01.10.2020 (aktualizacja 04.12.2022)
Konfitura z truskawek i rabarbaru



Konfitura z truskawek i rabarbaru
Przepyszny przepis na konfiturę ze świeżych truskawek i rabarbaru z całą pewnością sprawdzi się jako dodatek do śniadania w chłodne jesienne czy też zimowe poranki
Czas na przygotowanie 1 hr
Czas gotowania 30 minut
Oczekiwanie 4 hrs
Całkowity czas 5 hrs 30 minut
Danie konfitury
Kuchnia Polska
Składniki
- 300 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 300 g cukru
- 1 pęczek świeżej mięty
Przepis
- Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki
- Rabarbar również myjemy i kroimy na małe kawałeczki
- ¾ owoców łączymy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin aby puściły sok
- W kolejnym kroku przekładamy całość do garnka, dodajemy pozostałą ¼ owoców i zagotowujemy
- Konfiturę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut
- Gorący garnek odstawiamy na bok aż nasza konfitura z truskawek i rabarbaru ostygnie
- Kiedy zawartość jest już ostudzona ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez kolejne 20 minut
- Konfitura z truskawek i rabarbaru jest już niemal gotowa. Na koniec myjemy liście mięty, kroimy w paseczki i dodajemy do konfitury
- Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych (suchych) słoików
Keyword konfitura, rabarbar, truskawka

Zobacz również:


Farsz do krokietów wigilijnych – przepis
Wigilia to rodzinne święto w czasie, którego wszyscy najbliżsi spotykają się przy stole podczas uroczystej kolacji. Dobrze jest zatem …

Jak zrobić sos beszamelowy?
Umiejętność zrobienia sosu beszamelowego to kompetencja podstawowa każdego domowego szefa kuchni. Wykonanie go jest dziecinnie proste, a…

Jak zrobić ciasto na uszka wigilijne?
Barszcz czerwony z uszkami, które są wypełnione aromatycznym farszem grzybowym to tradycyjna potrawa przyrządzana w większości polskic…

Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą
Makaron gryczany z krewetkami, papryczką chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą to genialne połączenie i idealny pomysł na obiad dla o…
Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!