Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie lub dodaje się krewetki do innych dań.
Sałatka z krewetkami na wigilię
Sałatka z krewetkami na wigilię to bardzo dobry pomysł. Krewetki są smaczne, pożywne, delikatne. Można stworzyć prostą sałatkę – pokrojone pomidory, papryka, kilka obgotowanych krewetek oraz do tego mała cebulka i sos majonezowo-jogurtowy. Taka sałatka jest smaczna, zdrowa i na pewno zachwyci domowników. Niektórzy dodają do niej drobno pokrojone orzechy oraz nasiona słonecznika.
Pomysł na krewetki wigilijne
W Internecie oraz książkach kucharskich można znaleźć niejeden pomysł na krewetki wigilijne. Wystarczy poczytać i… przygotować. Krewetki podaje się najczęściej z makaronami typu rurki czy po włosku mówiąc penne. Często dodaje się odrobinę oliwy i suszone pomidory. Takie danie jest pyszne, pożywne i na pewno spodoba się domownikom.
Krewetki wigilijne przepis
Na wigilię warto podać krewetki przygotowane luksusowo. Można je zrobić całkiem prosto: na patelni. Wystarczy wziąć około 20 krewetek, cztery posiekane ząbki czosnku, 40 gramów masła, 50 ml białego wina, 3 łyżki oliwy, sól, natkę pietruszki.
Fot. Ciekawy pomysł na krewetki wigilijne na pewno zaskoczy Twoich gości
Składniki podsmaża się na patelni, a na końcu posypuje się je natką pietruszki. Danie jest pyszne, aromatyczne i wyjątkowe. Nadaje się na co dzień i na wigilię. Można dodać do niego jednego świeżego, drobno pokrojonego pomidora lub kilka suszonych pomidorów, jeśli ktoś lubi. Jak robić krewetki na wigilię?
Sposobów jest wiele: z winem, na oliwie, z makaronem, z odrobiną ryżu lub podawać usmażone krewetki, a do nich serwować sałatkę. Jest to pyszne rozwiązanie dla każdej osoby, która lubi jadać smacznie, zdrowo oraz inaczej. Krewetki są lekkie, dobrze się je trawi i nie będą leżeć na żołądku tak, jak wigilijny bigos. Może warto zmienić nieco wigilijne zwyczaje?
Dobra jest też wigilijna sałatka: cebula pokrojona w drobne plasterki, posolona i ułożona na sałacie. Do tego krewetki ułożone na sałacie. Całość polana sosem z oliwy, soku z cytryny, cukru brzozowego, soli oraz papryczki chili. Taka sałatka będzie na pewno doskonałym dodatkiem do innych wigilijnych potraw.
Klasyczne krewetki na maśle także się sprawdzą: krewetki oczyszcza się, nacina się je na grzbiecie. Na patelni roztapia się masło i wrzuca się pokrojony czosnek, smażąc go przez 2 minuty. Dodaje się krewetki, doprawa się je solą i posypuje się je płatkami chili. Całość smaży się przez chwilę. Takie krewetki to pyszna przekąska na każdą okazję, nie tylko na wigilię.
Bartek Czwartek
Cześć, jestem Bartek i hobbystycznie przygotowuje dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Moją misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.