Jak długo tężeje galaretka?

Jak długo tężeje galaretka?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Każda osoba, mająca nawet minimalną styczność z kuchnią, zna możliwości użycia galaretki. Nie ważne czy przygotowuje się obiad w domu czy pracuje z jedzeniem, można użyć tego słodkiego produktu, do stworzenia czegoś naprawdę wyjątkowego. Jednak oprócz jej wspaniałego smaku i łatwości w przygotowaniu, pojawiają się ważne pytania. Jak przyspieszyć tężenie galaretki? Co zrobić, gdy galaretka nie chce stężeć? Na te i podobne pytania, odpowie ten artykuł.

Ile czasu tężeje galaretka?

Pierwsze i najważniejsze, to fakt, że sposobów na zrobienie, udanej i smacznej galaretki jest wiele.  Można np.  znaleźć, gotowe mieszanki w sklepie, lub przygotować ją, na bazie żelatyny. Nie jest to skomplikowane i każdy, na pewno sobie z nią poradzi. Jak określić dobrze, ile stygnie galaretka? Zazwyczaj, uniwersalny czas, to około 2 godziny. Nie ma jednego, dobrego określenia, ponieważ wpływa na to, między innymi :

  • dokÅ‚adne zastosowanie siÄ™ do okreÅ›lonych proporcji
  • rodzaj gotowego deseru, do którego jest przygotowywana
ile tężeje galaretka
Fot. W tym artykule dowiesz się ile tężeje galaretka

Jeżeli potrzebujemy jej, do podania w pucharkach, to podany wyżej czas, będzie wystarczający przy użyciu lodówki. Gdy galaretka, ma być udekorowaniem ciasta, warto przeznaczyć na jej zastygnięcie, całą noc. Z pewnością, w tym wypadku, warto pamiętać o cierpliwości i przygotowaniu większego zapasu czasu.

Jak odpowiedzieć trafnie, na pytanie, ile zastyga galaretka? Zależy od potrzeb i celu w jakim jest robiona. To o czym warto pamiętać, to chłodniejsza temperatura, zapas czasu i przedmioty pomagające dobierać, odpowiednie proporcje.

Galaretka nie chce stężeć?

Nie jest żadną tajemnicą, że stygnięcie galaretki, wiąże się z chłodniejszą temperaturą. Włożenie do lodówki, wykorzystanie, zimnej temperatury na tarasie, to standardowe sposoby. Co zrobić, jeśli mimo wszystko nadal, galaretka nie chce stężeć?

Aby przyspieszyć proces, warto zanurzyć pojemnik z galaretką, w pojemniku, z zimną wodą. To świetny sposób, kiedy potrzebujemy szybciej, dokończyć deser, w postaci pucharków z bitą śmietaną lub po prostu, goni nas czas.

Jak rozwiązać sprawę, gdy galaretka musi zastygnąć, na dużej powierzchni, np. jako dekoracja ciasta? Do stygnącej galaretki, warto dodać mrożone owoce. Ubogacą smak, jednocześnie, wzmacniając chłodną temperaturę. W tym wypadku, warto pamiętać jednak, o ważnej kwestii. Jest kilka owoców, które przez swój skład, powodują odwrotny, od zamierzonego, efekt. Takie owoce, to między innymi : kiwi, świeży ananas, papaja i mango. Dla najbardziej niecierpliwych, też znajdzie się rozwiązanie. Co zrobić żeby galaretka szybciej stężała? Wystarczy włożyć ją do zamrażalnika, pamiętając, o regularnym kontrolowaniu czasu, aby nie wystudzić jej, zbyt mocno.

jak przyspieszyć tężenie galaretki
Fot. Nie wiesz jak przyspieszyć tężenie galaretki? W tym artykule dowiesz się jak to zrobić

Dlaczego galaretka nie tężeje?

Prosty i łatwy w przygotowaniu deser, może okazać się zbyt wymagający. Warto poznać kilka szczegółów, aby zaoszczędzić czas i nie popełniać błędów. Dlaczego galaretka nie tężeje? Powodów może być kilka, np.

  • ZÅ‚e proporcje, które nie pozwalajÄ… na odpowiednie dziaÅ‚anie substancji, z których skÅ‚ada siÄ™ przygotowana galaretka. NajczÄ™stszym powodem, jest zbyt duża ilość wody, która zatrzymuje uzyskanie odpowiedniej konsystencji.
  • Używanie wrzÄ…tku. GalaretkÄ™ należy rozpuÅ›cić w gorÄ…cej wodzie lecz dalekiej od wrzenia. Dlaczego galaretka nie stężeje? Zbyt wysoka temperatura, nie pozwala na utrzymanie odpowiedniej konsystencji galaretki.

Galaretka zastyga zbyt szybko?

Wiadomo już dokładnie, co zrobić, żeby galaretka stężała i dlaczego galaretka nie tężeje? A teraz, czas przemyśleć, co zrobić i jak poradzić sobie, kiedy deser jest gotowy, zaskakująco szybko. Jest też sposób na to, aby uporać się, z zupełnie odwrotną sytuacją. 

W momencie, gdy galaretka zastygła za szybko lub zmienia się koncepcja do jej wykorzystania, wystarczy wykorzystać gorącą wodę. Należy włożyć pojemnik z galaretką, do większej miski z wodą o wysokiej temperaturze. Mieszając jakiś czas, galaretka odzyskuje swoją płynną konsystencję. Później, można śmiało ją wystudzić i uzyskać zamierzony efekt.


Zobacz również:

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wÄ™dzony, pochodzÄ…cy z regionu Podhala. Charakteryzuje siÄ™ wyjÄ…tkowym smakiem i strukturÄ…, co sprawia, że jest c…

mÄ…ka kasztanowa przepisy

MÄ…ka kasztanowa – dlaczego warto po niÄ… siÄ™gać?

MÄ…ka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mÄ…ki, stanowi wyjÄ…tkowy skÅ‚adnik w kuchni, oferujÄ…c nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci goÅ›ci Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz siÄ™, jak przygotować rybÄ™, by jednoczeÅ›nie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

PizzÄ™ kochajÄ… wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysÅ‚ na placek z dodatkami majÄ… Francuzi, WÄ™grzy i JapoÅ„czycy? SprawdÅ…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiÅ›cie siÄ™ kiedyÅ›, czy można zastÄ…pić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia siÄ™ szczególnie, gdy w lodówce …

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *