Dżem czereśniowy z whisky

Dżem czereśniowy z whisky
dżem z czereśni z whisky przepis

Dżem z czereśni z whisky

Prosty przepis na przygotowanie dżemy czereśniowego z odrobiną whisky idealnego do świeżej ciepłej bułki
Całkowity czas 2 hrs
Danie Dżemy
Kuchnia Polska

Składniki
  

  • 1,3 kg czereśni
  • 700 g cukru
  • 3 łyżki whisky
  • 1 opakowanie pektyny (30g)

Przepis
 

  • Czereśnie myjemy, odsączamy obrywamy ogonki
  • Umyte czereśnie drylujemy i przekładamy do sporej wielkości rondla
  • Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i dodajemy do czereśni
  • Całość zagotowujemy na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki pektyny
  • Resztę cukru dodajemy do wrzącego masy, ponownie doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 1-2 minuty
  • Do prawie gotowego dżemu dolewamy whisky oraz mieszamy całość
  • Gotowy dżem czereśniowy z whisky przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików
  • Całość szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia
Keyword czereśnie, dżem, whisky

Zobacz również:

jak zrobić syrop z cebuli

Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to samo zdrowie ! Prawdą jest, że aby prowadzić zdrowe i długie życie, nasza odporność musi radzić sobie z atakującymi zewsząd wirusami, bakteriami oraz grzybami. Ta funkcja odnosi się zarówno do ochrony, jak i trwających infekcji, by te szybciej mijały. W okresach wylęgu mikrobów połączonych z obniżeniem pracy układu immunologicznego (jesień, zima), stresie czy bezsenności, nasz organizm przestaje się bronić. W tych momentach należy zatem działać w sposób szybki i skuteczny.

domowe chipsy

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po przekąskę podczas oglądania telewizji czy spotkań z przyjaciółmi. Przekąska ta posiada w swoim składzie błonnik i białko oraz witaminy A, C i E, ale jednocześnie wiele wad. Mianowicie są bardzo kaloryczne, a przygotowywanie ich w oleju może powodować otyłość i choroby układu krwionośnego. Nie trzeba z tego powodu rezygnować z ich spożywania a najlepszym sposobem jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Domowe chipsy odpowiednio przygotowane będą równie smaczne a na pewno dużo zdrowsze.

jak zrobić nalewkę z wiśni przepis

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.

przepis na puszyste naleśniki

Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Kto z nas nie lubi naleśników? Nie przypominamy sobie, abyśmy taką osobę mieli wśród znajomych. Można je podawać na różne sposoby, zależnie od dodatków. Jednak osiąganie idealnej puszystości ciasta to nie lada sztuka. O ile najwięcej radości mamy z pysznych dodatków, takich jak konfitury, twarożki, bota śmietana czy podobne, to dodatkowym atutem bywa sama konsystencja samego naleśnika. Jak zrobić miękkie i puszyste ciasto?

masło czosnkowe jak zrobić

Jak zrobić masło czosnkowe – przepis

Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.