Jak ugotować groch na wigilię

Jak ugotować groch na wigilię
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Kapusta z grochem to tradycyjne, wigilijne danie, które powinno znaleźć się na świątecznym stole. Aby potrawa miała wyrazisty i staropolski smak warto ją odpowiednio przyrządzić oraz doprawić. Nie bez znaczenia jest także rodzaj grochu jaki wybieramy do przygotowania dania. Drobne szczegóły takie jak czas gotowania oraz ilość i rodzaj stosowanych przypraw jest również bardzo istotny. Jak zrobić groch z kapustą na wigilię? Które składniki wybrać?

Jaki groch do kapusty z grochem?

To pytanie, które bardzo często pojawia się podczas gotowania kapusty wigilijnej. Jaki groch do potrawy jest najlepszy? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każda gospodyni ma własną, ulubioną odmianę.

Jednym z najpopularniejszych rodzajów grochu, często wybieranym przez kucharzy jest groch łuskany, który gotuje się bardzo szybko i łatwo mięknie po włożeniu do wody.

Jak ugotować groch na wigilię?

Namaczanie grochu oraz wstępne gotowanie to jedna z podstawowych kwestii, które mają bardzo duży wpływ na smak oraz aromat potrawy.

jak zrobić groch z kapustą na wigilię
Fot. Groch z kapustą to podstawowa potrawa na wigilię

Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić przed przystąpieniem do gotowania dania jest dokładne namoczenie składnika bazowego, czyli grochu. W tym celu należy przygotować garnek o pojemności dwóch litrów oraz zapełnić go grochem oraz wodą.

Opcjonalnie można dodać do wody odrobinę kminku oraz soli. Tak przygotowane składniki należy pozostawić do namoczenia na 24 godziny. 

Proporcje składników:

  • 100 g grochu łuskanego
  • trzy średnie cebule
  • pół kilo kapusty kiszonej
  • dwa ząbki czosnku
  • dwa liście laurowe
  • kminek
  • ćwierć kostki masła 
  • pieprz oraz sól do smaku
  • pół litra wody

Jak ugotować kapustę z grochem na wigilię? – przygotowanie

Po namoczeniu grochu przez całą noc należy gotować go w tej samej wodzie, aż do momentu rozgotowania. Teraz należy pokroić kiszoną kapustę, a w przypadku gdy jest zbyt kwaśna umyć ją pod bieżącą wodą.

W zależności od rodzaju potrawy czas gotowania grochu może być różny tak jak czas, kiedy należy ją gotować. Kapusta wigilijna to potrawa czasochłonna, która wymaga nawet kilku godzin przyrządzania. W kolejnym kroku przyrządzania należy w osobnym garnku ugotować kapustę, a następnie dodać do niej ugotowany groch oraz przyprawy.

jak zrobić kapustę z grochem na wigilię
Fot. Teraz już wiesz jak zrobić kapustę z grochem na wigilię

W pierwszej kolejności dodajemy kminek i liść laurowy, a następnie mielony pieprz czarny oraz odrobinę soli. W międzyczasie lub podczas podgrzewania kapusty warto wlewać do garnka odrobinę wody, aby dno się nie przypaliło. 

Kapusta z grochem na wigilię – jak doprawić?

Na koniec należy stopić na patelni masło. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę i czosnek. Wszystko smażymy na patelni na bardzo małym ogniu, aż cebula nabierze szklistego koloru.

Na koniec wlewamy wszystko do dania oraz dokładnie mieszamy. Tak doprawiona potrawa powinna mieć wykwintny i delikatny smak z wyrazistą przyprawową nutą.

Warto wiedzieć, że dzięki dodatkowi kminku jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale również ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga trawienie oraz skutecznie niweluje gazy. Teraz już wiesz, jak ugotować groch z kapustą na wigilię.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *