Konfitura z agrestu – przepis

Konfitura z agrestu – przepis

Konfitura z agrestu to jedną z naszych ulubionych. Wszelkiego rodzaju przetwory z agrestu to możliwość przypomnienia sobie smaku lata. Oczywiście, świeży agrest smakuje najlepiej, ale jeżeli chcemy cieszyć się jego walorami smakowymi przez cały rok, warto zastanowić się nad zrobieniem zapasów słoików pełnych konfitur, powideł i innych pyszności z tego cudownego owocu. Konfitury z agrestu to wyjątkowy, lekko kwaśny smak, który dla wielu jest wspomnieniem ciepłego lata. Koniecznie sprawdź poniższy przepis aby żaden, nawet jeden agrest się nie zmarnował!



domowa konfitura z agrestu przepis

Konfitura z agrestu

Słodki dodatek, który idealnie urozmaici domowe śniadanie jak również perfekcyjnie dana się do domowych wypieków czy ciast drożdżowych
Czas na przygotowanie 1 hr 30 minut
Schładzanie 8 hrs
Całkowity czas 9 hrs 30 minut
Danie Śniadanie
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1 kg agrestu zielonego
  • 20 liści wiśniowych
  • 7 szklanek cukru

Przepis
 

  • Agrest należy przebrać, opłukać w zimnej wodzie i odciąć ogonki
  • Następnie należy wydrylować owoce nacinające je lekko po boku
  • Liście wiśniowe dokładnie myjemy pod zimną wodą
  • Ok. 15 listków wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (pól litra), całość zagotować
  • Wrzącym płynem zalewamy cały agrest
  • Kiedy całość ostygnie naczynie z agrestem wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc)
  • Na następny dzień wyciągamy owoce i liście do osobnego pojemnika, natomiast płyn przelewamy do osobnego garnka
  • Do płynu dodajemy cukier i zagotowujemy całość
  • Do wrzącego syropu dodajemy agrest i gotujemy przez kolejne 15 minut
  • Na sam koniec dodajemy do agrestu liście wiśniowe i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty
  • Gorącą konfiturę z agrestu przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików (wraz z liśćmi) i od razu je zakręcamy
Keyword agrest, konfitura

Zobacz również:

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

jak zrobić karmel z cukru

Jak zrobić karmel z cukru – domowy przepis

Karmel z cukru może być wspaniałym dodatkiem do lodów, naleśników, ciast, ciasteczek, gofrów i innych słodkości. Najprościej jest zrobić karmel na patelni, wykorzystując do tego celu jak najmniejszą ilość składników. Najbardziej podstawową wersję karmelu można wykonać tylko i wyłącznie z cukru. W nieco bardziej skomplikowanych przepisach można znaleźć m.in. masło i śmietankę. Zastanawiasz się, jak zrobić domowy karmel? Poniżej znajdziesz garść prostych przepisów, dzięki którym bez problemu przygotujesz ten słodki dodatek.

makaron ze szparagami i chorizo

Makaron z chorizo i szparagami

Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!

jak zrobić syrop z cebuli

Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.

jak zrobić sos beszamelowy

Jak zrobić sos beszamelowy?

Umiejętność zrobienia sosu beszamelowego to kompetencja podstawowa każdego domowego szefa kuchni. Wykonanie go jest dziecinnie proste, a potrzebne składniki na pewno posiadasz już w swojej kuchni! Taki sos beszamelowy możesz później wykorzystać do szpinakowego makaronu, zapiekania warzyw, zapiekanek, tostów, naleśników i mięsa. Sos na bazie zwyczajnej zasmażki rozpływa się w ustach i zdecydowanie uzależnia! Prawidłowo wykonany zaskoczy cię swoim aromatem i wszechstronnym zastosowaniem. Idealny do porannego śniadania z jajkami w koszulce czy uroczystej kolacji z zapiekanym kurczakiem.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.