Konfitura z truskawek i rabarbaru

Konfitura z truskawek i rabarbaru
konfitura z rabarbaru i truskawek domowy przepis

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne czy też zimowe poranki
Czas na przygotowanie 1 hr
Czas gotowania 30 minut
Oczekiwanie 4 hrs
Całkowity czas 5 hrs 30 minut
Danie konfitury
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 300 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 300 g cukru
  • 1 pęczek świeżej mięty

Przepis
 

  • Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki
  • Rabarbar również myjemy i kroimy na małe kawałeczki
  • ¾ owoców łączymy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin aby puściły sok
  • W kolejnym kroku przekładamy całość do garnka, dodajemy pozostałą ¼ owoców i zagotowujemy
  • Konfiturę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut
  • Gorący garnek odstawiamy na bok aż nasza konfitura z truskawek i rabarbaru ostygnie
  • Kiedy zawartość jest już ostudzona ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez kolejne 20 minut
  • Konfitura z truskawek i rabarbaru jest już niemal gotowa. Na koniec myjemy liście mięty, kroimy w paseczki i dodajemy do konfitury
  • Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych (suchych) słoików
Keyword konfitura, rabarbar, truskawka

Zobacz również:

makaron ze szparagami i chorizo

Makaron z chorizo i szparagami

Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!

makaron gryczany z krewetkami chilli i świeżą kolendrą

Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą

Makaron gryczany z krewetkami, papryczką chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą to genialne połączenie i idealny pomysł na obiad dla osób, które lubią eksperymentować z orientalnymi składnikami i smakami.

omlet z marchewką na słodko przepis

Omlet z marchewką na słodko – przepis

Puszysty omlet na słodko z marchewkami jest bardziej niecodziennym przepisem, o zupełnie innych walorach smakowych. Przypadnie do gustu szczególnie wytrawnym degustatorom kuchennych nowości. Dodatkowo wykonanie jest proste i szybkie! Poniżej przepis na omlet na słodko z marchewkami:

jak zrobić syrop z cebuli

Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.

jak zrobić nalewkę z wiśni przepis

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.