Dżem czereśniowy z whisky

Dżem czereśniowy z whisky
Czas czytania: < 1 minut
dżem z czereśni z whisky przepis

Dżem z czereśni z whisky

Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki
Całkowity czas 2 godziny
Danie Dżemy
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1,3 kg czereśni
  • 700 g cukru
  • 3 łyżki whisky
  • 1 opakowanie pektyny (30g)

Przepis
 

  • Czereśnie myjemy, odsączamy obrywamy ogonki
  • Umyte czereśnie drylujemy i przekładamy do sporej wielkości rondla
  • Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i dodajemy do czereśni
  • Całość zagotowujemy na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki pektyny
  • Resztę cukru dodajemy do wrzącego masy, ponownie doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 1-2 minuty
  • Do prawie gotowego dżemu dolewamy whisky oraz mieszamy całość
  • Gotowy dżem czereśniowy z whisky przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików
  • Całość szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia
Tagi czereśnie, dżem, whisky
Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Jak ugotować groch na wigilię

Jak ugotować groch na wigilię

Kapusta z grochem to tradycyjne, wigilijne danie, które powinno znaleźć się na świątecznym stole. Aby potrawa miała wyrazisty i staropolski sma…

Sałatka Wielkanocna z pieczarkami - przepis

Sałatka wielkanocna z pieczarkami – wyjątkowy przepis dla każdego!

Wielkanoc to wyjątkowy czas w roku, który niezmiennie kojarzy się z tradycyjnymi daniami. Królują w nich jajka, śledzie, majonez, a na stole nie…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

Jak przygotować mak mielony do makowca?

Jak przygotować mak mielony do makowca?

Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez makowca? Z pewnością nie! To smakowite ciasto stało się symbolem wigilijnego stoł…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc - przepis

Jak zrobić ćwikłę na wielkanoc? Ten sprawdzony przepis to hit!

Ćwikła, czyli chrzan z burakami to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczne śniadanie. Przepis na ćwikłę wielkanocną różni…

omlet na słodko z bananami przepis

Omlet na słodko z bananami? Jak zrobić – Przepis

Jak się robi omlet na słodko z bananami? Jaki przepis sprawi, aby był on puszysty i nie opadał zaraz po ściągnięciu z patelni? Z pewnością om…

omlet z marchewką na słodko przepis

Omlet z marchewką na słodko – przepis

Puszysty omlet na słodko z marchewkami jest bardziej niecodziennym przepisem, o zupełnie innych walorach smakowych. Przypadnie do gustu szczególnie…

Jak przygotować pstrąga na wigilię

Jak przygotować pstrąga na wigilię?

Pstrąg- oczywiście poza karpiem- jest drugą, najpopularniejszą rybą serwowaną podczas świąt Bożego Narodzenia. Nie da się ukryć, że choć …

Zupa grochowa wigilijna - przepis

Wigilijna zupa grochowa – przepis

W kuchni staropolskiej, wśród dwunastu dań wigilijnych potrawa z dodatkiem grochu lub fasoli ma swoje szczególne miejsce. Postna zupa grochowa jes…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *