Dżem czereśniowy z whisky

Dżem czereśniowy z whisky
dżem z czereśni z whisky przepis

Dżem z czereśni z whisky

Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki
Całkowity czas 2 hrs
Danie Dżemy
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1,3 kg czereśni
  • 700 g cukru
  • 3 łyżki whisky
  • 1 opakowanie pektyny (30g)

Przepis
 

  • Czereśnie myjemy, odsączamy obrywamy ogonki
  • Umyte czereśnie drylujemy i przekładamy do sporej wielkości rondla
  • Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i dodajemy do czereśni
  • Całość zagotowujemy na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki pektyny
  • Resztę cukru dodajemy do wrzącego masy, ponownie doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 1-2 minuty
  • Do prawie gotowego dżemu dolewamy whisky oraz mieszamy całość
  • Gotowy dżem czereśniowy z whisky przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików
  • Całość szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia
Keyword czereśnie, dżem, whisky

Zobacz również:

jak zrobić ciasto na uszka wigilijne

Jak zrobić ciasto na uszka wigilijne?

Barszcz czerwony z uszkami, które są wypełnione aromatycznym farszem grzybowym to tradycyjna potrawa przyrządzana w większości polskic…

Jak przyrządzić amura na wigilię

Jak przyrządzić amura na wigilię?

Można zaobserwować, że z roku na rok coraz częściej na polskich stołach podczas Wigilii gości amur zamiast karpia. Dlaczego ludzie de…

Zupa wigilijna z suszonych owoców - przepis

Zupa wigilijna z suszonych owoców – przepis

Wigilia to wyjątkowy czas, kiedy wszyscy spotykają się przy stole, aby zjeść uroczystą kolację. Dobrze jest zatem poznać jedną z wi…

Sernik królewski - szybki i sprawdzony przepis

Sernik królewski – szybki i sprawdzony przepis

Sernik królewski to deser o niebanalnej nazwie, a tym samym o niecodziennym smaku i prezentacji. Jego dostojność idealnie prezentuje się…

makaron ze szparagami i chorizo

Makaron z chorizo i szparagami

Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!…



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *