Buraczki z chrzanem

Buraczki z chrzanem

Buraczki z chrzanem to fantastyczny dodatek do obiadu. Odpowiedni przepis pozwoli na przygotowanie ich smacznie i szybko. W zależności od potrzeb i upodobań można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu wariantach buraki z chrzanem zaprezentują się idealnie jako uzupełnienie obiadu mięsnego

przepis na buraczki z chrzanem

Buraczki z chrzanem

Przepis na buraczki z chrzanem to pyszny dodatek do dań mięsnych, który wzbogaci nasz obiad zarówno smakowo jak i kolorystycznie
Czas na przygotowanie 1 hr 30 minut
Całkowity czas 1 hr 30 minut
Danie Surówka
Kuchnia Polska
Porcje 4 osoby
Kalorie 40 kcal

Składniki
  

  • 250 g buraków
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier

Przepis
 

  • Oczyszczamy buraki, gotujemy lub pieczemy do miękkości
  • Buraki ostudzamy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Dodajemy chrzan i wymieszać go z buraczkami
  • Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny do smaku
  • Odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny aby połączyły się wszystkie smaki
  • Do dekoracji można użyć opcjonalnie drobno pokrojoną natkę pietruszki
Keyword buraki, chrzan

Zobacz również:

tortilla przepis placki

Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Jesteś fanem tortilli i ślinka dosłownie cieknie Ci na samą myśl o niej? Poznaj przepis na tortille, którą zrobisz w domowym zaciszu. I uwierz, w niczym nie ustępuje ona tym serwowanym w restauracjach. Warto się tego nauczyć, bo nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. Dowiedz się jak zrobić tortille i do dzieła!

masło czosnkowe jak zrobić

Jak zrobić masło czosnkowe – przepis

Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?

jak zrobić majonez w domu

Domowy majonez – jak zrobić ?

Ten produkt jest niezbędnikiem wielu potraw – sałatki, dania wielkanocne, jajka na twardo… Tak naprawdę ciężko jest sobie wyobrazić, jak niektóre z nich smakowałyby bez odrobiny aromatu, jaki daje majonez. Dzięki prostemu przepisowi na domową wersję majonezu możemy mieć go zawsze w swojej lodówce! Wystarczy zaledwie kilka składników i chęci do gotowania, żeby wyczarować własny majonez, który będzie zdecydowanie zdrowszy od tego kupionego w supermarkecie. Jak zrobić majonez domowy samemu? Oto kilka prostych wskazówek!

jak zrobić sos beszamelowy

Jak zrobić sos beszamelowy?

Umiejętność zrobienia sosu beszamelowego to kompetencja podstawowa każdego domowego szefa kuchni. Wykonanie go jest dziecinnie proste, a potrzebne składniki na pewno posiadasz już w swojej kuchni! Taki sos beszamelowy możesz później wykorzystać do szpinakowego makaronu, zapiekania warzyw, zapiekanek, tostów, naleśników i mięsa. Sos na bazie zwyczajnej zasmażki rozpływa się w ustach i zdecydowanie uzależnia! Prawidłowo wykonany zaskoczy cię swoim aromatem i wszechstronnym zastosowaniem. Idealny do porannego śniadania z jajkami w koszulce czy uroczystej kolacji z zapiekanym kurczakiem.

jak zrobić nalewkę z wiśni przepis

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.