Konfitura z truskawek i rabarbaru

Konfitura z truskawek i rabarbaru
konfitura z rabarbaru i truskawek domowy przepis

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne czy też zimowe poranki
Czas na przygotowanie 1 hr
Czas gotowania 30 minut
Oczekiwanie 4 hrs
Całkowity czas 5 hrs 30 minut
Danie konfitury
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 300 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 300 g cukru
  • 1 pęczek świeżej mięty

Przepis
 

  • Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki
  • Rabarbar również myjemy i kroimy na małe kawałeczki
  • ¾ owoców łączymy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin aby puściły sok
  • W kolejnym kroku przekładamy całość do garnka, dodajemy pozostałą ¼ owoców i zagotowujemy
  • Konfiturę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut
  • Gorący garnek odstawiamy na bok aż nasza konfitura z truskawek i rabarbaru ostygnie
  • Kiedy zawartość jest już ostudzona ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez kolejne 20 minut
  • Konfitura z truskawek i rabarbaru jest już niemal gotowa. Na koniec myjemy liście mięty, kroimy w paseczki i dodajemy do konfitury
  • Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych (suchych) słoików
Keyword konfitura, rabarbar, truskawka

Zobacz również:

jak zrobić ciasto do pizzy

Jak zrobić ciasto do pizzy – przepis

Odpowiednie ciasto do pizzy to połowa sukcesu. Wiadomo, druga połowa to odpowiednie składniki które się na niej znajdą oraz kilka innych czynników takich jak chociażby odpowiednia temperatura i czas. Jeżeli nie wiesz jak zrobić ciasto do pizzy i potrzebujesz odpowiedni przepis to jesteś w odpowiednim miejscu! Jeżeli będziesz się jego trzymał, zachowasz odpowiednie proporcje wszystkich składników to Twoje ciasto do pizzy powinno wyjść idealnie

domowe chipsy

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po przekąskę podczas oglądania telewizji czy spotkań z przyjaciółmi. Przekąska ta posiada w swoim składzie błonnik i białko oraz witaminy A, C i E, ale jednocześnie wiele wad. Mianowicie są bardzo kaloryczne, a przygotowywanie ich w oleju może powodować otyłość i choroby układu krwionośnego. Nie trzeba z tego powodu rezygnować z ich spożywania a najlepszym sposobem jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Domowe chipsy odpowiednio przygotowane będą równie smaczne a na pewno dużo zdrowsze.

jak zrobić mleko owsiane

Jak zrobić mleko owsiane ? Mleko z płatków owsianych

Mleko owsiane jest to bardzo dobry napój, który nadaje się do bezpośredniego picia jak i ciasta, ciasteczek, naleśników oraz śniadaniowej granoli. Domowe mleko owsiane jest i zarazem zdrowe, ekologiczne jak i tańsze od jego gotowej wersji. Nie trzeba go pakować w karton oraz robi się go szybciej i łatwiej. Stanowi ono alternatywę dla tradycyjnego mleka i jest dobrą alternatywą dla wegan oraz osób, które nie tolerują laktozy.

konfitura z agrestu przepis

Konfitura z agrestu – przepis

Słodki dodatek, który idealnie urozmaici domowe śniadanie jak również perfekcyjnie dana się do domowych wypieków czy ciast drożdżowych

makaron ze szparagami i chorizo

Makaron z chorizo i szparagami

Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.