Konfitura z truskawek i rabarbaru

Konfitura z truskawek i rabarbaru
Czas czytania: < 1 minut
konfitura z rabarbaru i truskawek domowy przepis

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne czy też zimowe poranki
Czas na przygotowanie 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Oczekiwanie 4 godziny
Całkowity czas 5 godziny 30 minuty
Danie konfitury
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 300 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 300 g cukru
  • 1 pęczek świeżej mięty

Przepis
 

  • Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki
  • Rabarbar również myjemy i kroimy na małe kawałeczki
  • ¾ owoców łączymy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin aby puściły sok
  • W kolejnym kroku przekładamy całość do garnka, dodajemy pozostałą ¼ owoców i zagotowujemy
  • Konfiturę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut
  • Gorący garnek odstawiamy na bok aż nasza konfitura z truskawek i rabarbaru ostygnie
  • Kiedy zawartość jest już ostudzona ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez kolejne 20 minut
  • Konfitura z truskawek i rabarbaru jest już niemal gotowa. Na koniec myjemy liście mięty, kroimy w paseczki i dodajemy do konfitury
  • Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych (suchych) słoików
Tagi konfitura, rabarbar, truskawka

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Zobacz również:

dżem czereśniowy z whisky przepis

Dżem czereśniowy z whisky

Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki…

Jak zrobić paschę wielkanocną?

Jak zrobić paschę wielkanocną? Niestandardowa potrawa w sam raz na Twój Wigilijny stół!

Spis treści: Pascha wielkanocna – tradycjaPascha wielkanocna – jak zrobić paschę?Pascha wielkanocna – czy jest smaczna?Pascha wie…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak przyrządzić suma na wigilię

Jak przyrządzić suma na wigilię?

Sum to jedna z dostojniejszych i trudniejszych w przygotowaniu ryb, która obecnie króluje obok karpia na świątecznych stołach. Sum to nie tylko r…

Jak zrobić śledzie wigilijne

Jak zrobić śledzie wigilijne

Wigilijne śledzie to tradycja wpajana już od pokoleń. Były one na świątecznych stołach od zawsze i tak już pozostało. Ich brak sprawiłby nie…

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *