Konfitura z truskawek i rabarbaru

Konfitura z truskawek i rabarbaru
Czas czytania: < 1 minut
konfitura z rabarbaru i truskawek domowy przepis

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne czy też zimowe poranki
Czas na przygotowanie 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Oczekiwanie 4 godziny
Całkowity czas 5 godziny 30 minuty
Danie konfitury
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 300 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 300 g cukru
  • 1 pęczek świeżej mięty

Przepis
 

  • Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki
  • Rabarbar również myjemy i kroimy na małe kawałeczki
  • ¾ owoców łączymy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin aby puściły sok
  • W kolejnym kroku przekładamy całość do garnka, dodajemy pozostałą ¼ owoców i zagotowujemy
  • Konfiturę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut
  • Gorący garnek odstawiamy na bok aż nasza konfitura z truskawek i rabarbaru ostygnie
  • Kiedy zawartość jest już ostudzona ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez kolejne 20 minut
  • Konfitura z truskawek i rabarbaru jest już niemal gotowa. Na koniec myjemy liście mięty, kroimy w paseczki i dodajemy do konfitury
  • Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych (suchych) słoików
Tagi konfitura, rabarbar, truskawka

Zobacz również:

jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty

Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?

Ekstrakt cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i napojów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak i aromat. A co powiecie na domowej robot…

Jak przygotować łososia na wigilię?

Jak przygotować łososia na wigilię?

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, którą chętnie zajadają się Polacy. Na stole świątecznym pojawia się coraz częściej, dzięki swoj…

Tarta Wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

Tarta wielkanocna na słodko – wyjątkowy przepis na cudowne święta!

Chcesz zrobić niespodziankę swojej rodzinie w te święta? A może kiełbaski i jajka to wszystko, co zostało Ci po Wielkanocy? Wielkanocna tarta z…

Jak upiec mazurek Wielkanocny?

Jak upiec mazurek wielkanocny – przepis jak u babci

Mazurek to typowo polski słodki smakołyk z kruchego ciasta, które dekoruje się orzechami, kandyzowanymi owocami, skondensowanym mlekiem, czekolad…

makaron gryczany z krewetkami chilli i świeżą kolendrą

Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą

Makaron gryczany z krewetkami, papryczką chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą to genialne połączenie i idealny pomysł na obiad dla osób, któ…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *