Konfitura z agrestu – przepis

Konfitura z agrestu – przepis

Konfitura z agrestu to jedną z naszych ulubionych. Wszelkiego rodzaju przetwory z agrestu to możliwość przypomnienia sobie smaku lata. Oczywiście, świeży agrest smakuje najlepiej, ale jeżeli chcemy cieszyć się jego walorami smakowymi przez cały rok, warto zastanowić się nad zrobieniem zapasów słoików pełnych konfitur, powideł i innych pyszności z tego cudownego owocu. Konfitury z agrestu to wyjątkowy, lekko kwaśny smak, który dla wielu jest wspomnieniem ciepłego lata. Koniecznie sprawdź poniższy przepis aby żaden, nawet jeden agrest się nie zmarnował!

domowa konfitura z agrestu przepis

Konfitura z agrestu

Słodki dodatek, który idealnie urozmaici domowe śniadanie jak również perfekcyjnie dana się do domowych wypieków czy ciast drożdżowych
Czas na przygotowanie 1 hr 30 minut
Schładzanie 8 hrs
Całkowity czas 9 hrs 30 minut
Danie Śniadanie
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1 kg agrestu zielonego
  • 20 liści wiśniowych
  • 7 szklanek cukru

Przepis
 

  • Agrest należy przebrać, opłukać w zimnej wodzie i odciąć ogonki
  • Następnie należy wydrylować owoce nacinające je lekko po boku
  • Liście wiśniowe dokładnie myjemy pod zimną wodą
  • Ok. 15 listków wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (pól litra), całość zagotować
  • Wrzącym płynem zalewamy cały agrest
  • Kiedy całość ostygnie naczynie z agrestem wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc)
  • Na następny dzień wyciągamy owoce i liście do osobnego pojemnika, natomiast płyn przelewamy do osobnego garnka
  • Do płynu dodajemy cukier i zagotowujemy całość
  • Do wrzącego syropu dodajemy agrest i gotujemy przez kolejne 15 minut
  • Na sam koniec dodajemy do agrestu liście wiśniowe i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty
  • Gorącą konfiturę z agrestu przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików (wraz z liśćmi) i od razu je zakręcamy
Keyword agrest, konfitura

Zobacz również:

gofry chrupiące jak z budki nad morzem przepis

Gofry chrupiące jak z budki nad morzem – przepis

Z naszym przepisem możesz zrobić własnoręcznie gofry chrupiące jak z budki, a nawet może i odrobinę lepsze o każdej porze roku! Sprawdź sam poniżej czym się charakteryzują i zobacz przepis na pyszne gofry jak z budki nadmorskiej! Mniam!

omlet na słodko z bananami przepis

Omlet na słodko z bananami? Jak zrobić – Przepis

Jak się robi omlet na słodko z bananami? Jaki przepis sprawi, aby był on puszysty i nie opadał zaraz po ściągnięciu z patelni? Z pewnością omlet to doskonały sposób na bardzo smaczne śniadanie lub pożywny deser, a w parze ze słodkimi dodatkami tworzy prawdziwie bajeczny i wyśmienity smak!

omlet z marchewką na słodko przepis

Omlet z marchewką na słodko – przepis

Puszysty omlet na słodko z marchewkami jest bardziej niecodziennym przepisem, o zupełnie innych walorach smakowych. Przypadnie do gustu szczególnie wytrawnym degustatorom kuchennych nowości. Dodatkowo wykonanie jest proste i szybkie! Poniżej przepis na omlet na słodko z marchewkami:

jak zrobić nalewkę z wiśni przepis

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.

kapusta czerwona duszona z warzywami przepis

Kapusta czerwona duszona z warzywami

Znakomity dodatek do obiadu z drobiu. Idealnie komponuje się z ziemniakami i jasnym sosem

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.