Konfitura z agrestu – przepis

Konfitura z agrestu – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Konfitura z agrestu jest jedną z naszych ulubionych konfitur. Wszelkiego rodzaju przetwory z agrestu to możliwość przypomnienia sobie smaku lata. Oczywiście, świeży agrest smakuje najlepiej, ale jeżeli chcemy cieszyć się jego walorami smakowymi przez cały rok, warto zastanowić się nad zrobieniem zapasów słoików pełnych agrestowych konfitur, powideł i innych pyszności z tego cudownego owocu. Konfitury z agrestu to wyjątkowy, lekko kwaśny smak, który dla wielu jest wspomnieniem ciepłego lata. Koniecznie sprawdź poniższy przepis aby żaden, nawet jeden agrest się nie zmarnował!

domowa konfitura z agrestu przepis

Konfitura z agrestu

AvatarGaryMoveOut
Słodki dodatek, który idealnie urozmaici domowe śniadanie jak również perfekcyjnie dana się do domowych wypieków czy ciast drożdżowych. Agrest potrzebny do zrobienia konfitury najlepiej żeby był świeży, zebrany latem w najcieplejszych miesiącach, czyli w lipcu i sierpniu.
Czas na przygotowanie 1 godzina 30 minuty
Schładzanie 8 godziny
Całkowity czas 9 godziny 30 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1 kg agrestu zielonego
  • 20 liści wiśniowych
  • 7 szklanek cukru

Przepis
 

  • Agrest należy przebrać, opłukać w zimnej wodzie i odciąć ogonki
  • Następnie należy wydrylować owoce nacinające je lekko po boku
  • Liście wiśniowe dokładnie myjemy pod zimną wodą
  • Ok. 15 listków wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (pól litra), całość zagotować
  • Wrzącym płynem zalewamy cały agrest
  • Kiedy całość ostygnie naczynie z agrestem wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc)
  • Na następny dzień wyciągamy owoce i liście do osobnego pojemnika, natomiast płyn przelewamy do osobnego garnka
  • Do płynu dodajemy cukier i zagotowujemy całość
  • Do wrzącego syropu dodajemy agrest i gotujemy przez kolejne 15 minut
  • Na sam koniec dodajemy do agrestu liście wiśniowe i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty
  • Gorącą konfiturę z agrestu przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików (wraz z liśćmi) i od razu je zakręcamy
Tagi agrest, konfitura
Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

dżem czereśniowy z whisky przepis

Dżem czereśniowy z whisky

Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki…

Jajka faszerowane z tuńczykiem i ogórkiem

Jajka faszerowane z tuńczykiem i ogórkiem – sprawdź nasz wyjątkowy przepis!

Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem to pyszna propozycja szczególnie na Wielkanoc, ale nie tylko. To danie, które idealnie sprawdzi się równ…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Pasztet Wielkanocny - przepis

Pasztet wielkanocny – przepis idealny na świąteczny stół!

Pasztet wielkanocny to jedna z obowiązkowych potraw, która powinny znaleźć się na polskim stole. I choć często wydaje się, że przygotowanie …

Jak przyrządzić amura na wigilię

Jak przyrządzić amura na wigilię?

Można zaobserwować, że z roku na rok coraz częściej na polskich stołach podczas Wigilii gości amur zamiast karpia. Dlaczego ludzie decydują si…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *