Umyte czereśnie drylujemy i przekładamy do sporej wielkości rondla
Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i dodajemy do czereśni
Całość zagotowujemy na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki pektyny
Resztę cukru dodajemy do wrzącego masy, ponownie doprowadzamy do wrzenia
Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 1-2 minuty
Do prawie gotowego dżemu dolewamy whisky oraz mieszamy całość
Gotowy dżem czereśniowy z whisky przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików
Całość szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystygnięcia
Tagi czereśnie, dżem, whisky
Bartek Czwartek
Cześć, jestem Bartek i hobbystycznie przygotowuje dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Moją misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.