Dżem czereśniowy z whisky

Dżem czereśniowy z whisky
dżem z czereśni z whisky przepis

Dżem z czereśni z whisky

Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki
Całkowity czas 2 hrs
Danie Dżemy
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1,3 kg czereśni
  • 700 g cukru
  • 3 łyżki whisky
  • 1 opakowanie pektyny (30g)

Przepis
 

  • Czereśnie myjemy, odsączamy obrywamy ogonki
  • Umyte czereśnie drylujemy i przekładamy do sporej wielkości rondla
  • Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i dodajemy do czereśni
  • Całość zagotowujemy na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki pektyny
  • Resztę cukru dodajemy do wrzącego masy, ponownie doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 1-2 minuty
  • Do prawie gotowego dżemu dolewamy whisky oraz mieszamy całość
  • Gotowy dżem czereśniowy z whisky przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików
  • Całość szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia
Keyword czereśnie, dżem, whisky

Zobacz również:

kapusta czerwona duszona z warzywami przepis

Kapusta czerwona duszona z warzywami

Znakomity dodatek do obiadu z drobiu. Idealnie komponuje się z ziemniakami i jasnym sosem

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

jak zrobić syrop z cebuli

Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.

masło czosnkowe jak zrobić

Jak zrobić masło czosnkowe – przepis

Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?

jak zrobić mleko ryżowe

Jak zrobić mleko ryżowe – przepis

Mleko ryżowe to bezmleczny napój wytwarzany z ryżu i jest naturalnym zamiennikiem mleka krowiego w diecie. Podobnie jak mleko sojowe i migdałowe, napój ryżowy jest bezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. To także idealny składnik diety roślinnej wszystkich wegetarian i wegan, który bogaty jest w witaminy z grupy B, a także witaminę E. Mleko ryżowe ma również niską zawartość tłuszczu, co czyni je dobrym substytutem mleka idealnym do pieczenia ciast i wytwarzania pysznych deserów.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.