Jak przyprawić boczek do pieczenia – marynata do surowego boczku

Jak przyprawić boczek do pieczenia – marynata do surowego boczku

Spis treści:



Boczek bez wątpienia jest jednym z najważniejszych produktów w polskiej kuchni, a jednocześnie jest on najpopularniejszą potrawą, która często gości na stołach Polaków. Pieczony i odpowiednio doprawiony boczek rozpływa się wręcz w ustach i ma niesamowicie głęboki smak. Jednak cały sekret kryje się w skomponowaniu odpowiedniej mieszanki przypraw lub odpowiedniej marynacie. Jak przyprawić boczek surowy do pieczenia?

Jak przyprawić boczek do pieczenia w piekarniku?- wybierz odpowiedni kawałek

Boczek by mógł być soczysty i posiadać mocno mięsny smak musi zostać odpowiednio doprawiony. Oczywiście nie małe znaczenie ma również wybranie kawałka boczku do pieczenia w piekarniku. Zawsze najlepiej sprawdza się surowy boczek, który nie jest pozbawiony skóry i żeberek. Dlaczego? Skóra świetnie uchroni mięso podczas pieczenia przed nadmiernym wyschnięciem, a dodatkowo po obróbce termicznej będzie ona chrupiąca i pyszna.

jak przyprawić surowy boczek do pieczenia
Fot. Liść laurowy idealnie pasuje do marynaty surowego boczku

Boczek można również upiec bez żeberek, jednak warto pamiętać, że to właśnie w szpiku kostnym znajduje się najwięcej związków, które odpowiadają za niesamowicie mięsny smak pieczonego boczku. Kawał mięsa powinien być również dość umiarkowanie pokryty tłuszczem. Najlepiej by warstwa ta nie była grubsza niż 3 centymetry.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Jak przyprawić surowy boczek do pieczenia?

Nie jest tajemnicą, że to właśnie odpowiednio skomponowane przyprawy, mogą wydobyć soczysty, mięsny smak boczku. Tak więc czym przyprawić boczek do pieczenia? Otóż:

  • mięso można natrzeć solą.
  • do boczku świetnie pasuje drobno posiekany czosnek- należy nim również natrzeć mięso, szczególnie w nacięciach. Świetnym pomysłem jest również wykonanie pionowych nacięć na powierzchni boczku, a następnie włożenie w nie ząbka czosnku.
  • majeranek ma w polskiej kuchni długoletnią tradycję i świetnie będzie komponował się z boczkiem, podobnie zresztą jak i tymianek lub macierzanka.
  • jako przyprawę do boczku można również wykorzystać pokruszone lub utarte ziarna jałowca, które można wetrzeć w mięso.
  • świetnie sprawdzą się również liście laurowe.
  • boczek można przyprawić również słodką papryką lub papryką wędzoną.
  • świetnie do boczku pasuje również młotkowany, czarny pieprz- można go pokruszyć w moździerzu, a następnie wetrzeć w mięso.
czym przyprawić boczek do pieczenia
Fot. Czym przyprawić boczek do pieczenia, aby zaspokoił nasze kubki smakowe?

Marynata do boczku surowego do pieczenia

Czym przyprawić surowy boczek do pieczenia? Otóż świetnym rozwiązaniem będzie zamarynowanie go. Warto jednak pamiętać, że mięso powinno leżeć w marynacie co najmniej 12 godzin, by dokładnie przesiąkło smakiem, a także i aromatem. Jak więc przyprawić surowy boczek do pieczenia? Otóż warto skorzystać z przepisu na aromatyczną marynatę:

  • do głębokiej miski wlewamy około 5 łyżek oleju
  • dodajemy do niej dwie łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • kolejno dodajemy niewielką łyżeczkę ostrej papryki
  • dodajemy również po jednej łyżeczce papryki słodkiej, a także majeranku i tymianku
  • czarny pieprz i sól do podbicia smaku marynaty
  • trzy ząbki czosnku- najlepiej starte na tarce lub drobniutko posiekane

Po wymieszaniu wszystkich składników, układamy boczek w marynacie i zakrywamy folią. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, po tym czasie boczek można upiec w tradycyjny sposób.




Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese

Jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese?

Włoska kuchnia ma wielu zwolenników. I nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że to właśnie ze słonecznej Italii wywodzi się uwielbiana przez wszystkich pizza, czy nie mniej popularne spaghetti. Przygotowanie domowego spaghetti jest stosunkowo proste i nie wymaga dużej ilości czasu. Wystarczy ugotować makaron oraz usmażyć mięso mielone, a następnie połączyć je z sosem pomidorowym. Na koniec na talerzu umieszcza się porcję makaronu, a na nią nalewa się mięsno-pomidorowy sos.

jak przyprawić gołąbki

Jak przyprawić gołąbki?

Spis treści: Przyprawy do gołąbków- które są obowiązkowe?Gołąbki- przyprawy dodatkowe, które podkreślą ich smakJak przyprawić gołąbki?- porady dla miłośników nowoczesnych…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.