Jak zrobić śledzie wigilijne

Jak zrobić śledzie wigilijne

Spis treści:



Wigilijne śledzie to tradycja wpajana już od pokoleń. Były one na świątecznych stołach od zawsze i tak już pozostało. Ich brak sprawiłby niemałe zaskoczenie i zamieszanie. Dlaczego podczas takiego święta podaje się akurat śledzie i inne ryby?

Śledzie wigilijne – tradycja podczas świąt na polskich stołach

Ze stronnic Biblii wynika, iż ryby są symbolem samego Jezusa Chrystusa. Oznaczają one bowiem odradzanie życia, dlatego właśnie nie powinno ich zabraknąć podczas wigilijnej wieczerzy. Co więcej, ryby to przecież sam symbol wiary chrześcijańskiej!

Ryba, namalowana z jednej linii, od zawsze stanowiła symbol oraz znak chrześcijan. Zwierzęta te łączą się również z wiarą, ponieważ symbolizują chrzest. Żyją one w wodzie, więc z natury są „czyste”, a jak pewnie każdy z nas wie, człowiek obdarzony chrztem, wstępujący przez to do Kościoła, zostaje obmyty z grzechu pierwotnego.

Ryby ukazują się także w Ewangeliach jako pokarm błogosławiony przez Chrystusa. Mają one ogromne znaczenie dla chrześcijan, dlatego właśnie nie powinno ich zabraknąć na wigilijnych stołach.

Jak zrobić dobre śledzie na Wigilię?

W Internecie znajdziesz naprawdę mnóstwo przepisów na wigilijne śledzie, które są godne uwagi. Podczas przygotowań do Wigilii z pewnością wiele nasłuchasz się o idealnym przyrządzeniu ryb od swojej mamy, czy babć.

pomysł na śledzie wigilijne
Fot. Jeżeli nie masz pomysłu na śledzie wigilijne, koniecznie czytaj dalej!

Wybierz jednak najlepszy wariant ze wszystkich! Śledzie można zrobić w samym oleju, ale także połączyć olej wraz z cebulą i musztardą.

Przepysznym wariantem są także śledzie w śmietanie, aż cieknie ślinka! Niektórzy wolą jednak obtoczyć je w sosie tatarskim. Sam musisz zdecydować, który sposób najbardziej odpowiada Tobie oraz Twoim najbliższym!

Śledzie na Wigilię – przepisy

Poniżej dwa najpopularniejsze przepisy na wigilijnego śledzia!

Śledzie w śmietanie

Do przygotowania tej potrawy będziesz potrzebować:

  • 30 dag płatów śledziowych,
  • 1 duże jabłko,
  • 300 ml 12-procentowej lub 18-procentowej gęstej śmietany,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • łyżeczkę chrzanu,
  • 1 łyżkę cukru pudru,
  • opcjonalnie natkę pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie jest naprawdę proste. Jabłko należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Nadmiar soku, który powstanie podczas ścierania, odciśnij i wylej. Przygotuj naczynie, w którym starte jabłko zmieszasz z gęstą śmietaną.



Sos śmietanowy dopraw cukrem pudrem, pieprzem i solą. Przygotuj słoik, do której przełożysz następnie kawałki śledzia. Zalej je wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym, delikatnie wymieszaj. Słoik z zawartością przełóż do lodówki na kilka godzin.

Na samym końcu udekoruj, dla lepszych wrażeń, natką pietruszki. Gotowe!

przepis na śledzie wigilijne
Fot. Nasz przepis na śledzie wigilijne z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Śledzie w oleju z cebulką oraz musztardą

Składniki są następujące:

  • 0,5 kg płatów śledzia,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 6 liści laurowych,
  • 3 cebule pokrojone w kostkę,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • świeży koperek lub szczypiorek (do dekoracji).

Przechodzimy do przygotowania pysznego, wigilijnego dania. Na samym początku śledzie nasmaruj wewnątrz musztardą, zwiń w rulon i zepnij wykałaczką, ułóż je ciasno w słoiku, na zmianę z pokrojoną cebulą.



Do całości dodaj wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Całość zalej olejem, tak, aby przykrył od góry wszystkie śledzie. Słoik/słoiki odstaw do lodówki na przynajmniej 2, 3 dni.

W ten sposób śledzie nabiorą idealnego smaku. Na samym końcu ozdób śledzie świeżym szczypiorkiem lub koperkiem dla lepszych wrażeń wzrokowych. Gotowe!

Życzymy smacznego!

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku b…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alter…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, …

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko p…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halib…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, k…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam w…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w bia…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. P…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i…

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawa…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym si…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrz…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastro…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjn…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotow…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdzi…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na dłu…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.