Jak przyprawić jagnięcinę? Przyprawy do jagnięciny

Jak przyprawić jagnięcinę? Przyprawy do jagnięciny

Spis treści:



Jagnięcina jest rzadko serwowana na naszych stołach, jednak w wielu krajach jest uznawana za prawdziwy przysmak. Mięso to pochodzi od młodych zwierząt, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Dlatego jest bardzo delikatne i wyjątkowe w smaku. Odpowiednio przygotowane będzie bardzo soczyste, a wręcz może się rozpływać w ustach. Przygotowując jagnięcinę możemy sprawić niespodziankę naszym domownikom lub zaproszonym gościom. Aby było to możliwe, trzeba wiedzieć, jak przyprawić mięso, aby nie utraciło swoich walorów smakowych. Czym przyprawić jagnięcinę, aby wydobyć z niej wyjątkowy smak?



Smak i składniki odżywcze jagnięciny

Zdania na temat smaku jagnięciny są podzielone, ale nie można zaprzeczyć, że ma ona większą ilość składników odżywczych niż popularna wieprzowina. Mięso zawiera białko i inne substancje mineralne, takie jak żelazo, potas, cynk i magnez. Stanowi źródło witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na nastrój i odporność na stres. Jagnięcina może stać się doskonałym urozmaiceniem naszej codziennej diety, trzeba ją jednak w odpowiedni sposób przygotować. Powstaje pytanie: jakie przyprawy do jagnięciny wybrać? Mięso trzeba odpowiednio przygotować.

czym przyprawić jagnięcinę
Fot. Jagnięcina to bogate źródło białka

Przyprawy do jagnięciny

Jagnięcinę można przyprawiać na różne sposoby. Ze względu na swój smak i zapach, do jagnięciny należy stosować aromatyczne przyprawy. Najprościej użyć dużej ilości pieprzu i soli. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest dodanie:

Ciekawym dodatkiem mogą być także cytrusy. Mięso można pokryć warstwą przypraw oraz posiekanymi warzywami z dodatkiem musztardy i czosnku. Uzyskamy w ten sposób wyjątkowy aromat.

przyprawy do jagnięciny
Fot. Przyprawy do jagnięciny nadadzą jej odpowiedniego smaku i aromatu

Do mięsa jagnięcego można również dodawać świeże owoce, a smak można wzmocnić poprzez długie duszenie i dodanie jogurtu naturalnego. W celu nadania bardziej orientalnego smaku można wykorzystać gotowe mieszanki ziół. Należy jednak zwrócić uwagę, aby ich ilość nie była zbyt duża — wystarczy szczypta. Pozwoli do wydobyć z jagnięciny oryginalny smak.



Jak przyprawić jagnięcinę do pieczenia?

Jagnięcina ma intensywny aromat, który nie przypadnie do gustu każdemu. Można go złagodzić, oczyszczając mięso z błon i marynując przed kilka godzin. Jagnięcina podczas smażenia szybko wysycha i twardnieje, a dzięki marynowaniu mięso pozostanie miękkie i soczyste. Ma to szczególne znaczenie podczas pieczenia lub grillowania. Niektórzy zalecają przedłużenie czasu marynowania nawet do dwóch dni, choć jest to propozycja raczej dla koneserów.

Kotlety jagnięce warto marynować w soku pomarańczowym z dodatkiem oliwy z oliwek lub nadziewać owocami i bakaliami. Marynata może zawierać także mleko lub czerwone wino. Inne sposoby na uzyskanie doskonałego smaku opierają się na dodaniu sfermentowanych produktów mlecznych, jak kefir i jogurt naturalny. Do pikantnej wersji przyda się czerwona papryka, cynamon oraz białe wino. Warto też wypróbować marynatę orzechową — powinna zawierać starte migdały, sól i sok z cytryny.

jak przyprawić jagnięcinę do pieczenia
Fot. Teraz już wiesz jak przyprawić jagnięcinę do pieczenia

Najlepsze sosy do jagnięciny

Smak potrawy z jagnięciny można podkreślić za pomocą sosów. Do ich przygotowania warto wykorzystać pomidory, cebulę, kolendrę i pietruszkę. Ważne, aby warzywa były pozbawione skórki i nasion, aby sos był klarowny i uzyskał odpowiednią konsystencję. Smaczny jest również sos musztardowy, do którego dodajemy posiekaną cebulę, białe wino i śmietanę. Całość trzeba gotować na małym ogniu — do odparowania dużej ilości wody. Sos musi być aromatyczny, gęsty i dokładnie pokrywać mięso.



Jagnięcina to mięso, które rzadko gości na naszych stołach. Odpowiednio przygotowane może być niespodzianką, a nawet głównym punktem wieczoru towarzyskiego. Uroczysta kolacja przy świecach nie może obejść się bez wyjątkowych składników potraw. Smaku mięsa jagnięcego nie można pomylić z żadnym innym, dlatego z pewnością pozostanie na długo w pamięci naszych gości.


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

jak przyprawić karpia przed smażeniem

Jak przyprawić karpia do smażenia?

Nie da się ukryć, że bez karpia niezwykle ciężko wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. To właśnie ta ryba stała się nieodłącznym symbolem świąt, co więcej jego smak stał się ulubionym smakiem Polaków podczas świąt. Przygotowanie tej ryby polega głównie na jej usmażeniu, niemniej jednak smak karpia można wzbogacić przyprawami, by stał się on jeszcze smaczniejszy. Jak więc przyprawić karpia do smażenia?

przyprawy do barszczu czerwonego jak doprawić barszcz

Przyprawy do barszczu czerwonego- jak doprawić barszcz?

Barszcze czerwony jest tradycyjną polską potrawą, która bardzo często gości na naszych stołach. Niemniej jednak, z racji tego, że wkrótce zbliżają się święta, a barszcz czerwony również jest potrawą świąteczną, wiele gospodyń domowych szuka sprawdzonych sposobów na jego doprawienie, by wydobyć głębie smaku. Tak więc doprawić barszcz czerwony?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.