacie i zakrywamy folią. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, po tym czasie boczek można upiec w tradycyjny sposób.