Konfitura z truskawek i rabarbaru

Konfitura z truskawek i rabarbaru
konfitura z rabarbaru i truskawek domowy przepis

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne czy też zimowe poranki
Czas na przygotowanie 1 hr
Czas gotowania 30 minut
Oczekiwanie 4 hrs
Całkowity czas 5 hrs 30 minut
Danie konfitury
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 300 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 300 g cukru
  • 1 pęczek świeżej mięty

Przepis
 

  • Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki
  • Rabarbar również myjemy i kroimy na małe kawałeczki
  • ¾ owoców łączymy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin aby puściły sok
  • W kolejnym kroku przekładamy całość do garnka, dodajemy pozostałą ¼ owoców i zagotowujemy
  • Konfiturę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut
  • Gorący garnek odstawiamy na bok aż nasza konfitura z truskawek i rabarbaru ostygnie
  • Kiedy zawartość jest już ostudzona ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez kolejne 20 minut
  • Konfitura z truskawek i rabarbaru jest już niemal gotowa. Na koniec myjemy liście mięty, kroimy w paseczki i dodajemy do konfitury
  • Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych (suchych) słoików
Keyword konfitura, rabarbar, truskawka

Zobacz również:

jak zrobić jajko w koszulce

Jak zrobić jajko w koszulce

Jak zrobić jajka w koszulce ? To pytanie, zadaje sobie każdy początkujący kucharz, a niekiedy i nawet zaawansowany mistrz garnka i patelni. Aby móc w pełni polemizować na temat jak zrobić jajko w koszulce, musimy zacząć od tego, czym w ogóle jest ta potrawa ? A więc najprościej ujmując jest to jajko gotowane bez skorupki, bezpośrednio wrzucane na wrzącą wodę. Inna nazwa tego dania to jajko poszetowe. Nazwa wywodzi się z języka francuskiego, w którym posche – oznacza kieszeń. Teraz możemy przejść dalej.

gofry chrupiące jak z budki nad morzem przepis

Gofry chrupiące jak z budki nad morzem – przepis

Z naszym przepisem możesz zrobić własnoręcznie gofry chrupiące jak z budki, a nawet może i odrobinę lepsze o każdej porze roku! Sprawdź sam poniżej czym się charakteryzują i zobacz przepis na pyszne gofry jak z budki nadmorskiej! Mniam!

makaron ze szparagami i chorizo

Makaron z chorizo i szparagami

Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!

omlet na słodko z bananami przepis

Omlet na słodko z bananami? Jak zrobić – Przepis

Jak się robi omlet na słodko z bananami? Jaki przepis sprawi, aby był on puszysty i nie opadał zaraz po ściągnięciu z patelni? Z pewnością omlet to doskonały sposób na bardzo smaczne śniadanie lub pożywny deser, a w parze ze słodkimi dodatkami tworzy prawdziwie bajeczny i wyśmienity smak!

sos śliwkowo nektarynkowy - przepis i propozycja podania

Sos śliwkowo-nektarynkowy

Sos śliwkowo – nektarynkowy to świetny dodatek do naleśników czy placków ziemniaczanych, ale również świetnie sprawdzi się do smażonych czy gotowanych warzyw



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.