Jak przyprawić jagnięcinę? Przyprawy do jagnięciny

Jak przyprawić jagnięcinę? Przyprawy do jagnięciny
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Jagnięcina jest rzadko serwowana na naszych stołach, jednak w wielu krajach jest uznawana za prawdziwy przysmak. Mięso to pochodzi od młodych zwierząt, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Dlatego jest bardzo delikatne i wyjątkowe w smaku. Odpowiednio przygotowane będzie bardzo soczyste, a wręcz może się rozpływać w ustach. Przygotowując jagnięcinę możemy sprawić niespodziankę naszym domownikom lub zaproszonym gościom. Aby było to możliwe, trzeba wiedzieć, jak przyprawić mięso, aby nie utraciło swoich walorów smakowych. Czym przyprawić jagnięcinę, aby wydobyć z niej wyjątkowy smak?

Smak i składniki odżywcze jagnięciny

Zdania na temat smaku jagnięciny są podzielone, ale nie można zaprzeczyć, że ma ona większą ilość składników odżywczych niż popularna wieprzowina. Mięso zawiera białko i inne substancje mineralne, takie jak żelazo, potas, cynk i magnez. Stanowi źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na nastrój i odporność na stres. Jagnięcina może stać się doskonałym urozmaiceniem naszej codziennej diety, trzeba ją jednak w odpowiedni sposób przygotować. Powstaje pytanie: jakie przyprawy do jagnięciny wybrać? Mięso trzeba odpowiednio przygotować.

czym przyprawić jagnięcinę
Fot. Jagnięcina to bogate źródło białka

Przyprawy do jagnięciny

Jagnięcinę można przyprawiać na różne sposoby. Ze względu na swój smak i zapach, do jagnięciny należy stosować aromatyczne przyprawy. Najprościej użyć dużej ilości pieprzu i soli. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest dodanie:

Ciekawym dodatkiem mogą być także cytrusy. Mięso można pokryć warstwą przypraw oraz posiekanymi warzywami z dodatkiem musztardy i czosnku. Uzyskamy w ten sposób wyjątkowy aromat.

przyprawy do jagnięciny
Fot. Przyprawy do jagnięciny nadadzą jej odpowiedniego smaku i aromatu

Do mięsa jagnięcego można również dodawać świeże owoce, a smak można wzmocnić poprzez długie duszenie i dodanie jogurtu naturalnego. W celu nadania bardziej orientalnego smaku można wykorzystać gotowe mieszanki ziół. Należy jednak zwrócić uwagę, aby ich ilość nie była zbyt duża — wystarczy szczypta. Pozwoli do wydobyć z jagnięciny oryginalny smak.

Jak przyprawić jagnięcinę do pieczenia?

Jagnięcina ma intensywny aromat, który nie przypadnie do gustu każdemu. Można go złagodzić, oczyszczając mięso z błon i marynując przed kilka godzin. Jagnięcina podczas smażenia szybko wysycha i twardnieje, a dzięki marynowaniu mięso pozostanie miękkie i soczyste. Ma to szczególne znaczenie podczas pieczenia lub grillowania. Niektórzy zalecają przedłużenie czasu marynowania nawet do dwóch dni, choć jest to propozycja raczej dla koneserów.

Kotlety jagnięce warto marynować w soku pomarańczowym z dodatkiem oliwy z oliwek lub nadziewać owocami i bakaliami. Marynata może zawierać także mleko lub czerwone wino. Inne sposoby na uzyskanie doskonałego smaku opierają się na dodaniu sfermentowanych produktów mlecznych, jak kefir i jogurt naturalny. Do pikantnej wersji przyda się czerwona papryka, cynamon oraz białe wino. Warto też wypróbować marynatę orzechową — powinna zawierać starte migdały, sól i sok z cytryny.

jak przyprawić jagnięcinę do pieczenia
Fot. Teraz już wiesz jak przyprawić jagnięcinę do pieczenia

Najlepsze sosy do jagnięciny

Smak potrawy z jagnięciny można podkreślić za pomocą sosów. Do ich przygotowania warto wykorzystać pomidory, cebulę, kolendrę i pietruszkę. Ważne, aby warzywa były pozbawione skórki i nasion, aby sos był klarowny i uzyskał odpowiednią konsystencję. Smaczny jest również sos musztardowy, do którego dodajemy posiekaną cebulę, białe wino i śmietanę. Całość trzeba gotować na małym ogniu — do odparowania dużej ilości wody. Sos musi być aromatyczny, gęsty i dokładnie pokrywać mięso.

Jagnięcina to mięso, które rzadko gości na naszych stołach. Odpowiednio przygotowane może być niespodzianką, a nawet głównym punktem wieczoru towarzyskiego. Uroczysta kolacja przy świecach nie może obejść się bez wyjątkowych składników potraw. Smaku mięsa jagnięcego nie można pomylić z żadnym innym, dlatego z pewnością pozostanie na długo w pamięci naszych gości.


Zobacz również:

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Przepis na kapustę wigilijną z grzybami, czy też w innej wersji niekiedy przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż trzeba powiedzieć, że…

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Idealnie przyprawione pieczone ziemniaki to marzenia każdej gospodyni i każdego gospodarza. Do przygotowywania frytek i ziemniaków pieczonych warto…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *