Konfitura z agrestu – przepis
Czas czytania: 2 minuty
Konfitura z agrestu jest jedną z naszych ulubionych konfitur. Wszelkiego rodzaju przetwory z agrestu to możliwość przypomnienia sobie smaku lata. Oczywiście, świeży agrest smakuje najlepiej, ale jeżeli chcemy cieszyć się jego walorami smakowymi przez cały rok, warto zastanowić się nad zrobieniem zapasów słoików pełnych agrestowych konfitur, powideł i innych pyszności z tego cudownego owocu. Konfitury z agrestu to wyjątkowy, lekko kwaśny smak, który dla wielu jest wspomnieniem ciepłego lata. Koniecznie sprawdź poniższy przepis aby żaden, nawet jeden agrest się nie zmarnował!
Konfitura z agrestu
Słodki dodatek, który idealnie urozmaici domowe śniadanie jak również perfekcyjnie dana się do domowych wypieków czy ciast drożdżowych. Agrest potrzebny do zrobienia konfitury najlepiej żeby był świeży, zebrany latem w najcieplejszych miesiącach, czyli w lipcu i sierpniu.
Składniki
- 1 kg agrestu zielonego
- 20 liści wiśniowych
- 7 szklanek cukru
Przepis
- Agrest należy przebrać, opłukać w zimnej wodzie i odciąć ogonki
- Następnie należy wydrylować owoce nacinające je lekko po boku
- Liście wiśniowe dokładnie myjemy pod zimną wodą
- Ok. 15 listków wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (pól litra), całość zagotować
- Wrzącym płynem zalewamy cały agrest
- Kiedy całość ostygnie naczynie z agrestem wkładamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc)
- Na następny dzień wyciągamy owoce i liście do osobnego pojemnika, natomiast płyn przelewamy do osobnego garnka
- Do płynu dodajemy cukier i zagotowujemy całość
- Do wrzącego syropu dodajemy agrest i gotujemy przez kolejne 15 minut
- Na sam koniec dodajemy do agrestu liście wiśniowe i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty
- Gorącą konfiturę z agrestu przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików (wraz z liśćmi) i od razu je zakręcamy