Dżem czereśniowy z whisky

Czas czytania: < 1 minut

Dżem z czereśni z whisky
Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki
Składniki
- 1,3 kg czereśni
- 700 g cukru
- 3 łyżki whisky
- 1 opakowanie pektyny (30g)
Przepis
- Czereśnie myjemy, odsączamy obrywamy ogonki
- Umyte czereśnie drylujemy i przekładamy do sporej wielkości rondla
- Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i dodajemy do czereśni
- Całość zagotowujemy na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki pektyny
- Resztę cukru dodajemy do wrzącego masy, ponownie doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 1-2 minuty
- Do prawie gotowego dżemu dolewamy whisky oraz mieszamy całość
- Gotowy dżem czereśniowy z whisky przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików
- Całość szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia