01.10.2020 (aktualizacja 04.12.2022)
Konfitura z truskawek i rabarbaru

Czas czytania: < 1 minut





Konfitura z truskawek i rabarbaru
Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne czy też zimowe poranki
Czas na przygotowanie 1 godzina godz.
Czas gotowania 30 minuty minut
Oczekiwanie 4 godziny godz.
Całkowity czas 5 godziny godz. 30 minuty minut
Danie konfitury
Kuchnia Polska
Składniki
- 300 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 300 g cukru
- 1 pęczek świeżej mięty
Przepis
- Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki
- Rabarbar również myjemy i kroimy na małe kawałeczki
- ¾ owoców łączymy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin aby puściły sok
- W kolejnym kroku przekładamy całość do garnka, dodajemy pozostałą ¼ owoców i zagotowujemy
- Konfiturę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut
- Gorący garnek odstawiamy na bok aż nasza konfitura z truskawek i rabarbaru ostygnie
- Kiedy zawartość jest już ostudzona ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez kolejne 20 minut
- Konfitura z truskawek i rabarbaru jest już niemal gotowa. Na koniec myjemy liście mięty, kroimy w paseczki i dodajemy do konfitury
- Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych (suchych) słoików
Tagi konfitura, rabarbar, truskawka
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Zobacz również:


Jak zrobić paschę wielkanocną? Niestandardowa potrawa w sam raz na Twój Wigilijny stół!
Spis treści: Pascha wielkanocna – tradycjaPascha wielkanocna – jak zrobić paschę?Pascha wielkanocna – czy jest smaczna?Pascha wie…

Wigilijna zupa fasolowa – przepis
W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak przyrządzić suma na wigilię?
Sum to jedna z dostojniejszych i trudniejszych w przygotowaniu ryb, która obecnie króluje obok karpia na świątecznych stołach. Sum to nie tylko r…

Jak zrobić śledzie wigilijne
Wigilijne śledzie to tradycja wpajana już od pokoleń. Były one na świątecznych stołach od zawsze i tak już pozostało. Ich brak sprawiłby nie…
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Oceń wpis
Autor: GaryMoveOut